Redovna nega lica: moji rituali + lista proizvoda koje trenutno koristim


Ovo će biti što-je-moguće-kraći post, na molbu jedne Ivane (hvala za mail-ić :)), u kome ću opisati šta podrazumevam pod svakodnevnom i dodatnom negom lica i koje proizvode u tu svrhu koristim.

Samo da napomenem da moja koža spada u kombinovan tip (blago izražena T zona, suvlji obrazi) i nije naročito problematična pa je i nije preterano teško negovati. U tom smislu, ritual čišćenja i nege koji primenjujem, najverovatnije da neće biti dovoljan i zadovoljavajući za nekoga sa zahtevnijom kožom.


Za mene se svakodnevna nega bazira na čišćenju lica ujutru i uveče uz obaveznu hidrantnu kremu tokom dana i kremu za predeo oko očiju tokom noći. 

Najvažnija faza, koju se trudim da nikada ne preskočim je čišćenje lica uveče, pred spavanje. Oduzima najviše vremena ali se isplati svake uložene sekunde :). Podrazumeva: uklanjanje šminke, temeljno čišćenje, toniranje i hidriranje.


Pod uklanjanjem šminke prvenstveno mislim na eye make-up. Do skora sam bila pristalica onih super efikasnih dvofaznih remover/a, koji skinu maskaru u jednom potezu. (recimo Oriflame Beauty Waterproof Eye Make-up Remover - ona plavo-tirkizna bočica, ne ljubičasta!). Međutim, primetila sam reakciju crvenila na donjim kapcima, pa sam odlučila da pređem na nešto manje "agresivno". Trenutno koristim Bioten skin moisture eye make-up remover i mada ne skida maskaru u jednom potezu, dovoljno je efikasan a pri tom izuzetno nežan losion. Nemastan, pogodan za osetljivu kožu i prelepog mirisa. Sadrži protein pamuka koji hrani predeo trepavica i redukuje iritaciju + Vitaminim B koji održava elastičnost kože. Sve u svemu, baš sam zadovoljna.


Kada potpuno uklonim maskaru, prelazim na temeljno čišćenje lica gelom. Dakle, umijem lice, nežno umasiram gel dok se ne pojavi pena i nastavim sve dok dobro ne očistim celo lice. Sapunicu isperem vodom. Ovo bi trebalo da ukloni  ostatke šminke, višak sebuma, znoja i svega ostalog što se nakupilo u toku dana. Ja preferiram penušava sredstva koja ne maste, već nakon ispiranja ostave onaj "škripući" osećaj čistog a pri tom ne iritiraju kožu. Odgovara mi većina Avon/Oriflame cleanser/a, pa sam isprobala dobar deo njihove skin care ponude. Već neko vreme koristim Oriflame Pure Nature umirujući gel za umivanje sa ekstraktom lavande i borovnice (o kome sam već pisala > link) u kombinaciji sa tonikom iz iste linije. 

Tonik nanosim tuferom na celo lice. Toniranje je zapravo najvažniji detalj u ovoj priči, jer tonik finišira čišćenje, zatvara pore i vraća normalnu pH vrednost koži i na taj način sprečava stvaranje infekcija i bubuljica. Iz iskustva, važnije mi je da na čisto lice nanesem tonik nego da recimo zaboravim da stavim kremu.

Na kraju obavezno nanosim kremu za predeo oko očiju, jer mi je koža na kapcima suvlja. Trenutno sam zadovoljna sa Nivea Visage Q10 anti-wrinkle tubicom. Kada su noćne kreme za lice u pitanju, izbegavam da ih koristim redovno. Većina noćnih krema na mom licu kao da izazove jače lučenje sebuma, pa se ujutru probudim sa osećajem masnog sloja na koži, vidljivo širim porama i T zonom koja se presijava.

Jedna od retkih koja mi prija je Balea Nature noćna krema sa uljem iz semena brokolija. Ova krema se divno upija, ne ostavlja nikakav neprijatan sloj i ne opterećuje kožu. Osim toga 95% je prirodnog porekla i predivno miriše. Međutim, više volim da koristim laganije formule kao što je Oriflame Aqua-Rhythm Intense Hydration Youth Preserve Visible Skin Renewer.


To je neka vrsta veoma tankog gela, koji se može koristiti ispod dnevne/noćne kreme ili samostalno, za intenzivnu hidrataciju kože. Ima jako prijatan miris, lepo se absorbuje i savršeno osvežava i postojano hidrira kožu.


Jutarnja nega se svodi na umivanje, nanošenje tonika i dnevne kreme.

Volim da koristim nekoliko dnevnih krema a trenutni favoriti su Nivea Visage dnevna krema protiv bora iz Pure & Natural linije, sa uljem bio argana i bio ekstraktom ploda čička i Oriflame Swedish Spa krema za lice dvostrukog dejstva. Nivea kreme se uvek ispostave previše masne za moju kožu, pa mi je ova sa arganom i čičkom, pravo otkriće. Blaga i kvalitetna anti-age dnevna krema, bazirana na najfinijim prirodnim sastojcima. Lagane teksture i karakterističnog prijatnog mirisa. Oriflame Swedish Spa dual action je, što se mene tiče, najbolja Oriflame krema za lice koju sam do sada isprobala (a isprobala sam mnoge :D). Krema je interesantna jer se može koristiti i kao dnevna i kao noćna, mada bih je ja preporučila kao dnevnu kremu. Obogaćena je malahitom i vitaminom E,  istovremeno hidrira kožu i štiti je od spoljnih uticaja. Ne masti, brzo se upija a pri tom je ne osećate na licu. Lepo neguje i stvarno prija koži.


Pošto imam potpuno poremećen ritam spavanja, neretko se budim sa podočnjacima ili natečenim kapcima, pa mi je ujutru neophodna čudotvorna eye-care kremica. Koristila sam razne manje ili više efektne kreme, serume i ostalo za "ubijanje" podočnjaka. Trenutno mi odgovara Balea Beauty Effect eye-lift serum. Sadrži hijaluronsku kiselinu i ekstrakt irisa. Tekstura je gelasta i nemasna, više vodenkasta. Osetim kako mi zateže kožu i definitivno umanjuje "kesice" i poboljša kompletan izgled donjeg kapka. Naravno preko njega nanosim šminku (korektor, puder..).

Jednom sedmično radim piling i nakon toga tretman nekom finom maskom i pod tim podrazumevam dodatnu negu lica.

Piling lica je neophodan 1 - 2 puta nedeljno, jer dubinski čisti pore, uklanja odumrle ćelije kože i pospešuje prokrvljenost. Ja volim scrub pilinge, sa sitnim česticama koje fino masiraju i mehanički uklanjaju "višak" sa kože. Imam nekoliko omiljenih, a izdvojila bih Avon Naturals peach&almond milk facial scrub o kome sam već pisala (LINK), Balea face peeling gel koji je namenjen normalnoj ka kombinovanoj koži i spada u nežnije scrub pilinge i Oriflame Pure Skin Scrub gel koji je najintenzivniji i više je za problematičnu kombinovanu/masnu kožu. Čestice su različitih veličina, od sitnijih ka krupnijim tako da zaista "oriba" lice (treba ga nežno umasirati). Sadrži salicilnu kiselinu pa ima dubinsko antibakterijsko dejstvo. Ostavlja intenzivan cooling efekat na koži koji nećete moći da ignorišete, čak i blago miriše na mentol bombone. Odličan za leto. Dakle jedan konkretan piling gel, pa ga ne preporučujem osobama sa osetljivom kožom. 


Nakon detaljnog pilinga i ispiranja vodom, lice je čisto, koža ponovo diše i to je najidealniji trenutak da se tretira nekom hranljivom maskom. Kada smo kod maski za lice, ne znam odakle bih počela jer je izbor ogroman. 


Često koristim Avonove maske iz Planet Spa kolekcije, jer su izuzetno kvalitetne i luksuzne. One kojima se uvek vraćam su Maska za lice od gline sa mineralima Mrtvog mora, koja odlično čisti pore a pri tom ima umirujuće dejstvo, blago zateže i pre svega je maska za masnu kožu (ja je redovno koristim za T-zonu, a leti i za celo lice) i Maska za lice od maslinovog ulja, koja odlično hidrira, vraća prirodni nivo vlažnosti i čini kožu mekom i elastičnom. Skoro sam od svoje Avon dame :) dobila uzorke Planet Spa maski sa tajlandskim lotosovim cvetom i sa afričkim šea puterom, pa planiram da ih isprobam ali ne sumnjam da ću biti zadovoljna. Takođe, volim Balea hidrantnu masku sa ekstraktom papaje i aloa vere - vrlo blaga i osvežavajuća, voćkasta maska (jedno pakovanje je zapravo za dva nanošenja i fizički je razdvojeno u dve kesice). I još jedna za kraj, Aldo Vandini hidrantnu masku sa mineralima crvenih algi, koja intenzivno hidrira i ostavlja svilenkasto gladak osećaj na koži. 



Za hitne situacije, kada mi se pojavi neka nemoguća bubuljica ili mi koža ispuca, koristim Urgency "Boo Boos" Express Solution balzam. Ovu tubicu sam kupila pre izvesnog vremena u Sephori, potpuno slučajno.


Ispostavilo se da je "Boo Boos" balzam nešto najefikasnije što sam do sada koristila kada je u pitanju brza "popravka" nesavršenosti na koži. Bele boje, kremasto - penaste teksture. Koža ga brzo upija. Umanjuje crvenilo. Takođe, jako brzo regeneriše ispucalu kožu, pa mogu bez problema da nanesem puder i da ne brinem da će nastaviti da se peruta. Pakovanje od 15ml je koštalo oko 1000 dinara, ali traje dugo i zaista ga vredi imati. 

To bi bila neka osnovna lista, mada se retko dugo vezujem za iste proizvode. Ne volim da navikavam kožu na iste preparate i uvek sam u potrazi za nečim novim i boljim.

Koliko vi vremena dnevno posvećujete nezi lica i koje proizvode najviše koristite?


5 komentara

  1. super post...snimila sam par proizvoda da dopunim kolekciju :)

    OdgovoriIzbriši
  2. bas zanimljivi proizvodi :) od svega imam ovaj oriflame narandzasti peeling al mi nije nesto, i blatnu masku iz avona :) ostalo bi bilo fino da probam ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post. Imamo vrlo sličnu rutinu , i ja obožavam maske i slažem se da su Avonove strašno dobre maske:)

    OdgovoriIzbriši