Beauty saveznik: piling i maska sa jogurtom

Retko zavirim u frižider sa idejom da ono što bih tamo pronašla upotrebim za negu kože ili kose. Uglavnom jer sam lenja ili nemaštovita ili nikad dovoljno inspirisana (a najčešće sve to zajedno). Ipak, postoji jedan popularan napitak koji smatram sjajnim beauty saveznikom. Osim što ga redovno pijem, koristim ga i za čišćenje i osveženje lica, posebno leti. To je jogurt.


Upotreba jogurta u kozmetičke svrhe nije neko veliko otkriće. Koristi se od davnina i jedan je od onih opšte poznatih beauty trikova, koji se prenose kroz generacije. Često sam viđala mamu kako opranu kosu ispira jogurtom, a svojevremno sam negde pokupila savet da su hladne obloge od punomasnog jogurta odlične za saniranje prvih opekotina od sunca. Ipak, jogurt kao piling za lice, prvi put sam otkrila tek u aprilu ove godine.

Desilo se da sam na putovanje od par nedelja, zaboravila da ponesem piling za lice. Zadesila sam se u odmaralištu, na Baltičkoj obali Nemačke, i prosto nisam želele da dam dvadesetak i kusur evra za tubu običnog face pilinga. Kao alternativa, pale su mi na pamet diy recepture, te sam se latila Googla. Trebao mi je ceo jedan minut da otkrijem savršeno jednostavan piling, na bazi jeftinog i svuda dostupnog jogurta. Rezultati su mi se svideli i od tada je tetrapakt jogurta stalna stavka na mojoj listi kozmetičkih potrepština.

Volim da kombinujem dva recepta. Jedan je sa kukuruznim brašnom (ili palentom) i više podseća na scrub piling, a drugi je maska sa limunom i efektom blagog hemijskog pilinga. 


Piling sa kukuruznim brašnom

Za piling je potreban jogurt (ja koristim onaj sa 2,8% masti) i kukuruzno brašno ili palenta. Palenta je grublja (oštrija), pa je ne bih preporučila osobama sa osetljivom kožom. Takođe, u ovoj varijanti ne treba posebno trljati kožu. Dovoljno je već blago ispiranje pilinga sa lica, vodom.

U kašiku do dve brašna (palente) dodavati jogurt, istovremeno mešajući. Smeša treba da bude ni previše suva ni previše tečna (da se ne bi slivala sa lica). Ja je nanesem na kožu i blago masiram kružnim pokretima od brade ka obrazima i čelu, izbegavajući zonu oko očiju. Potom je ostavim na licu još pet minuta, a zatim isperem vodom. 


Maska sa limunom

Za masku je potreban jogurt i limun. U dve do tri kašike jogurta, iscediti nekoliko kapi limuna. Umesto limuna može da posluži i vitamin C u prahu. Limun je odličan prirodni eksfolijant jer sadrži AHA kiseline. Osim toga bogat je i vitaminom C koji stimuliše proizvodnju kolagena. 


Maska treba da odstoji na licu bar dvadeset minuta, što je pravi podvig budući da je dosta tečna i ume da se sliva i kaplje. Volim da napravim nešto veću količinu. Zatim šire tupfere natopim maskom, pa ih pritisnem na kožu i ostavim pola sata. Potom sve isperem vodom. Sve ovo radim pred spavanje i ne češće od jedanput nedeljno.

Kako sve to izgleda kada se nanese na lice, vidi se na fotografijama ispod (piling sa palentom levo, maska sa limunom desno).


Svakodnevni tretman jogurtom

Kada nisam posebno raspoložena da mućkam sastojke imam običaj da, nakon čišćenja a pre kreme, samo umijem lice jogurtom, ostavim par minuta da se sasuši pa isperem vodom. Koža bude glatka, nežna i osvežena. Ovaj "tretman" se može raditi svaki dan.

Zašto je jogurt dobar za kožu?

Jogurt sadrži mlečnu kiselinu (iz grupe AHA kiselina), cink, kalcijum, kalijum, enzime, brojne vitamine i minerale zbog čega ima blagotvorno dejstvo i na najosetljiviju kožu. Izuzetno hidrira, dubinski čisti, ima antibakterijska svojstva, deluje kao prirodni astrigent, uklanja fleke, umanjuje depigmentaciju i blago izbeljuje kožu. Redovnom upotrebom, prirodnim putem održava kožu svežom, zdravom i mladolikom. Može se kombinovati sa kvascem (za masnu kožu), krastavcem, agrumima, kurkumom, kakao prahom, medom, uljem.

Savet plus

Staklene posudice sa vakuum poklopcem su super, za slučaj da napravite veću količinu pilinga. Kašikom izvadite koliko je potrebno, a ostatak može da sačeka sledeće korišćenje u frižideru.


Nadam se da sam vas ovim tekstom zainteresovala da pronađete svoj omiljeni home made "preparat" na bazi jogurta. Javite mi recept :).

16 komentara

  1. Hmm..moram da probam masku sa limunom. Obicno mesam ulje sa palentom za scrub ai ni ovo nije lose :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da možeš mirne duše dodati i ulje u ovu kombinaciju :). Neko brzo apsorbujuće. Ja sam razmišljala o ulju avokada.

      Izbriši
  2. *Jelena,status je odličan!
    Pre dva leta uspešno sam sanirala opekotine od sunca.Po telu kiselim mlekom, koje se pravi tako što se 1-2 kašike pavlake izmeša sa 2dl mlakog mleka i doda u litru mleka koje treba da prenoći.
    To sam koristila za telo.
    Na licu sam primenjivala Imlekov jogurt Balans u čistom obliku,koji sam nanosila vatom.Pokazalo se jako korisno u svakom smislu.Primeniću oba tvoja saveta i sa palentom i limunom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mlečne kiseline su generalno odlične za negu kože.
      Nadam se da će i ova dva recepta da odgovaraju :).

      Izbriši
  3. Super post :)
    Probala sam ovaj piling sa jogurtom i palentom, bila sam bas zadovoljna rezultatom kakva je koza posle upotrebe.

    OdgovoriIzbriši
  4. Oxoxoxo,ja ovo nisam znala!! Odoh po jogurt!! :D Limun uvek imam!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam davno koristila ovo sa jogurtom i palentom ali za telo. A može i sa kiselim mlekom :)

    OdgovoriIzbriši
  6. odličan ti je post zajedno sa savetima! probaću i piling i masku,
    skroz si me zainteresovala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadam se da će prijati i tvom licu. Pošto znam da voliš ulja, možda da eventualno dodaš i koju kap u piling :) Ima raznih kombinacija, ja nekako najviše "težim" onim najjednostavnijim :D.

      Izbriši
    2. hehe, znaš me :))
      probaću ovo osnovno, ovako kako si zapisala, za početak da igram na sigurnu varijantu :))

      Izbriši
  7. U moć jogurta sam se davno uvjerila. Ja namazem jogurt na lice i stegne mi pire bolje od bilo čega. Isprobat cu ove recepte i javim kako je bilo

    OdgovoriIzbriši
  8. Pa ovo je odlicno, imam uvek jogurt kod kuce. Moram sto pre da probam :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Moram da priznam da retko radim piling kože, uglavnom jer zaboravim ili jer me mrzi xD Baš ću da probam ovo sa jogurtom i kvascem ^^

    OdgovoriIzbriši