Easy weekend: I plan my library like some women plan their dream wedding

Ne sećam se kada sam tačno izgubila vikende. Kao da su ispali iz džepa i nestali u opalom jesenjem lišću. Izbrisao ih je metež obaveza iz kog pokušavam da isplivam, već nedeljama. I kako se decembar bliži, postaje sve teže prigrabiti pola sata za boemsko ispijanje jutarnje kafe, pogled u daljinu i onaj odsutni trenutak, u kojem se kao dlanom o dlan usklade unutrašnja inspiracija i isplanirana svakodnevnica. Ipak, danas sam izdvojila nešto vremena, a sve zbog knjiga :).


Oduvek sam želela da imam kućnu biblioteku. Onu pravu, kao iz britanskih romana, sa drvenim policama od poda do plafona, ogromnim svećnjakom u gotskom stilu, kaminom i udobnom stolicom za ljuljanje. Onu u koju ušetate, udahnete miris knjiga, zatvorite vrata i nestanete za ostatak sveta. Imam čak i precizne nacrte kako bi sve to trebalo da izgleda, usklađene sa geografskim koordinatama i feng shui principima :D.

No do tada se moj kutak za čitanje svodi na nekoliko Ikea polica i udobnu lazy bag, pa mi za nove knjige uvek treba prostora. Budući da često kupujem i one koje pročitam samo jedanput, i nemam običaj da ih prelistavam ponovo (a takva je većina aktuelnih krimića, trilera i sl. bestselera), odlučila sam da ih s vremena na vreme "prosledim dalje", nekom na čitanje.


Ovog puta to su:

"Šaptač", Donato Karizi
"Hipnotizer", Laš Kepler
"Faktor smrti", Robert Ladlam
"Prokletstvo", Harold Robins

"Pajns", Blejk Krauč

Ako vas interesuje neka od knjiga sa liste, a živite na teritoriji Srbije, ostavite u komentaru naslov, ime i kontakt email. Knjiga ide onom ko se prvi javi. Biće poslata Post express/om. Podrazumevam da poštarinu plaća primalac.

Nadam se da vam se ideja dopada :).

28 komentara

  1. "Šaptač", Donato Karizi, Jelena Blagojević, dada90fc@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Prokletstvo, Nevena Dugalić nensy_90@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Hipnotizer, Violeta Zivkovic, violleta81@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Faktor smrti
    Milica milicica1993@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Svaka čast! Divna si! :)
    Ja svoje knjige volim da imam na polici, iako znam da ih neću više čitati, pozajmljujem, ali ne dam za zauvek! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :). To je divno, ako imaš dovoljno polica. Ja sam prošla kroz par selidbi i u tom preseljavanju uvek postoji dosta toga što moraš da ostaviš, pokloniš, u svakom slučaju naučiš da ceniš prostor :).

      Izbriši
  6. Mene je Saptac prilicno prodrmao..bolji triler nisam dugo procitala :)) Kakav je Hipnotizer?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste dobar triler :). Hipnotizer je odlično razrađen, ali me je kraj donekle razočarao...nekako je previše ubrzan, pa imaš utisak da je isforsiran.

      Izbriši
  7. Kako čitam opis kućne biblioteke, tako sam sebe zamislila u svojoj (takođe nerealizovanoj al` su zato nacrti tu da se daju za "gradnju" kada to bude zatrebalo) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kućna biblioteka, prostrana baletska soba sa wall ogledalom za vežbanje i makeup salon, odmah uz kupatilo. To je sve što nam treba :D

      Izbriši
  8. Odgovori
    1. Eto, baš mi je žao. Možda bih mogla sledeći put da najavim neko vreme od-do kada ću objaviti post. Ovako mi se činilo najviše fer :).

      Izbriši
  9. moram komentirati da je ovo izvrsna ideja :)
    i nadam se da ćeš ostvariti jednog dana ideju o toj svojoj biblioteci :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da ti se sviđa :)
      Radim na tome :D.

      Izbriši
  10. Delimo istu ljubav, knjige...Moj deka je počeo sa formiranjem kućne biblioteke, pa smo nastavile moja mama, sestra i ja...Broji preko 2000 knjiga, a nalazi se u kući mojih roditelja. Moj najveći problem je bio kojih stotinjak knjiga da ponesem sa sobom u svoj mali beogradski stan :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Fantastičan post i odlična ideja. Šteta što trenutno nisam u Srbiji, rado bih učestvovala ❤ Sve pohvale za rad na biblioteci, ja takvu zamisao već polako realizujem i ne mogu rečima opisati koliki me talas sreće zatrpa svaki put kad mi se pogled zaustavi na policama koje život znače :)
    P.S. Već neko vreme imam želju da pročitam "Hipnotizera" i "Šaptača", sada si me dodatno motivisala!

    www.midnightmystique.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i drago mi je da sam te podsetila na ove knjižice :).

      Izbriši
  12. Moram da pozdravim ovu ideju jer je zaista sjajna! I ja maštam o jednoj lepoj biblioteci jer već sada imam dosta materijala za nju ali nisam sigurna koliko bih bila spremna da se odreknem svojih knjigica i prosledim ih dalje, zauvek. Dosta se vezujem za stvari što je možda malo glupo ali pre bih pristala na recimo neku razmenu :) L.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja se vezujem za knjige, ali ne za sve. Knjige kao knjige volim i umem da čitam sve i svašta, ali neke su prosto "jednokratne". U tom smislu nije mi žao da ih poklonim nekome ko će opet uživati u čitanju i eventualno ih proslediti dalje. Tako se širi jedan spontani "talas dobrog čitanja", a to mi je skroz kul.

      Izbriši
    2. Btw, razmena je isto super ideja :) Hvala na podršci!

      Izbriši
  13. prva fotka je prekrasna i originalna :) :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da se nekome dopada :D Meni je to omiljena fotkica u poslednjih par meseci.

      Izbriši
  14. Divna i plemenita ideja. Moram da priznam, da se nosim mišlju da ti je ukradem (nadam se da ne zameraš), jer isto kao i ti, uvek imam neke knjige koje nisu za ponovno čitanje, a koje mi zauzimaju prostor. Imam svoju biblioteku, formiranu po mom ukusu, bar što se tiče sadržine. Jedan deo je još uvek u roditeljskom stanu. Nadam se ostvarenju sna da jednu prostoriju u stanu pretvorim u biblioteku sa velikim policama, udobnom foteljom i stolicom na ljuljanje, stočićem i pufnastim jastucima...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i drago mi je da sam te inspirisala na istu akciju :).

      Izbriši
  15. Ja sam odustala od kupovine trilera jer su, baš kako kažeš, za jedno čitanje, a nemam mesta za sve, pa moram da budem restriktivna.

    OdgovoriIzbriši