Organski dezodoransi: Alverde dezodorans u spreju - acerola/brusnica


Već duže se "galami" o štetnom dejstvu antiperspirantnih dezodoransa koji u osnovnom sastavu sadrže soli aluminijuma (ređe hroma ili olova) kao i "zle" parabene. I mada još uvek nije naučno potvrđeno, sumnja se da mogu biti uzročnici raka dojke. Ako se malo više pozabavite ovom pričom, videćete da i nije baš neosnovana. U svakom slučaju, kao odgovor opštoj panici koju je izazvala, pojavili su se tzv. organski dezodoransi kao "bezbedne alternative", koji ne sadrže ni soli aluminijuma, ni parabene, niti bilo kakve veštačke i potencijalno štetne supstance. Jedino je pitanje koliko su zaista i efikasni.


Ja već neko vreme koristim Alverde dezodorans u spreju sa crveim poklopcem i što se efikasnosti i zaštite tiče, prilično sam zadovoljna.

Ovaj dezodorans sadrži ekstrakt acerole i brusnice, sa eteričnim uljima kao i prirodnim deo-aktivnim supstancama, koje bi trebalo da pružaju sigurnu zaštitu od neprijatnih mirisa i do 24h. U pitanju je sertifikovana prirodna kozmetika, bez sintetičkih boja, mirisa i konzervanasa. Sirovine su iz kontrolisanog biološkog uzgoja. Bez sastojaka na bazi mineralnih ulja. Dakle jedan potpuno nov i drugačiji pristup :).


Ono što me je na početku definitivno osvojilo je miris. Čak i da nije dovoljno efikasan kao dezodorans, mislim da bih nastavila da ga koristim kao neki body sprej. Miris je slatkasto - voćkast i duže se zadržava. Miriše na trešnju i još nešto što ne mogu baš da definišem. Međutim prilično je intenzivan i nekako ne volim da ga koristim svaki dan. Takođe, mislim da osobama koje su osetljivije na mirise neće odgovarati, jer je prosto prejak kao i onima koji ne vole da im se miris dezodoransa meša sa nekom toaletnom vodom ili parfemom. U tom smislu, ovo je i plus i minus.


Kao dezodorans prilično je delotvoran. Ja inače volim efikasnu zaštitu, naročito tokom leta i za sada mogu da kažem da sam po tom pitanju zadovoljna. Efikasan je punih 10 - 12 sati, dovoljno da ne moram da se opterećujem i nosim ga u torbi. Moram priznati da to nisam očekivala od ove vrste dezodoransa.

Ono što sam primetila je da se sporije suši, pa pri nanošenju ne treba preterivati, već sačekati par minuta između prskanja jer ima tendenciju da se sliva niz kožu. Ako ga nanosite nakon brijanja, malo pecka ali ne izrazito kao klasični antiperspiranti.

Pakovanje od 75ml, u staklenoj bočici sa plastičnim zaštitnim poklopcem. 

Zaključak

U rangu organskih dezodoransa, prilično efikasan. Jedina mana mu je prejak miris koji nije baš za svakodnevnu upotrebu. Primetila sam da u prodaji postoji isti dezodorans u varijanti limun/žalfija i  moguće da je slabijeg mirisa pa u tom smislu i bolji izbor. U svakom slučaju neobičan ali efikasan proizvod i mislim da ga vredi isprobati. 

Ocena

****/*****

Kakvo je vaše mišljenje o organskim dezodoransima? Koje ste isprobali? Koje preporučujete?


9 komentara

  1. nisam probala ovaj ali mozda bih mu i dala sansu :) drzim se mog aloe ever shield dezodoransa :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Najzdraviji su ručno pravljeni od sode bikarbone, skroba i etarskih ulja. Potraži na facebook-u Ekokozmetika-Reciklozmetika i Ammara kozmetika. Od kupovnih probaj Seba-med.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za preporuku :) Za Seba-med sam čitala jednu baš finu recenziju.

      Izbriši
  3. Ja sam probala ovaj dezedorans..definitivno ne preporucam osobama s jačim znojenjem..meni je znoj izbio nakon samo 2 h..neugodno sam se iznenadila..vise mi je izdrzao home made prirodni dezedorans :(..I mirisi mi se ne sviđa..presladak je no to je individualno..mozda sam trebala kupiti s mirisom citrusa..inace sam zadovoljna alverde kozmetikom, roll on je bio puno bolji, duze je trajao..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na preporuci. Mislim da to koliko dezodorans "traje" zaista zavisi od intenziteta znojenja pa i od samog znoja. Mada se za neke stvarno može reći da generalno ne ispunjavaju svoju funkciju :). Alverde roll on nisam za sada probala, ali hvala na preporuci. Koristim isključivo aluminium & alcohol free dezodoranse, pa mi znači svaki savet i iskustvo :).

      Izbriši
  4. Ja već godinama ne koristim "klasične" dezodoranse, na početku je to bilo jer mi nisu bili preko potrebni (nisam se uopšte mnogo znojila), a u poslednje vreme ne želim da ih koristim zbog sumnjivih sastojaka. Od kako sam počela da razmišljam o tome šta se sve nalazi u proizvodima koje svakodnevno nanosim na kožu i koje koža upija, nelagodno se osećam ukoliko koristim nešto što znam da sadrži dosta teške i potencijalno štetne materije. Ja sam od prirodnih dezodoransa isprobala jedan potpuno prirodni (pčelinji vosak, shea puter, soda bikarbona i neko eterično ulje sadrži), koji veoma lepo neguje pazuh ali treba ga nanositi više puta u toku dana, i probala sam Alverde roll-on dezodorans sa mirisom mente i bergamota :) Sjajno miriši, veoma osvežavajuće, i pruža skroz dobru zaštitu od neprijatnih mirisa. Najskoriji dodatak je SebaMed Frische Deo, sveži dezodorans u tečnom stanju koji se nanosi kao roll-on, on mi se pokazao kao najefikasniji, ali ne znam da li ima da se kupi u Srbiji (ja sam svoj nabavila na odmoru u Nemačkoj, u njihovom dm-u).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam svoj SebaMed nabavila u Nemačkoj, i mogu da kažem da je zaista najefikasniji od svih "zdravih" dezodoransa koje sam do sada koristila (a isprobala sam mnoge nakon ove recenzije :D). Drago mi je da imamo gotovo identičan stav što se tiče ove vrste proizvoda :).

      Izbriši
  5. Ja sam koristila taj limun zalfija, i on je odlican.

    OdgovoriIzbriši