Nega lica: dnevni režim + lista proizvoda koje trenutno koristim

Od poslednjeg teksta o dnevnom režimu nege lica, koji sam pisala pre nešto više od dve godine, puno toga se promenilo ne samo u ponudi proizvoda, već i u mom ličnom pristupu kozmetici i nezi. Čini mi se da sam ranije veći akcenat stavljala na besomučno čišćenje kože, isprobavanje novih preparata, opšte savete o hidrataciji i negu radi same nege. Danas, mnogo više vodim računa o tome šta koži zaista prija, a izbor kozmetike prilagođavam njenim potrebama i promenama kroz koje prolazi.


Moja koža je kombinovanog tipa, masnija u centralnom delu (čelo, nos, brada) sa izraženijim porama, a glatka i suvlja ka periferiji. Često je dehidrirana, a vremenom je postala osetljivija i u t - zoni podložnija crvenilu, vidljivim kapilarima i sitnim bubuljicama, što neki stručnjaci tumače kao početak rozacee.

U odnosu na to kako sam je negovala pre dve godine, primećujem da sam pre svega odustala od penušavih sintetičkih čistača, gelova i ostalih invazivnih umivalica, jer su se pokazali suviše agresivnim na duže staze. Nakon višegodišnjeg eksperimentisanja, zaključila sam da mi najviše odgovaraju mleka za čišćenje u kombinaciji sa dobrim pilingom dva do tri puta nedeljno.

Serume koristim svakodnevno, biram ih prema stanju kože i obično imam najmanje dva koja rotiram (ujutru i uveče). Volim vodenkaste, koncentrovane formule, a nanosim ih kao "podlogu" kremama, uljima, maskama i generalno svemu što treba da nahrani kožu. Sa ovim proizvodima sada više eksperimentišem i ne žalim da uložim novac u onaj koji mi se učini kvalitetnim i interesantnim. 

Noćne kreme mi gotovo nikada nisu prijale u kontinuitetu, mada sam ih jedno vreme baš forsirala. Onda sam prestala i koža mi je prodisala. U međuvremenu sam se preorjentisala na lagane serume i ulja, a kremama za noćnu negu vraćam se ponekad, po potrebi i najčešće u zimskim mesecima. Ulja intenzivno koristim poslednjih godinu dana, najviše bademovo i ulje avokada, ali i neke luksuznije mešavine za masažu i meditaciju.

Ranije sam puno trošila na okoloočne kreme. Valjda zato što sam zauzvrat, puno i očekivala :D. Ipak, sve što sada očekujem je da krema 1. hidrira kožu, kako bi se korektor lepo "stopio" gde treba i izgledao što prirodnije i 2. koliko toliko ublaži "kesice", koje zavisno od okolnosti umeju da se naduju i izgledaju nekad više, a nekad manje izražajno. Većina laganih, nemasnih kremica sa ekstraktom kofeina i standardnim hidratantnim sastojcima dobro radi posao, tako da se oko očnih krema više ne stresiram kao nekada (niti na iste trošim puno para).

Kreme sa zaštitnim faktorom koristim mnogo redovnije. Ne mislim da treba da imaju posebna hidrirajuća svojstva i zato volim da ih nanosim odvojeno od dnevne kreme. Prilikom kupovine obraćam pažnju na sastav, ali i na brend.

I na kraju evo osvrta na proizvode koje trenutno koristim u svakodnevnoj nezi. Svi označeni bold slovima, uskoro će se naći na blogu u vidu detaljnih recenzija.

Ujutru

Čišćenje: Logona Bio Aloe Cleansing Gel
Toniranje: Erborian Herbal Energy Lotion
Serum: Paese hijaluronski serum 1,5%
Okoloočna nega: Balea Aqua Augen Creme Gel
Dnevna krema: Darphin Hydraskin Light
Zaštita: Bioderma Photoderm Max Ultra Fluid SPF 50+



Uveče

Čišćenje: Bioderma Sensibio H2O micelarna voda ili Nuxe micelarna pena. Oba za prvu fazu čišćenja: uklanjanje šminke. Penu doduše koristim ređe, kada želim da skratim postupak ili otkrijem da sam u deficitu tupfera. Gerovital H3 Derma Plus mleko za dodatno čišćenje, nakon uklanjanja šminke. 

Toniranje: Bios Line Nature's multivitaminski tonik
Serum: Logona Age Protection hydro-lipid balance
Okoloočna nega: Dr.Hauschka Daily Revitalizing Eye Cream
Dodatno: Darphin Tangerin Aromatic Care ili Bademovo ulje ili Ulje za masažu kuperozne kože. Neretko, pred spavanje, praktikujem masažu lica nekim od pomenutih ulja, u trajanju od nekoliko minuta. To mi pomaže da se opustim, a istovremeno ima sva moguća blagotvorna dejstva na kožu.

Koliko vi vremena posvetite redovnoj nezi lica? Da li i koliko često menjate nešto u svakodnevnoj rutini?


9 komentara

  1. Trenutno često menjam, pošto sam tek zagazila u dvadesete mislim da je sada najbolje veme da isprobavam različite proizvode :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nije loše eksperimentisati, samo nemoj da preteraš :D

      Izbriši
  2. Odličan post!! Jako me zanima što drugi koriste u svojim ritualima.
    Imam isto kao i ti mješovitu kožu lica. Osobno, jako volim gelove i umivalice za lice jer mi se čini da mi oni najbolje očiste svu šminku i nečistoću s lica. Isto tako, noćne kreme koristim najčešće u zimskim mjesecima. Za ljeto biram sve laganije. Do nedavno nisam baš pretjerano pridavala važnost serumima, a sada, unazad godinu i pol ih redovito koristim. Velika ljubav su mi i ulja, koja savršeno dobro sjedaju na moju kožu. Isto tako, okoloočne kreme su mi bile usputne i nisu mi bile prijeko potrebne. Sada su mi vrlo bitne. Sada kada imam 32, vidim da sam radila i greške u svojim ritualima, tako da sada pratim kožu i pružam joj potrebito.
    Odličan post definitivno, dio koji posebno volim!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja nekako imam utisak da mi ništa potpuno ne ukloni šminku, onako u prvom pranju. Čak ni micelarna. Uvek mi ostane tragova na peškiru (što od pudera, što od maskare). Mada, ja sam oduvek bila malo više opsednuta čišćenjem kože :D.

      Eto bliske smo i po tipu kože i po rutini, a i po godinicama :).

      Izbriši
  3. Uvijek rado čitam o proizvodima koje koristiš jer imamo isti tip kože.
    Erborian proizvodi nisu jeftini, ali svakako ću ih isprobati. Ima li neka lagana, hidratantna krema koju bi mi preporučila? Hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Marijana, slažem se. Erborian ne spada baš u pristupačniju kozmetiku.

      Od laganih, hidratantnih krema, recimo Logona ima zaista divne primerke. Meni je divna Daily Care Bio Aloe + Verveine. Ona je po teksturi, ono što ja zovem "krastavac" među kremama :D

      Izbriši
  4. Lep izbor, ne znam da li sam ikada dva puta za redom kupila isti proizvod, obicno isprobavam nesto novo cim potrosim staro a ponekad se vratim starim proizvodima ali tek kad pocnu da mi nedostaju. :) Mislim da cu sledece uzeti ovaj gel za umivanje Logona, nadam se da ne isusuje kozu i volela bih da uskoro citam recenziju Darphin kremice

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je danas negde i nemoguće, jer se toliko novih proizvoda pojavi da je prosto teško odoleti :D. Posebno ako si ljubitelj kozmetike pa po definiciji voliš da isprobavaš i juriš novitete.

      Gel je divan, blag i ne isušuje. Ali ni malo. Čak jedva da može da se kaže da peni, zapravo ne peni u onom klasičnom sapunastom smislu, već više iz gela postane beličasto - kremast. Osećaj na licu je kao da lice kupaš nekim aloe gelom. Miriše predivno. Lepo čisti, ali je više za neko jutarnje umivanje. Od srca ga preporučujem :).

      Hvala za preciziranje želja za recenzije, uvek se dvoumim o čemu pre da pišem :D.

      Izbriši
  5. Jedna sam od onih zena koje obozavaki kozmetiku.Obavezno koristim gel za umivanje,i ujutru i uvece,zatim piling i maske za lice.Dnevne i nocne kreme obavezno,i poneki serum.Volim da menjam kozmetiku pa tako koristim Miltiaktiv,Afroditu,Niveu,Cera di cupra proizvode, Jedino jos nisam probala Loreal kreme ali probacu i to

    OdgovoriIzbriši