Karim Sattar ili šta sam naučila o Dr. Hauschka dekorativi za jedno popodne

Kada sam se krajem prošle nedelje uputila na branč sa Karimom Satarom, internacionalnim šminkerom i ambasadorom Dr. Hauschka dekorativne kozmetike, dan mi se činio tmuran i siv, a raspoloženje pulsiralo na nezavidnom nivou. Toga se sećam jasno, kao kontrast svemu što je usledilo posle. Puno smeha, oduševljenja, zanimljivih pitanja, još zanimljivijih odgovora i neke posebne, opipljive energije ispunilo je kišno popodne, a priča o organskoj kozmetici, prirodi i lepoti, za mene je dobila jedno novo značenje. 


Do skora prisutnu Skin Care Translucent Makeup kolekciju prozračnih podloga za lice, zamenila je nova i modernija Dr. Hauschka Foundation linija tečnih pudera u atraktivnim crnim tubama, značajno izmenjene formule, bolje teksture i srednje prekrivne moći.

Sastojci

Sastav se bazira na organskim uljima i voskovima, a dodatno je obogaćen esencijom nara - poznatog po izuzetnim antioksidantnim svojstvima, uljem makadamije - jednim od najkvalitetnijih i sigurnih kada je u pitanju nega hiperosetljive kože i uljem kokosa koje, između ostalog, dobro imitira silikonski efekat i doprinosi boljoj razmazivosti proizvoda.

Nijanse

U ponudi je pet nijansi, svetlih i nešto tamnijih, neutralnih ali i toplih i hladnih tonova. Mineralni pigmenti su dozirani tako da se puder stopi sa bojom kože, ujednači ten, prekrije sitne nepravilnosti, flekice i manje crvenilo, ali pre svega istakne individualnu lepotu kože.

Miris

Osluškujući reakcije i zahteve klijenata, novinara i blogera širom sveta, Hauschka tim sve više pažnje pridaje mirisima. Tako novi puderi imaju osvežavajuće drugačiju mirisnu strukturu kojom, kako je Karim otkrio, dominiraju neroli, frangipani i đumbir.

Nega

Šminka ne treba da prekriva već da naglasi individualni izraz, a u slučaju dekorative ovog brenda, da pruži i dodatnu negu i zaštitu. Zahvaljujući prirodnim antioksidansima i lekovitim ekstraktima, formula ima blagotvorno dejstvo, pa osim vizuelno, puder i bukvalno poboljšava teksturu kože i pozitivno utiče na njenu vitalnost.

Aplikacija

Najbolje ga je nanositi prstima za laganije prekrivanje ili četkicom za jače. U prvoj varijanti, bitno je da je koža ruku prethodno dobro hidrirana, kako se hranljivi sastojci iz formule ne bi upili pre nego što stignu do lica.


Promocija nove linije, bila je povod da popričamo o prirodnoj i konvencionalnoj dekorativi, različitim načinima aplikacije i efektima koji se podjednako uspešno mogu postići i organskom šminkom.

Top tips

Svi Dr. Hauschka proizvodi, bazirani su na specifičnim kombinacijama biljnih esencija i prirodnih konzervanasa poput eteričnih ulja, voskova i biljnih alkohola, što ih čini međusobno kompatibilnim i otvara mogućnost neuobičajenog poigravanja teksturama, kako bi se produžila postojanost šminke i postigao željeni look.

Tehnika nanošenja kompakt pudera kao baze preko celog lica, a zatim tečnog, omogućava jaču prekrivnu moć. Za dugotrajan kamuflažni efekat, tečni treba fiksirati ponovo kompakt puderom ili još bolje svilenim puderom za lice i telo, koji ublažava linije, odlično setuje i na posebno lep način naglašava šminku.

Tonik za lice može sjajno da osveži makeup i kožu tokom dana. Karim ga preporučuje i za uklanjanje viška pudera. Dovoljno je veliku pufnastu četku poprskati tonikom, pa nežno preći preko lica.


Da se prirodnom šminkom, nasuprot rasprostranjenom mišljenju, može postići i dramatičan večernji izgled, uverili smo se istog popodneva u Metropolitenu. Mislim da je Nataša, autor bloga Uncle Abadash, a ovom prilikom i model, divno iznela jedan takav glamurozniji look.


Naglašeni makeup je pitanje stila i stava, ali se iza šminke ipak ne treba kriti. Posebno ne u zrelijim godinama, kada je važno pažljivo dozirati i birati proizvode kako bi se postigao utisak odmornog, svežeg i negovanog lica. Karim je dao dosta upotrebljivih saveta za šminkanje zrelije kože, koje možete pročitati u odličnom tekstu, na blogu Budilepa, a mene je dodatno oduševio šminkanjem jedne dame iz publike.




I dok smo razgovarali o tome koja količina pudera je ona dovoljna i zašto se u ponudi Dr. Hauschka dekorative nikada neće naći neonske boje, setila sam se rečenice koju sam svojevremeno negde pročitala o tome kako se količina šminke i pudera smanjuje sa godinama i porastom samopouzdanja, kao i da nema ništa lepše od negovane kože i blistavog, nasmejanog lica. Šta vi mislite? :).

Imate li iskustva sa Dr. Hauschka šminkom? Šta mislite o prirodnoj dekorativnoj kozmetici uopšte?

Sve fotografije u ovom postu, osim prve, potpisuje Igor Prusac.

18 komentara

  1. Divno! Karim je totalni show :) I hvala na komplimentaciji XD

    OdgovoriIzbriši
  2. Veoma lep post. Jedino sta sam probala od Dr.H je eyeliner. Rado bih sve probala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Translucent Face Powder je nešto što bih želela da nabavim u ovom trenutku, a posebno znamiljivim mi se čini Translucent Bronze Concentrate (providni koncentrat sa bronzom) - čini mi se da može da izgleda stvarno zanosno na licu, u kombinaciji sa puderom ili možda i bez leti :).

      Izbriši
  3. Prelep tekst kao i uvek :) I ja sam baš uživala na tom događaju, njegova energija je neverovatna. Što se tiče prirodne dekorative, nisam puno toga koristila, a nažalost neke stvari koje jesam probala nisu uopšte bile toliko impresivne. Na primer, Alverde dekorativa nije uspela da me ubedi, ali Dr. Hauschka šminka je definitivno mnogo kvalitetnija i mislim da je to nešto u šta vredi ulagati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Mislim da smo svi osetili nešto slično :).
      Ni ja nisam baš oduševljena Alverde šminkom - naravno nisam sve isprobala - ali od onoga što jesam nekako se ničemu nisam vratila. Osim toga, njihove boje i nijanse mi se najčešće ne dopadaju. Mislim da prirodnu dekorativu ne treba generalizovati i da definitivno postoji razlika među brendovima. Žao mi je recimo što nisam ranije otkrila Logona dekorativu.

      Izbriši
  4. Hvala na divnom i poučnom postu :) Ja sam neko ko već skoro 10 godina koristi Dr.Hauschka proizvode kao i prirodnu dekorativnu šminku! Od kada sam počela sa upotrebom prirodne kozmetike ( od Dr.Hauschka koristim samo neke proizvode kao što su tonik za lice za masnu kožu, balzam za oko očiju, leti njihovu kremu za oko očiju, labelo, kao i maske za lice i svileni puder za telo i lice, ponekad kremu za ruke i ponešto od gelova za tuširanje i kupki-kako kad) i šminke moram da kažem da sada u kasnim tridesetim izgledam bolje nego sa dvadeset! Posebno mi se svidja i to što je Hauschka poradila na unapredjenju svojih proizvoda, tako da ću sa zadovoljstvom probati i nove tečne pudere! Ja inače koristim puder u kamenu i malo rumenila, ponekad za veče praktikujem bazu-tecni puder i puder u kamenu za fiksiranje i sl. Ono što mi se ne svidja jeste mali izbor ovde kod nas, tj. Logona i Sante su imali odličan izbor dekorative, ali iz nekog razloga ih nema na našem tržištu ili ima samo deo! Alverde je za sada odlična zamena !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uvek mi je posebno drago kada čujem takvo iskustvo :).

      Hauschka tim se zaista posvetio dekorativi, a koliko sam razumela, u narednom periodu će doći do poboljšanja kada je u pitanju izbor boja senki, podloga i generalno njihovog dekorativnog asortimana.

      Skoro sam imala priliku da razgovaram sa zvaničnim uvoznicima Logona i Sante kozmetike za Srbiju, bilo je reči i o šminki i tome kako proizvodi kod nas nisu baš prepoznati, pa se određene linije više neće uvoziti. Logona zaista ima odličan izbor ne samo dekorative nego generalno kozmetike i meni je na neki način žao što sam to otkrila relativno skoro.

      Alverde ostaje kao jeftinija alternativa, mada se ja nisam pronašla u njihovoj dekorativi već više u nekim proizvodima za negu :).

      Izbriši
  5. Nisam probala nista od Dr. Hauschka sminke. Post je toliko prepun pozitivne energije i vedrine da ja nemam reci. Uzivala sam u citanju. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Nikada ništa nisam probala od Dr. Hauschke, mada imam veliku želju, ali moram prvo da istrošim sve što sam već načela i kupila :)
    Definitivno bih probala taj tečni puder, mada bih se najviše složila sa konstatacijom da se količina pudera smanjuje sa porastom samopouzdanja :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šminka ima tendenciju da se nagomilava i u mom slučaju :).

      Izbriši
  7. Baš lepa i sveobuhvatna priča o prirodnom šminkanju. Karim je poseban.
    Od Dr.Hauschka dekorative koristim gotovo sve: ajlajner je odličan, bronzer (limitirana kolekcija) diskretan, senke prefinjene. Translucent puder je bio odličan, mnogo očekujem od novog DRH Foundation.
    Ipak, slabost su mi bili ruževi koji su tako prijatni na usnama, naročito No 6, jarko crven i neverovatno trajne boje na usnama. Taj je povučen iz proizvodnje - Karim kaže da se on najslabije prodavao! Srećom imam u zalihama još jedan:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No.6 je bio i u mom vlasništvu, sve do skora kada ga je mama prisvojila - što najbolje govori o kvalitetu :D. Boja je prekrasna. Čudi me da je bio tako slabo tražen.
      A za priču, šta da kažem. Bila sam inspirisana.

      Izbriši
  8. Karim je i mene impresionirao neposrednošću i tom nekom prizemnom srdačnošću :)
    Kratko smo razgovarali ali dovoljno da zaključim da je jako prijatan lik i veliki profesionalac :)
    Divno si uklopila priču, i drago mi je da sam izdvojila nešto slobodnog vremena da je pročitam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je drago da smo zajedno uživale u Metropolitenu.
      Hvala :).

      Izbriši