O uljima za negu lica i koja koristim

Skoro mi se prijateljica žalila kako je pokušala da koristi bademovo ulje umesto kreme za lice, ali ga njena koža ne upija i ostaje neprijatno masna i lepljiva, što je odbilo od daljeg eksperimentisanja. Kako sam i sama u početku imala poteškoća u odabiru odgovarajućih ulja, a potrajalo je i dok sam otkrila kako da ih pravilno koristim, pomislila sam da bih svoja iskustva i par saveta mogla da podelim i ovde, na blogu :).


Zašto razmotriti ulja?

Zbog izuzetno bogatog sastava, biljna ulja su u kozmetici poznata i kao vitaminski koncentrati. Hrane, omekšavaju i čiste kožu, čuvaju vlažnost, mogu uspešno da regulišu disbalans u lučenju sebuma i sveukupno pružaju vrhunsku negu, a pri tom su ekonomična i na duže staze vrlo isplativa.

Ono što im se najčešće zamera, u poređenju sa kremama, je što su masna, teže se upijaju i lakše kvare (oksidiraju). Međutim, nisu sva teška ni lepljiva, a brzina kojom ih koža upija ne zavisi samo od njihovog hemijskog sastava već i od karakteristika i potreba same kože (stanja, tipa, starosti, debljine, genetskih faktora). Zato je pre svega važno napraviti dobar izbor, pa ako niste sigurni koja ulja bi najbolje odgovarala vašoj koži predlažem da se raspitate ili odvojite vreme za čitanje i istraživanje.

Tehnika nanošenja ulja

U hidrolipidnom sloju kože, postoje prirodni emulgatori (molekuli koji spajaju vodenu i masnu fazu - inače su obavezan sastojak krema), pa ulje uvek treba nanositi na vlažnu kožu. Bolje će se upiti, a koža neće biti masna. U svrhu vlaženja kože, osim vode može se upotrebiti i neki hidrolat ili prirodan tonik u spreju. Bitno je i da ima fin raspršivač. Ulje se zatim nežno umasira, blago utapka ili utiskuje dlanovima, čime se ubrzava apsorpcija. Evo kako može da izgleda nanošenje ulja na lice, vrat i bistu > link.

Ulja koja volim

Volim da eksperimentišem sa kozmetikom na bazi ulja ali i čistim prirodnim uljima. Često se "osmelim", pa ih dodajem raznim homemade pakovanjima i maskama. Evo nekih koja mi posebno prijaju i veoma sam zadovoljna rezultatima, a opisaću i način na koji ih koristim.


Bademovo ulje je dugogodišnji "saveznik". Oduvek je bilo prisutno u našoj kući pa sam navikla da ga imam u kupatilu, na dohvat ruke. Poznato je kao ulje koje dubinski hidrira i neguje sve tipove kože, a posebno suvu i osetljivu. Ublažava upale, svrab, bol i peckanje, a pomaže i kod ekcema. Uvek ga se setim zimi, kada mi lice dehidrira i počne da se peruta i "škripi". Prošle sezone sam ga koristila kao noćnu negu, a u kombinaciji sa Marigold dnevnom kremom od badema i koža je zaista izgledala besprekorno zdravo, nahranjeno i gipko, jednom rečju divno.

Bademovo ulje je teže teksture i jedno od onih koja se sporo absorbuju. Pošto se utrlja, ne nestaje potpuno već formira blag, mastan zaštitni film. Nanosim ga tako što ga umasiram u prethodno očišćeno i tonikom ovlaženo lice. Pošto mi osećaj viška masnoće na koži ne prija, nakon masaže, nakvašenim (i dobro oceđenim) tupferom, pređem preko onih delova lica gde se ulje nije u potpunosti upilo.

Hladno ceđeno ulje badema može se naći po apotekama i biošopovima, a ja ga poručujem online, po ceni od 310rsd za bočicu od 50ml.

Ulje avokada sam nabavila nakon čitanja i istraživanja na temu najkvalitetnijih ulja za negu kože. Ovo ulje je posebno bogato hranljivim materijama, naročito vitaminima A i E, snažnim antioksidansima, vitaminima D i C, kao i vitaminima B-kompleksa, što ga čini izuzetno otpornim na oksidaciju na svetlosti ili vazduhu, a ujedno je sjajno u borbi protiv slobodnih radikala i prevremenog starenja kože. Pri tom, ima visok procenat penetracije u kožu i svojstvo da aktivne sastojke prenosi u dublje slojeve dermisa. U određenoj meri absorbuje UV zrake i štiti od sunca, sunčevih pega i opekotina. Odlično je za negu kože svih tipova i najrazličitijih potreba.

Koristila sam ga redovno tokom leta. Par kapi ulja bih protrljala među mokre dlanove a potom utiskivala na lice, vrat i bistu. Takođe sam ga dodavala u laganu hidrantnu kremu, pred spavanje. Čak i ako se nanosi na suvo, brzo se upija i nestaje, ostavljajući meku, glatku i prelepo sjajnu kožu.

Cena Marigold hladno ceđenog i 100% čistog ulja avokada je 465rsd za bočicu od 50ml.

Ulje za masažu kuperozne kože, brenda Prima Kozmetika, otkrila sam slučajno, u njihovoj online prodavnici. To je zapravo kombinacija čistih biljnih i eteričnih ulja namenjenih masaži lica, vrata i dekoltea. U sastavu su prisutna ulja badema, avokada, pšeničnih i kukuruznih klica. Zajedno regenerišu i vlaže kožu, održavaju elastičnost i hrane, štite ćelije od oštećenja i podstiču obnavljanje. Takođe, eterična ulja lavande, kamilice i geranijuma, koja redukuju crvenilo, smanjuju vidljivost sitnih kapilara,  a istovremeno povećavaju elastičnost i otpornost krvnih sudova.

Koristim ga već par meseci i to više kao vikend večernji beauty ritual. Prethodno uradim piling, a zatim posvetim dovoljno vremena i pažnje masaži uljem (link), sve dok se maksimalno ne upije. Imam utisak da koža jako lepo reaguje i mislim da ću nastaviti da ga koristim istim tempom, dok ne ispraznim bočicu.

Cena ulja je 350rsd za količinu od 50ml.

Darphin aromatično ulje mandarine imam od skora i o njemu ću posebno pisati u okviru priče o Darphin školi aromaterapije. 

I na kraju, mislim da ulja treba isprobavati, ali na njima ne treba insistirati. Nečijem tipu kože mogu više odgovarati kreme. Poznajem devojku sa izrazito suvom kožom, koja tvrdi da pošto nanese ulje ima utisak da joj je lice još suvlje. Ponekad je umesto samog ulja adekvatnije kombinovati ulje i kremu, kako bi se hidratantni sastojci bolje zadržali u koži.

Šta vi mislite o uljima i uljanim preparatima za negu lica? Kakva su vaša iskustva?

Prva slika u postu je preuzeta sa web/a.

30 komentara

  1. Ja obozavam ulja, i probala sam mnoga. Medju omiljenim su mi kokosovo, arganovo, ulje lesnika i cajnog drveta. Naravno, ne treba se osloniti samo na ulja, mislim da su nam potrebne i kreme

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lep izbor!
      Zavisi kako za čiju kožu. Moja je mešovita i "ćudljivo" se ponaša tokom godine, pa joj nekad prijaju uljaste teksture, a nekad kreme i gelovi. Bitno je da postoji izbor :).

      Izbriši
  2. Super koristan post,od nedavno sam i sama počela da koristim hladno ceđeno bademovo ulje u borbi protiv suve kože lica,perutanja i pucanja u zimskim danima i za sada sam jako zadovoljna,koristim i neko od lavande masažno ulje za masiranje ramenog dela,volim i ulja za kosu,leti koristim kantarionovo i maslinovo ulje ma čudesna su u mnoge svrhe zaista :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bademovo ulje je nekako klasik u svetu ulja. Meni je omiljeno, a pošto je umirujuće i pogodno za sve tipove kože trebalo bi da većini odgovara, pa ga najradije preporučujem :).

      Izbriši
  3. Ja sam dosla da ti kazem da te volim i da trcim da narucim dozivotnu zalihu antikuperoznog ulja :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Kako se vrsi placanje ako narucim ulje za masazu sa sajta? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sa oba sajta postoji opcija plaćanja pouzećem, prilikom preuzimanja paketa :).

      Izbriši
  5. Ulja sam pocela da koristim prosle godine i bas sam srecna sto sam ih otkrila, trenutno koristim avokado i kajsiju, a na prolece planiram da se vratim grozdju, ono mi vise prija kada mi koza nije isusena kao zimi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Teško je odoleti uljima :). Koliko je gusto ulje kajsije?

      Izbriši
  6. Koristim razna ulja za razne namene i ostajem polako bez bademovog pa me privuče post da izmeđuostalog pitam da li ovo Marigold ima miris?

    OdgovoriIzbriši
  7. Ulja volim, ali me pri kupovini uvek brine kakvog je porekla taj badem? Nije mi jasno, zasto je Weleda ulje badema oko 7 puta skuplje od Marigold ulja? Jedan deo je sigurno brend, ali ostalo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa nije 7, ali negde do 6 puta :D. Koliko se sećam, Weledino ulje od badema je organsko (ona su po pravilu skuplja), a sadrži i ulje šljive i još nečeg "egzotičnog", čega se u ovom trenutku ne sećam. Nisam se posebno raspitivala o tome kako se formira i od čega konkretno zavisi cena biljnog ulja. Znam da određeni tehnološki procesi, poput nekih ekstrakcija, umeju da budu prilično skupi. Činjenica je da se pored kvalitetnih brendiranih ulja, na tržištu mogu pronaći i ona znatno jeftinija, a opet dobrog kvaliteta. Kako ulje badema koristim dobar deo života, već imam neki osećaj i očekivanja, koja Marigold bademovo ulje sasvim ispunjava. Ali slažem se da je poreklo ulja važno i da ga - ako nije istaknuto - treba ispitati :).

      Izbriši
  8. Ulja ili volis ili ne :) Ja sam se bas privikla na njih I sada su mi malte ne dnevna rutina, utrljam par kapi na lice i nakon petnaestak minuta nanesem kremu. Imam suvu kozu lica I ovakva nega mi prija, narocito sada u zimskim mesecima. Trenutno koristim Alverde "Wildrose" ali cesto kupujem i cista ulja. Osim avokadovog, ulja koscica kajsije preporucila bih i konopljino kao i nerafinisano suncokretovo (ovo poslednje nam je bas dostupno, lako se upija ali cini mi se da je nepravedno zapostavljeno).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Primetila sam da su mnogi zadovoljni Alverde uljem od divlje ruže, pretežno su to osobe sa izrazito suvom/suvom kožom. Suncokretovog se nikada ne bih setila :). Hvala na preporukama.

      Izbriši
  9. Ah,planiram da probam marigold ulja,cula sam da su dobri.Nikako da se resim da predjem na njih

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je trenutno izbor ulja za negu ogroman. Marigold zaista ima fin odnos cene/količine/kvaliteta.

      Izbriši
  10. Ulja koja si navela u postu su uglavnom za suvu kožu i ona ih obično dobro prima. Masna koža je malo drugačija i ne može svako sa masnom, da ih podnosi. Za masnu kožu su dobra tzv.suva ulja, poput lešnika, kajsijino je dobro za sve tipove, makadamija,ulje šipka i semenki groždja.Takodje, jojoba, iako nije baš lako ulje (a nije ni ulje ,ako ćemo u detalje) je dobra za sve tipove zbog svog sastava, sličnog ljudskom sebumu. A ne smem da zapostavim ni arganovo, kao jedno od najpotentnijih anti- age ulja. Ima ih zaista mnogo, sva su prebogata, mnogima se dejstva preklapaju, tako da je čak teško pogrešiti pri izboru,ako se samo vodi računa o tipu kože. Moram ovde da napomenem da kokosovo ulje važi za jako komedogeno, tako ga ne bih preporučila za lice, već za kosu. (Sigurno sam zaboravila da pomenem još neko sa moje liste favorita, možda drugom prilikom)
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se :). Moja koža recimo nije čak ni masna, samo je mešovita pa sam primetila da mi ulja na licu prijaju, ali kao dodatna nega i u određenim periodima godine. Ne bih mogla uljem da zamenim svakodnevnu kremu, a uočila sam da mi koža šalje nedvosmilene signale kada se "napije" i prezasiti ulja. Trenutno mi se jako dopada Darphin suvo ulje mandarine i ceo taj aromaterapijski pristup. Takođe, jako mi prija petnaestominutna masaža lica nekom finom mešavinom na bazi bademovog ulja. Pitam se da li sam dugogodišnjim korišćenjem ulja od badema, nekako primorala kožu da ga zavoli :D

      Tvoji saveti su, kao i do sada, cenjeni i obožavani. Hvala ti <3

      Izbriši
    2. PS. Kokosovo ulje se i na mom licu pokazalo kao komedogeno.

      Izbriši
  11. Ne znam zašto ne mogu gore da ti odgovorim... Nešto je gušće od avokada, mada je od različitog proizvođača ali to ne bi trebalo da ima veze pošto je reč o prirodnim uljima.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anđo, hvala na odgovoru (dole ili gore, nema veze :).

      Izbriši
  12. Divno, ovo je moj omiljeni vid nege kože. Hidriram lice čajem sa dodatim glicerinom, a potom mažem hladno ceđeno lešnikovo ulje. Ja sam imala kombinovanu kožu koja se na ovaj način ujednačila posle 6-7 meseci. Apsolutno preporučujem igranje i sa uljima i sa etarskim uljima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čaj i glicerin...to zvuči kao neki diy losion? Kako se pravi i skladišti? :)

      Izbriši
  13. Leti najviše volim kokosovo ulje, dok zimi mešam jojobu, noćurak i šipak. Odlični su za moju suvu kožu i zaista se vidi promena.

    OdgovoriIzbriši
  14. Kao i svaka osoba sa masnijom kožom dugo sam bežala od ulja, ne toliko što sam mislila da će mi dodatno zamastiti lice koliko što me je užasavao osećaj nečeg tako masnog na licu. Ipak, rešila sam da im dam šansu i sada redovno eksperimentišem, uglavnom uspešno. Zainteresovalo me je ulje avokada, nije ni skupo, mogla bih da ga ubacim među ulja koja koristim.

    OdgovoriIzbriši
  15. izvrstan tekst!
    Ja sam se prošle godine zaljubila u ulja, kako već gotove, kupovne mješavine, tako i u avokadovo ulje koje je stvarno divno za kožu ♥
    planiram i ove godine nastaviti s eksperimentiranjem :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Moj i meni najbolji nacin nanosenja ulja je da prvo predjem kockickom leda preko lica ,pa kad se koza malo prosusi stavim ulje,ponekad i kombinaciju dva ulja.izmasiram lice, a koza savrseno upije

    OdgovoriIzbriši
  17. ...ulje semena nara pomesano sa baznim uljem semena grozdja naravno hladno cedjena...odlicna kombinacija za zimske dane

    OdgovoriIzbriši