Drezden, Elbflorenz



Posle par dana opsesivnog lutanja po ulicama Praga, upijajući savršenu harmoniju istorije i arhitekture vidljivu na svakom koraku, naivno sam verovala da me nijedan grad nikada više neće tako impresionirati. Dugo sam se kolebala da li da potrošim ceo jedan dan na ekskurziju do Drezdena, jer je u Pragu svaki sat dragocen. Ipak, radoznalost i želja da vidim nešto novo su pobedili i tako sam odlučila da, poslednji dan pred povratak za Beograd, posetim prestonicu Saksonije.


Svega nekoliko nas se tog jutra našlo u autobusu. Što zbog buđenja u cik zore, što zbog izuzetno lošeg vremena. Izgledi da susnežica praćena kišom i snažnim vetrom stane bili su mali, a temperatura se ubedljivo spustila ispod nule. Vozač nije delio moje oduševlje predstojećom vožnjom, a kada je spomenuo poledicu na putu, pomislila sam kako ovo možda i nije bila tako sjajna ideja. Međutim, sva bojazan je nestala kada se pojavila Evička, naš vodič. Korpuskulentna Čehinja izuzetnog duha i osmeha bila je rešena da tog dana stignemo na odredište. I tako smo se hrabro uputili ka jugoistoku Nemačke. Vijugavim putem, između udaljenih čeških brežuljaka, na kojima bi tu i tamo ugledali preteće stare ruševine i napuštena utvrđenja.


Drezden je od Praga udaljen nekih 150km, a sama vožnja trajala je manje od dva sata. Već u 10h, bili smo na glavnom gradskom trgu odakle smo se uputili ka pešačkoj zoni i starom centru grada, smeštenom na desnoj obali Elbe.


Ima nečeg vrlo dirljivog a istovremeno snažnog i moćnog u priči o Drezdenu, što vas natera da zavolite svaki kamen i svaku ciglu ovog grada.


Drezden je čuven, već skoro osamsto godina, po muzici, umetnosti i kulturi. Mnoge impresivne građevine vezuju se za ime kralja Fridriha Avgusta II. Inspirisan svojim putovanjima po Francuskoj i Italiji, do početka 18. veka, izgradio je dragulj barokne arhitekture i po mnogima jedan od najlepših gradova u Nemačkoj.


Dok sam stajala na Pozorišnom trgu (Teatarplaze), kojim dominira impozantna Semperova opera iz 19. veka - jedna od najpoznatijih operskih kuća na svetu - bilo mi je teško da zamislim da je tokom bombardovanja na kraju Drugog Svetskog rata, najveći deo zgrada u istorijskom jezgru grada pretvoren u prah i pepeo. Grad je praktično uništen do temelja i kažu da je goreo sedam dana i noći. Mnogo kasnije je obnovljen, uz velike napore i ulaganja. I danas se dosta toga rekonstruiše i gradi.


Jedan od primera je Bogorodičina crkva. Datira još iz 1726. godine, kada ju je otvorio lično Johan Sebastijan Bah. Uništena je za samo dva dana, a njene ruševine su ostale kao znak sećanja na rat sve do devedesetih godina, kada su počele rekonstrukcije. Izvođači radova su očistili originalne cigle i kamenje i do poslednjeg kamenčića ih ugradili u zidove crkve. Mogu da se prepoznaju po tamnijoj boji, pa je zato fasada prošarana kao neki svetlo - tamni mozaik :). 




Glavno odredište svih turista koji posete Drezden je Cvinger palata. Veliki kompleks u baroknom stilu, sagrađen početkom 18. veka kao vrhunac dvorske raskoši i elegancije. Ovom građevinom, Fridrih Silni je želeo da zaseni Versajski zamak. Dvorište palate okružuju brojni muzeji i galerije. Između ostalih i Galerija Starih Majstora (Gemaeldegalerie Alter Meister) koja čuva jednu od najbogatijih kolekcija na svetu (dela Rafaela, Đorđona, Ticiana, Bernarda Belota, Vermera, Rubensa, Rembranta i mnogih drugih.





Poseban događaj u decembru je Štricelmarkt. U pitanju je najstariji božićni vašar u Nemačkoj, koji se pominje još u spisima iz 15. veka i do danas se slavi kao praznik boja i mirisa. Za tu priliku, gradskim trgom dominiraju uredni, šareni štandovi. Šta se tu sve može naći! Od kuvanog vina, piva, kolača pa do neopisivo ukusnih nemačkih kobasica, bratwurst - što je neka vrsta belih kobasica sa grila. Obavezno treba probati i štricel (striezel) vrstu slatke štrudle koja se pravi po posebnom receptu samo za Božić. Kako se približava kraj dana, sve je više ljudi na vašaru i atmosfera postaje zaista posebna.




Nešto dalje od centra nalazi se neverovatno moderna "Volkswagen" fabrika automobila. Nemam naročito interesovanje prema automobilima pa me ova informacija ne bi posebno zanimala, da fabrika nije skroz od stakla! "Prozirna fabrika" kako je još zovu, dizajnom je uklopljena u gradski ambijent, a otvorena je i za posete te predstavlja svojevrsnu atrakciju. Do tog trenutka, baterija se uveliko ispraznila, pa na žalost nisam uspela da fotografišem kako inženjeri obučeni u bele mantile (više su ličili na hirurge), ručno sastavljaju najskuplji VW model :D.


Drezden je za mene bio više nego iznenađenje. Ne samo u pogledu veličanstvene arhitekture i bogate istorije, već i u pogledu srdačnih ljudi, odlične kuhinje, opuštene atmosfere i neverovatno bogatog kulturnog života. Ovog puta nisam uspela da pređem most i posetim Nojštat tj. Novi grad sa mnogobrojnim barovima i restoranima, malim pozorištima, buticima i kafićima, pa to ostavljam za sledeću nešto dužu posetu ovom izuzetnom gradu.

19 komentara

  1. Prelepo i bajkovito :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidis da je dobro da si otisla. :-)
    Bila sam u nekoliko nejmackih gradova, a u Drezdenu nazalost jos nisam bila.
    Ja obozavam njemacku kulturu toliko da sam to cak i studirala, a Drezden mi je ostao u sjecanju iz nekih knjiga i nadam se da cu ga nekad posjetiti.
    Ti njihovi NG-Bozicni standovi su posebna prica, a hranu im obozavam jer je konkretna, a ja nisam tip od francuske, italijanske kuhinje i sl. :-)
    Sad mi se jedu kolaci. :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji grad u Nemačkoj preporučuješ za posetiti izuzev Berlina i Potsdama? :)

      Izbriši
    2. Sad vidim da si mi i na FB pisala, ali odgovoricu ovdje da tamo ne chat-ujemo. :-)
      Keln i Minhen definitivno ako budes imala priliku. Keln ima onu fantasticnu katedralu, gomile muzeja ( cak i cokolade) a Minhen je bas tipicni njemacki grad, gradnja, ma sve. Jedino sto ih ja nista ne razumijem kako pricaju ( nije hochdeutsh ). I ako mozes i imas tamo neke domacine, mozda da te povedu na izlet u neki manji gradic ili seoce, to uvijek bude zanimljivo, pa dvorci...
      Da li opste da pominjem Neushwanstein u Bavarskoj. :-)
      Ja sam od malena poludjela za svim njemackim, austrijskim, a krivi su Sisi filmovi :-)

      Izbriši
    3. Sjajno! Hvala za preporuku. Biću u Berlinu i Potsdamu pa mislim da mi je onda Keln bliži :)

      Izbriši
  3. Divno zaista. :) Fotke su odlične! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan putopis kao i fotografije. :)
    Obozavam da putujem i vec duze vreme planiram tu turu Prag-Drezden, ali eto nikako mi se ne da.

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala Jovana, želim ti da se što pre organizuješ jer je putovanje nezaboravno :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Uživala sam čitajući i gledajući ove divne fotografije. I da, voljela bih posjetiti :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Drezden je predivan grad, kao i tvoje sličice, stvarno bi pogrešila da nisi otišla! :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Koliko krasnih fotki ... baš lijep početak dana za mene ;) uživala sam u postu.

    OdgovoriIzbriši
  9. Mmmmm... kakva uzivancija za oci... Divnan post. Zelim ti jos puno putovanja o kojima ces nam pisati! :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Wow kako lepe i novogodisnje slike :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Jako je lep grad i dobra ti je ona slika sa spomenikom ispred Crkve ili Palate, nisma sigurna. Samo steta sto te vreme nije posluzilo. Bar da je bilo vedrije. Ja sam sebi obecela da vise zimi ne putujem, osim u toplije krajeve ili ako je bas dobar prevoz. :)
    Vidis, nikad mi ne bi palo na pamet da idem tamo. Eto zasto su dobri blogovi. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja volim da putujem tokom cele godine. Zimi posebno volim da šetam Evropom :). Ako planiraš toplije krajeve kad je kod nas sneg, to se svodi na one dalje destinacije tipa južna Amerika, južna Afrika, Australija, Tajland, Indija... onda treba i nešto više para...a meni je žao da pređem toliki put a da ne ostanem bar mesec dana.
      Jao, stvarno sam manijak kada su putovanja u pitanju xD.

      Izbriši
  12. Ovaj post čitam po treći put i stvarno sam oduševljena <3 Prekrasan grad i ni malo mi ne smeta ta siva nijansa na fotkama. Nekako je pojačala dojam savršene istorijske pozadine grada i u svaku fotku utkala jednu posebnu notu. Nadam se da ćeš putovati češće i u buduće jer se unapred radujem putopisima <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh,da! I novi header na blogu je fantastičan!

      Izbriši
    2. Drago mi je da ti se post toliko sviđa :).
      Drezden stvarno jeste prava inspiracija i za slikanje a i za uživanje.
      Eh, hvala što si primetila nov izgled bloga :D Kolega (inače grafički dizajner) mi je pomogao i meni se takođe sviđa kako je sve ispalo.

      Izbriši