Pričica: O koži lica - kako da odredite kom tipu pripada



Zar svako od  nas ne želi da uvek izgleda lepo i negovano? E pa nega lica je, pored pravilne ishrane i zdravih navika, jedan od osnovnih preduslova za to :) Iz tog razloga na tržištu postoji  ogroman broj najrazličitijih preparata  kreiranih za pravilnu negu kože. Avon ne zaostaje za drugim kozmetičkim kućama, kada je nega lica u pitanju. 

Recimo da hoćete da nabavite sredstva za čišćenje i higijenu lica. Kada otvorite Avonovu brošuru, naći ćete se u istom velikom problemu kao i kada uđete u Lily ili neku drugu drogeriju ili kozmetičku radnju. Ako ne znate kom tipu pripada vaša koža, suočićete se sa gomilom preparata koji naizgled "rade" isto: čiste, hidriraju, zatežu, hrane, toniraju i nećete znati koji konkretno treba vašoj koži!!!

Dakle, da biste pravilno tretirali kožu lica, prva stvar je da znate kakav je kvalitet vaše kože i kom tipu pripada. Tip kože je prvenstveno nasledna karakteristika, međutim kako je koža "organ koji najduže pamti", na njen kvalitet će i te kako uticati i ishrana, količina stresa tokom vremena, loše navike (kao alkohol, cigarete..). Zato najverovatnije da nećete imati isti tip kože tokom života. 

Postoji ukupno pet tipova kože: normalna, suva, masna, mešovita i osetljiva i svaki zahteva drugačiji način nege. Da bi ste utvrdili kom tipu pripada vaša koža, pogledajte sledeći test:


1. Nakon umivanja moja koža je:
a) jako zategnuta (ne mogu da se nasmejem koliko zateže)
b) čista, ali se zasija nakon 20 minuta
c) sasvim u redu
d) lagano sjajna nakon 20 minuta, ali samo na T-zoni
2. Kada ne koristim kremu uveče, moja koža izgleda:
a) grubo
b) prilično masna
c) isto kao i veče pre
d) lagano sjajna oko T-zone
3. Pore na mojoj T-zoni su:
a) gotovo vidljive, čak i kada se gledam u ogledalu
b) jasno vidljive kada stojim 30 cm od ogledala
c) vidljive jedino kada stojim jako blizu ogledala 
d) donekle vidljive u ogledalu


Odgovori:


 - uglavnom a) – suva koža
 - uglavnom b) – masna koža
 - uglavnom c) – normalna koža
 - uglavnom d) – mešovita koža.

Osetljiva koža je više stanje kože, nego tip kože. Svaka koža može biti *i* osetljiva, bez obzira na to da li je ona masna, mešovita ili suva. Osetljiva koža sklona je iritacijama, crvenilu, pucanju. Za kožu koja je *i* osetljiva potrebna je posebna njega koja neće izazivati burne reakcije na koži.

Naravno, ovo se odnosi na zdravu kožu lica. Problematična koža se leči i neophodno je posetiti dermatologa. Takođe, često je koža kombinacija dva tipa i različito reaguje u različitim periodima tj. u toku meseca može prelaziti iz tipa u tip. Zato nije isto kada vam kozmetičar, prilikom pregleda, kaže kakva je vaša koža i ponudi vam neku novu kremu koja će vas "rešiti svih muka" i kada vi sami, koji tu kožu "nosite" pratite iz dana u dan sve njene promene :)






Objavi komentar

Nema komentara