Bioderma Photoderm AKN Mat Fluid spf 30+ i Eucerin SUN Tonirana krema za lice spf 50+

Leti, u kozmetičkoj nabavci, prioritet dajem preparatima za zaštitu kože od štetnih efekata UV zračenja. Posebno kože lica, kao delu tela koje je nekako najviše izloženo suncu. Na ovim proizvodima zaista ne štedim i gledam da kupim što kvalitetnije. Ove godine, naoružala sam se sa Bioderma Photoderm AKN Mat fluidom i Eucerin Sun toniranom zaštitnom kremom.


Obe kreme su odlične i prilično sam zadovoljna i jednom i drugom.

Bioderma Photoderm AKN Mat Fluid spf 30+, uva 13 je zaštitni matirajući fluid namenjen kombinovanoj ka masnoj koži. Formulisan je da pruži visoku zaštitu od sunca, podstiče prirodne mehanizme odbrane, štiti ćelijsku DNK i sprečava fotostarenje. Obogaćen je fluidactiv kompleksom, pa istovremeno reguliše lučenje sebuma i njegov kvalitet. Na taj način sprečava zapušavanje pora, stvaranje komedona i akni. 


Ovu kremu sam kupila prvenstveno zbog matirajućeg efekta. U letnjem periodu moja koža iz kombinovane prelazi u masniju (T zona brže prosijava i više se "cakli"). Potrebno mi je nešto što će da je drži pod kontrolom i moram reći da Photoderm fluid to sjajno radi.

Bele je boje i teksturom na prvi pogled podseća na klasičan losion za zaštitu od sunca. Međutim, pri razmazivanju postaje lagan, nemastan i neprimetan. Ne isušuje kožu i savršeno matira. Mat efekat je postojan, čak i na plaži. Može da se koristi i kao podloga ispod pudera. Nije komedogen. Ja ga nanosim nekoliko puta u toku dana i nisam imala nikakve neprijatnosti u vidu zapušenih pora, pojave akni i sl. Formula je vodootporna, ne sadrži parfeme i pogodan je za osetljivu kožu.


Zaključak

Bioderma Photoderm AKN Mat Fluid spf 30+ je moj trenutni favorit među zaštitnim kremama za lice koje mogu da se koriste i samostalno, kao efikasna zaštita od sunca na plaži i ispod šminke, kao odlična podloga. Pored zaštite, pruža sjajan mat efekat. Količina od 40ml može se kupiti po ceni od 1800 rsd. Ova količina, uz nanošenje više puta u toku dana, potrajaće nekih dvadesetak dana. Ipak, za osobe sa kožom osetljivom na sunce ili izrazito svetlim tenom, preporučila bih preparat sa veoma visokim zaštitnim faktorom (spf 50).

Eucerin SUN Tonirana krema za lice spf 50+ je blago tonirana krema, pogodna za sve tipove kože. Jedan je od noviteta koje je Eucerin predstavio sredinom maja na odlično pripremljenoj prezentaciji o značaju pravilne zaštite prilikom izlaganja kože suncu, a kojoj sam imala zadovoljstvo da prisustvujem.


Novom generacijom Sun Protection preparata, Eucerin je posebnu pažnju posvetio zaštiti kako površinskih tako i dubljih slojeva kože. Osim efikasne fizičke i hemijske zaštite, Sun tonirana krema za lice pruža i biološku zaštitu. Formula sadrži gliciretinsku kiselinu (supstancu koja stimuliše prirodne mehanizme zaštite DNK od oštećenja, a zatim i ubrzava reparaciju oštećenja koja su već nastala) i likokalkon A (jak prirodni antioksidans koji štiti ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima).



Ima nešto ređu i laganiju teksturu od Bioderma fluida i po osećaju se ne razlikuje od uobičajenih toniranih krema. Nemasna je, lako se nanosi i baš brzo upija. Mada to nije posebno naglašeno u opisu, rekla bih da ima određeni mat efekat. Ne ostavlja mastan trag na licu i ne ostaje u vidu filma na koži, tako da mogu da kažem da je vrlo prijatna za korišćenje. Štiti od stvaranja hiperpigmentacija. Nije komedogena, ne zapušava pore i nisam primetila da na bilo koji način iritira kožu. Nema parfema i preporučuje se kako za osetljivu kožu tako i posle hemijskih pilinga i laserskih tretmana.

Srednje jako je pigmentovana. Na prvi pogled izgleda previše tamno. Zapravo ima lep, svetlo bakarni podton koji se odlično adaptira. Međutim, mislim da osobama sa izrazito svetlom kožom može da bude tamnija od očekivanog. Na mom licu, sada pošto sam blago preplanula, izgleda prelepo.

U opisu se ne navodi da je vodootporna, ali nisam primetila da se skida (sliva) sa lica nakon ulaska u vodu. Može da ostavi fleke na odeći (što je i navedeno kao jedno od upozorenja na pakovanju).

Na fotografiji ispod, nanela sam je na najsvetlijem delu kože i u nešto debljem sloju, kako bi se boja bolje videla (klik za zoom in).


Zaključak

Mislim da je Eucerin Sun tonirana krema spf 50+ odlična zaštitna krema za lice, koja sasvim lepo vizuelno ujednačava ten i u tom smislu može da zameni puder, ako ste već malo uhvatili boju ili ako nemate previše svetlu boju lica. Odlično je rešenje za osobe poput mene, koje leti ređe koriste puder. Količina od 50ml, koliko dolazi u tubici, potrajaće sigurnih mesec dana ili manje ako se nanosi nekoliko puta u toku dana. Nisam sigurna koliko košta ali mislim da je oko 1500 rsd.

Za kraj da napomenem da sam obe kreme koristila u obilnim količinama, a to znači otprilike puna kafena kašičica za celo lice uključujući i usne (kao što se preporučuje).

Da li koristite kreme za lice za zaštitu od sunca i koje prepručujete?

16 komentara

  1. Uh imam traume od kupovine krema sa spf :) Ova Bioderma mi zvuci super

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ne znam zašto? :) Meni su ove dve sjajne.

      Izbriši
    2. Ili su bele, ili mi maste lice - uvek sam imala neki problem :) Mada to je bilo pre 2-3 godine izgleda da su ove nove generacije krema sa spf bolje tj. kozmeticki prihvatljivije :)

      Izbriši
  2. Samo neke dileme. :) Ne volim da koristim pudere leti, tako da mi je ova krema od Eucerina super zamena, plus ima spf 50, a pošto imam hiperpigmentaciju, mislim da ću se odlučiti za nju zbog visokog zaštitnog faktora. Inače do sada nisam koristila kreme za lice sa zaštitnim faktorom, tako da sada samo tražim razne recenzije da bih se odlučila za neku dobru. Ti si presudila ovom, definitivno uzimam Eucerin. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da sam pomogla makar malo :). Samo obavezno isprobaj tester zbog nijanse.

      Izbriši
  3. uh... bioderma & ja nismo u dobrim odnosima, sto bi se reklo - na Vi smo.
    inace, imam kombinovani tip koze lica (nos i obrazi masni, brada osetljiva, celo nista + izuzetno dehidrirana). meni je ova bioderma bila jezivo teska, ne znam kako, zasto. zvucace bizarno ali imala sam non-stop osecaj kako se luci mast, ono, as we speak. imala sam non-stop zelju da se umijem. to mi je inace prva spf krema pa pretpostavljam da to verovatno mora tako (?) zbog nekih sastojaka, mojoj mami je recimo to ultimativna krema za leto ali ja nisam izdrzala.
    eucerin ce biti proban prvom prilikom.
    nisam ni znala da i oni imaju toniranu kremu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne mislim da treba da imaš "puter" na licu po stavljaju kreme, samo zato što je prva spf krema :). Moguće da ti prosto ne odgovara. Moja koža jeste mešovita, ali onaj uobičajeniji tip: masnija T zona (čelo, nos, brada) i suvlji i često dehidrirani obrazi. Moj savet je da isprobaš druge, dok ne dođeš do one sa kojom ćeš iz prve da imaš osećaj "rukavice" :). Eucerin ima dobru ponudu preparaza za zaštitu od sunca. Mislim da osim ove tonirane kreme imaju i matirajući fluid istog spf faktora.

      Izbriši
  4. Bioderma mi je fenomenalna, Eucerin bi mi, bojim se, bio pretaman...
    Obožavam LRP Anthelios Dry Touch Gel Creme, izvrsno matira, ne izaziva nered na licu i definitivno je moj favorit kad su kreme sa SPF u pitanju, a od sutra isprobavam novi LRP Fluid, baš me zanima hoće li mi nadmašiti gel kremu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam koristila LRP kremice do sada. Hvala na preporuci :)

      Izbriši
  5. Ja koristim Eucerinov normalni fluid, netonirani, nikako ne podnosim ljeti po danu pudere i sl. Samo malo korektora, ako bas moram, rumenilo i neki sjaj/karmin. Imam osjecaj da mi se sve sa lica topi kad su one vrucine preko 30. :-( Volim i Uriage kremice, a cak mi se dobro proslo ljeto pokazala ona neka nova Balea nemasna krema za lsuncanje tj. za lice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam isti "problem" sa licem leti. Nisam znala da Balea ima nešto slično :). Baš ću pogledati. Za Uriage kreme i termalnu vodu sam dobila nekoliko preporuka.

      Izbriši
  6. Imam Eucerinov matirajući fluid (SPF 30) i prilično sam zadovoljna, ali sad sam ostala zatečena otkrićem da postoji i u toniranoj varijanti, koja bi mi prema opisu totalno odgovarala... Sljedeće godine ću probati s Vichy Capital Soleil BB kremom, koja također zvuči "dreamy" ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, Eucerin je ove sezone izbacio toniranu spf kremicu, tako da je onako prilično nova. Čini mi se (i ne prvi put), po komentarima a i tvojim recenzijama da imamo prilično sličnu kožu, što mi je vrlo drago :).

      Izbriši
  7. Meni je Eucerin matirajući fluid pri kraju, a nedavno sam kupila Bioderma Photoderm Max Ultra fluid 50+. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Lepo si rekla da Eucerin tonirana krema nije za svetlu kozu. Ja je imam i izgledam kao Indijanac kad je stavim :) Ali ako neko ima malo tamniji ten ili je tek dosao sa mora i zeli da izgleda sveze preplanulo, onda je za njega ok. :) Za sminku vec nije. Sto se tice Bioderme nisam je probala, ali sam trenutno u isprobavanju neke njihove nocne Sensibio i nesto nisam zadovoljna teksturom. Ali videcemo, bitan je ucinak. ;)

    OdgovoriIzbriši