ВL'eauOG: Parfem kao umetnost

Juraj Sotošek Rihtarec, autor jednog od najlepših blogova o parfemima koji pratim već godinama, ВL'eauOG, trenutno živi i studira u Parizu, a nedavno je na kratko posetio Beograd. Do poslednjeg trenutka nisam verovala da ćemo se zaista naći na kafi, a onda ipak jesmo i to se kafenisanje pretvorilo u uzbudljivo ćaskanje o kulturi i istoriji mirisa, modernoj parfemskoj industriji i novom shvatanju parfema kao osme umetnosti.


Razgovor sam snimila sa namerom da ga preoblikujem u blog post, ali se zapis našao i na radnom stolu urednice lepote Bazara, Vladanke Zečević, kojoj se priča posebno dopala i nakon puno smernica, korekcija, sređivanja i poliranja, finalna verzija teksta je u formi intervjua objavljena u novembarskom broju. Ja ga ovde prenosim u nešto slobodnijoj i neformalnijoj verziji :).

Juraj za sebe skromno voli da kaže da je ništa više do bloger, strastveni ljubitelj parfema o kojima uživa da piše. Ipak, svojim tekstovima, interaktivnim predavanjima i načinom na koji doživljava i interpretira mirise, uspeo je da zaintrigira mnoge parfemske kritičare.

Kada i zahvaljujući kome si počeo da se interesuješ za parfeme?

Tokom studija beskrajno sam voleo da posećujem parfimerije i isprobavam različite parfeme. Upravo tada sam pokrenuo i svoj blog, koji sam simbolično nazvao ВL'eauOG. Pisao sam o raznim mirisima, a oni najneobičniji bili su dovoljni da se potpuno zaludim za svet parfema. Tako je pisanje bloga za mene postalo jedno opuštajuće iskustvo. Istinski polet doživeo sam na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu kad sam upoznao profesora i svog tadašnjeg mentora, Zorana Kurelića. On me je zapravo uveo u svet drugačijih mirisa – niche parfema, koji se prave u manjim serijama i nisu komercijalni poput onih konvencionalnih. To novo otkriće, dalo mi je impuls da se zanimam za parfeme na drugačiji način. Shvatio sam da mirise mogu da povežem sa svim onim što sam učio, različitim socijalnim teorijama i umetničkim pravcima.

Tvoja predstavljanja parfema kroz epohe i umetnost naišla su na odličan prijem među velikim imenima u ovoj oblasti. Koliko ti je blog pomogao da uđeš u neobičan parfemski svet?

Maksimalno! Blog je bio moja ulaznica u taj još uvek ekskluzivan i potpuno zatvoren krug. Pružio mi je mogućnost da upoznam većinu danas najcenjenijih parfimera i vidim kako zaista teče proces nastanka jednog parfema. Posebno sam ponosan na činjenicu da sam kao autor BL'eauOG-a bio pozvan da u okviru globalnog projekta TEDx održim govor na temu «Parfem kao umetnost».

Koliko se današnji koncept nastanka parfema izmenio u odnosu na neke ranije epohe? 

U prošlosti, parfemi su bili ekskluziva koja se graničila sa umetnošću. Ponajviše zbog prirodnih sastojaka koje je danas gotovo nemoguće koristiti jer su zabranjeni. Uz to, parfemi su u prošlosti za mnoge bili i prilično nedostupni. Sa globalizacijom brojni brendovi počinju da prodaju parfeme u drogerijama i na taj način gube na svojoj ekskluzivnosti. Što više boravim u Parizu i što se više krećem u tim krugovima, vidim koliko su parfemi danas postali puka komercijala. Brojne kuće ih kreiraju sa idejom da ih što pre prodaju, a ne da se poput velikih klasika zadrže i traju decenijama.

Koje sve kriterijume treba da ispuni jedan kvalitetan parfem?

Kao prvo, da sadrži jako dobre sastojke koji nisu jeftini. Postoje parfemske kuće koje svoje parfimere šalju na put oko sveta kako bi otkrili nove, prirodne esencije. Tako predano i istančano biranje sastojaka opravdava i visoku cenu. Dakle, sastojci i kvalitetna kompozicija, kreativnost, individualnost, originalnost... sve su to karakteristike koje bi jedan dobar parfem objedinjeno morao da ima u bočici.

Kada kupujemo parfem, da li miris bira nas ili mi njega?


Definitivno, mi biramo miris. On čeka negde skriven, na nekoj polici, a mi ga tražimo dok ga ne nađemo. Duboko verujem da naše čulo mirisa korespondira sa našom individualnošću. Parfem biramo svojim karakterom, a onda ga vezujemo uz nekoga ili nešto, uz bivše ljubavi ili određena mesta.

Ljudi obično tragaju za parfemima koji mirišu prijatno. Ipak, u niche svetu mirisa, za neka od najinteresantnijih ostvarenja može se reći da su veoma neobična. Šta nam poručuju takve kompozicije? Mora li parfem baš uvek da bude opšte privlačan? 


Naravno da ne mora. U savremenom parfimerstvu, izrodio se veliki broj avangardnih ideja. Bazirati parfem na jednom molekulu samo jedan je od primera. Sve više parfimera teži da nas vrati našim korenima. Savršen primer za to je parfem Secretions Magnifique niche brenda Etat Libre d'Orange. Hrabrost da se taj parfem napravi, za mene predstavlja vrhunac modernog parfimerstva. Koristiti potpuno sintetičke sastojke kako bi se pokušao kreirati najodbojniji i istovremeno najprirodniji miris koji postoji, a to je miris znoja ili ljudskih izlučevina. Ja sam fasciniran tim parfemom.

Koga od savremenih parfimera najviše ceniš?


Geza Šen meni je jedan od najdražih parfimera koga lično poznajem. Izdvojio bih i Alberta Morilasa. On je tipični mainstream (konvencionalni) parfimer, ali svaki parfem koji napravi postaje apsolutni hit na tržištu. Zatim, veliko poštovanje imam prema Ramonu Monegalu, parfimeru iz Barcelone. Od svih kreatora mirisa koje znam, on je najstrastveniji. Jako je klasičan, koristi najskuplje sastojke, bočice od bakelita i svaka njegova kreacija ima originalnu priču. Svojim ponašanjem i ljubavlju prema radu, pripada parfemskoj aristokratiji.

Nisi spomenuo nijednu ženu. Kako gledaš na njihove mirisne kreacije? 

Žena ima veoma malo i voleo bih da napišem jedan članak na tu temu. Parfimerstvo je kao i politika, prilično muški posao. Ipak, tri žene vrhunski parfimeri su Anik Menardo, Sofia Grojsman i Olivia Đakobeti. Volim da kažem da bi Olivia trebala da uđe u Panteon besmrtnih jer su njene kreacije meni lično među najlepšim na svetu. Nadam se da će joj se jednog dana odati počast kao jednoj od najvećih u istoriji parfemske industrije.

Prateći blog ВL'eauOG, potajno želim da zavirim u tvoju privatnu kolekciju mirisa. Koliko ih imaš?


Pasionirano volim da isprobavam parfeme. Na blogu često pišem o novitetima i pre nego što se pojave na tržištu. To je velika prednost budući da trenutno živim u Parizu, gde pohađam master studije na Sorboni. U Zagrebu pak, gde skupljam parfeme, ne znam više ni gde da ih držim jer oni zaslužuju posebno mesto. Uskoro planiram da renoviram stan i napravim „niše“, mala udubljenja u zidu, pa da ih poređam kao na izložbi. Za sada to izgleda neglamurozno, u kutijama i na pretrpanim policama. Međutim, u poređenju sa haosom koji sam zatekao u kancelariji kreativne direktorke kozmetičke kuće Guerlain, kod mene je još uvek sve u redu.

Čula sam da ne voliš kada te u medijima nazivaju ekspertom ili teoretičarem parfema. Zašto i imaš li uzore u poslu kojim se baviš?


Ekspert zvuči dosta pretenciozno, a pojam teoretičar parfema u svetu se nigde ne koristi. Nešto najpribližnije bio bi termin kritičar. Inače, pravim kritičarem parfema smatram Čendlera Bura, bivšeg kolumnistu „Njujork tajmsa” i prvog kustosa olfaktivne umetnosti njujorškog Muzeja za umetnost i dizajn (MAD). U svojim kolumnama, on je zvezdicama ocenjivao parfem uz obrazloženje zašto valja ili ne. Takođe, spomenuo bih i Luku Turina, autora nekoliko najprodavanijih knjiga o parfemima, koji o njima piše na jedan vrlo kritičan način.

Kako izgleda jedan blogerski parfemski događaj u Parizu?


Tamo je to dosta glamurozno. Uvek se nabavlja šampanjac i macaronsi. Ali ne postoji blogerski event, već predstavljanje parfema ili soirée nekog parfemskog brenda na koji se zovu gosti, parfemski poznavaoci i blogeri. Princip je isti, ali postoji značajna razlika u atmosferi i percepciji događaja jer je u podsvesti uvek Pariz, a tamo je svaka parfimerija lepa.

Pratiš li blogove i koje?

Nažalost ne. Ne čitam druge blogove jer nemam vremena za to, a iskreno, nekad nemam ni volje. Ali pratim šta drugi blogeri rade, o kojim parfemima pišu i koje novitete objavljuju.


U petak, 4. decembra, Juraj će biti specijalni gost parfimerije Metropoliten u Beogradu na jedinstvenom događaju Mirisni zalogaji - ukusni mirisi, koji će povezati mirise hrane i parfeme, uz priliku da se prvi put okuse i parfemski "jestivi molekuli".


I za kraj da napomenem, da će ova nedelja na blogu biti u znaku parfema i poklona, te koristim priliku da najavim i jedno posebno darivanje. Zato pratite moj instagram profil.

Prva fotografija: Igor Prusac, poslednja: Slučajni Prolaznik, kome se ovom prilikom zahvaljujem :D. 

4 komentara

  1. Imam samo jednu rec za sve ovo - fantasticno!
    Radujem se susretu sa Jurajem... Ti si mi otkrila njegov blog i drago mi je da si uspela da ga "uhvatis" :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je zbog toga, a u svetlu sinoćnjeg druženja mislim i da je vredelo :D.

      Izbriši
  2. Jako, jako dobro i blog ti je prelijep :)
    Značilo bii mi da pogledaš moj blog : http://raj-sminke.blogspot.ba/

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako, jako dobro i blog ti je prelijep :)
    Značilo bii mi da pogledaš moj blog : http://raj-sminke.blogspot.ba/

    OdgovoriIzbriši