Omiljeni preparati za negu kose

Oduvek sam želela da imam crvenu kosu. Možda zato što su od početka žene kojima sam se divila bile pretežno crvenokose. Počev od mame, preko male sirene sa korica Andersenovih bajki, Diznijeve Ariel i stripskih junakinja, pa do prve profesorke klavira i nastavnice književnosti. Svaka kosa zahteva stalnu negu i zaštitu kako bi ostala savršena, a tretirana crvena - naročito. Aktivnu brigu o kosi, već duže vreme prepuštam frizeru. Salon posećujem u proseku jednom nedeljno i od kada se pridržavam dobijenih saveta, kosa izgleda zdravo i besprekorno.


Ovog leta koristim Schwarzkopf Gliss Hair Repair prskalicu, Revlon Professional Nutri Color Creme #600 regenerator, Uniq One Coconut Hair tretman i Orzene Beer masku za intenzivnu negu. Svakom od ovih proizvoda bih mogla da zadenem epitet "omiljen". Koristim ih već duže vreme, a posebno su se pokazali sjajni tokom boravka na moru.


Od svih preparata koji puno obećavaju, Uniq One Coconut Hair me je najviše impresionirao. U pitanju je all in one tretman, koji bi prema tvrdnjama proizvođača trebalo da zameni čak deset proizvoda. Mada mi je rečeno da se, u zavisnosti od tipa kose, ne pokaže uvek efikasnim, na mojoj odradi bar polovinu obećanog. Primetila sam da ga frizer uvek nanosi na isti način: dlanovima umasira u blago prosušenu kosu. Ja sam ga koristila i na potpuno suvoj. Pruža pre svega kontrolu: kosa postaje laka za raščešljavanje, feniranje i generalno oblikovanje. Dobija na volumenu i po završenom sređivanju, bude zaglađena i lepršava. Produžava trajnost frizure. Nemasti, niti isušuje nakon dužeg korišćenja (koristim ga jedanput nedeljno). Količina od 150ml, može se nabaviti po ceni od oko 1500 rsd.


Revlon Professional Nutri Color Creme #600, Fire Red je valjda najfenomenalnija stvarčica za farbanu kosu, koju sam imala prilike da koristim. Kreiran je kao neka vrsta color regeneratora, pa ne samo da osvežava boju već kosu čini mekom, svilenkastom i hidriranom. Formula je obogaćena jonskim pigmentima, AHA kiselinama i kozmetičkim omekšivačima, bez amonijaka i peroksida. Upotrebljava se tako što se utrlja u kosu (od temena ka krajevima) i ostavi da deluje do 3 minuta. Odlično obnovi boju, a povrati i sjaj. Pri tom ne smanjuje volumen. Koristim ga između farbanja i mislim da je za crvenu kosu (koja se tako lako ispira) nezamenljiv. Postoji u preko deset različitih nijansi. Količina od 250 ml, meni je dovoljna za 7 - 10 nanošenja. Cena je oko 2500 rsd.


Schwarzkopf Gliss Hair Repair
Leave-In balzam u spreju sa devetnaest aktivnih sastojaka, jedina je Gliss prskalica kojoj se stalno vraćam. Koristila sam i Liquid Silk Gloss, kao i najnoviji Million Gloss, međutim nisam bila ni približno tako zadovoljna. Namenjen je suvoj/oštećenoj kosi. Pruža trenutno raščešljavanje i na taj način dobrim delom onemogućava lomljenje dlake. Volim da ga nanosim na još vlažnu kosu nakon pranja, kada žurim i nemam vremena za regenerator ili pakovanje, mada može da se prska i na suvu. Kosa bude nežna na dodir i divno mirišljava. Dugo traje, a bočica od 200ml je negde oko 400 rsd.


Desilo se da sam pred put u Grčku, u kupatilu otkrila nekorišćenu Orzene Beer masku za tretiranu kosu i rešila da je ponesem. Na plaži, ispod šešira, kosu obično skupim u rep ili punđu, a prethodno krajeve obilno natopim maskom ili nekim pakovanjem.
Tako mi je dobar deo dana kosa zaštićena od isušivanja, a po povratku sa plaže mogu lako da je operem i oblikujem. Orzene Beer maska se pokazala odličnom, čak mnogo boljom od nekih skupljih pakovanja. Doduše stajala je na kosi više sati (prema uputstvu proizvođača, trebalo bi da ima rezultata već nakon 2 minuta). Kosa se nije mrsila, bila je hidrirana, meka, laka za sređivanje, sjajna i lepa. Orzene Beer maska inače je namenjena previše tretiranoj i dehidriranoj kosi. Osim silikona i masnih alkohola, sadrži i glicerin, protein pšenice, pivo, ceramide i fitoproteine. Nema parabena. Posebno mi se dopada svež miris, koji se zadržava u kosi nakon pranja. Cena pakovanja od 250 ml je oko 300 rsd.

Da li ste koristili neki od pomenutih proizvoda? Kako negujete kosu leti? Da li koristite leave-in preparate? Koje?

25 komentara

  1. Još jedna crvenokosa ovdje :D . Da, definitivno crvena kosa zahtjeva posebnu njegu i pažnju i tko kaže da nije tako laže samog sebe :D, a bila sam i smeđa i crna i bakrena i gotovo plava..
    Sviđaju mi se proizvodi koje koristiš no moram reći da sam ja jedna od onih na čijoj kosi Unique one uopće nema pozitivan učinak, dapače, ostavlja mi efekt slame na kosi, jako me razočarao, ali me jednakim intenzitetom zaintrigirao Revlon regenerator kojeg bih rado probala. :D
    Za mene su otkriće Kerastase proizvodi. Dugo sam im odolijevala, a sad kad sam ih isprobala, totalno sam se na vukla. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si kameleon :D. I ja sam tako čula - za Unique One - ili radi na kosi ili je katastrofa.
      Primetila sam (da si oduševljena sa Kerastase) i ne čudi me ni malo :).

      Izbriši
  2. Odgovori
    1. Distributer je Sarantis (ista kompanija koja stoji iza Bioten kozmetike), tako da mislim da bi trebalo da je ima po većini drogerija (dm, Lilly).

      Izbriši
  3. Trenutno sa spiska koristim U1 tretman, ali sam ranijih godina, dok sam imala dugačku kosu, koristila Gliss prskalice. Ova sa slike je jedna od ubedljivo najboljih koje sam probala, a probala sam svojevremeno bukvalno sve koje su tada imali u ponudi. Na moru sa pakovanjima radim isto što i ti, ali to već znaš :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Probaću ovu poslednju! Mislim da ništa što u sebi sadrži Beer ne može da bude loše :-D
    I ja se divim crvenoj kosi i svakih par godina se ofarbam u tu boju, ali je ne držim duže od 3-4 meseca jer je jako teška za održavanje (i uklapanje s odećom).

    OdgovoriIzbriši
  5. Uniq one koristim nekoliko godina i obožavam ga, trenutno imam kokos, mada mi se crveni više sviđa, čini mi se da je drugačiji efekat iako kažu da je razlika samo u mirisu... Gliss prskalicu imam neku sa uljima, naprskam je samo kad baš ne mogu da se očešljam, a Orzene pakovanje sam skoro dobila i fenomenalno je, jedino što mi se brze izmasti kosa, pa ga koristim jednom nedeljno. Crvenu kosu sam imala i apsolutno se slažem da zahteva mnoooogo nege, zato sam se i prefarbala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam koristila crvenu bočicu, nekako uvek nailazim na belu :D.

      Izbriši
  6. Felow redhead :))
    Koristila sam Revlon ali ne nalazim ga vise :) Ubedila si me da konacno probam Orzen!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Revlona ima po gradu, po određenim salonima. Ja nabavljam u salonu "Bata" u Vuka Karadžića. A maskica je sjajna :).

      Izbriši
  7. nisam probala ništa od spomenutih proizvoda, ali obožavaam Gliss Kur sprejeve za kosu, ovu vrstu nisam konkretno isprobala, ali sam isprobala puno drugih i svi su mi bili super :) lijepo mi raščešljaju kosu, daju joj sjaj, a ne maste ju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ovaj narandžasti nekako najefikasniji. Verovatno je i do moje kose. Gliss proizvodi su mi inače prilično ok :).

      Izbriši
  8. Generalno devojke baš puno hvale te Gliss prskalice kod mene na blogu. Imam Revlon Uniqu 1 crveni mada sam ga koristila svega par puta jedino sto znam je da fantasticno mirise :> Orzene masku sam imala takođe i dobra mi je bila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A baš bi bilo interesantno čitati tvoje utiske o Unique 1 :).

      Izbriši
  9. Pre dve godine sam koristila Orzene sampon i balzam i bila sam zadovoljna, sad si me zaintrigirala sa maskom :) Imam bas ovu Gliss prskalicu i treba mi citava vecnost da je potrosim, meni ona omeksa kosu ali sutradan je neverovatno suva, a pre nje ona sa crvenim cepom, i zuta u vidu uljane kreme su mi bile odlicne. Frizer mi je preporucio nutri color kremu, da koristim izmedju farbanja i ako kazes da ti se pokazala dobro, definitvno cu isprobati neku pepeljastu nijansu, volim Revlon :) i bas mi je drago da je neko napisao nesto i za taj proizvod :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maska je moje prvo iskustvo sa Orzene proizvodima. Za Gliss prskalice, očigledno da se ipak razlikuju međusobno, pa onda i odgovaraju različitim tipovima kose :). Što se Nutri Color kreme tiče, i ja mogu da ti je preporučim. Stvarno je odličan proizvod.

      Izbriši
  10. Koristim leave-in, momentalno neko novo čudo od Schwarzkopfa :D Ljeti mi jako opada kosa i onda koristim šampone za jačanje i malo više maski tokom tjedna radi isušivanja. Imala sam Revlon Unique, mogla bih gaopet naručiti.

    OdgovoriIzbriši
  11. Od spomenutih koristim samo Gliss Kur i odlican je :) drugo nisam probala, ali djeluju zanimljivo svi proizvodi pa ako cu traziti nesto novo za njegu kose mozda se navratim ovdje ponovno...trenutno sam vjerna L'oreal Ever Riche liniji. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nekako nisam stigla da isprobam L'Oreal proizvode za negu kose. Najdalje sam stigla do njihovih farbi. A mogli bi lako da ispadnu odlični :). Imaću Ever Riche u vidu.

      Izbriši
  12. Odlično razumem onaj deo sa crvenokosim junakinjama, oduvek sam tvrdila da sam crvenokosa u duši i to je boja u koju sam se uvek farbala. Sada se ne farbam i to samo zato što mi je sinulo da imam još par godina fore da nosim svoju boju dok ne krenu sede :D Revlonov preparat je nešto na šta ću obratiti pažnju.

    OdgovoriIzbriši
  13. Tek sam nedavno prvi put koristila Gliss sprej za oštećenu kosu i volumen i pitam se kako to da ga prije nisam koristila. Moja kosa ga obožava :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Налетела сам случајно на овај старији пост. Највише ми се допала идеја о заштити косе маском на плажи. Хвала :)

    OdgovoriIzbriši