Kako izgleda jedan dan u proizvodnji kozmetike u Bačkom Jarku

Polovinom februara, dobila sam poziv od kompanije "Yuco Hemija" da učestvujem u snimanju TV priloga o aktuelnoj liniji za negu lica Exclusive, kao i da provedem jedan dan u Multiactiv proizvodnji. To je podrazumevalo obilazak pogona, laboratorija i upoznavanje sa svim pojedinostima kada je reč o proizvodnji kozmetike. Od početnih sirovina do finalnih kutijica upakovanih u najlon. Malo je reći da sam bila oduševljena :). 


Sedište i proizvodni pogoni Yuco Hemije, nalaze se u Bačkom Jarku, na svega desetak minuta vožnje od Novog Sada. Multiactiv kao brend, na tržištu je prisutan već sedamnaest godina i zapravo je mezimče preduzeća, koje se osim kozmetikom uspešno bavi i proizvodnjom sredstava za održavanje higijene u domaćinstvima i industriji kao i proizvodnjom tečnih đubriva za cveće. 


U pogon se ne može ući tek tako. Prvo sam morala da popunim zdravstveni upitnik, a potom sam dobila i obavezne zaštitne rekvizite: mantil, kapicu i super trendi tirkiznu zaštitu za obuću.


Tek tada sam, u pratnji Vesne Jelenić - direktora proizvodnje i razvoja, bila spremna da zavirim u salu, u kojoj se odvija najbitniji deo priče. Pojednostavljeno govoreći, sirovine se precizno odmere, a potom sjedinjuju u najmodernijim automatizovanim mešalicama.



Pa tako, dok smo mi ćaskali, u ovom velikom "limenku" od 1000kg (slika ispod), mućkao se gel za tuširanje :).


Yuco Hemija sarađuje sa poznatim svetskim dobavljačima, te se koriste isključivo najkvalitetne sirovine i odabrane aktivne komponente. Naravno, ja sam morala da zavirim u svaki otvoren kanistar, menzuru i dostupan prozorčić. 


U sledećem odeljenju, proizvodi se pune i pakuju u odgovarajuću ambalažu. Tu već sve izgleda opipljivije i poznatije onome što mi kupci mislimo, kada kažemo krema. A tu sam otkrila i vrlo zanimljiv Lift poklon set, koji će se tek pojaviti u prodaji. 



Ipak, prostorija koja mi je izmamila najviše osmeha i gde sam znatiželjno skakutala od police do police, svakako je Laboratorija za razvoj. Krajnje bezazlen naziv za mesto koje krije sve one nove i inovativne proizvode koji nas tek očekuju, a za koje se još uvek zvanično ne zna.


Odavde kreću ideje, istraživanja trendova i proizvoda na tržištu, kao i novih sirovina koje se pojavljuju. Pre nego što se nov proizvod pusti u proizvodnju, vrši se veliki broj proba i uporedno ispitivanje karakteristika, kako bi finalni rezultat bio zadovoljavajućeg kvaliteta.


Razvojni tim Multiactiv kozmetike je u toku sa svim inovacijama na polju kozmetologije, kao i naučnim radovima i ispitivanjima vezanim za bezbedne sastojke. To sam iskoristila i dobila puno informacija o sastavu kao i optimalnim koncentracijama aktivnih supstanci i generalno o efikasnosti proizvoda. Posebno su me zainteresovali detalji o Revita Derm liniji za negu lica, sa koenzimom Q10 i hijaluronskom kiselinom, koja po kvalitetu može da parira sličnim proizvodima nekih većih brendova.


Usput sam prisustvovala procesu pravljenja jedne bogate Voda-Ulje emulzije, od prvog do poslednjeg koraka. Do trenutka kada je ekipa emisije "Život u trendu" stigla, već sam istrošila sva pitanja i podpitanja, a bilo ih je mnogo :).

TV prilog kao i mali "behind the scenes" iz privatne kolekcije, možete pogledati ovde. Veliko hvala divnim ljudima iz agencije KLIPING na ustupljenom snimku :).


Ovom prilikom želim da se zahvalim Multiactiv timu, a pre svega Ilijani Berber na organizaciji, moralnoj podršci i sveukupno sjajnom druženju, kao i Vesni Jelenić na izdvojenom vremenu i bezrezervnom strpljenju. Takođe, posebnu zahvalnost i veliko divljenje dugujem osoblju Laboratorije za razvoj.

9 komentara

  1. secam se neke plave multiactiv kreme jos dok sam isla u osnovnu,, nisam znala da jos uvek postoje. imas prelepu kosu :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sanja :)
      Pa, od plave kreme...mnogo toga se promenilo :D

      Izbriši
  2. Baš mi je drago da si se lepo provela :))) Trebalo je da ubaciš i snimak, ako neko nije gledao, da pogleda :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako divno! Odličan tekst, no baš kad sam se uživela :) prestao je.
    Da li ćemo biti u prilici pogledati video?
    :)
    Stvarno mi je drago da si imala priliku posetiti proizvodni pogon i saznati puno zanimljivih stvari.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jao, jao, jaooooo. Što mene ne puste tamo??? Ne bih izlazila 8 dana :D

    Oduvijek sam htjela posjetiti tvornicu kremaaa :)
    Bravo za post!

    OdgovoriIzbriši
  5. Aaaaaaaa, kako je ovo super! Blago tebi, mogu misliti kako je bilo zanimljivo!

    OdgovoriIzbriši