SOFI - sticirani prirodni sapuni



Pripremajući ovaj post, pokušala sam da se setim kada sam poslednji put u svom kupatilu videla pravi četvrtasti sapun. Nikada nisam bila veliki ljubitelj toaletnih sapuna, jer mi se činilo da prilično isušuju kožu. Osim toga, danas je kozmetika postala nekako "tečna". Odavno za pranje ruku koristim tečne sapune, lice "sapunam" penastim gelovima i sličnim cleanser-ima a telo raznim kupkama i kremovima za tuširanje. Da su pravi prirodan sapun i ono što mi kupujemo kao "sapun" u prodavnici dva sveta, saznala sam tek pošto sam otkrila Sofi radionicu i počela da se interesujem za njihove ručno rađene sapune.


Suštinska razlika između jeftinijih "industrijskih" sapuna, koji su nam dostupni po supermarketima i ručno pravljenih (domaćih) sapuna je u sastavu. Industrijski sapuni su zapravo jedinjenja deterdženata, kojima se da bi lepo izgledali i mirisali, dodaju razni sintetički aditivi. Deterdženti su po definiciji agresivne supstance, pa dugotrajnom upotrebom trajno isušuju kožu a mogu uzrokovati i razne iritacije, crvenilo itd. Domaći sapun se, uz rastvor vode i kaustične sode, najčešće bazira na mešavini maslinovog, kokosovog i palminog ulja, a u ovu osnovu se mogu dodavati druga biljna ulja, zatim biljni buteri kao i organski sastojci poput jogurta, mleka, meda, čokolade, cimeta, eteričnih i mirisnih ulja. Sastojci se biraju pažljivo i s ljubavlju, pa je kvalitetan domaći sapun pravo malo umetničko delo.


Sofi je radionica iz Novog Sada, koja se bavi proizvodnjom kozmetike od potpuno prirodnih sirovina. Njihova filozofija je "da je jedini put do lepote, put prirode". U svojoj ponudi imaju veliki izbor sapuna ali i ulja za masažu, šumeće kupke i lip balzame. Proizvodi su veganski (ne sadrže životinjske masti) i ne testiraju se na životinjama. Na policama ćete ih prepoznati po moderno ali pre svega funkcionalno dizajniranim pakovanjima.





Svi sapuni su ručno rađeni. Osim što u sastavu imaju najkvalitetnija biljna i eterična ulja, sveže voće, začine, čajeve i druge supstance koji dolaze pravo iz prirode, neobični spojevi i kombinacije sastojaka ih čine posebno interesantnim. Recimo sapun od čokolade i pomorandže, o kome sam već pisala ovde. Ili moj favorit, antistres sapun od aromatične lavande i kamilice. Miris ovog sapuna ostaje na koži nakon tuširanja, pa uvek imam utisak da "dojezdi" do kreveta i fino me ušuška za spavanje. Takođe, želim da probam i "Iz dubine mora" - sapun sa algama, morskom soli i ši buterom - veoma bogat mineralima koji se često zapostavljaju u kozmetičkim proizvodima za negu tela.


Sapuni su kremasti, imaju nekako gustu penu i pravi su luksuz. Biljna ulja kojima su obogaćeni ostaju na koži, neguju i čuvaju prirodnu vlažnost. Dugotrajnom upotrebom ovih sapuna, aktivira se regeneracija tkiva pa koža postaje prirodno otpornija.


Od ulja za masažu možete izabrati grejp ulje za negu i opuštanje i bršljan ulje protiv celulita. Bez obzira da li volite masažu ili ne, po mom mišljenju prirodno grejp ulje je nešto najlepše što sebi možete da priuštite. Naročito u zimskim danima.

Ulje sadrži osam visokokvalitetnih sastojaka, među kojima bademovo ulje, ulje avokada, ulje šargarepe, eterično ulje grejpfruta i pomorandže. Ne mogu da opišem kako senzualno miriše! Pri tom ga koža lepo i brzo upija, pa ne ostavlja mastan film (kako bi se očekivalo) i može se koristiti ne samo za masažu već i za negu kože ili prosto za bolje raspoloženje. Ja imam običaj da par kapi nanesem na slepoočnice i uživam u mirisu.


Sofi proizvodi mogu da se kupe u Lilly drogerijama, Biošpajzu, Gastronom shop-u i drugim mestima u Beogradu i gradovima po Srbiji. Detaljan spisak mesta kao i ceo asortiman proizvoda, možete naći na zvaničnom sajtu. Primetila sam da je ponuda po Lilly drogerijama dosta oskudna, pa mnoge sapune najverovatnije nećete naći. U tom slučaju preporučujem da kontaktirate direktno Sofi. Vrlo su ljubazni i raspoloženi da izađu u susret.

I za kraj, sa željom da svoje oduševljenje ovim proizvodima prenesem dalje a u saradnji sa gospodinom Šoć iz Sofi tima, organizovala sam jedno lepo Sofi nagrađivanje (za čitaoce iz Srbije). Da biste učestvovali i osvojili jedan od paketa sa slike


potrebno je da:

- nam kažete da li ste već probali nešto od Sofi ponude i koji od proizvoda vam deluje najprimamljivije? (u komentaru ovog posta),
-  lajkujete zvaničnu Sofi fb stranicu,
-  share-ujete sliku putem svog fb profila ili stranice.

+ Ako ostavljate komentar kao "gost" (Anonymous), molim vas da se u komentaru i potpišete - ime, prezime. Hvala! :)

Igra traje do subote 28.09. kada će putem random.org biti izabrane dve osobe za dva paketića :). Srećno!


* Odličan i veoma informativan članak o sapunima i domaćim sapunima pročitajte ovde.

38 komentara

  1. Od njih sam probala samo balzam, ne znam zasto se retko hvatam za sapune, ovaj od lavande mi izgleda bas primamljivo! Super pokloni :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam probala nista od proizvoda iz radionice Sofi ,koji deluju zaista primamljivo i kvalitetno :).Sapuni narocito :)

    Ivana Nikolic

    OdgovoriIzbriši
  3. Probala letos sapun "Iz dubine zemlje" , prala sam lice s njim I fenomenalan je. Osim mene I dečko je morao da proba šta tako lepo miriše, oduševio se, pa je jedan završio I kod njega u kupatilu :).

    OdgovoriIzbriši
  4. Prosle godine sam koristila Sofi balzam za usne od cokolade dok mi ga mama nije konfiskovala :) Moram reci da je to najbolji balzam za usne koji sam ja probala i od tad sam u potrazi za Sofi balzamima. Steta sto ponuda njihovih proizvoda u Lilly drogerijama nije veca :( Trenutno koristim prirodni sapun od aktivnog uglja i gline i veoma sam zadovoljna njegovim ucinkom. Koza mi je dubinski ociscena nakon umivanja a nije isusena.
    fb: Tamara Savic
    savictamara88@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne, ali nameravam,sapuni i balzam za usne mi deluju vrlo privlačno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nisam još isprobala ni jedan vaš sapunčić ali nadam se da ubrzo hoću. Odlično mi izgleda ulje bršljana protiv celulita koje bih svakako isprobala i hranjivi sapun od čokolade i pomorandže.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ulje od brsljana zaista cini cuda za kozu, ali sam imala nameru da probam i ostale proizvode. Eto, nisam znala za balzame za usne :)
    Volela bih da probam sapun sa lavandom i kamilicom...
    FB: Emina Grbo
    grboster@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  8. Nisam probala jos uvek nista od prozivoda pa se zato nadam da ce random.org da me usreci :D

    OdgovoriIzbriši
  9. nisam jos uvek nista probala ali uvek oblecem oko njih u dm-u. mnogo fino izgledaju sapuni :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Jao, ja bih ovo probala :))))

    Naravno, nema kod mene ali potrudit ću se nabaviti barem sapun :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam jos probala, videla sam u Liliju, nameravala sam da ga kupim kad potrosim ovaj od nevena koji sad koristim.

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam probala nista iz njihovog asortimana ali bih zelela da probam neki od ovih divnihh sapuna :))

    OdgovoriIzbriši
  13. Nisam probala ništa od ovog proizvođača, mada kupujem s vremena na vreme prirodne sapune i ostale potrepštine. Slažem se da je ovo po prodavnicama sve sintetičko i veštačko, a i mnogo se brže potroši takav sapun nego onaj ''pravi''. I sapuni i ovo bršljan ulje deluju super.

    OdgovoriIzbriši
  14. Joj ja nista nisam prbala, ali kako smo vec i pricale mnogo su mi zanimljivi ti sapuni. Sigurno cu neki probati, samo ce biti tesko da se odlucim za neki. Ovaj sa mineralima mi zvuci predivno.

    OdgovoriIzbriši
  15. nisam probala nista od njih ali bih vrlo rado
    izgledaju jako primamljivo
    neznam da li u svom programu imaju nesto za decu sa problematicnom kozom i ekcemima
    Natasa Glisic

    OdgovoriIzbriši
  16. nisam probala, ali bih volela... izgledaju veoma prirodno i kvalitetno ;)
    maja sredojev

    OdgovoriIzbriši
  17. e ovako, koristila sam nekoliko sapuna, crni sa glinom ja mislim i cokolada/narandza, balzame za usne-sva tri koja postoje i ubedljivo najbolji mi je bio opiumkiss. a volela bih da probam ova ulja, pogotovo ono za celulit i kugle za kupanje :)

    lajkovala i kao ana petrovic i kao me, makeup and i
    shareovala sa mmi :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Niasm probala nista iz sofi asortimana ali sve mi deluje jako zanimljivo i kvalitetno pogotovu to ulje i sapuni. ♥

    OdgovoriIzbriši
  19. Baš mi izgledaju simpatično :D Do sad sam isprobala nekoliko sapuna od naših domaćih brendova prirodne kozmetike i s većinom sam bila zadovoljna! ;)

    OdgovoriIzbriši
  20. chocokiss balzam za negu usana,prelepoooo mirise i neguje!!!!! Preporucujem!

    OdgovoriIzbriši
  21. Nisam probala nista iz asortimana SOFI,ali imam veliku zelju da probam jer mi izgleda sve primamljivo i kvalitetno,pogotovu sapuni i ovo ulje. Suzana Sakovic

    OdgovoriIzbriši
  22. Svaka im cast sto koriste veganske sastojke, vredi probati :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Deluje mi tako primamljivo, pogotovo ulje ali nisam probala...

    Tatjana Stanišić

    OdgovoriIzbriši
  24. Nisam probala, ali bi bas volela.
    Slavica Stanišić

    OdgovoriIzbriši
  25. Nisam probala nista iz njihovog asortimana, a rado bih probala ulje brsljana protiv celulita i neki od sapuna :)

    OdgovoriIzbriši
  26. Primamljivo deluje ali nazalost nisam probabala, Sarolta Varga

    OdgovoriIzbriši
  27. Nisam probala nista ali rado bih naravno. Sarolta Varga Cakic

    OdgovoriIzbriši
  28. Sad ako osvojim ovaj poklon, probacu. Bas bih volela, jer tako su mi pramamljivi ovi sapuncici.
    Stanišić Sanja

    OdgovoriIzbriši
  29. Volim prirodne sapune i ovi sastojci mi deluju kao pun pogodak ,nisam probala ,ali probacu ,nadam se uskoro .Ulja za masazu su itekako potrebna za predstojece hladne dane.

    Dragana Nikolic

    OdgovoriIzbriši
  30. "...Dugotrajnom upotrebom ovih sapuna, aktivira se regeneracija tkiva pa koža postaje prirodno otpornija..." možete li mi objasniti na osnovu čega tvrdite ovo? Svaka čast na iscrpnom članku.

    OdgovoriIzbriši
  31. Prelep poklon.Volim sve sto je prorodno zato samo to i koristim

    OdgovoriIzbriši
  32. Prvo, nisu svi proizvodi veganski jer med, kozje mleko i sl 'repromaterijal' zivotinjskog porekla im to ne dozvoljava da budu. Veganski proizvod nema u sebi nicega sto potice od zivotinja ;)

    @VanillaNeedle

    Naučno je dokazano da na regeneraciju i otpornost kože uticu vitamini i minerali kao i eventualno neki oligo-elementi za razliku od kvazi 'q10+' i sl sr*nja o cijem dejstvu cemo moci da diskutujemo tek za 20ak godina kada vidimo efekte. E sad, upravo su najveci nosioci vitamina (antioksidanata) i minerala hladno cenjena ulja od kojih se sapuni prave, takodje, hladnim postupkom. Znaci ne greju se na preko 40 stepeni tokom izrade da se ne bi poremetila 'nutritivna vrednost' jer mnogi elementi nisu postojani na visokim temperaturama. Redovnom upotrebom koza postaje otpornija.
    I preporucujem hladno cedjena ulja za negu lica jer ne postoji loreal krema koja ima vise retinola (vitamina a) od npr. palminog ulja ili nekog drugog. O vitaminu E da ne govorim. ;)
    Pozdrav devojke.

    OdgovoriIzbriši
  33. prvi put sam uzela sapun od lavande tek sam probala ja imam problem sa flekicama dali je to p[ravi izbor

    OdgovoriIzbriši
  34. Kupila sam sapun za celulit- cimet i mak i predivan je. Svi njihovi proizvodi su pravo bozanstvo njami njami. Moracu da kupim ulje

    OdgovoriIzbriši
  35. Пре неколико дана купим у dm радњи софи сапун са активним угљем,глином и етерским уљем менте.Користим га за цело тело чак и уместо шампона,има фину и густу пену,кожа после купања тим сапуном је као фина гума а коса као свила.Свака препорука.

    OdgovoriIzbriši
  36. Koristila sve sapune i mleko za telo. Trenutno koristim crni sapun i onaj za blagi piling. Odlicni su koza mi uziva!

    OdgovoriIzbriši