Erborian Yuza Sorbet/Ginseng nega lica

Ukoliko bar malo pratite dešavanja na globalnoj kozmetičkoj sceni, znate da već izvesno vreme vlada veliko interesovanje za azijske brendove i beauty rituale, okrenute pre svega nezi i očuvanju prirodne lepote kože. Među njima, kvalitetom se posebno izdvajaju korejski proizvodi bazirani na efikasnim formulama i egzotičnim sastojcima, poput onih kakve u ponudi ima Erborian - možda i jedini južnokorejski brend, dostupan na domaćem tržištu. 


Erborian je zapravo spoj francuske moderne tehnologije i tradicionalnih korejskih formulacija. Preparati se, prvenstveno baziraju na lekovitim dejstvima dve biljke: azijskog limuna (yuza) - nekoliko puta bogatijeg vitaminom C od iste nam evropske voćke i žen šena - vekovima prisutnog u kineskoj medicini usled svojih "čudotvornih" energetskih svojstava, a zbog kojih danas ima i neograničenu primenu u kozmetici.

Mada se brend u Evropi proslavio (naveliko hvaljenom i sada već kultnom) bb kremom, moja prva iskustva sa ovom kozmetičkom kućom vezana su za preparativu. Prijatno me je iznenadila 7 Herbs dnevna krema (o kojoj sam pisala ovde), a potom i Herbal Energy Lotion 30% koji sam više puta spominjala (i opisala ovde). Danas ću vam predstaviti Elixir au Ginseng i Yuza Sorbet noćnu kremu. 


Elixir au Ginseng, 30ml je visokokoncentrovani anti-age serum. Sadrži biljne ekstrakte tri vrste žen šena, ginko bilobe i đumbira, zatim bademovo ulje, ekstrakt korena sladića, adenozin i druge aktivne supstance koje stimulišu mikrocirkulaciju, pospešuju sintezu kolagena i ubrzavaju regeneraciju kože. Ovako bogat sastav je odlično izbalansiran laganom, vodenkastom teksturom, a tehnologijom mikronizovane emulzije postignute su visoke koncentracije i brže prodiranje aktivnih sastojaka.



Mada se reklamira kao anti-age preparat, ja bih ga pre svrstala u grupu luksuznih osveživača sa regenerativnim svojstvima. Dovoljno je svega nekoliko mlečno belih kapljica (po jedna na čelo, bradu i obraze) da bi se serum naneo na celo lice i vrat. Pruža trenutno osveženje i kao da "budi" kožu, pa ona dobija na jedrini i zdravijem izgledu. Miriše sveže biljno, čisto i trunčicu zaslađeno, u svakom slučaju divno i kao nešto što želim da nanesem na lice. Po aplikaciji, miris kratko lebdi nad kožom i doprinosi osećaju prijatnosti, a zatim nestaje. Serum pruža dobru hidrataciju tokom dana, a na duže staze rekla bih da popravlja tonus i koliko je to moguće pozitivno utiče na opšte stanje kože.

Proizvođač navodi da se može koristiti ujutru i/ili uveče, samostalno ili uz kremu. Ja sam ga u početku koristila jednom nedeljno, uveče, na očišćeno lice a pre Yuza Sorbet noćne kreme - da bih postigla pun efekat i eventualne, vidljivije rezultate. Pošto sam ustanovila da lepo hidrira i odgovara mojoj koži, počela sam da ga koristim ujutru. Nekada kao podlogu pre dnevne kreme, a nekada zajedno sa kremom (istisnem par kapi direktno u kremu), već u zavisnosti od toga koliko umorno izgledam :D.


Zaključak

Eliksir sa žen-šenom mogu da preporučim svakome ko ima potrebu za dodatnom negom i revitalizacijom kože (nevezano za godine). Formula je nemasna i mislim da može uspešno da se kombinuje sa većinom dnevnih krema. Trenutno otklanja znakove umora, karakteristično "sivilo" i popravlja tonus, pa je odlična podrška na početku dana. Smešten je u staklenu zatamnjenu bočicu (koja čuva svojstva osetljivih biljnih esencija), sa pipetom za lako i precizno doziranje, u prelepoj kartonskoj ambalaži za dodatnu zaštitu. Cena je diskutabilna. U poređenju sa sličnim visokokoncentrovanim proizvodima drugih brendova (a na koje sam se svojevremeno nameračila), rekla bih da ne odstupa. Ipak, za domaće uslove, daleko je od pristupačne sume. Utešno je što se zaista sporo troši.


Yuza Sorbet Night, 50ml je noćna krema, namenjena pre svega beživotnoj koži i koži pod stresom. Sastav nagoveštava impozantnu dozu antioksidanata i vitamina. Prisutne su biljne mešavine i ekstrakti, među kojima i ši buter, bademovo ulje, med, ekstrakt biljke gotu kola i japanskog limuna, proteini soje i pirinča.

Kremu sam kupila na popustu, prvenstveno zbog povoljne cene i radi isprobavanja. Kako imam mešovitu kožu i ne volim da se probudim sa masnim slojem na licu, za noćnu negu preferiram gelaste preparate ili lagane emulzije, retko kreme.

Da li zbog bogatog sastava ili skoro jarko žute boje, tek bila sam ubeđena da će krema biti preteška za moju kožu. Prvih dana sam je koristila uz gore opisani serum i zaista lice je ujutru bilo masnije nego inače. Ispostavilo se da je sama krema više nego dovoljna, pa sam serum izbacila iz večernje rutine. 


Teksturom, Yuza Sorbet više podseća na laganu emulziju. U formuli ima nečeg blago puterastog, što je čini glatkom pod prstima i ostavlja utisak kao da se krema topi. Nije previše razmaziva i čini se da je koža upija već tokom samog nanošenja. Pri tom, oslobađa prijatan citrusni miris, koji postepeno iščezava.

Zbog odličnih hranljivo-hidrirajućih svojstava, krema ojačava epidermis, obnavlja i oporavlja tokom noći, zapravo predstavlja pravi buster u teglici. Nakon skoro dva i po meseca korišćenja i posebno pošto je paralelno sa mnom testirala i moja mama, mogu da kažem da odlično neguje, štiti i pozitivno utiče na gipkost i elastičnost kože.


Zaključak


Ukoliko verujete u regeneraciju i oporavak kože tokom noći, Yuza Sorbet Night je sjajan izbor. Mislim da bi najviše odgovarala osobama sa suvom, osetljivom ili nešto zrelijom kožom, podložnijom oštećenjima izazvanim stresom. U varijanti svakodnevnog korišćenja, teglica će potrajati i do dva meseca.

I za kraj, na fotografiji se vide uzorak Yuza Sorbet Night (levo) i Elixir au Ginseng (desno).


Da li ste već eksperimentisali sa nekim od azijskih kozmetičkih brendova? Kakva su vaša iskustva? Koje proizvode preporučujete? Kako ih nabavljate?

18 komentara

  1. Koristim Erborian CC HD kremu. Hvala bogu pokazala se kao nekomedogena, a to mi je najbitnije. Na licu izgleda prirodno, dobro prikriva crvenilo i sve u svemu jako je kvalitetna. Ne znas koliko si me obradovala sa ovom recenzijom skoro sam u 40. i razmisljam da pocnem svakodnevno sa nekim jacim serumom. Inace blog je sve lepsi i lepsi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam recimo zadovoljna bb kremom, mada je nijansa trunčicu svetlija. Skoro sam pazarila i interesantan 2-in-1 piling, pa ću i o njemu pisati u neko dogledno vreme. Najlepše hvala na pohvali, drago mi je da se napredak primećuje :).

      Izbriši
  2. Koristila sam puno korejske kozmetike ali naručivanjem. Nisam znala da su se počeli prodavati i u našim zemljama. Zvuči super, meni je u oko upao naravno-elixir :D Šteta štomu je silikon i propilen glikol tako visoko na popisu :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam razmišljala o poručivanju korejske kozmetike :) (skoro sam prečešljavala neke online prodavnice), što zbog raznovrsnosti a bogami dobrim delom i zbog cena (kad se sve sabere i oduzme, više se isplati). Što se sastava tiče, Erborian nije čisto prirodna kozmetika i imajući to u vidu čini mi se da je odnos ovih i onih sastojaka i sastav u globalu prilično ok.

      Izbriši
  3. Gledala sam korejsku kozmetiku na ebay, imaju sve moguce i nemoguce proizvode izbor je ogroman, moja prijateljica je koristila skinfoodovu bb kremu i odlična je. Da li erborian i dalje drži samo metropoliten?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu ste, na shopp/ovima po Ebay/ju je zaista veliki izbor kozmetike, a čini se i da su cene povoljnije. Možete li da mi preporučite neke određene sajtove, ako već imate iskustva sa poručivanjem? Značilo bi mi :).

      Koliko ja znam, Erborian proizvodi u Beogradu zvanično mogu da se kupe samo u Metropolitenu.

      Izbriši
  4. Moze poredjenje ovog i jos nekih seruma koje si koristila i koje preporucujes? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako misliš da uporedim sa nekim od pristupačnijih, koji sam koristila a mogao bi da ima neki sličan efekat...pada mi na pamet Estar Facial Drops serum, na bazi hijaluronske kiseline. Takođe lagane, vodenkaste teksture i ima osvežavajući efekat, ne hidrira loše, mada znam neke osobe kojima nije bio dovoljan.

      A ako si mislila da uporedim sve serume koje sam koristila sa ovim, za to će mi trebati malo više vremena :), ali razmisliću pa možda bude u nekom od budućih postova.

      Izbriši
  5. Baš sam htela da pišem o Yuza noćnoj. Prelepa je, i jedna od onih krema koja deluje veoma masno, a nanesena na kožu zapravo odlično hidrira i ne ostavlja masne slojeve Divna je Kao i tvoj post.

    OdgovoriIzbriši
  6. Za ove kreme nisam dosad ni znala,ali bih volela da probam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne iznenađuje. Ima toliko kozmetike i brendova :).

      Izbriši
  7. Raspametila si me fotkama, jer njih prvo primetim, a onda i kvalitetom teksta :)
    od Erborian sam isprobala samo neku CC kremicu, i to je bilo sve, ali čitanje
    ovog teksta razvija kod mene želju da isprobam ovaj eliksir :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam prezadovoljna njihovom bb kremom, tako da do cc mislim da neću ni stići.
      Btw za onu kaficu i priču o fotkama i fotkanju, nisam se šalila :) Ako i kada budeš raspoložena, javi.

      Izbriši
  8. Uh, baš patim na ovakve luksuzne proizvode, ali me cena još uvek drži podalje od njih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Cena jeste jaka i za tu sumu stvarno ima da se bira :). Budu nekad na popustu, pa eventualno obrati pažnju.

      Izbriši
  9. I pored obećavajućeg opisa serum me nešto ne privlači, valjda sam se zasitila seruma za narendih godinu dana :D Sa druge strane, krema mi deluje veoma privlačno, tako da prilikom sledeće posete Metropolitenu moram obratiti pažnju na nju :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumljivo :D (za serume). Krema ti se možda dopadne :).

      Izbriši