Mali turistički vodič kroz Pargu

U nastavku priče o danima provedenim u Pargi, pravim mali osvrt na neke zanimljivosti kao i na ono što bi eventualno moglo da vam koristi ukoliko planirate da letuje baš u ovom simpatičnom gradiću.


Mada obično putujem samostalno, ove sezone nisam odolela sjajnoj ponudi agencije Argus Tours. Pri odabiru apartmana, nakon pola sata razgledanja, zaključila sam da su luksuzom i komotitetom sve vile približno istog ranga. Odluka je pala na studio za dve osobe u kući Ula, a presudio je divan pogled sa balkona i zanemarljiva udaljenost od plaže. Studio je dobro opremljen, prostran i čist. Ima izdvojenu kuhinju, veliki balkon i sjajan položaj tako da je klima uređaj, bar za sada, suvišan. Prostorije se čiste na svaka dva dana i generalno mogu da kažem da sam smeštajem zadovoljna.


Ono na šta se, u početku mnogi žale, su vrlo strme ulice i brojni usponi koje treba savladati na putu od plaže do kuće. Parga je najvećim delom brdovita, te ukoliko vam ovo predstavlja problem fokusirajte se na smeštaj u užem centru bliže luci, gde je teren ravniji i "pitomiji".


Mada kažu da ovde sezona počinje već u aprilu, sredinom maja je bilo oblačnih dana i činilo mi se da od kupanja neće biti ništa. Ipak hladan talas nije potrajao, a već dve nedelje temperatura tokom dana ne pada ispod 23°C. Vetra nema i vreme je idealno kako za plažu tako i za zanimljive izlete.


Plaža je u Pargi stvar izbora, a izbor nije lak :). Ima ih nekoliko i podjednako su interesantne. Od onih koje preporučujem na prvom mestu je Valtos, ubedljivo najveća i aktivnostima najbogatija u okolini. Sa nje se pruža jedinstven pogled na venecijansko utvrđenje i obližnja ostrva. Voda je tirkizno plava i kristalno čista. 



Sa desne strane, dugački luk Valtosa završava se malim dokom. Odatle put vijuga uzbrdo ka manastirskom kompleksu. U blizini kapije nalaze se ostaci manastira Vlaheron, okruženi morem i senovitim maslinjakom.


U podnožju stabala mogu se često videti crne mreže, nalik onim ribarskim. Kako mi je objašnjeno, u prošlosti su se opale maslinke ručno sakupljale. Pre nekoliko decenija počele su da se koriste mreže za prikupljanje maslina. U jesen se polože na zemlju ispod stabala i tokom zime se prazne.


Ima puno toga što se može videti i doživeti u Pargi i okolini, ali je šetnja ovim maslinjakom za mene jedno od onih neprepričljivih, nezaboravnih iskustava.


Sledeća koju bih izdvojila je Lihnos plaža, na par kilometara od centra Parge. Do nje je najlakše stići taksijem (i najskuplje - vožnja u jednom smeru je 10 evra), ali je najlepše ako se poseta Lihnosu pretvori u dnevni izlet. Postoji više puteva, a posebno izazovan je onaj koji vodi kroz šumu, preko brda. Staza je strma ali utabana i gotovo je nemoguće zalutati. Opuštenim korakom, trebalo nam je nešto manje od sat i po vremena da izađemo na glavni put koji se spušta ka plaži.


Plaže u Pargi su peskovito - šljunovite, a Lihnos je poznata po lepom, vrlo sitnom pesku. Takođe, ovde je voda smaragdno zelene boje, slanija u odnosu na Valtos,  i savršeno čista. Do Parge smo se vratili brodićem (za 4 evra po osobi), a kapetan nam je priredio spektakularnu vožnju pored isklesanih stena i podvodnih pećina.


Odmah u nastavku Krioneri plaže, koju je kao centralnu gradsku plažu nemoguće izbeći, iza pošumljenog uzvišenja nalazi se Pizo Krioneri. Mala, kamena, skrivena u uvali, ukrašena krupnim kamenjem i stenama. Lepa, ali i vrlo popularna, pa ume da bude gužve.


Što se "skupoće" tiče, Parga nije posebno skuplja u odnosu na druga letovališta po Grčkom kopnu, što je pomalo i čudno budući da ovde letuju prvenstveno turisti iz zapadne Evrope. Cene po supermarketima su pristupačne, ali se i razlikuju od prodavnice do prodavnice. Voće i povrće je ubedljivo skuplje nego kod nas. Mislim da ne postoji ništa što se može kupiti za ispod 5 evra po kilogramu. Ukoliko vam zatreba nešto od kozmetike potražite je u apoteci, jer su cene povoljnije u odnosu na ono što ćete pronaći među uličnim radnjama.


Postoji nekoliko pekara i sve imaju solidne cene i kvalitet peciva. Obavezno treba probati lepinjice sa maslinama (1 evro/kom). Nisu male, prodaju se vruće i jako su ukusne.


Giros pita se može naći na svakom čošku. Cena se kreće od 2 do 2,5 evra i kvalitetom se razlikuje od mesta do mesta. Ja preporučujem onaj kod čika Đorđa (George's pita gyros).



U moru taverni i restorana, zavolela sam restoran "Filomila", iznad Valtas plaže. Imaju odličan izbor savršeno ukusnih grčkih i italijanskih jela po ok cenama (od 7 do 10+ evra po porciji). Uz to ćete sedeti u prelepoj romantičnoj bašti, sa pogledom na more i trvđavu.

Ukoliko volite italijansu kuhinju i džinovske porcije, posetite "La trattoria". Restoran se nalazi na gradskoj plaži. Penjete se stepenicama i stižete na lepo dekorisanu otvorenu baštu koja pruža, možda i najbolji pogled na ostrvce Panagija.



Preporučujem salate i paste. Hrana je izuzetno ukusna. Cene se kreću od 8 do 10+ evra. Iz mog iskustva, ovo je i jedino mesto gde možete dobiti sjajnu pizzu. Cena pizze u Pargi je, iz nekog razloga, oko 10 evra bez izuzetka. Međutim, ono što u većini restorana serviraju kao pizzu, ja bih uporedila sa lošijom home made verzijom iste.


Od grčkih specijaliteta, grčka salata i musaka su must. Grčku salatu ćete svuda naći za oko 5 evra. Musaku mnogi restorani imaju u ponudi i meniju, ali iz nekog razloga teško ju je dobiti i na tanjiru :D. Kako je to jedno od meni omiljenih jela, želela sam da probam originalnu grčku varijantu.


Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, jednog popodneva pri povratku sa plaže, bukvalno sam je naručila kod šefa kuhinje taverne "Three Plane Trees". Kada sam se sat vremena kasnije vratila, čekao me je tanjir tople grčke musake. Cena porcije je svuda oko 6 evra.

Treba da napomenem i da će vam u svakom restoranu nakon jela, pošto zatražite račun, servirati neki slatkiš na račun kuće koji se ne odbija. To je običaj koji nisam primetila po drugim mestima.


I za kraj, pored brojnih suvenirnica i radnji svega i svačega, vredna pažnje je radionica tradicionalnih sapuna "Edem", koja se nalazi u donjem delu šetališta, paralelno sa gradskom plažom. Imaju veliki izbor ručno pravljenih sapuna, a moguće je i prisustvovati delu procesa izrade.


Odmah do nje, nalazi se unikatan butik - galerija "Horizon". Ovde se, između ostalog, po narudžbini izrađuje i prodaje hand made kožna obuća, prelep nakit, umetničke slike na platnu i drvetu, lampe i još neke sitnice. Ovde možete pazariti i najlepše magnete u celoj Pargi i okolini. Sve u radnji je delo ruku vlasnice i njene ćerke.

U sledećem postu posvećenom putovanjima, predstaviću obilazak jonskih ostrva, samo jedan od brojnih dnevnih izleta na koje se možete otisnuti brodom iz Parge.

17 komentara

  1. Nikada mi nije dosta tvojih tekstova i slika. Malo mi je glupo da na svakom postu ovo pisem. :)) *fangirling*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije glupo, jer meni nikada nije dosta pohvalnih komentara :D
      Hvala!

      Izbriši
  2. Jako me je obradovao ovaj tvoj post jer planiram da idem ovog leta u Pargu. Saveti su odlični! Volela bih da mi kažeš još nešto o cenama iz marketa (preporučiš neki market) i preporučiš još neki restoran.
    Pozdrav od Studio22 :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago :).
      Mislim da je Arista supermarket najpovoljniji, mada cene se menjaju kako se sezona bliži jeku tako da ti predlažem da prošetaš po marketima i uporediš cene. Od restorana mogu da preporučim i restoran "Romantica" u blizini Valtosa. Odlični riblji specijaliteti se pravo na kraju šetališta, u ulici paralelnoj sa Krioneri plažom. U tom delu su i generalno nešt niže cene u odnosu na centar oko luke. Sve u svemu istražuj, mislim da ćeš se sjajno provesti :).

      Izbriši
  3. Ja bih predložila nekoj turističkoj agenciji da te zaposli da im pišeš putopise. Fotografije su spektakularne, a tekstovi koji ih prate još bolji.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidiš to mi nije palo na pamet, dobra ideja :D.
      Hvala od srca!

      Izbriši
  4. Jao sjajan ti je ovaj post i slike, sve si dočarala savršeno ... Sve zvuci tako primamljivo:-))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je ako sam uspela. Sve jeste primamljivo i idilično :).

      Izbriši
  5. E da znaš i na Halkidikiju dobijaš besplatni slatkiš u restoranu, koji ja često odbijem, a onda hoce decko da me ubije :P

    Divno je tu, vidim da bih mogla sledeći odmor tu da planiram

    OdgovoriIzbriši
  6. Slike su prelepe, kao i tekst! :) Nestrpljivo cekam sledeci post, zanima me tvoj utisak o Krfu, posto sam tamo letovala prosle godine ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Krf ću posetiti negde krajem avgusta ili početkom septembra, jer mislim da Krf zaslužuje bar nedelju dana razgledanja.

      Izbriši
  7. Mi smo takodje uplatili preko Argusa i to studio Ula :) Koja slucajnost :)

    Odusevila si me! Evo, bas sam pricam sa deckom i saljem mu da i on procita :) Zapisala sam ono sto moze da mi bude od koristi. Hocu bas lepo da obidjem sve i uzivam u Pargi, koju toliko dugo zelim da posetim.

    Sa velikim nestrpljenjem cekam sledeci post :) Bicu slobodna da te pitam ako me nesto dodatno bude interesovalo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vidiš to sa kolačima im je neka grčka fora :-) a sećam se da smo to otkrili pre 7 godina na Kritu, dobije se ili kolač ili voće i Raki (to je njihova rakija, a ja ne pijem rakiju)
    Mnogo korisnih informacija, što se mene tiče nećemo ići tamo dok su nam deca u kolicima, ma ko će to da gura uzbrdo nizbrdo :D

    OdgovoriIzbriši
  9. Prosle godine mi je toliko znacio ovaj post za obilazak...jer momak i ja sve temeljno obiđemo kolima...i jedino mesto u koje sam se zaljubila u Grckoj je Parga i gde bih se ponovo vratila. A bila sam mnogo gde... Hvala mnogo na savetima i skretnicama, znacice svakome puno!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sanja, najlepše hvala na komentaru. Izmamio je osmejak i ulepšao mi dan, slično kao da ste mi kupili čokoladu ili poslali buket cveća :).

      Izbriši