L’Artisan Parfumeur umetnost u bočici


Od parfemskih brendova niche ranga koje sam otkrila i još uvek otkrivam, L’Artisan Parfumeur je dugo ostao po strani. Na Penhaligon's promociji, početkom aprila, najzad sam zalutala među stilizovane sedmougaone staklene flašice sa zlatnim poklopcima. Prva koju sam naivno otvorila, oslobodila je jedan od najprodavanijih mirisa ovog brenda, dovoljno upečatljiv i izazovan da me zainteresuje i navede na dalje istraživanje.


L’Artisan Parfumeur nije tek jedan među niche brendovima. Ova kuća je začetnik linije niche parfema, prva koja je uvela koncept kreativne slobode u bočici. Osnovana 1976. godine u Parizu, do danas je očuvala naglašeno umetnički pristup kreiranju parfema. Već i samo ime artisan znači umetnik. 


Pored regularne linije, L’Artisan Parfumeur svake godine proizvodi limitirana izdanja letnjih mirisa, od kojih se neki kasnije priključuju regularnoj kolekciji ukoliko se dopadnu klijentima. Posebno su zanimljivi parfemi tematskih serija poput Les Voyages Exotiques - linija inspirisana egzotičnim i dalekim putovanjima ili Explosions d'Émotions - posvećena emotivnoj snazi mirisa.


Posebno interesantan podatak, na koji sam naišla, tiče se ultra ekskluzivne Mon Numero kolekcije iz 2008. godine, koju je potpisao Bertrand Duchaufour. Kolekciju je činilo osam originalnih mirisnih kreacija. Od svakog mirisa, u prodaju je puštena samo jedna bočica. Jednom kupljen, parfem bi zauvek ostao tajna za sve osim za vlasnika (i parfimera :).

Ubedljivi bestseler brenda je Mûre et Musc iz 1978. godine. U svoje vreme potpuno nova i neobična kombinacija kupine i mošusa, i dalje se smatra jednom od najuspelijih voćnih kompozicija.


Intenzivnija verzija ovog klasika, Mure et Musc Extreme predstavljena je 1993. godine. Gurmanskoj mešavini kupine i mošusa dodata je crna ribizla. Osvežavajući, topao, kremast, dozirano sladak miris. Od momenta kada sam skinula poklopac i omirisala bloter, čini mi se da sam ostala zarobljena u ovoj bočici, kao duh u lampi. 

Premier Figuier, predstavljen 1994. godine, prvi je parfem inspirisan mirisom smokve. I kao da to nije bilo dovoljno, miris se ne fokusira samo na cvet ili voćni plod što je uobičajeno, već uzima u obzir celo stablo, grane i zeleno lišće. 


Kombinacija listova smokve, svežeg ploda i suvog voća sa bademovim mlekom, kokosovim mlekom i sandalovinom, čine ovaj parfem nežnim i dopadljivim. Ovako bih mogla da mirišem dok sedim na obali mora u dubokom hladu i pijuckam pinja koladu. Premier Figuier ove godine slavi 20. rođendan, a Metropoliten parfimerija se jednom lepom akcijom pridružuje slavlju.


Passage d`Enfer (u prevodu Vrata pakla) je naziv pariske ulice u kojoj se prvobitno nalazilo sedište L’Artisan Parfumeur. Kreiran je 1999. godine, na prelazu u novi milenijum i tu se krije dublja simbolika imena. Ovo je miris umirujuće svetlosti i vatre. Kompoziciju nose note tamjana, ljiljana, belog mošusa i ambra. Mada intrigantnog naziva, moram priznati da pri prvom testiranju na mene nije ostavio poseban utisak. Međutim, skoro sam naišla na jedan divan tekst o ovom parfemu, zbog čega ću mu dati bar još jednu šansu.

Delimo li istu ljubav prema mirisima? :)

*Mon Numero Collection poster preuzet je sa zvanične stranice.

Ovime želim skrenuti pažnju na skrivenu poruku koja čeka da bude otkrivena unutar bočice. - See more at: http://bleauog.blogspot.com/2013/02/about-niche-perfumes.html#sthash.MLeL3DMG.dpuf
Ovime želim skrenuti pažnju na skrivenu poruku koja čeka da bude otkrivena unutar bočice. - See more at: http://bleauog.blogspot.com/2013/02/about-niche-perfumes.html#sthash.MLeL3DMG.dpuf

4 komentara

  1. Ma da, i razvili su temu sa Mon Numero 2011 pa su svaki od njih posvetili jednom gradu i samo ga tamo prodavali, s tim što dvojka i još neki nisu dobili dozvolu za ovo od originalnih vlasnika. Juče si me zainteresovala pa sam našla na nekom blogu.
    Divna priča.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, nisam "iskopala" to za gradove. Za peticu kažu da ju je parfimer zadržao za sebe, ne znam koliko je to šala a koliko istina lol.

      Izbriši
  2. Evo jedan parfemomanijak se pridružuje. Sramota me je da kažem kolika mi je kolekcija, a što je najgore, ne nazirem kraj sakupljanju...

    OdgovoriIzbriši