Serumi za lice i zašto vrede


Nakon recenzije o Multiactiv Exclusive serumu, stiglo mi je nekoliko mejlova sa istim pitanjem: šta je bolje da kupim serum ili kremu? To me je podsetilo da sam pre par godina bila u sličnoj dilemi. Uredno sam koristila kreme za lice i nisam bila sigurna da li mi je i kada potreban serum, kao ni kako bi trebalo da ga koristim.


Serumi su intenzivni tretmani koji se koriste kao dodatak nezi. Pomažu u rešavanju konkretnih problema sa kožom i daju relativno brze i vidljive rezultate. Osnovna razlika između kreme i seruma za lice je u koncentraciji i veličini aktivnih molekula.

Šta serum radi što krema ne radi

Krema deluje tako što se vezuje za površinski sloj kože i gradi hidrolipidnu barijeru. Tako zadržava vlažnost kože i jača njenu prirodnu zaštitnu funkciju. Zahvaljujući manjim molekulima, serum lako prolazi kroz dublje slojeve kože i na taj način obezbeđuje nutriente nephodne za bioregenerativne procese, širi pore i omogućava kremi da efikasnije deluje. Zato se često kaže da je serum podloga za kremu.

I kreme i serumi mogu sadržati iste aktivne supstance (vitamine, retinol, antioksidanse, peptide, ceramide, lipozome...), ali su one u serumima zastupljene u pet do deset puta većoj koncentraciji. Zato se serum nanosi u manjoj količini (obično je nekoliko kapi dovoljno) i ne koristi se u kontinuitetu već sa pauzama (npr. nakon mesec dana korišćenja pravi se pauza).

Kada kažem serum, mislim "anti-age"


Pre par meseci, (mukom naterana) ušla sam u "Jasmin" u potrazi za nekim hidratantnim serumom. Koža mi je bila u takvom stanju da kreme prosto nisu puno pomagale. Kako sam spomenula serum, tako se prodavačica požurila da me posavetuje: "Šta će vama serum, pa vi još nemate dublje bore!". Nekako je često mišljenje da su serumi isključivo anti-age preparati. Međutim, različiti serumi se uspešno nose sa mnogim problemima i potrebama kože (crvenilo, akne, pigmentacija, dehidratacija, umorna i beživotna koža, naravno i bore) i mogu se koristiti i na mlađoj i na starijoj koži.

Odličnu zbirku seruma ima Martina sa bloga Dear Skin, pa predlažem da pročitate post u kojem ih je redom predstavila :). A onda još moram da kažem da sam na njenom blogu pronašla i recept za najfenomenalniji C serum iz domaće kuhinje. Obavezno pročitati!

Serumi koje sam koristila ove zime i o kojima ću uskoro pisati su Estar Facial Drops serum za hidrataciju i Afrodita Natural Lift hidratantni serum.

A da li vi koristite serume i koje?

17 komentara

  1. Ja se sa njima tek upoznajem. Imala sam samo taj Afroditin, Balea Cell Energy, onaj Balea Aqua i trenutno koristim Weleda nar serum. Najvise mi se dopao Balea Cell, najhidratntniji je od tih, i najvise vidim razliku na kozi. Mislim da na trzistu manjka nekih dobrih seruma srednje cijene. Ok, ima Vichy, ali meni nista njihovo nije odgovaralo, dosta je dobar izbor kod nekih HE brendova, ali to mi je ipak trenutno preskupo.
    Eh, da sjetih se i Natural Wealth C seruma, imala sam i njega, ali nesto ga u zadnje vrijeme ne vidjam po apotekama, on mi je bio dobar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto nisam probala Balea Cell o kome si pisala, jer sam bila baš zadovoljna Afroditinim pa trenutno uživam u toj bočici. Koristila sam kratko vreme Vichy Idealia serum i takođe mi nije odgovarao. Ovaj domaci C serum o kome je Martina pisala mi baš prija i ne mrzi me da ga smuckam s vremena na vreme, sto je pravo cudo :D

      Izbriši
  2. Moram priznati da ja ne koristim niti jedan serum. Imam citav spisak proizvoda koje "moram" da kupim, jer su mi "zaista neophodni", međutim ta nabavka ide jako sporo. Obećavam sama sebi da ću kupiti jer ipak mi serum stvarno treba :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam prvi serum počela da koristim pre dve godine, i sada žalim što nisam ranije :).

      Izbriši
  3. Koristim Balein cell energy 2 in 1,koji je lepo predstavila Snow na svom blogu i prosto sam odusevljena.Koza blista!A recimo aqua serum mi nista nije radio :( Cenovni rang skupljih mi ne odgovara,a "domaci" C serum se bojim da probam jer se vitamin c i moje lice bas ne vole,mada verujem da je dobar.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Serumi su nekako po definiciji skupi, zbog jače koncentracije aktivnih sastojaka. Ali ništa bez testera - kao i za svaki drugi proizvod može da bude i najskuplji a da jednostavno ne odgovara koži :).

      Izbriši
  4. Ja mnogo volim serume, ali nemam ih bas cesto. Ne nalazim uvek neki koji zelim da koristim a volim da menjam proizvode pa valjda zato. Ne koristim jos te anti-age serume valjda, pa mi je zato manji broj njih uopste u opticaju za kupovinu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ..a volim da menjam proizvode pa valjda zato - prava blogerska mantra :D
      Meni su recimo u ovom prelaznom periodu omiljeni vitaminski, nekako probude kožu.

      Izbriši
  5. Lepa kolekcija, ne koristim serume jer mi je lice malo masnije i ima svoje cudne faze, ali posle ovog posta si me zainteresovala. Pre neki dan sam imala peh sa jednom kremom, pisacu u jednoj od narednih recenzija, bas cu obratiti paznju na ovu vrstu proizvoda.

    OdgovoriIzbriši
  6. Trošim već drugu bočicu Afroditinog Oil control seruma koji mi je odličan. Kako imam uglavnom masnu kožu, uvijek sam izbjegavala kreme za lice iako sam ih isprobala pregršt za moj tip kože - općenito su me dodatno umašćivale, pa mi se sviđa ovaj "serumski koncept" koncentriranosti proizvoda. Isprobala sam par seruma od Vichy-ja u testerima, i nisam bila nešto oduševljena, pa se za sada držim spomenutog dok mi ne dosadi, a onda opet u potragu! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, za masnu kožu kažu da je serum obično dovoljan i bez kreme. Ja recimo imam kombinovanu kožu, pa su mi klasične noćne kreme opet preteške za lice :).

      Izbriši
  7. Priznajem da sam baš skoro počela da koristim serum i da se jako kajem što nisam ranije o tome razmišljala. Koristim Vichy Aqualia Thermal serum kojim sam jako zadovoljna. Odličan post, mislim da žene nisu mnogo informisane o serumima (ovde ubrajam i sebe), a zaista čine veliku razliku :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Presretna sam da žene sve više prepoznaju koristi seruma za lice, za mene su najvažniji prepartivni proizvod, za svaku vrstu kožei dob :))

    OdgovoriIzbriši
  9. Serumi za lice nezamenlive su

    OdgovoriIzbriši
  10. Imam Vichy Aqualia Thermal, odlican je, ne masti kozu, a opet je fino hidrira.
    Inace, ovo je jako koristan i kvalitetan post, jer mnoge zene uopste ne znaju ni cemu serumi sluze.
    :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mene je Martina uvela u svijet seruma! sada je serum obavezan u mojoj rutini njege lica, koristim ga navečer. Probala sam serume Apivita (plavi i zeleni) i stvarno su odlični. Imam serum Natura Siberica (super je) , a imam i famozni Balea serum koji je isto dobar

    OdgovoriIzbriši
  12. slabo koristim serume, nažalost
    koristila sam Balein poznati aqua serum i dobro me štitio od ljuskanja lica u zimskim mjesecima, a bio je jako nježan za kožu :D
    voljela bih isprobati onaj Afroditin na slici :)

    OdgovoriIzbriši