Kako, kada i gde se koristi hajlajter


Ovo je osvrt na prethodnu recenziju o tome kako pravilno koristiti hajlajtere i kako izabrati pravi za svoje lice. Pošto ja nisam profesionalni make up artist (i generalno osoba kvalifikovana da raspreda o ovome šire) ovaj post se ograničava na moja iskustva i neka pravila koja lično primenjujem :). Htela bih i da napomenem da na internetu ima odličnog materijala na ovu temu, pa preporučujem, koga ne mrzi, da se baci na pretragu po Google/u.

Postovi koje bih ja izdvojila su, recimo sjajan post Ive Marjanović,  Hajlajter (Highlighter) & Iluminator (Illuminator), odličan tutorijal  Kako staviti puder tvor četkom i kako staviti hajlajter - Bjutiholičarka,  Kako odrediti podton kože by MakeUp by Dijana (obavezno za one koji ne znaju kako) i Contouring and Highlightning Basics by MakeUp for Life za pravilno senčenje i posvetljivanje lica i neke super efekte koje požete da postignete.


Neka osnovna pravila za korišćenje ne samo hajlajtera već generalno svetlucave šminke (hajlajteri, shimmeri, bronzeri, šljokičaste senke dakle sve ono što bi spadalo pod sparkly makeup):

- nanosi se na prethodno matiranu kožu (obično na kraju šminkanja).

- ističe proširene pore, 

- uz dnevni izgled se preporučuje diskretan, nežan sjaj umesto intenzivno svetlucavog efekta.

- zlatno pravilo koje važi uvek: manje je više.

Kakvi hajlajteri postoje?

Mogu biti u tečnom, krem ili puderastom obliku (kamen, perlice) i obično imaju roze, narandžasto, srebrno ili zlatno pigmentovan odsjaj. Hajlajter uklapate prema tonu i podtonu vaše kože,  godišnjem dobu, dobu dana, i generalno u odnosu na efekat koji želite da postignete.


Važnije od ovoga je da obratite pažnju na to kom tipu vaša koža pripada i prema tome izaberete pravi proizvod. Ukoliko imate masnu kožu, preporuka je da koristite puderaste hajlajtere. Ako vam je koža suva/normalna možete koristiti tečni ili krem. U svakom slučaju, izbegavajte da nanosite hajlajter na masnije delove lica (masno i sjajno ne idu zajedno). 

Čime se nanosi?

Hajlajter se može naneti različitim četkicama za šminku, tufnom ili prstima. Sve zavisi u kom je obliku i koliko precizni želite da budete. Ja obično koristim tečnu varijantu i volim da upotrebim istu četkicu kojom sam prethodno nanela tečni puder jer se mnogo bolje blenduje. Kada koristim perlice, nanosim ih tuferom ili nekom mekšom četkom.

Gde treba naneti hajlajter?

Kao što sam već spomenula (ali ponoviću ponovo), zlatno pravilo kod nanošenja hajlajtera je: manje je više. U mom slučaju, ovo važi generalno za šminku ali naročito za svetlucavu šminku. Dakle, ne treba preterivati.


Hajlajter sadrži svetlucave čestice u većoj količini. Na taj način privlači svetlost i naglašava. U tom smislu vodite računa gde ga konkretno nanosite na licu. U velikom luku zaobiđite podočnjake, obraze ispod podočnjaka (izuzev ako nemate problem sa podočnjacima), bubuljice, masnije delove lica, i generalno nepravilnosti koje želite da sakrijete. Možda ćete negde pročitati da hajlajter odlično prikriva bore. Sa ovim se ne bih složila.

Kako ja nanosim hajlajter?

Obično na početak jagodične kosti blago uz slepočnicu, ispod obrve (uz kost) i ponekad ka unutrašnjem uglu oka. Može se još naneti na sredinu nosa za efekat vizuelno tanjeg i dužeg nosa, iznad krivine gornje usne i po sredini donje, kako bi postigli vizuelno punije usne, u unutrašnji ugao oka, što vizuelno otvara pogled kao i na sredinu čela i brade. Međutim, ovo sve treba pažljivo isprobati na svom licu. Hajlajter ne bi trebalo nanosi preko celog lica (ne želite da sijate kao neonka, zar ne?). Ako hajlajterom naglašavate šminku na očima (nanesete recimo po sredini kapaka, preko senki), obavezno ga i fiksirajte da vam se šminka ne bi razlivala okolo-naokolo (to ume da izgleda baš tragično).


Sve u svemu ako ispitate svoje lice i posvetite dovoljno vremena eksperimentisanju, ovaj komad šminke može vrlo lako da vam postane i omiljeni :)

Koju vrstu svetlucave sminke vi koristite i kako?

4 komentara

  1. Super.
    Koga od nasih sminkerskih blogova pratis i blogova iz okruzenja? Pretezno su modni blogovi retko naidjem na make-up blogove.

    Andrea

    OdgovoriIzbriši
  2. Ćao Andrea,

    Da ima dosta modnih blogova ali bogami ni makeup blogovi ne zaostaju :)Ima stvarno jako dobrih blogova što naših što hrvatskih. One koje redovno pratim (znači čitam every single post lol) sam smestila u rubriku "Blogići koje redovno čitam" sa leve strane - ako obratiš panju naći ćeš padajuću listu blogova.

    OdgovoriIzbriši
  3. e pa ne znam kako to nisam videla. hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Koristim highlightere ponekad, a i pecene pudere i bronzere sa shimmerom :)

    OdgovoriIzbriši