Nega dehidrirane kože lica i kako se razlikuje od suve

Svake godine moje lice u određenoj meri dehidrira. Imam kombinovanu kožu sa suvim obrazima koje uredno tretiram odgovarajućim kremama za suvu kožu. Međutim, u letnjem a naročito zimskom periodu, kreme kao da ne deluju. Koža ne sarađuje, a isušene tačke se i dalje perutaju i šire. To me je nateralo da malo dublje uđem u problematiku dehidrirane kože.


Pored osnovnih tipova kože, treba razlikovati i stanja kože (dehidrirana, kuperozna..). Koža može da dehidrira nezavisno od toga kog je tipa. Recimo, masna koža može biti istovremeno dehidrirana do te mere da se peruta. Najteže je razlikovati dehidriranu kožu od suve zbog vrlo sličnih simptoma. 

Suva koža

Jedan je od osnovnih tipova kože i prvenstveno je stvar genetike (mada i neki drugi faktori mogu uzrokovati poremećaj sinteze lipida u površinskom sloju kože poput disbalansa hormona, korišćenja agresivne kozmetike, dužeg izlaganja nepovoljnim klimatskim uslovima).

Pošto je izuzetno slabo promašćena, ne može da zadrži dovoljnu količinu vlage. Potrebna joj je masnoća tj. ulja (omega 3, 6, 9) kako bi se uspešno formirao zaštitni hidrolipidni sloj.

Zato se suva koža čisti sredstvima koja sadrže blage tenzide, a neguje kremama sa visokim udelom lipida srodnih koži, kao što su ceramidi i nezasićene masne kiseline prisutne u biljnim uljima. 

Dehidrirana koža

Za razliku od suve kože koja se neguje, dehidrirana predstavlja trenutno stanje kože koje se leči a nastaje gubitkom vode. Najčešće je uzrokovano spoljnim faktorima (ekstremni vremenski uslovi, centralno grejanje, boravak u klimatizovanom prostoru), neadekvatnom negom (upotreba  kozmetičkih preparata koji isušuju) ili nepravilnom ishranom i nezdravim navikama (prekomerni unos soli, šećera, alkohola, nedovoljno konzumiranje vode, voća i povrća).

Kako je prepoznati

Dehidrirana koža se prepoznaje po tome što se peruta, teško prihvata šminku i kreme koje nisu hidratantne, a može da se pojavi i sitan osip što kožu čini hrapavom na dodir. U mom slučaju, prisutno je sve navedeno. Kako je to izgledalo ove zime, vidi se na fotografijama ispod (obe su uslikane na dnevnom svetlu).


Adekvatna nega

Za razliku od suve kože, dehidriranoj je potrebna voda a ne masnoća, pa akcenat treba staviti na veći dnevni unos vode (naročito, ako u toku dana ispijate, kao ja, bezobrazno velike količine kafe i čaja, poznate po diuretickom dejstvu), kao i konzumiranje sirovog voća i povrća. Poslednje ne treba zanemariti, jer je u voću i povrću sadržano čak 75 - 90% vode obogaćene mineralima i vitaminima koju organizam lako absorbuje. 

Pri čišćenju treba koristiti blaga sredstva i proizvode bez alkohola. Lice je neophodno tretirati hidratantnim kremama koje su više vlažne, a manje masne. Preporučuju se preparati sa prirodnim ovlaživačima kao što su: glicerin, urea, alantioin i hijaluronska kiselina. Vrlo je bitan redovan piling lica, jer izumrle ćelije ne absorbuju vlagu. Pri tom piling treba da bude nežan. Svemu ne bi bilo loše pridodati i lagan hidratantan serum. O jednom takvom, pišem uskoro :).

Da li imate problema sa dehidriranom kožom? 
 *Prva slika je preuzeta iz Lifepress magazina. 

21 komentara

  1. Odličan i poučan post! Nekad je glupo bilo šta dodati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogo sam naucila iz ovog teksta. Ja imam dehidriranu kozu. Iznutra je masna u predelu t zone. Cekam post o serumu koji si pomenula :) U poslednje vreme me bas privlace serumi

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam dugo muku mučila sa mojom mešovitom kožom koja zateže, dok je nisam definisala kao izrazito mešovitu i dehidriranu. Od tada sam u potrazi za pristupačnim, ali efektnim preparatima za hidrataciju kože. Za sada moram reći da sam našla serum koji me delimično rešava problema, ali mu je potrebna krema da sve to ,,zaključa''. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jao divan post! Ja srecon nikada nisam bila ni blizu ovom problemu ali me svakako jako zanima taj serum koji si pomenula!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post, stvarno poučan. Imamo sličan tip koze i mislim da sad nisam sigurna jesam li suha ili dehidrirana po obrazima. Ja isto koristim kreme za suhu kozu po cijelom licu. Uopće mi ne smeta višak masnoće , zanima me taj serum. Ja sam si mislila uzeti sada neki C serum za proljeće. Bas razmišljam koju bi kremu mogla kupiti sa tim sastojcima koje si nabrojala za dehidriranu kozu a da krema nema parafina i silikona?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prva koja mi pada napamet je Balea Urea Tagescreme, mislim da nema ni parabene ni silikone. Sigurna sam da Avene ima sjajne kreme ya dehidriranu kozu i verovatno još neki brendovi prirodne kozmetike :)

      Izbriši
  6. Priča mog života. Svake zime se mučim sa perutanjem kože na obrazima. O kamenim i puderima u prahu samo mogu da sanjam u tom periodu. Čak mi i rumenila dodatno isušuju kožu pa moram da pređem na kremasta. Meni donekle pomaže enzimski piling jednom nedeljno i razne hidrairajuće maske posle njega. I naravno, mnogo tečnosti i razne hidratantne kreme (sve koje u nazivu imaju aqua, hydra....)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja imam suvu kožu, a ponekad bude dehidrirana (ako ne unosim dovoljno vode, boravim u prostorijama gde je slaba ventilacija a jako grejanje i sl.), što se, srećom, retko dešava i relativno lako otklanja (bar u mom slučaju).

    OdgovoriIzbriši
  8. Baš imam problem sa dehidracijom kože, upravo kao što kažeš - dođe vreme kada nijedna krema ne pomaže. Pritom uvek pijem 2 litra vode plus druge tečnosti, ne postoji dan da ne pojedem neko voće i povrće, koristim kreme koje bi trebalo da su baš za takvu kožu, ali nekada pomoći nema...

    OdgovoriIzbriši
  9. Odličan je članak !
    Ja imam problem sa suhom kožam i stalno ratujemo ! :)
    Umijesto mlijeka za tijelo, uviejk koristim baby ulje i fakat mi pomaže... a i fino miriši :)

    pusaaa

    OdgovoriIzbriši
  10. ja imam ovo. hocu reci, ja imam kombinovanu a dehidriranu kozu lica. najlepse je sto sam to shvatila tek pre oko godinu, godinu i po dana, u kasnim dvadesetim. ne mogu da opisem osecaj odusevljena/potpune tuposti kad sam shvatila da sve ove godine koristim potpuno pogresno... sve. inace sam do tada bila ubedjena da imam izrazito masnu kozu i sve sam radila da je isusim :facepalm: mislila sam da mi alkohol u preparativi prija i nije mi bilo jasno zasto mi se lice konstatno peruta (bilo mi je nespojivo sa masnom kozom).
    ili kraca verzija: nisam normalna.
    inace, shvatila sam gde gresim tek kad sam otkrila i krenula da pratim kozmeticke blogove. do tada nisam imala ni sa kim da pricam na ovu temu, imam tu nesrecu da sve zenske osobe oko mene imaju normalnu i neporblematicnu kozu (mislim, koje su sanse za to?).

    OdgovoriIzbriši
  11. Tako čest problem. Mnogo je žena koje su uverene da im je koža suva, a zapravo je masna ali dehidrirna.
    Odlično si primetila. Nego,mislim da mnogo više pomaže uzimanje vode kroz voće, povrće, namirnice bogate vodom (za kožu), od obične vode koja je dobra za metabolizam uopšte. Tako bar piše dr Murad: "jedite svoju vodu" - u knjiz Princip vode.
    Ljiljana Grujić

    OdgovoriIzbriši
  12. Moram priznati da sam ovaj blog otkrila prije nekih tjedan dana i otada svaki dan idem škicati jel ima štogod novoga :) Članci su mi zanimljivi i blog je jako pregledan i lijep,super se snalazim. Sve me zanima i trudim se pročitati sto vise recenzija. LP :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam do oblaka i nazad na tako lepom komentaru :)

      Izbriši
  13. O jeaaa dehidrirana sam za medalju, alkohol, kafa, zadimljene prostorije, suv vazduh sve to je kod mene kombinacija za propast :( pomazu mi termalne vode, glicerin, i naravno Clinique losion. Lenja sam sam za konzumaciju vode u ogromnim količinama, pa se trudim da bar pijem sveže voćno-povrćne sokove. Jedva cekam da vidim koji je serum u pitanju!

    OdgovoriIzbriši
  14. Odlično objašnjeno, mnogi brkaju pojmove jer i masna koža može biti dehidrirana. Ja sam jako često dehidrirana, najčešće zimi i onda vadim cijelu vojsku seruma, maski i krema :)

    OdgovoriIzbriši
  15. Moje lice je baš ovako, u poslednje vreme. Uspem da saniram maskama ali se posle nekog vremena opet isperuta. Znala sam da ima veze to što ne pijem vodu, ali nisam znala za ovaj prekomeran unos šećera. Rešila si mi životnu misteriju, vidim da ću uvek imati takvo lice onda. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Odličan tekst i hvala što nas podsećaš na neke od ranije koje smo iz raznoraznih razloga preskočili. Meni je dugo trebalo da shvatim da se tip moje kože promenio i to nije bilo trenutno stanje izazvano dehidratacijom, nedovoljnim unosom vode ili suvim vazduhom. U mladosti sam patila zbog masne kože sa svim njenim pratećim efektima, aknama, kasnije ožiljcima, proširenim porama. Sa godinama koža mi je postajala sve suvlja i ja sam verovala da je to samo površinska dehidratacija, a da moje lojne žlezde i dalje luduju i proizvode viškove sebuma. Tretirala sam je raznim hidratišućim agensima što nije davalo rezultate, osećaj zatezanja bio je sličan onom kada kožu odmastite nekim jakim deterdzentskim ili alkoholnim čistačem. A onda sam jednom prilikom posegnula za kremom tipa melema (skoro bezvodna, veoma masna) i osetila trenutno olakšanje, konačno dadoh svojoj koži ono što joj treba. Inače, ne menjaju se samo stanja kože, menjaju se i tipovi, sa godišnjim dobima, ishranom, godinama. Koža je masnija leti, a suvlja zimi. Usled menopauze masna koža često postaje normalna ili suva. Zato pokušajte da utvrdite šta vašoj koži treba, da li voda ili ulje; ako se skin feel ne popravi sa hidratantnim kremama, vrlo je verovatno da vam je potrebna neka masnija krema.

    OdgovoriIzbriši
  17. Odlican post I veoma si lepo objasnila razliku izmedju raznih stanja koze.da li bi mozda mogla da prporucis neke kreme koju su za dehidriranu kozu, posto godinama imam isti problem I nikako da ga resim? Hvala ti puno unapred :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Mila Peric
    Ja stalno koristim hidratantne kreme,zimi Vishy a preko leta nesto laganije tipa Granier,Nivea ali mi se desi da mi obrazi izgledaju bas dehidrirano.Jos uvek nisam nasla kremu koja mi resava taj problem,ove zime sam mazala Nuxe ulje i dosta je pomoglo ali moram naci odgovarajucu kremu.

    OdgovoriIzbriši