Parfem & Priča: Nevermore by Frapin

Za parfem se kaže da mirisnim notama govori najglasnije o osobi koja ga nosi. Pa ipak neki parfemi su više od mirisne strukture, oni su priča. Jer reči imaju tu snagu da se otisnu daleko kroz vreme i pronađu one, koje će dirnuti i inspirisati da ih oblikuju u neku novu, podjednako intrigantnu formu. Takav je "Nevermore", novi miris francuskog brenda Frapin, nadahnut stihovima Edgara Alana Poa i legendom o tajanstvenom poštovaocu njegovog dela.


Priča kaže da je na stogodišnjicu pesnikove smrti, misteriozni gospodin u crnom posetio Poov grob, ostavivši tri crvene ruže i flašu konjaka. Isto se ponavljalo svake godine, sve do 2009. kada se tajanstveni posetilac pojavio poslednji put. Njegov identitet nikada nije otkriven, iako je ritual privukao puno medijske pažnje. Priča je pronašla put i do francuske kuće Frapin, gde ju je Anne Sophie Behaghel, pretočila u miris.

Krajem oktobra, parfem je predstavljen i u Beogradu, zajedno sa iznenađujuće dopadljivom kolekcijom njujorškog brenda Odin. Nevermore sam premijerno prsnula na bloter, ali me je to veče miris poezije i misterije ostavio u oblačiću nedoumice. Kasnije sam ga isprobala na koži i to nekoliko puta.

Zbog cvetnih aldehida u gornjim notama i tri moćne ruže natopljene vinom u centralnim, očekivalo bi se da je beskrajno klasičan i ženstven. Ipak ovo je moderan, neobičan i poprilično muški miris. Na početku oštar, iskričav i začinjen, polako postaje teži, nežniji ali i mračniji, sa više drvenastog nego cvetnog u završnici. Zbog njega pomislim na kasno jesenje popodne u tihoj mračnoj sobi, koju na kratko obasja zalutali svetlosni zrak, pre nego što ceo prizor nestane u tami. Ima tu neku posebnu melanholiju koja uslovljava izvesnu zrelost, prefinjenost i eleganciju.

Veoma je postojan, odlične aure i silaža. Na mojoj koži je trajao satima. Sećam se da su me tog popodneva prolaznici na ulici zagledali, a uveče prijatelji njuškali i zapitkivali. Najviše zato jer sam mirisala "nekako posebno" i "drugačije".




2 komentara

  1. Jelena, prelepo je. Opis, baš tako nekako. Tih i senovit. Malo tajanstven. Nikad ne znam da li bih tako razmišljala o mirisu i da ne znam priču iza njegovog stvaranja.
    Fotografije savršene. Čak malo bolje nego inače, ako je to moguće. Ili sam ja pristrasna za Frapin koji mi je prirastao srcu od prvog mirisa.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu :). Ne znam šta se tačno desilo tog dana, ali sve je nekako bilo fotogenično.

      Izbriši