Manna kremasti dezodorans

Već par godina biram "zdrave" dezodoranse, prvenstveno one koji ne sadrže soli metala. Ne toliko zbog povezanosti aluminijuma iz antiperspiranata sa rakom dojke, Alchajmerovim oboljenjem i štetnim dejstvom po bubrege (mada su ove tvrdnje zvanično još uvek na nivou glasina), koliko zato što mi se više dopada ideja o proizvodu koji samo uspešno neutrališe neprijatne mirise naspram onog koji blokira znojne kanale. Trenutno koristim Manna kremasti dezodorans, o kome pišem u ovom postu. 


Manna dezodoransi imaju zanimljivu formulaciju. Sastav se bazira na ši buteru, kukuruznom skrobu, sodi bikarboni i kokosovom ulju kao glavnim komponentama, uz dodatak određenih eteričnih ulja umirujućeg, osvežavajućeg, antimikrobnog i antibakterijskog dejstva. Ši buter i kokosovo ulje hidriraju i neguju, dok kukuruzni skrob upija vlagu. Soda bikarbona je ta koja deodorizuje tj. neutrališe miris.


Moram da primetim da na internetu postoje jednostavne "uradi sam" recepture za spravljanje dezodoransa na bazi sode bikarbone, po sastavu vrlo slične Manna deo-kremu. Ipak, kvantitativni odnos komponenti varira od sajta do sajta i čini se prilično odokativnim. Soda bikarbona u jačoj koncentraciji ume da isuši i iritira kožu, a eterična ulja već sama po sebi nisu nimalo naivne supstance. Zato se bez proverenih informacija, temeljnijeg znanja i dubljeg istraživanja, ne bih tek tako upuštala u eksperimentisanje (ali ako imate već isproban recept, po kome sami uspešno pravite svoj dezić u kućnim uslovima, ostavite mi tekst ili link u komentaru :).


Prilikom kupovine, od tri mirisne varijante izabrala sam "Milujući povetarac", očekujući jednu od onih diskretnih i nežnih nota, što kratko lebde nad kožom a onda potpuno iščile. Naprotiv, miris je intenzivan i oštar. Dominira eukaliptus i nešto mentolasto što podseća na aftershave vodicu. U svakom slučaju nimalo nežno i suptilno, pa je što se mene tiče naziv potpuno neadekvatan. Ipak, ova muškobanjasta mirisna struktura nestaje nakon dvadesetak minuta, te u tom smislu nije od velikog značaja i uz dezodorans se bez problema može nositi i parfem.

Teksturom podseća na plastelin. Krema je čvrsta i prvo je treba otopiti između dlanova, a zatim nežno utrljati u predeo pazuha. Za ovo je potrebno nešto veštine i zaista mala količina proizvoda (ne veća od zrna graška), pa predviđam da će teglica potrajati i nekoliko meseci. Po nanošenju na kožu ne ostavlja lepljiv osećaj, a nisam primetila ni masne tragove na odeći (mada proizvođač upozorava da treba malo sačekati, kako bi se formula upila).

Isprobala sam većinu aluminium/alcohol/parabens free dezodoransa dostupnih na našem tržištu. Sa nekima sam manje sa nekima više zadovoljna, ali se ni jedan nije mogao pohvaliti posebno dugotrajnom efikasnošću. "Milujući povetarac" štiti od jutra do mraka, što me je zaista oduševilo. Pored toga, fino skuplja vlagu i pruža onaj prijatan puderast osećaj dobar deo dana. Sve to ga čini drugačijim od ostalih prirodnih dezodoransa koje sam do sada koristila.


Zaključak

U ekološkoj teglici od 50ml, može se nabaviti po ceni od 1125rsd, koja se na prvi pogled čini visokom. Ipak, u odnosu na odličnu efikasnost i brzinu kojom se proizvod troši, rekla bih da se ulaganje isplati. Koristim ga svakodnevno poslednih mesec dana i za sada nisam primetila iritacije, isušenost kože i sl. nuspojave (ali ću update/ovati post ukoliko iz nekog razloga budem prinuđena da prekinem sa korišćenjem, pre nego što ispraznim pakovanje). Zanima me kako miriše "Jutarnja rosa" i "Sveže plavetnilo", pošto bih u nekoj budućoj nabavci radije izabrala neki suptilnijeg mirisa :D.

Koje dezodoranse koristite? Imate li iskustva sa dezodoransima na bazi sode bikarbone?

38 komentara

  1. Od nedavno pratim tvoj blog i stvarno mi se dopada. Pronašla sam te preko Inglotovog posta, jer sam i ja imala jedan njihov nedavno. Sve pohvale za fotografije i sadržaj bloga.

    Što se tiče dezodoransa, moram priznati da i dalje tako lutam i isprobavam sve i svašta.
    Zaista ne znam više šta bih koristila.
    Možeš li mi samo reći gde tačno ima da se kupi, pošto mi se čini da nisam pročitala tu informaciju?
    Hvala!

    http://marinamarry.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Marina, hvala na pohvalama i lepom komentaru :) Means the world to me!
      Manna ima sajt - www.manna.rs - putem koga možeš naručiti proizvode na teritoriji Srbije (do skora sam mislila da su domaća kozmetika, ali izgleda da su ipak mađarska - no ne drži me za reč).

      Izbriši
  2. Baš slatko deluje ovako u kutijici (miris mi se po opisu ne bi dopao, ali reče da ima i drugih), jedino ne znam kako funkcioniše to s otapanjem u rukama tj. zagrevanjem pošto sam ti ja vrlo smotana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se otapanja tiče, nije to sad neki proces koji zahteva ne znam koliko vremena :). Međutim, ako se na to ne obrati malo pažnje, teže ga je ravnomerno razmazati po koži. Nakon prvog, drugog apliciranja uđe se u štos :).

      Izbriši
  3. Ovo mi deluje zanimljivo,nisam nikad probala ali verujem da je super jer sam koristila 2 proizvoda od Manne i oduševljena sam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jeste interesantno rešenje i drago mi je da sam te zainteresovala za isto, kao i da imaš pozitivna iskustva sa njihovim proizvodima. Mislim da kada je generalno prirodna kozmetika u pitanju, uvek može biti iznenađenja :).

      Izbriši
  4. Uvek u potrazi za zdravim dezodoransom :)) Volim muske parfeme na sebi pa mi miris ne bi smetao, a i ono Plavetnilo lepo zvuci. Da li Bionsen jos nije stigao u Srbiju?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Miris je, na kraju krajeva, individualan doživljaj :).
      Za Bionsen: ne da ja znam :D

      Izbriši
    2. Bionsen je stigao odavno, a iako je Al free, koliko se secam ima poneki ne bas sjajan sastojak (nije mi sad pri ruci pa ne mogu da preciziram) :) Ovaj cu sigurno da probam :) PS. Mogu da napisem i ponesto o Bionsenu

      Izbriši
    3. Za mene je to novost :). Da li znaš gde u Beogradu mogu da se pazare Bionsen proizvodi?

      Izbriši
    4. I nesto vise na tu temu http://missyhousecatsbeautyblog.blogspot.com/2014/11/bionsen-zdrav-dezodorans-da-ili-ne.html

      Izbriši
    5. Hvala na informaciji i linku do recenzije :).

      Izbriši
  5. Vec godinu dana koristim vichy stress resist dezodoran i ne bi ga menjala , ali bi iskreno volela da probam ovaj :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja imam običaj da se držim "formule koja radi". Međutim, primetila sam da se nakon dužeg vremena korišćenja određenog dezodoransa, efikasnost smanjuje. Sad da li je do samog proizvoda ili do hemijskog sastava znoja koji može da varira u zavisnosti od svega i svačega, ne znam. Zato nakon određenog perioda imam potrebu da otkrijem nešto još efikasnije, pa se posle vraćam nekim ranijim flašicama...i tako u krug :).

      Izbriši
  6. Merkam ovaj dezodorans otkad se poajvio i sve čekam da neko prvi podeli utiske :-) Meni bi ova mirisna nota bila prvi izbor, prema opisima sa sajta, ali sad već mislim da ću pre odabrati jutarnju rosu. Iz iskustva znam da njihovi proizvodi, naročito ovi na bazi ši putera traju dugo, tako da mislim da vredi ovih 1125 dinara, iako se na prvi pogled čini mnogo. Hvala za recenziju! :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da mirisi variraju u zavisnosti od eteričnih ulja koja su dodata (neka se razlikuju), pa je možda najbolje na to obratiti pažnju :). Nema na čemu!

      Izbriši
  7. Jako lep blog i super post! Ja se prilicno znojim, pa ne znam da li bi mi ovaj proizvod koristio? :(
    Za posao uglavnom delim antiperspirant sa muzem (iako su sastavi u sustini isti, samo je razlika u mirisu, cini mi se da duze drze muski sprejevi), ali kad god je nesto privatno u pitanju (citaj: manje stresno), okrecem se ka ovim zdravijim varijantama (Neutro Roberts Derma Zero, Sebamed rollon itd).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bojana, ja spadam u onu grupu ljudi koja se naintenzivnije znoji pod pazuhom (u odnosu na ostatak tela). To i dalje nije posebno problematično znojenje (znam, jer imam prijatelje koji se obilnije znoje), ali je zaštita obavezna, a leti umeju da se pojave one tamne fleke na odeći pa cenim kada dezodorans pruža i dugotrajan suv osećaj. U tom smislu ne bih mogla da tvrdim da bi ti ovaj proizvod koristio. Ono što mogu da kažem jeste da od svih prirodnih i "zdravih" dezodoransa koje sam koristila (među kojima su i Weledini, Sebamed, Neutro Roberts Derma Zero...) ovaj je najefikasniji.

      Izbriši
    2. Hvala na iscrpnom odgovoru! svakako me mami da isprobam :)

      i nema na cemu

      Izbriši
  8. Imam sve sastojke kod kuće :D mami me da isprobavam, ali sam zaboravila gde sam naišla na formulu. Postoji navodno neki odnos (npr. 4:3:2:1). Ništa nikad nisam probala od Manne, ostavili su na mene utisak "sekte"... Nije ni bitno. Ali da kupim dezodorans na slepo - ne verujem da će mi se ikad desiti :D iako me mami sve i svašta. Naravoučenije, ovo bih sigurno koristila, al da prvo ja to njušnem ,)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam nailazila na sličan recept na više sajtova (mogu da te obrlatim linkovima, putem fb ili mail/a ako želiš). Mislim da je krucijalan upravo odnos kukuruznog skroba i sode bikarbone, pa malte ne "podešavaš" dok ne otkriješ svoj idealan ratio - samo meni to zvuči previše egzibicionistički :D. Što se Manna kozmetike tiče - baš mi je drago da si to prokomentarisala - i za moj ukus imaju pomalo prenaglašenu "kampanju". Međutim, proizvodi im nisu loši. U kompletnom utisku o ozbiljnosti, nedostaje i koji sertifikat.

      Izbriši
    2. Potpuno se slažem za sertifikat. Nego, sunider ti meni te linkove koje si našla, kad ti zgodno i gde ti zgodno

      Izbriši
  9. Ovo je jedan od mnogobrojnih Manna proizvoda koje želim da probam. Kada budem uzimala, mislim da ću uzeti "Jutarnju rosu" jer mi se sviđa kombinacija eteričnih ulja koje sadrži, tako da će mi se miris najverovatnije dopasti. :) Ja isto koristim samo dezodoranse bez soli aluminijuma, za sada sam probala homemade varijantu, Herbateria deo stik i SebaMed Frische Deo - ovaj poslednji trenutno najčešće koristim i odličan je. Ne sprečava znojenje, što niti želim niti očekujem, već potpuno eliminiše miris. Preporuka!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teodora, ti si već iskusni korisnik prirodne kozmetike, pa ne sumnjam da tačno znaš šta tražiš pri kupovini :). Van tvog bloga nisam ni čula za Herbateria proizvode, ali ću se još informisati pa eventualno nešto i isprobati, kada dođe na red. Hvala na preporuci!

      Izbriši
  10. Baš lepo da je neko probao & recenzirao Mannin dezodorans!
    Ja još uvek trošim "nezdrave" zalihe, ali intenzivno razmišljam na koij ću preći. Znam da ću preskočiti Freshku Goru jer sam pročitala da ostavljaju tragove, ali mislim da ću probati prvo ostale jeftinije varijante od drugih proizvođača jer je Manna ipak dosta skupa, onako na keca. Sve u svemu, ako dođem do Manne, znam da neću izabrati ovaj, zbog tog mirisa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da recenziju nalaziš korisnom :).
      Slažem se da su cene Manna proizvoda malo jače. Konkretno za dezodoranse, bilo bi sjajno kada bi ih ponudili i u nešto manjim pakovanjima (ne toliko zbog cene, koliko da bi novi korisnici ipak mogli da ih isprobaju). Freshka Gora spada u onu grupu proizvođača, o čijim proizvodima sam po nešto čula, ali još uvek nisam ništa koristila.

      Izbriši
  11. Hvala na recenziji, bas su me zanimali utisci za ovaj dezodorans, i ako mogu da primetim divne su ti fotografije na blogu! :) (Sto je po mom misljenju najbitnije da blog ostavi jedan ozbiljan utisak.)
    Bas me je zanimalo kako izgleda sadrzaj te teglice i ovde to mogu lepo da vidim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda mi je drago da si se "spotakla" baš o ovu recenziju :). Posebno mi godi što ti se dopadaju fotografije, njima uvek posvetim puno ljubavi i pažnje.

      Izbriši
  12. Hvala Iva :) Drago mi je da sam od pomoći.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja trenutno koristim Weleda dezodorans sa mirisom citrusa. Poprilicno sam zadovoljna,ali ne znam da li bi mi bio dovoljan leti :/ Inace,koristim neke druge Manna proizvode- za svaku pohvalu su.

    OdgovoriIzbriši
  14. Da li si otkrila kako miriše ''Jutarnja rosa'' ili ''Sveže plavetnilo'', pošto bih da da izaberem neki :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam :) Nadam se bolje :D

      Izbriši
    2. :D Svakako ću pokušati s nekim od ta dva :) Mada bih volela neki jednostavnog miris, ne suviše jakog :) Javiću ja vama :)

      Izbriši