U carstvu parfema i kozmetike na Dorćolu



Da li ste znali da u centru Beograda, skriven iza običnih staklenih vrata, postoji čitav jedan svet posvećen lepoti, mirisima i nezi? Na uglu ulica Kralja Petra i Zmaja od Noćaja nalazi se parafarmacija Metropoliten. U ovom jedinstvenom i malo je reći prelepom ambijentu možete popiti čaj, čuti neobičnu priču o još neobičnijem parfemu, dobiti stručan savet o nezi kože i adekvatnim preparatima, otkriti vrhunske kozmetičke brendove, a pre svega toga uživati :).


Ja sam Metropoliten otkrila juče, zahvaljujući divnoj Ljiljani Maričić Grujić, koja me je pozvala, na blogersko okupljanje tj. pravo žensko popodne uz sok, kolače i naravno neizostavnu priču o kozmetici. Konkretnije o Weleda i Bioderma kozmetici ali i svemu ostalom što se moglo videti na prelepim drvenim policama, a bilo je zaista interesantnih bočica :D.

U Metropoliten morate doći barem jedanput. A kada jednom uđete, posle toga će morati da vam pokažu vrata. Ne šalim se. Prostor je beskrajno lep i više liči na neku ukusno uređenu galeriju raznolikih bočica i francuskog šarma. Kada sam zakoračila unutra, zaustavila sam se širom otvorenih očiju. Možda i zato što spolja nikada ne biste rekli da je unutra takav i toliki prostor.



 

 

Posle prvog utiska, sledio je ništa manje impresivan drugi. Mislim da nigde u Beogradu nisam videla tako neobičnu ponudu parfema. I pod tim ne mislim na kvantitet. Mislim na niche parfeme. I ne znam da li ću pogrešiti ako kažem da je Metropoliten jedina parfimerija u Beogradu (a možda i u Srbiji) koja u svojoj ponudi ima ovakvu zbirku. Za razliku od komercijalnih mirisa koji se prave za široku populaciju pa im uvek fali ta trunčica posebnosti, niche parfemi su odraz individualnosti. Takav miris čeka na polici da bude otkriven. I svaki ima istoriju i za svaki je vezana priča.


Jedan takav parfem je "Eight&Bob", miris koji je voleo i naručivao Džon Kenedi a za koji je vezana posebna priča. Danas se proizvodi u limitiranim serijama, najviše zbog retke biljke sa Anda, koja raste na ograničenom prostoru, bere se u decembru i januaru, a samo 7% biljke, može da se upotrebi. Broj bočica koje će se proizvesti svake godine, zna se tek pošto se konstatuje koliko je biljke skupljeno. Ovaj parfem se prodaje u vrlo malom broju parfimerija u svetu.


Najneobičniji je svakako Escentric Molecules za koji kažu da nije parfem u pravom smislu reči, već nešto poput misterioznog talasa koji se pojavljuje na vašoj koži, periodično. Nestaje pa se nakon par sati opet pojavi :).
 

Zatim, definitivno drugačiji, italijanski parfemi iz kolekcije Nasomatto, inspirisani zabranjenim sastojcima i užicima. Prema rečima kreatora (Alesandro Goltjeri), ovi parfemi imaju vlastitu inteligenciju.



Da li znate koja je vaša krvna grupa? Ako znate, ne propustite da isprobate odgovarajuću bočicu iz kolekcije parfemskog brenda Blood Concept. Ovi parfemi su inspirisani krvlju, genotipom i identitetom koji nosimo u krvnim grupama. Neće vas ostaviti ravnodušnim :).


Piguet kolekcija parfema koji traju godinama, prate nove parfeme a popularnost im ne zaostaje.


Od svih na polici, morala sam da omirišem legendarni Fracas, predstavljen još 1948. godine, između ostalih Madonin favorit.
 

I kako posle ovih nekoliko, nije bilo moguće omirisati ništa više, potrudila sam se da fotografišem sve što je ličilo na flašicu i imalo tester u blizini :D. Ako ste pravi ljubitelj parfema, ovo mesto će vas potpuno osvojiti.




  




Kako ovaj post ne bi bio predugačak, a i pošto želim da vas ostavim da malo uživate u ovoj božanstvenoj zbirci mirisa, odlučila sam da o Weleda i Bioderma linijama za negu lica i tela i svemu što smo juče o ovim kozmetičkim brendovima čule i isprobale, pišem u sledećem postu. Takođe, očekujte poklončiće u vidu uzoraka :).

Ovom prilikom bih želela da se zahvalim Ljiljani kao i veoma ljubaznom osoblju Metropolitena na sjajnoj organizaciji i gostoprimstvu.

I za kraj da kažem da sam jako happy što sam konačno upoznala autorke blogova koje redovno čitam i posećujem. Ovo je bilo moje prvo "pojavljivanje u javnosti" i moram da priznam da sam imala tremu :blush: Nadam se da ćemo se češće viđati na kolačima & kafi. :hug:

17 komentara

  1. Divota !!! Presretna sam jer ste i vi dobili svoju niche parfumeriju :))

    Sve sam ove ljepotane isprobala i veselim se i vašim dojmovima :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo je post za moje oci-uzivala sam. Nema te sminke koja me moze tako zaintrigirati kao pogled na parfeme, a posebno takve. Mene bi odatle istjerali tek navece kad krenu zatvarati radnju :-))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam razmišljala da im predložim da ostanem pa da me otključaju ujutru :D Drago mi je da ti se post sviđa.

      Izbriši
  3. E ovo je savrsen, informativan i temeljan post! Vidi se da volis parfeme :)

    Odusevljena sam njihovom parfimerijom, bila sam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Da, odavno neki ambijent nije ostavio na mene tako snažan utisak.

      Izbriši
  4. Jao jako lepo napisan tekst :) Parfimerija je zaista raj. Bas su se potrudili kada su je pravili. I meni je drago da sam upoznala druge blogere. Meni je to bilo drugo izlazenje na svetlost ali prvi put nisam skoro nikg upoznala, nekako smo se mimoisli. Zato sam te sada ugnjavila za medalju :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hahahah :D Obe smo osvojile medalju, čini mi se.

      Izbriši
  5. PA šta ja sad da pisem :P

    divan post!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja baš sa nestrpljenjem očekujem tvoj post :D Prvo zbog nečega što si spomenula za Weledu a pola sam propustila - ali mi je u glavi ostao marker da je bilo bitno i zanimljivo. A drugo zbog grupne sličice : trep:

      Izbriši
  6. Draga Jelena
    hvala na lepim rečima i odlično postu.
    Slike su odlične (po kvalitetu i kadrovima koji su odabrani), a u Metropoliten možeš otići i sama da istražuješ parfeme, samo se javi da te najvaim Ivani, Katarini, Jeleni ili Andreju koji tamo rade da ti budu vodiči.
    Ovo važi i za ostale devojke.
    Pozdrav
    Ljiljana

    OdgovoriIzbriši
  7. Bas sam uzivala u tvom stilu pisanja. :)
    Mogla bih da je posetim i pomirisem koji parfemcic :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ah kako si ti to lepo sve opisala!!!!
    kao novinski članak sa još nežnijim pristupom!
    baš mi se dopalo da čitam, i uživala sam u slikama koje su divne by the way.
    drago mi je da smo se upoznale i prozborile koju :D
    p.s. ahaha, i ja sam morala da podelim post jer sam se rasplinula sa pisanjem :D

    OdgovoriIzbriši