Summer SOS lista ili šta obavezno poneti na letovanje


Ovaj post stiže sa malim zakašnjenjem, ali ipak stiže :). Ne samo da nisam imala inspiraciju da ga kuckam, glancam i postujem na ustaljenih 38°C+ "pakla" u Beogradu, već sam bila zaokupljena i nekim drugim obavezama. U svakom slučaju, nadam se da će koristiti svima koji još nisu stigli do sunčanih obala, a to planiraju ovog leta.

Ne znam kako vi, ali ja se uvek pakujem u poslednjem trenutku. U tom smislu, kada je u pitanju kozmetika ( i sve ostalo), obično ne dam sebi puno vremena da mozgam o tome šta poneti, šta kupiti i koji brand odabrati. Ne posebno pametno, ali prilično zabavno. Nemate predstavu kako je uzbudljivo trčati par sati pred polazak voza kroz Lilly u potrazi za sunblock/atorom, spoticati se o prodavačice i prebrojavati poslednje pare u novčaniku. Ove godine sam imala sreće, pa mi je većina preparata koje sam kupila, stvarno odgovarala a i finansijski se isplatila (ili što bi se reklo: dobro sam prošla!). 


Moj favorit ovog leta je Pronasol melem za sunčanje SPF 40. Mada sam dugogodišnji korisnik proizvoda iz Nivea Sun Protection & Care linije, odlučila sam se da dam šansu domaćem brendu. Za one koji ne znaju, melemi porodice Šaljić su zvanično prisutni na tržištu od 1986. godine, a u ponudi su tradicionalni prirodni melemi za opekotine, sunčanje i negu lica i tela, napravljeni od ekstrakta lekovitog bilja iz poslednje berbe u prirodnom nerafinisanom maslinovom ulju.


Pronasol SPF40 je melem za sunčanje sa prirodnim zaštitnim faktorom, koji omogućava četrdeset puta duže izlaganje suncu nego bez zaštite. Upotrebom ovog melema koža dobija bakarnu boju i ne ljušti se a pri tom je izuzetno prehranjena. Sadrži titaniju dioksid (čije čestice odbijaju zrake sunca poput ogledala) kao i UVA/UVB filtre - ova kombinacija smanjuje prodor sunčevih zraka na minimum. Krem je vodootporan i pre upotrebe ga obavezno treba promućkati. Jedina primedba koju bih imala je na miris - blago miriše na vosak što ne mora svakome da prija. Što se cene tiče, bio je značajno jeftiniji od Niveinog preparata u istoj kategoriji.


Mada je Pronasol SPF40 pogodan kao zaštita i za lice i za telo, ako izbegavate da se sunčate i kupate, ali recimo volite da šetate, preporučila bih vam Dulgon Sun Fluid SPF30 kremu za lice, vrat i dekolte. U pitanju je proizvod nemačkog brenda "MANN&SCHRODER". Krema je vodootporna, sadrži UVA/UVB filtere i treba je naneti nekih 30 minuta pre izlaganja suncu i to neštedice. Ne samo da štiti već i neguje kožu, a pri tom je laganija od klasičnih sunblock/atora. Za nekih 300 i kusur dinara dobijete tubu od 50ml.

Kako je moja kosa inače tretirana i suva, obično mi po povratku sa letovanja, ne preostaje ništa drugo nego da je skratim za x santimetara (šmrc!). Top Ten Sunny Hair zaštitni sprej je dobar leave-in sprej za koliko toliko efikasnu zaštitu. Formula je bez ulja, na bazi keratina, žitnih proteina i pantenola uz dodatak UV filtera. Sprečava dehidrataciju kose i obezbeđuje joj mekoću i prirodan izgled a istovremeno štiti od sunca, mora i bazenske vode. Pre upotrebe promućkati bočicu. Može se naneti na suvu ili mokru kosu. Jedino što mi je išlo na živce je loše odrađen push-button pa bi moj savet bio da izbegavate direktno prskanje na kosu, već špricnete na dlan nekoliko puta, protrljate dlanove i tako nanosite od krajeva naviše.

Preparati za negu posle sunčanja su podjednako važni kao i oni u toku sunčanja. Kako bi pre svega izbegli prevremeno starenje kože, a i da bi se (kome je to bitno) dobijena preplanula boja duže zadržala, neophodno je posvetiti posebnu pažnju nezi nakon dolaska sa plaže. Akcenat treba staviti na proizvode koji su hidratantni, regenerativni i po mogućstvu bazirani na prirodnim sastojcima!


Gel za tuširanje koji apsolutno ispunjava ova tri kriterijuma je Aldo Vandini Extra Cream Shower sa kombinacijom masline i nara, za veoma suvu kožu. Od svih gelova za tuširanje koje sam do sada koristila, ovo je jedan od najluksuznijih i najprijatnijih. Kremaste je teksture, veoma nežno čisti kožu i osvežava izuzetno prijatnim mirisom. Sadrži prirodne ekstrakte visoko kvalitetnog maslinovog ulja i nara koje intenzivno regenerišu i hrane, pa je posebno preporučljiv za negu suve kože. Pakovanje od 200ml će potrajati celu sezonu.


Korak koji nikako ne treba preskočiti po povratku sa plaže jeste svakodnevna izdašna hidratacija lica i dekoltea. Kreme koje preporučujem su iz dm SUNDANCE linije: krema za lice posle sunčanja u pakovanju od 100ml i matirajući fluid za lice i dekolte posle sunčanja u tubi od 50ml.Oba pružaju 24h intenzivne hidratacije. Umiruju kožu sa pantenolom i aloe verom. U pitanju su negujuće, cooling formule koje se brzo upijaju i štite kožu od slobodnih radikala. Specifična kombinacija sastojaka podržava prirodni odbrambeni mehanizam kože i na taj način sprečava njeno prevremeno starenje uzrokovano zračenjem sunca. Istovremeno matiraju i predstavljaju odličnu podlogu za šminku.


Nega kose na moru - naročito duže i farbane - prava je noćna mora. Svakodnevno izlaganje suncu i zadržavanje morske soli, čini je drastično suvljom i krućom pa je ispiranje i pranje komplikovanije i zahteva više vremena. Zato mislim da je, osim šešira koji je "must have" i eventualno spreja sa zaštitnim faktorom, najbitnija stvar koju treba imati na moru - odgovarajući šampon. Balea PROFESSIONAL After Sun 2IN1 je šampon sa regeneratorom, bez silikona. Ima UV filter i obezbeđuje prirodnu vlažnost kose. Formula sadrži ekstrakt papaje i kokosovo ulje koje intenzivno hrani vlas, anti-statički kompleks koji sprečava naelektrisanje kose, kao i blage tenzide koji prijaju koži glave. Blago čisti kosu i kožu glave od peska, soli i hlora u vodi. Kosa je negovana i laka za raščešljavanje. Ima predivan egzotičan miris. Pakovanje od 250ml.

Šta je na vašoj SOS listi za letovanje kada je u pitanju kozmetika?

3 komentara

  1. Odlican post :), gde si nabavila Top ten za kosu i koja mu je cena, hvala. Inace nemam jos SOS kozmetiku za letovanje, posto je svake godine neka druga.. Ali ako je Grcka u pitanju onda obavezno ono ulje sa mirisom kokosa :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cao Sandra:),

      na Top Ten sam nabasala u dm-u i koliko se sećam platila sam oko 160 din. Tada je doduše bio na mini popustu (u junu).

      Izbriši
  2. Hvala :), potrazicu ga, imala sam vec mleko za suncanje Top Ten i uopste nisu losi, pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši