Spray/Mist/Spritz

Mirisni sprejevi za telo (fragrance spray/body mist) su mi uvek bili na određeni način interesantni. Osim diskretnog mirisa, trebalo bi da pruže negu i osveženje, te mogu biti obogaćeni vitaminima i drugim hranljivim supstancama blagotvornim za dehidriranu kožu. Sve to ih čini veoma poželjnim tokom leta. 


Prvi sprej za telo sam dobila kao poklon uz kupljeni parfem. Dugo mi nije bilo jasno čemu služi i kako bi trebalo da se koristi. Bila je to bočica sa odličnim raspršivačem i blažom mirisnom notom. Nanosila sam ga kao parfem, i miris bi vrlo brzo u potpunosti nestao. Body mistovi su po pravilu prozračniji i laganiji od parfema, pa se i nanose u slobodnijem maniru. Najbolje je prsnuti ih sa veće udaljenosti, kako bi se molekuli fino rasuli po vazduhu i na taj način pokrili kožu, pa i kosu i odeću. Ukoliko se često koriste, mislim da treba voditi računa o tome da li i koliko sadrže denaturisanog alkohola (alcohol denat), kako ne bi izazvali isušivanje i eventualne iritacije.


U rangu pristupačnijih, isprobala sam sprejeve iz Avon Naturals linije za negu tela. Trenutno imam miris vanile, ali mi se najviše dopada nar&mango. Od svih mirisnih sprejeva koje sam koristila, mislim da su ovi najslabijeg intenziteta i postojanosti. Flašica sadrži 100ml, a može se naručiti po ceni od oko 300 rsd (ili manje na akcijama).

Početkom meseca, dobila sam UCB Magnetizing Jasmine Refreshing Body Mist. Plastična boca sadrži čak 250ml parfemisane vode. Raspršivač bi mogao da bude suptilniji, ali sam miris je interesantan. Doduše ja ne osećam jasmin, već nešto sveže cvetno što me pre asocira na lokvanj. U svakom slučaju osvežavajuće i prijatno. Nestaje nakon najviše dva sata. Mislim da je cena oko 350 rsd.

Opšta pomama za Victoria's Secret mistovima pobudila je i moju radoznalost. U nedostatku testera, kupila sam wild strawberries & champagne, najviše zbog onog "wild", jer volim miris divljih jagoda. Bočica je lepa i divno leži u ruci. Ipak, nisam se pronašla u ovoj kompoziciji. Šećerast, voćkast i za moj ukus previše barbie. Podsetio me je na Disney parfeme za devojčice. Postojanost nije impresivna, ali miris ne nestaje naglo već postepeno bledi i to mi se dopada. Količina od 250ml, može se kupiti za oko 1000 rsd.

Pre par godina u Egiptu, kupila sam odličan sprej za telo, lokalne proizvodnje, na bazi mente i krastavaca. Bez alkohola, sa dodatkom određenih ulja. Savršeno je hladio i hidrirao kožu. Mesec dana se nisam odvajala od te bočice. Tragajući po internetu za sličnim proizvodom, naišla sam na fin i prilično jednostavan recept koji planiram da isprobam, a možete i vi :). >>> DIY Green Tea Body Spray.

Da li ste ljubitelj body sprejeva?

27 komentara

  1. Ja koristim Fruttini Milky Orange i mogu ti reći da ga baš volim :) Još dugo vremena ga osećam a miris je voćkast i osvežavajući. Pogledaj ih ako već nisi, možda ćeš naći neki za sebe (čini mi se da ima još višnja-vanila, banana sa nečim, i kokos). Lidija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mirisala sam Fruttini višnja/vanila tester, ali mi je nekako previše jak, previše voćkast. Međutim, vidim da svi hvale njihove flašice, pa možda ponovo omirišem neke druge note - ako ikada naiđem na tester po drogerijama. Hvala za preporuku :).

      Izbriši
    2. Potpisujem Lidiju, i ja koristim Frutini Milky orange i odličan mi je! :D Sada sam kupila kokos pa se njime špricam, i sve oko sebe :DD

      Izbriši
  2. *Jelena,mene je zainteresovao ovaj domaći "egipatski" sprej za telo.
    Jako mi se dopada recept,nisam znala da tako nešto postoji.
    Samo ne znam gde može da se nabavi aloe vera gel i ulje od peperminta.
    Molim te,ako znaš napiši.Veliko hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aloe vera gel sigurno može da se nađe po apotekama, ulje peperminta znam da ima online store maslina.rs. Verovatno ga ima po raznim bio špajizima i radnjama tog tipa :).

      Izbriši
  3. Predobra ti je prva fotka! Imam jedino jedan Avonov body spray. Predivno mi miriši (trešnja i muškatni oraščić), ali nikako da ga potrošim, već godinama. I malo me zabrinjava alkohol u njemu. Nisam se baš našla u ovom tipu proizvoda :/.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Većina komercijalnih body mistova sadrži alkohol i to često na prvom mestu. Kod Avonovih se čak i dobrim delom oseća (miris ima onu karakterističnu oštru završnicu).

      Izbriši
  4. Body mistovi su interesantni, osvezavaju ali ne treba ocekivati mnogo od njih po pitanju mirisa jer parfem je sasvim druga prica :) Meni prijaju sada kada je toplije vreme, dopada mi se tvoja komparacija izabranih sprejeva i slozicu se za egipatske proizvode da su dobri, takodje sam bila kupila Aloe Vera zeleni gel, odlicno vraca kozu u normalno stanje posle izlaganja na prejakom suncu kao i vetru. A parfemi su im vise uljani, razmazivi ali toliko postojani i lepi :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ja sam bila oduševljena tom egipatskom prskalicom. Posle sam je ponovo tražila po radnjama, ali nisam je pronašla :).

      Izbriši
  5. volim ih, i prijaju kad poželim da odmorim nos od parfema, pogotovo u vrelim letnjim danima :)
    ja bih baš probala ovaj UCB ali misliš li da ga ima kod nas ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. UCB sam videla u Lilly-ju, doduše samo notu sa jasminom (vidim da postoji čitava kolekcija body mistova koje su izbacili u saradnji sa Perfume Holding). Imaju i tester :).

      Izbriši
    2. kako si me obradovala sad! moram da potražim to :))
      hvala puno :))

      Izbriši
    3. Beauty blogere nije teško obradovati :D.

      Izbriši
  6. Meni su body mistovi super! Leti ih mnogo više volim od parfema. Super ti je izbor!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu leti interesantniji. To je valjda onaj period u godini kada svi želimo da mirišemo na neke voćkice i cvetiće :D. Zanimljivi su za eksperimentisanje :).

      Izbriši
  7. Ja ih jako volim :) Šteta što je izbor kod nas dosta loš...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja maštam o Cinq Mondes Pluie de Pétales de Fleurs d`Oranger koji sam isprobala na koži i La Prairie Cellular Energizing Body Spray, za koji svi kažu da je predivan. Ta dva su mi na wish listi :D.

      Izbriši
  8. Nisam ih nikada koristila, ali sam gledala ovaj u Avon katalogu. Sprej koristiš umjesto parfema? nisam baš razumjela u postu kako ga koristiš

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, umesto parfema, najčešće na moru ili prosto kada je vruće i neki intenzivniji mirisi mi ne prijaju. One hidrirajuće često držim u frižideru, pa ih prskam da se rashladim i osvežim.

      Izbriši
  9. Cinq Mondes mist sa cvetom pomorandže je nešto najdvinije.
    Miris je inetenzivan i postojan, a tako svež i pomalo opojan.

    OdgovoriIzbriši
  10. Obozavam sprejeve za telo :). Omiljeni su mi iz avona- nar i mango i iz oriflame- malina i menta :). Bas me zanima kakav je ovaj iz VS kolekcije ;).

    OdgovoriIzbriši
  11. Probala sam nekoliko Avonovih i mogu reći da su odlično osvježenje za ljeto, uvijek ih volim prsnuti prije izlaska vani :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Ljubitelj sam itekako, iako na mojoj koži traju jako kratko. Imam sad dva komada iz Avona, voljela bih kupiti neki Victoria's Secret, svi mi kažuda su odlični!

    OdgovoriIzbriši
  13. najviše me zainteresirao ovaj UCB sprej :)
    a od Victoria's Secret bi svakako htjela probati, ali možda drugu vrstu, jer ni sama ne volim Barbie mirise :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Predlažem da, onda, obavezno prvo isprobaš tester :).

      Izbriši
  14. Sprejevi za telo ili body mistovi se koriste po celom telu. Znaci, ne umesto parfema, nego umesto losiona, naprskaju se i razmazu u tankom sloju. Tako koza odrzava svezinu tokom vrelih dana, pritom imamo diskretan prijatan miris tokom celog dana. Moze se koristiti u kombinaciji sa parfemom, samo ako se slazu i ako note nisu prejake. Dezodorans je svakako obavezan, jer sprej/mist nije zamena za dezodoranse i parfeme. E sad, jedino u slucaju Fruttini sprejeva treba biti oprezan. Po mom iskustvu, oni su bolji izbor za zimu, jer je miris intenzivniji i imaju vise ulja, nego ostali sprejevi.

    OdgovoriIzbriši