Easy weekend: Ukusi puni emocija

Moja je baka, više nego bilo ko koga znam, uživala u spravljanju hrane i slasnih poslastica. Od nje sam naučila da su emocije u kuhinji važne koliko i dobri sastojci, jer jelo se pravi s ljubavlju, a jede sa zahvalnošću. I danas se sećam zvuka hrapavog papira i velike požutele sveske, u kojoj su se marljivo i ko zna od kada zapisivali provereni recepti. Na šum tih stranica, kao mala, prekidala bih igru i utrčavala u kuhinju da opijena mirisima, prisustvujem tako važnom ritualu pripremanja nedeljnog ručka.


Kasnije, kada se život malo usložnio, nestalo je i bakinih gurmanluka. Porodično okupljanje ustupilo je mesto brzom obroku u studentskoj kantini, a potom i tanjiru lakih grickalica na radnom stolu. Stara sveska recepata ostavljena mi je u amanet da je nastavim i čuvam kao najveće blago. Ko zna, možda se jednog dana dovoljno odvažim, pa zavirim među izbledele stranice.

Sećanja na remek dela neprevaziđene bakine kuhinje, oživela su sasvim neočekivano protekle nedelje, na interesantnom događaju koji je priredila "Bakina tajna". Brend poznat po negovanju tradicionalnih receptura, ove godine je nagrađen prestižnim londonskim priznanjem "Great taste" za gust sok od maline. Tim povodom, pozvani smo da sa povezom na očima - kao pravi londonski degustatori - isprobamo jedanaest posebnih zalogajčića, koje je priredio šef Zoran Jokić.

Neobičan i dobro izbalansiran spoj sastojaka u svakom, pokrenuo je bujicu emocija i sećanja. Zimski raspust i zapečene palačinke sa orasima, prva baklava, jesenji ukus pečenih jabuka, topla sveža pita tek pristigla iz rerne, hrskavi pistaći i ajvar. Sladak i ljutkast. I miris pečenih paprika koje se ljušte, cede, cepkaju, melju i na kraju prže, jer prženje je to što ajvaru daje prepoznatljiv ukus. Prva kriška hleba namazana još uvek toplim ajvarom i punomasni kravlji beli sir izmrvljen odozgo. Pa onda pre nego što zagrizeš, prvo osetis miris. Neprocenjivo.

Tanjiri su se ređali, a s njima i doza nostalgije i sećanja na najlepše mirise i ukus detinjstva. U staklenim teglama, onim tradicionalnim za ajvar i slatko, ostavili smo zabeležene utiske i asocijacije, a sigurna sam da se svako od prisutnih prisetio i neke bake, tetke, strine čije je kulinarsko umeće ostavilo dubok i neizbrisiv trag na nepca :).







8 komentara

  1. Odličan post.:)


    http://fashionawakebyb.blogspot.rs/

    OdgovoriIzbriši
  2. Mene zanima sta je onaj zalogajcic gore ;)

    P.s. Presladak im je brending!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kozji sir u kori od lešnika, sa slatkim od šumskih kupina i još nečim, čega se više ne sećam :).
      Ma aj što je brending sladak, ali što su im proizvodi stvaarno delicious.

      Izbriši
  3. Ovo im je bila fantastična ideja. Gde god sam videla da je neko pisao o ovom eventu morala sam da uđem da pogledam slike i pročitam utiske. :D
    Ali tvoj tekst mi se za sada najviše sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  4. Au Jelena, kakav tekst, svaka cast ! Vratio me je u detinjstvo na trenutak, ehh..Rado bih probala sokove a bogami i ostale proizvode ovog brenda. Kristina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Opasna nostalgija :). Ajvar i džem od šljiva preporučujem bez dvoumljenja.

      Izbriši