PRO | FIBER linija za produženu kućnu negu

Pre nešto više od mesec i po dana, pisala sam o novom salonskom tretmanu kuće L'Oréal Professionnel Paris, namenjenog oštećenoj kosi. Svoje iskustvo tokom i nakon tretmana podelila sam u ovom postu, a danas ću se osvrnuti na utiske o PRO | FIBER liniji za produženu negu kod kuće, kao i stanje kose nakon šest nedelja korišćenja isključivo ovih preparata. 


Usled redovnog bojenja i feniranja, moja kosa je i inače manje ili više dehidrirana, a u vreme odlaska na tretman bila je u veoma lošem stanju. Letnji period i intenzivnija izloženost suncu i moru tokom avgusta i septembra, učinili su je krtom i oštećenom, te sam u salon stigla sa pravom malom katastrofom na glavi. Zato se i nisam preterano iznenadila kada mi je nakon tretmana, za dalju negu kod kuće, preporučena linija za rekonstrukciju - Reconstruct. Čine je šampon, maska, kremasti serum i re-charge ampule.

Kako nemam osetljivo teme i kosu perem jedanput nedeljno, većina uobičajenih sulfatnih šampona mi uglavnom ne pravi problem. Pro|Fiber Šampon za rekonstrukciju se na prvi pogled ne razlikuje preterano od nekog boljeg 2 in 1 drogerijskog primerka. Pored sulfatnih čistača, sadrži masne alkohole, humektante, emolijente i silikonske polimere rastvorljive u vodi. Nije previše penušav, ali detaljno čisti. Pri tom ne otežava i ne slepljuje kosu. Divno miriše na kremastu vanilu i miris se dosta dugo zadržava u kosi.

Maska za rekonstrukciju se nanosi nakon šamponiranja, a između četiri pranja. Ima nešto čvršću, puterastu teksturu i potrebna je mala količina da se lepo rasporedi na dužu dlaku. Nanosim je od sredine ka vrhovima, a držim najviše petnaestak minuta jer je moja kosa dosta brzo upija. Među prvima u listi sastojaka su voda, masni alkohol, behentrimonium chloride, vosak kandele i još neki pozitivno naelktrisani molekuli koji jačaju vlas i sprečavaju oštećenja. Nakon ispiranja, kosa je svilenkasta i poslušna, lepo pada, lako se oblikuje i dobija izvesnu gipkost i sjaj. Mislim da bi osobe sa gušćom kovrdžavom kosom bile veoma zadovoljne ovom maskom. 

Pro|Fiber serum pruža termozaštitu i namenjen je poslednjem koraku oblikovanja kose fenom. Sadrži silikone (dimethicone je na drugom mestu u listi sastojaka), ali se po svemu razlikuje od klasičnih silikonskih seruma koje sam do sada koristila. Ima teksturu lagane kreme, nije "gumenast" na dodir i nanet na krajeve brzo se upija, čineći ih ne toliko glatkim koliko mekim i lepršavim. Prema uputstvu, nanosi se nakon maske, na dobro ispranu i peškirom prosušenu kosu.


Re-charge ampule su verovatno najinteresantniji deo Pro|Fiber kućne nege. Prema uputstvu, koriste se svako peto pranje, umesto maske, a kao dopuna aktivnih negujućih komponenti odgovornih za intenzivno poboljšanje stanja kose nakon tretmana. Glavni sastojak je molekul Aptyl 100, kombinacija aminosilana i katjonskog polimera, sposobnih da ojačaju korteks i strukturu kose prodirući kroz nanopukotine u vlaknu. Sadržaj jedne ampule se rasporedi na prethodno isfrotirane pramenove, zatim se dobro umasira kako bi se bolje upio i ostavi da deluje bar pet minuta. Potom se ispere i kosa je spremna za dalje sređivanje.

Rezultat nakon nanošenja ampule je sličan kao i nakon tretmana. Dlaka je na dodir čvršća i elastičnija, što je na neki način čini življom i u mom slučaju definitivno utiče na veći volumen prilikom feniranja. Interesantno je da taj efekat zaista traje i veoma postepeno slabi, što se možda najviše primećuje na oštećenim krajevima. Svakim pranjem kose, oni postaju manje glatki a više suvi i ja sam ih pre par nedelja skratila. Ipak, ne mogu da ne primetim da mi je kosa sada, u neuporedivo boljem stanju nego što je bila pre nekih mesec - dva.

Zaključak

Pro Fiber Reconstruct daje brze i prilično impresivne rezultate kada je u pitanju lečenje ozbiljnije oštećene kose. U poređenju sa profesionalnim tretmanima nekih drugih brendova koji imaju sličan efekat, ima prednost jer je procedura jednostavnija i kraća, a upotrebom preparata za kućnu negu produžava se dejstvo salonskog tretmana na način koji se u biti ne razlikuje od uobičajene nedeljne rutine.

3 komentara

  1. Vrlo zanimljivo, posebno ampule :) Imaš li možda okvirnu informaciju o ceni?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliko sam videla na Crvle Online Shop/u, maska je 2650 rsd, serum 2320 rsd, šampon 1630 rsd a ampule prodaju na komad, cena tubice je 1800 rsd. Za cenu samog tretmana nisam sigurna, a znam da varira od salona do salona :).

      Izbriši
  2. Čini se čisto okej. I dalje :-)).

    OdgovoriIzbriši