O pisanju kozmetičkog bloga

Moram da naglasim da sam ovom postu - od svih postova koje sam ikada napisala - posvetila najviše vremena i razmišljanja. Pisala sam ga u navratima i nekoliko puta iščitala, pre objavljivanja (što inače ne radim). Ovo sve zato, što mi namera nije bila da nekoga demotivišem ili da zvučim u bilo kom smislu negativno. A naročito ne da bilo koga kritikujem ili učim kako nešto treba da radi.


Za pisanje sam se odlučila zbog nekoliko mailova koje sam dobila, sa sličnim pitanjima: kako da započnem i pišem kozmetički blog? kako da mi blog bude posećen?

Pošto nisam stručnjak na ovom polju, mogu samo da navedem neka lična iskustva i zapažanja (ili jednostavnije: ono kako ja kapiram stvari).

Činjenica da želite da vodite blog za mene je već pozitivna, jer to znači da želite da podelite svoja iskustva, utiske, misli. Imati blog je lepo i zabavno, ali zahteva konkretno vreme i određenu dozu odgovornosti i razmišljanja (jer pišete nešto što će drugi ljudi da čitaju, zar ne?).

Kako sam ja počela da pišem blog?

Kao student, mogla sam da priuštim uglavnom jeftiniju kozmetiku. U to vreme, kod nas nekako nije bilo svih ovih pristupačnih brendića poput Essence i ostalih, pa sam najviše koristila Avon proizvode. Smetalo mi je što Avon ne navodi uputstvo za korišćenje na ambalaži (sada se to promenilo), pa za mnoge preparate nisam bila sigurna kako tačno da ih koristim. Recenzija o Avon linijama gotovo da nije ni bilo i tako sam došla na ideju da napravim blog u kome ću pisati samo o Avon kozmetici.

... i zašto sam nastavila da ga vodim?

Ako bih morala da izaberem samo jedan oblik izražavanja, mislim da bi to bilo pisanje. Ja prosto volim da pišem, a blog je divan i neobavezan način da piskaram kad kod imam inspiraciju. Takođe, volim i da čitam. A ono o čemu volim i da pišem i da čitam i da pričam je kozmetika :D. Pa da ne bih gušila ljude oko sebe, koje to možda ne zanima u tolikoj meri, pišem i pričam sa ljudima koje to zanima. U tom smislu, blog je sjajan način da komunicirate i da upoznate divne ljude.

Šta cenim kod jednog bloga ili zašto pratim određeni blog?

Sadržaj. Naravno pre svega mi je bitan sadržaj. Da li je to o čemu se piše nešto što me zanima? Neki tekstovi me privuku zanimljivim informacijama, nečim što do tada nisam znala. Ima blogova iza kojih stoji tako bogato iskustvo i znanje, da stvarno možete da naučite puno. Neki me privuku jer su prosto zabavni, a neki jer su lepo napisani, pa mi se svidi stil pisanja. A neki svim ovim kvalitetima.

Estetski izraz. Za mene je dizajn i vizuelni izgled bloga, bitan detalj. Postoje npr. food blogovi koje pratim, što bi svakome ko me malo bolje poznaje bilo smešno budući da sam antitalenat za kuvanje. Ali da vi vidite kako ti blogovi izgledaju! Kakve profesionalno odrađene fotografije! I ja ih redovno posećujem i klikćem mada mi recepti ama baš ništa u životu ne znače. Dakle, taj estetski deo može da igra važnu ulogu. 

Harizma. Ovo malo podpada pod prvu stavku, ali sam želela da naglasim. Ima blogova koje rado pratim iako ne spadaju u neku "tešku profesionalu". Nisu to sad neki vrhunski saveti ili tutorijali, ali su osobe koje ih vode toliko iskrene, dopadljive i harizmatične da mi njihovi postovi prosto ulepšaju dan i uvek sa nestrpljenjem iščekujem svaki novi.

Nešto iz ličnog iskustva

Platforma. O tehničkoj strani priče (kako se otvara blog na Blogger/u) neću pisati, jer nemam toliko vremena. Uglavnom, ono što mogu da garantujem je da svako ko može da se snađe na facebook/u, sigurno može da skapira i Blogger ili neku drugu platformu. Naravno trebaće vam neko vreme (a možda i neće). Kada bih ponovo birala, odlučila bih se za WordPress, jer mi se čini da je lakši i očigledniji za snalaženje. A i lepši su templates, gadgets i sve ostalo.

Pisanje recenzija. Poenta pisanja recenzije je da bude 100% iskrena. Meni svaka recenzija koju pročitam znači, jer u svakoj pronađem drugačije utiske, nešto što je neko primetio a neko drugi nije itd. Bez obzira na činjenicu da proizvod može jednoj osobi da odgovara a drugoj ne, tvrdim da od kada pratim kozmetičke blogove, mnogo bolje biram i mnogo manje "štete" pravim pri kupovini. U tom smislu, podržavam svaku novu recenziju ukoliko je napisana iskreno.

Ovde treba imati u vidu i neke elementarne stvari. Npr. za većinu kozmetičkih proizvoda treba bar 3 - 4 nedelje korišćenja da bi se videli rezultati o kojima ima svrhe pričati. Maskaru nije samo dovoljno naneti na trepavice i videti efekat, potrebno je i nositi je određeni broj puta, da biste videli da li je postojana, da li se truni, kako stoji itd.

Fotografije. Fotografije ne moraju da budu remek dela, ali bi bilo lepo da se swatch/evi što bolje vide. Naravno, što bolje u smislu verodostojnosti. Niko nema koristi od editovanog swatch/a.

Statistika bloga. Iz nekog mog dosadašnjeg viđenja, što više postova objavite posećenost će biti veća. Što više kvalitetnih postova objavite imaćete više vernih čitalaca, a mislim da je to prava satisfakcija.

Nadam se da će makar jedna osoba od svega rečenog imati neke koristi :).

*Slika je preuzeta sa ove web lokacije.


17 komentara

  1. Sviđa mi se ovaj tekst, dosta toga si na jako jednostavan način objasnila…. još samo bih dodala da je motiv pokretanja bloga jako bitan. Jer danas smo svjedoci da ga mnoge cure počinju pisati jer žele dobijati proizvode na recenziju, a te se vrlo lako prepoznaju i kako brzo se pojave tako brzo i nestanu pa bih svakoj kojoj je motiv besplatan proizvod preporučila da prestane da se bavi mišlju o pokretanju bloga :-) Uspješan blog može voditi samo cura istinski zaljubljena u šminku...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se. Verujem i da sam dosta toga ispustila da napomenem, pa se nadam da će blogokoleginice - poput tebe - priskočiti u pomoć. Hvala na komentaru :).

      Izbriši
  2. Odlican tekst! Salzem se sa svim stavkama, zato i volim tvoj blog <3

    OdgovoriIzbriši
  3. Divan tekst i sve je lepo i jasno napisano. Mislim da devojke koje ostvaraju blogove da bi dobijale sminku u principu uglavnom ne uspeju to da urade kako zele, jer ne razumeju da dobar blog iziskuje poprilicno vremena, a tek kada imate dobar blog mozete ocekivati da ce bilo ko uopste zeleti da vam da nesto da recenzirate. Tako da moje je misljenje da dosta takvih devojaka odustanu posle nekog vremena. Pojma nemam mozda i gresim. Oni koji opstanu opet to rade neki iz pravih neki iz losih razloga ali mislim da samo pravi zaljubljenici ostaju duze u blogosferi jer njih ipak rpe svega podstice ljubav a ne profit, pa im blog ne moze dosaditi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je tek jedna velika podtema: sponzorisane recenzije i blogovi kao moderan način efikasnog reklamiranja. Slažem se sa tobom da svako ko pokreće blog (naravno mislim na amaterski blog), verovatno ni ne sanja koliko vremena i ispisanih tekstova je potrebno da bi blog postao popularan.

      Izbriši
  4. Odličan tekst, bravo Jelena.

    Odlomak o pisanju recenzija bi svi trebali copy/pejstat na svoje blogove ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Drago mi je da si napisala ovakav post, interesantan i koristan!
    Nas dve smo se tek nedavno upustile u "avanturu" zvanu blog i idemo polako nekim svojim putem. Radimo na kvalitetu pa se nadamo da ćemo zadobiti pažnju i ljubav čitateljki...

    Pozdrav od nas dve sa Good morning, gorgeous! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da je koristan i interesantan :). Pratim vaš blog i želim vam puno zabave u pisanju, a nadam se da ćemo imati prilike i da se lično upoznamo i proćaskamo.

      Izbriši
  6. Napisala si suštinu bloggovanja i skrenula pažnju onima koji greše, na jedan suptilan i kulturan način. Ovo govori o tome koliko su tvoje namere bile iskrene i čiste. Za razliku od mnogoh drugih bloggerki, nisi upirala prstom, nisi glorifikovala sebe snižavajući druge, što govori o tebi kao ličnosti koja je sigurna i čvrsto stoji na svojim nogama. Mene si ovim tekstom oduševila i nemoj mi zameriti na detaljnojoj analizi. Svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh to zvuči tako savršeno da ne mogu da se prepoznam :D
      Hvala i drago mi je da ti se tekst toliko svideo.

      Izbriši
  7. odlican post,svaka cast na izdvojenom vremenu da ga detaljno napises! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Slažem se u svemu i moram pohvaliti tvoje viđenje ovog blogerskog svijeta :D Mene to zaista i iskreno ispunjava, relativno sam nova i u mnogo čemu sam se na početku morala sama učiti (mislim da ove tehničke stvari), a sada ako mi negdje zašteka, uvijek se nađe nega dobra kolegica blogerica koja nesebično ponudi svoju pomoć i prenese mi znanje. To je još jedan prekrasan dio bloganja, prijateljstva koja sklapamo i što znam da me niti jedna od vas neće osuđivati jer sam opet kupila ruž koji mi uistinu ne treba ili neki drugi proizvod :D Baš sam nedavno bila s prijateljicama iz stvarnog života i jednoj sam davala savjete u vezi krema i njege kože (jer ima dermatitis isto kao i ja), uglavnom, jedna od prijateljica mi je rekla :"Daj nađi si život!" Jer je prema mojim savjetima sebi protumačila da ja ništa drugo u životu ne radim osim što sjedim za kompom i gledam šminku na internetu :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :). Meni to "ništa drugo u životu ne radim osim što sjedim za kompom" zvuči strašno poznato :D Doduše, ja sam vezana za komp veći deo dana, ne toliko zbog šminke koliko zbog prirode posla kojim se bavim.

      Izbriši
    2. E to je drugi par rukava :D Samo eto, ne volim kad netko meni blizak ima mišljenje da nemam život jer znam o kozmetici više nego što će ona ikada znati jer nju to uopće ne interesira :) Zato se volim virtualno družiti sa blogericama :*

      Izbriši
  9. Svaka čast! Odličan i iskren tekst :-)

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan tekst! Iako moj blog ima saaasvim drugačiju tematiku, lepo je znati šta drugi primećuju i cene kod jednog bloga, pa na to više obratiti pažnju. Hvala i bravo!

    OdgovoriIzbriši