Anti-age kozmetika i noviteti

Problemi sa kožom, prevremene bore, umor i gojaznost samo su neki od pratećih znakova starenja. Većina žena ih, što je pogrešno, prihvata kao neizbežne. Istina je, zapravo, da se više od 80% mladolikosti pripisuje načinu života, a ne genima. U današnjem postu, pravim mali osvrt na priču o starenju, anti-age kozmetiku i neke novitete namenjene nezi zrele kože, koji su se tokom proteklih nedelja našli u fokusu pažnje blogera, a i medija.


Nauka se još nije složila oko jedinstvene definicije procesa starenja. Štaviše, postoji preko trista teorija o uzrocima propadanja ćelija, tkiva i organa tokom vremena i teško je reći koja je tačna, a koja ne. Brojni stručnjaci misle da se pravi odgovor krije u njihovom kombinovanju i usaglašenosti, odnosno interdisciplinarnom pristupu problemu.

Nije svako starenje isto

Iako su suvoća i neelastičnost kože koje dolaze s godinama neizbežne, ovaj proces je kumulativan i odvija se različitom brzinom kod svake osobe, a stručnjaci izdvajaju tri glavna tipa.

Biološko starenje, odvija se prirodno, bez obzira na to šta radimo da bismo ga zaustavili. U telu, ono dovodi do gubitka kolagena i elastina, kao i smanjenja sadržaja vode u ćelijama. Genetika ovde igra veliku ulogu. Prevremenom starenju doprinose spoljni činioci poput preteranog izlaganja suncu, zagađenja, pušenja, stresa, loše ishrane, konzumiranja alkohola i drugi.

Poslednjih godina, ogromnu pažnju privlači hormonsko starenje. Događa se kada se nivo estrogena smanjuje, što dovodi do slabljenja vlakana kolagena i elastina usled čega koža postaje suva, tanja i krhkija, a česta je i pojava bubuljica i akni. Sve ukupno čini da žena izgleda manje blistavo i starije. Nasuprot opštem uverenju, hormonsko starenje se ne dešava odjednom pred ulazak u menopauzu, već decenijama pre toga. Počinje već u dvadesetim godinama i to i kod žena i kod muškaraca.

Anti-age kozmetika

Bore nisu jedini trag koji vreme ostavlja na licu. Sa godinama, koža gubi i tonus, konture se preoblikuju i oblik lica se menja. Kozmetičko tržište već dugo daje podstrek industriji anti-age preparata, pa ipak postoji svega nekoliko aktivnih sastojaka koje treba potražiti u sastavu, a za koje se može reći da su efikasna preventiva starenju.

Vitamin A

Već decenijama, naučnici razvijaju sintetičke oblike vitamina A, retinoide. Mnogi se koriste kao lekovi, a dva - tretinoin i tazaroten - pokazala su se delotvornim ne samo protiv bora već i protiv akni. Studije su pokazale da retinoidi mogu biti veoma moćno sredstvo čak i u uznapredovalom procesu starenja. Oni regenerišu kolagen, izglađuju bore, otpušavaju pore, posvetljuju površinske tamne pege i poboljšavaju strukturu kože. Ipak, neki ljudi ne mogu da podnesu iritaciju koju ovi tretmani prouzrokuju na njihovoj koži tokom prvih nekoliko nedelja. Danas su dostupne slabije verzije retinoida, poput retinola (uključujući retinil-palmitat) koji ređe izazivaju iritacije, a dokazano tokom vremena imaju isti efekat kao i oni koji se izdaju na lekarski recept. U sastavu su mnogih krema za svakodnevnu negu.

Vitamin C i E

Kreme bogate antioksidansima bore se protiv stresa od oksidacije, zbog koje starimo spolja i iznutra. Među vitaminima za spoljnu upotrebu, svojim izuzetnim dejstvom, izdvaja se vitamin C. U površinskom sloju kože, on vrši nekoliko funkcija: pomaže da se spreči gubitak vode, uključen je u stvaranje kolagena i elastina i deaktivira nestabilne slobodne radilake pre nego što uzrokuju isuviše štete. Sve je više dokaza da vitamin C štiti kožu od sunčevih zraka, posebno ako se primenjuje u većoj koncentraciji ili u kombinaciji sa vitaminom E.

Hidroksilne kiseline

Hidroksilne kiseline, poput glikolne, laktične i salicilne, ako se koriste na pravi način, mogu biti višestruko blagotvorne za kožu. Kao pilinzi, revitalizuju kožu, čine je glatkom i hidriranom i pripremaju je za bolju penetraciju hidratantnih sastojaka i hranljivih materija. Danas se nalaze u sastavu određenih proizvoda za čišćenje lica ali i krema. Redovnom upotrebom, ovi preparati mogu da smanje pojavu finih linija i bora. Glikolna i laktička su adekvatnije za suvlju, dok salicilna daje odlične rezultate na masnijoj koži.

Peptidi

Kratki lanci amino-kiselina, peptidi, poznati su po maloj specifičnoj zapremini i lakoj apsorpciji u tkiva. Oni pomažu da se poveća komunikacija između ćelija i na taj način stimuliše regeneracija i sposobnost kože da se sama obnavlja. Terapije peptidima su jednostavne, potpuno neškodljive i bezbolne, sa gotovo trenutnim delovanjem i dugoročnim rezultatima. Za vrlo kratko vreme, umornu kožu koja nezaustavljivo stari, regenerišu u  glatku, mladalačku, elastičnu i sjajnu. Većina modernih anti-age preparata, bazira se na peptidima.

Hijaluronska kiselina

Kao prirodna komponenta dermisa, hijaluronska kiselina popunjava međuproteinski prostor, vezuje i zadržava vodu stvarajući osećaj punoće i kožu čini zategnutom, glatkom i vitalnom. Vremenom se njena koncentracija smanjuje, koža gubi svežinu, postaje neotporna i sklona pojavi bora. Nadoknađivanje hijaluronske kiseline je važno i ona se nalazi u sastavu mnogih krema, a može se i ubrizgati u kožu u vidu polutrajnih filera (hijaluronski fileri).

Šta je novo?

Ovih dana dosta se pričalo o anti-age nezi, a na policama apoteka i drogerija od nedavno se mogu videti i brojni noviteti. Kako sam imala zadovoljstvo da prisustvujem prezentacijama i bila u mogućnosti da dobijem više informacija, u nastavku izdvajam tri dermokozmetička proizvoda koji su mi se učinili posebno interesantnim. Neke planiram da isprobam, a neke ću proslediti dalje jer ne odgovaraju potrebama moje kože. U svakom slučaju, o utiscima ću vas blagovremeno obavestiti :).

Lierac Liftissime Serum


Stigao je Lierac! Francuski brend sa zavidnom reputacijom anti-age eksperta. Kažu da patentima, vrhunskom tehnologijom i inovacijama, ova luksuzna kozmetika pomera granice starenja. Dokazano visoka efikasnost Lierac proizvoda, bazira se na izuzetno naprednim formulama i moćnim kombinacijama sofisticiranih aktivnih sastojaka.

Liftissime
je linija posebno namenjena ženama u menopauzi. Intenzivni serum sa 3D lifting efektom sadrži 8% hijaluronsku kiselinu i 6,6% Cell - Junction kompleks. U kombinaciji sa restruktuirajućim lipidima, popunjava vidjive bore, zaglađuje kožu, jača njenu strukturu i redefiniše konture lica.

Eucerin Hyaluron-Filler


Eucerin Hyaluron-Filler linija, čija je efikasnost uveliko dokazana ne samo klinički već i na tržištu, od skora je dobila novog člana: CC kremu. Krema trenutno ujednačava ten, a ujedno popunjava bore i podstiče sintezu hijaluronske kiseline na ćelijskom nivou. 
Svaki preparat iz ove linije sadrži kombinaciju hijaluronske kiseline kratkog i dugog lanca,  kao i bioaktivni saponin iz soje, supstancu koja dokazano stimuliše produkciju prirodne hijaluronske kiseline u koži. Na taj način duboke bore su ispunjene iznutra, a volumen kože obnovljen ne samo trenutno već i na duže staze. Noćna krema (sa slike), sadrži i koncentrovani dekspantenol koji regeneriše kožu. Ako su linije i bore vaša primarna briga vezana za starenje, preparati iz ove linije mogu biti dobra preporuka. 

Vichy Neovadiol – kompenzacioni kompleks


Na pitanje, može li nega da umanji uticaj hormonskog starenja na kožu, iz Vichy laboratorije odgovaraju novim kompenzacionim kompleksom u okviru Neovadiol linije. Kompleks udružuje više aktivnih sastojaka, među kojima molekul pro-xylane (biomimetički sastojak patentiran 2006. godine, koji deluje na ujednačenost i čvrstinu kože, debljinu epidermisa i smanjenje pigmentacijskih fleka), derivat jasmonske kiseline (pospešuje proizvodnju lipida) i hydrovance/hepes hidrirajuće agense.

Ova krema (a postoji i koncentrat) bi trebalo da se pozabavi vidljivim posledicama menopauze na izgled kože, te da pruži blistav ten, osećaj punoće i čvrstine, a stim i nešto izraženije crte lica.

Delovi teksta su preuzeti iz članka "Anti-age vodič", koji sam pisala za časopis Bazar, a ceo tekst je dostupan ovde.

Primećujete li promene na svojoj koži? Koji od pomenutih proizvoda biste najradije isprobali?

19 komentara

  1. Ovo je baš koristan i zanimljiv post!
    Da, primjećujem promjene na svojoj koži. Dugo, dugo sam proučavala svoju kožu lica i meni je uvijek bila ista, zdrava, sjajna i blistava. Ali prije par godina su počele vidljive promjene. Vide se prve bore, nekako kao da više nema onog zdravog sjaja na koži i puno puta baš djeluje umorno. Svjesna sam da sam to zaradila i stresom, štetnim vanjskim čimbenicima i od premalo sna.
    Ovu Eucerinovu noćnu kremu imam i meni je jako dobra. Zanimljiv mi je jako Lierac serum i htjela bi ga isprobati, iako je za zrelu kožu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sa godinama počinjem da primećujem i one najmanje linije, koje bih pre par zanemarila..tonus je slabiji A kako je moja koža vrlo tanka i meka to je još vidljivije... sa punih 40 to je valjda normalan biološki proces, koji se Svakako ne može zanemarit,i ali uz pomoć adekvatnih anti age proizvoda se može odgodititi.. LIERAK serum me je privukao pre svega svojim pakovanjem, volim taj jednostavni luksuz, o dejstvu mogu pričati naknadno :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja glasam za "Lierac" iz istih razloga kao MIlica, a bogmi i iz radoznalosti :)...

    OdgovoriIzbriši
  4. Jedina promena na mom licu jesu fine linije oko ociju, za koje verujem da su posledica mimike a za sta bi moje okruzenje reklo " da mi se i oci smeju". Ne stedim osmehe i ne brinem za linije jer ima mnogo preparata koji sve to mogu da srede ;) Od 3 ponudjenih , odabrala bih novu Vichy kremu za svoju majku <3

    OdgovoriIzbriši
  5. Od kako sam napunila 30 godina (mart ove godine) sebi sam poklonila anti age kremu iz bojazni prema cetvrtoj deceniji :). Mesovita mi je koza pa I nemam toliki problem borica, posebno ne okolocnih ali me cello malo nervira :). Volela bih da probam Eucerin Hialuron filer.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sa jeseni dolazi hladno i kišno vreme, nema više toplog sunca koje nas ogreva i daje preplanuo ten, a vetar biva sve jači. Isušuje mi se koža malo i takođe postaje malo osetljiva.
    Od navedenih proizvoda najjači utisak na prvo čitanje ostavlja mi Vichy Neovadiol.

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sa 30 i kusur, iako za sada koristim prirodnu negu, trazim i dodatne pomocnike za borice :-) !

    OdgovoriIzbriši
  8. Imam 49 godina i vec primecujem da mi se pojavljuju pegice ili flekice na licu.Verovatno da i koza gubi tonus a i konture lica se gube.Od ovih proizvoda probala bih Vishy Neovadiol jer nisam imala priliku da probam nista od ove kozmetike.Ali ovo drugi mogu da dodju u obzir,naravno ako budem imala srece.

    OdgovoriIzbriši
  9. Prve bore su već tu. Na prevaru su se ugnjezdile oko očiju i sada moram da naučim kako da se borim sa njima ali i da se naviknem na suživot jer magični štapić još uvek nije patentiran ni u jednoj laboratoriji. Krivac za njihov nastanak je delom genetika koja nije na mojoj strani, ali i činjenica da pre 10-ak godina nije bilo ni blizu toliko informacija i proizvoda pa sam sa prvom negom protiv bora malo okasnila. Sada to pokušavam da nadoknadim tako što biram kvalitetni dermatološku kozmetiku namenjenu mom tipu i stanju kože.

    Tebi želim da se zahvalim na svim tekstovima u kojima na razumljiv način predstavljaš proizvode bez potrebe da bilo koga ubediš kako je to univerzalna istina primenljiva na sve. Verujem da je upravo taj neutralni stav razlog zašto imaš toliko čitalaca.

    Što se tiče krema opisanih u tekstu, za moje godine i stanje Eucerin je idealna opcija, mada me Lierac kao brend baš zaintrigirao pa ću morati da se malo bolje informišem i pronađem nešto za sebe.


    Pozdrav,


    Jelena

    OdgovoriIzbriši
  10. Sitne bore oko ociju i usana, opusteni kapci, smanjena elasicnost koze, odgovor je da, sve se vidi i sve primecujem.
    Jako me je zainteresovala neovadiol linija, bas me zanima sta je to Vichy smislio :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Eucerin jel odlicna kolekcija je a i za moje godine odgovara
    Jovana

    OdgovoriIzbriši
  12. Vishy Neovadiol jer je cela kolekcija odlicna a inace imam 35 godina verujem da bi odgovorala da pocnem sa negom protiv starenja....:)
    kaca

    OdgovoriIzbriši
  13. Ja bih zelala pobati ovaj mocni serum imam 41 godinu a promene sam vec pocela da primecujem prve bore su pocele pa ne bi bilo lose da probam i podelim urtiske nakon koriscenja.

    Jasna

    OdgovoriIzbriši
  14. Lierac definitivno. Sa 46 godina, bore još uvek nisu problem, bar kod mene. Glavni problem je lagani gubitak volumena kože i konture koje postaju slabije definisane.

    OdgovoriIzbriši
  15. Primećujem linije oko očiju, suvocu i zatezanje te regije i smanjenu elastičnost.
    Htela bih da probam Vichy. :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Napokon jedan zaista detaljan post i za nas u najboljim godinama! Svaka cast za trud, zaista se retko nalazi ovako detaljan opis sastava i komponenata krema.
    Ja sam upravo napunila 40, i vec neko vreme primecujem da mi koza gubi tonus, nije elasticna kao ranije, cesto je suvlja nego sto je uvek bila i lagano se naziru bore u predelu oko ociju i oko usana, sto me posebno izludjuje.
    Od ovih proizvoda Lierac je nesto sto zvuci i izgleda savrseno, Neovadiol je provereno odlican - uzimam ga mami koja ima 60 godina, a ja bih se prijavila za hijaluronski tretman koji pruza Eucerin jer smatram da bi najvise odgovarao trenutnim potrebama moje koze.
    I, jos nesto - tvom tekstu bih dodala da se bore javljaju i prilikom mrsavljenja a ne samo zbog gojaznosti koje se javlja prilikom starenja.
    Smiljana S.

    OdgovoriIzbriši
  17. S obzirom na godine,imam mladalacki izgled,ali primecujem pojavu bora u predelu cela i malo mi je dehidrirana koza lica. Od pomenutih proizvoda bih isprobala Eucerin Hyaluron -Filler,volim Eucerin.:-)

    OdgovoriIzbriši
  18. Imam 43 godine.
    Godinama unazad pažljivo negujem svoju kožu i volim da mislim da se to i vidi ;). U mom slučaju dobra genetika uz adekvatnu negu da je sasvim solidne rezultate. Prilično sam zadovoljna izgledom i kvalitetom svoje kože ali neke promene su ipak nezaustavljive. Prve bore - doduše mimičke,postepen gubitak tonusa i povremeni hormonski "ispadi" su nešto sa čim se već susrećem.Koža mi je još uvek mešovito - masnjikava i počinjem da mislim da se to nikada neće ni promeniti. Dobra strana toga je činjenica da masnija koža sporije stari :).
    Vichy i Eucerin su redovni stanovnici moje police sa kremama,zato moj glas ide za Lierac.Pomno sam ispratila lansiranje brenda kod nas i zvuči mi odlično.U moj grad još uvek nisu stigli njihovi proizvodi a prilično sam skeptična da će ikada i stići ( život u provinciji nekada baš ima svojih čari...:( ).

    OdgovoriIzbriši
  19. Gazim 32gu i trudim se da ne upadnem u zamku godina. Nisam opsednuta borama i strenjem ,ali intenzivnije pratim svoju kožu i negujem je. Tu su prve borice oko usana i očiju. U ovom trenutku imam želju da probam Eucerin, jer mislim da još nije vreme za ove druge dve.

    OdgovoriIzbriši