Muškarci, nega i kozmetika

Za najnoviji broj magazina "Bazar", na temu lepote i nege, istraživala sam koliko se muškarci zaista neguju, šta od kozmetike u proseku koriste i zašto, i pored svega, stare sporije i lepše u odnosu na žene. Tim povodom, anketirala sam i izvesne muške persone iz svog okruženja: od onih koji iz kupatila izleću brzinom svetlosti, do onih koji (kako se ispostavilo) dnevno koriste više kozmetike od mene i mame zajedno :D. Bilo je pre svega zabavno, a onda i poučno čuti šta imaju da kažu, te im se ovom prilikom redom zahvaljujem.


Muškarci obično ne neguju lice poput žena, ali se podjednako često suočavaju sa problemima kao što su osetljivost kože, akne i starenje. I mada to možda ne žele da priznaju, oni takođe vole da njihova koža izgleda dobro i zdravo. 

U današnje vreme svaki renomiraniji brend u industriji lepote, u svom arsenalu ima i kozmetičke preparate namenjene muškoj populaciji. Ovi proizvodi, mada ne značajno drugačiji od kozmetike koju koriste žene, uzimaju u obzir specifične karakteristike i posebne potrebe muške kože.

Sličnosti i razlike

Muškarci imaju manje lojnih žlezda, ali one proizvode više masti zbog višeg nivoa testosterona. Posle pedesete godine života, kako se hormonsko starenje pojačava, stvaranje loja se usporava i postaje slično onom kod žena. Koža muškaraca je deblja čime se, između ostalog, i objašnjava zašto su znaci starenja na ženskom licu vidljiviji. Međutim, većina muškaraca se brije svaki dan, čime se uklanja tanak zaštitni film sa površine lica.

Ovaj postupak praktično ima dejstvo pilinga, što kožu čini osetljivijom na spoljašnje faktore i izloženijom oštećenjima usled stresa i različitog uticaja životne sredine. Često se može čuti kako koža muškaraca stari bolje nego ženska. U tome u izvesnoj meri ima istine. Ako se muškarac i žena, istih godina, izlože istoj količini sunca tokom života, on neće izgledati tako staro kao ona. Razlog - muškarci ne gube istu količinu kolagena.

Tokom vremena, koža muškaraca postaje tanja, ali se boja i struktura kože na licu žene mnogo značajnije menja. Ipak, iako se znaci starenja na muškoj koži javljaju nešto kasnije, jednom kada se jave promene nastupaju brže i bivaju veoma uočljive u vidu nabora, tamnih podočnjaka i dubokih, u potpunosti formiranih bora.

Muška koža, kao i ženska, može da pripada različitim tipovima. Dakle, normalna, suva ili mešovita. Međutim, drugačija struktura ćelija i vezivnog tkiva čini je čvršćom, elastičnijom i gipkijom. Zahvaljujući tome, oni ne znaju za celulit, strije i prevremeno starenje, ali su podložniji preteranom znojenju, seborejičnom dermatitisu (usled hipertrofne funkcije lojnih žlezda) i slabljenju površinskih krvnih sudova što licu daje nezdrav, crvenkast izgled.

Nega lica

Minimalan broj kozmetičkih preparata, koji podmiruje redovnu negu lica jačeg pola, obuhvata dnevno sredstvo za čišćenje, hidratantnu kremu sa odgovarajućim faktorom zaštite od sunca i set za i posle brijanja.

Proizvod za svakodnevno čišćenje lica bira se u zavisnosti od tipa kože. Ono treba da ukloni nečistoće i izumrle ćelije sa površine, a da pri tom ne naruši njenu hidrolipidnu barijeru. Preparati za čišćenje se obično kreiraju tako da budu pogodni za svakodnevno umivanje, ali i za čišćenje kože neposredno pre brijanja, pa su obogaćeni komponentama poput alantoina, bisabolola, ricinusovog ulja, lecitina, glicerina, retinola, raznih vitamina i mikroelemenata. Alantoin ima omekšavajuće i hidratantno dejstvo, stimuliše zarastanje površinskih ozleda i obnavljanje ćelija epiderma. Bisabolol umanjuje nadraženost kože i čini da brijanje bude lako i prijatno. Vitamini kao antioksidanti štite kožu od agresivnog delovanja spoljašnjih činilaca i predupređuju starenje.

Brijanje

Svakodnevno brijanje veoma je stresno za kožu i može da izazove iritacije i pojavu raznih problema poput crvenila, upala i akni, čemu su posebno sklone mlade, ali i starije osobe, kao i one svetlijeg tena. Bez obzira da li se praktikuje suvo brijanje aparatom ili vlažno žiletom, odgovarajući preparati za brijanje treba da zaštite i podmažu kožu, kako bi se tokom postupka izbegle manje ili veće ozlede.

Nakon brijanja preporučuju se losioni ili gelovi koji umiruju crvenilo, osvežavaju i štite kožu od eventualnih infekcija. Gotovo uvek sadrže antiseptik, najčešće alkohol, kao i supstance za regeneraciju i hidrataciju poput pantenola, mentola, ekstrakta kamilice i aloja vere. Smatra se da alkohol u proizvodima posle brijanja zatvara pore i na taj način sprečava infekciju.

Takođe, važno je da koži pružite odgovarajuću negu i zaštitu na dnevnom nivou, u vidu hidratantne kreme lagane teksture. Osetljiva koža neće dobro podneti bogate i masne preparate, što je jedan od razloga zašto muškarci ne vole teške kreme koje po pravilu daju licu nepotreban sjaj, zatvaraju pore, sporo se apsorbuju i izazivaju neprijatan osećaj.

Kreme namenjene muškoj koži obično su lakšeg sastava, a licu daju mat izgled. Mogu da sadrže šećere, pantenol, glicerin, ekstrakte sleza, bršljana, hijaluronsku i askorbinsku kiselinu i druge komponente koje će pružiti antiupalno i regenerativno dejstvo, ali i produženu hidrataciju tokom celog dana što doprinosi učvršćivanju kože i borbi protiv bora.

Akne

Koža sklona aknama ne mora da bude problem samo adolescenata i sve češće se sreće i kod odraslih osoba. Akne retko imaju samo jedan uzrok i njihovo postojanje ukazuje na povezanost čitavog organizma. Mogu da budu rezultat stresa, izloženosti zagađenju, prepisanih lekova poput steroida, genetike ili kombinacije više činilaca istovremeno. Tretmani za lečenje akni danas su vrlo efikasni. Obično se baziraju na koktelu sastojaka i preparatima koji deluju na različite aspekte stanja: piling uklanja izumrle ćelije kože vremenom akumulirane u porama ili folikulama dlaka, antiseptik dezinfikuje i na taj način uklanja bakterije koje pospešuju stvaranje akni, supstanca za matiranje kože uklanja višak masti na kojoj se razvijaju bakterije i konačno umirujući agens ublažava upale i iritacije. Ukoliko standardni tretmani nemaju efekta, treba posetiti dermatologa kako bi se utvrdila odgovarajuća terapija.

Poseta kozmetičkom salonu

Nakon tridesete, godišnje se preporučuje jedna ili više poseta kozmetičkom salonu, u zavisnosti od potreba kože. Sve češće se na njihovoj koži primenjuju metode korekcije promena nastalih starenjem uz pomoć profesionalnih tretmana. Vrlo su efikasni površinski hemijski pilinzi posle kojih se ne treba brijati 3-4 dana, a kada je rec o metodama korekcije bora uz pomoć injekcija botoksa i filera, 1-2 odsto muškaraca koji posećuju salone pribegavaju ovim metodama radi ublažavanja starosnih promena na koži.

Nega kose

Od preranog gubitka kose pati 40 procenata žena i čak 65 odsto muškaraca. U tome veliku ulogu igra genetika, ali i drugi faktori od kojih su mnogi i zdravstvene prirode. Međutim, obično je reč o kombinaciji genetskih predispozicija i stresa. Pod predpostavkom da se zdravstveni problemi koji izazivaju istanjivanje i gubitak kose leče, najbolji način da se neguje skalp jeste redovno pranje i hidratacija, kako bi se osigurao rast i razvoj zdrave kose. Šamponi i balzami ne smeju da budu previše jaki, a u sastavu treba da sadrže biljne ekstrakte, koji blokiraju ili uklanjaju dihidrotestosteron (prirodni metabolit koji izaziva gubitak kose), hidroksilne kiseline koje pomažu hranljivim sastojcima da prodru u skalp i vitamin B5 koji hidrira i štiti kosu.

Lepši i zdraviji izgled samo su neki od razloga zbog kojih bi muškarci, koji to nisu navikli, trebalo da razmisle o svakodnevnoj nezi. Vođenje računa o koži daje primetne rezultate što motiviše da se obrati pažnja i na druge aspekte života, kao što su ishrana i vežbanje. Kada izgledate bolje, osećate se bolje i više ste zainteresovani da dalje menjate navike i način života, što može višestruko da se isplati.


3 komentara

  1. Nisam musko ali je tema interesantna, a tekst odlican. Slozila bih se da muskarci kasnije stare, a i kad stare dobro izgledaju pa su verovatno zato i manje optereceni izgledom i ulepsavanjem od nas zena :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan post, volim kad saznam nove stvari, pojma nisam imala ovo za gubitak kolagena. Mislim da kod nas većina muškaraca i dalje ne koristi ni ovaj kozmetički minimum koji si navela, nažalost.

    OdgovoriIzbriši