Pet rešenja za beskompromisnu negu lica

Na spomen brige o koži, obično svi prvo pomisle na teglicu dnevne kreme i priču o hidrataciji. I mada sam mnogo više probirljiva kada su u pitanju serumi i čistači, tokom ove i prošle godine imala sam priliku da isprobam neke interesantne mazalice za lice koje se naprednim formulama, sofisticiranim teksturama ali i cenom, izdvajaju daleko iznad klasičnog koncepta dnevne kreme. Sledećih pet svrstavam u kategoriju najboljih proizvoda za negu lica, koje sam do sada koristila.


1. Darphin Hydraskin Light Cream Gel

Hydraskin Light je deo linije za hidrataciju i jedna od onih krema koje vas doslovno zapljusnu svežinom. Zbog polu gelaste teksture laganija je od uobičajene kreme, ali i udobnija za dehidriranu kožu u odnosu na gelaste formulacije koje se obično prebrzo suše. Bogata je miksom modernih biljnih sastojaka zaslužnih za očuvanje vlažnosti i revitalizaciju epidermisa, poput kivija, ekstrakta korena pustinjske biljke imperata cylindrica i ulja mamakue. Ima nežan, blago citrusni miris, koji priziva u misli kockice leda i bokal sveže pripremljene limunade.


Sa uživanjem sam je koristila tokom leta, ohlađenu u frižideru kao dnevnu kremu, a i u jesenjim danima. Neretko i pred spavanje u nešto debljem sloju ili u kombinaciji sa aromatičnim uljem mandarine. Ova krema postepeno prodire u kožu čineći je intenzivno hidriranom i prepoznatljivo blistavom, a osim toga pruža i trenutni efekat relaksacije, karakterističan za Darphin negu. 

Cena: 5470 rsd/50ml.

2. Aesop Mandarin Facial Hydrating Cream

Ako bih na osnovu dosadašnjeg iskustva, morala da izaberem samo jednu kremu koja odlično sarađuje sa mojom kožom, to bi bila krema od mandarine australijskog brenda Aesop. Mirisom opravdava naziv, jer miriše resko, veselo i razbuđujuće na sveže oljuštenu i izgnječenu narandžinu koru.


Interesantnom je čini i sastav. Akcenat je stavljen na prirodna biljna ulja, među kojima ulja lešnika, ruže, susama i citrusa (limuna, mandarine, grejpa) zauzimaju značajno mesto, a tu su i antioksidansi iz korena šargarepe i semena šipka. Neobičnom, skoro tečnom teksturom, podseća na mleko pre nego na kremu. Ipak, najimpresivnije je kako se ponaša na koži.

Upija se brzo, a kožu ostavlja nežnom i plišanom na dodir. Odlično reguliše sjaj i to dobar deo dana, zbog čega sam se na početku plašila da će se nakon određenog vremena na obrazima ipak pojaviti uobičajeni znaci isušenosti, međutim to se nije desilo. Posebno mi prija u hladnije periodu, a čini mi se i da blagotvorno deluje na pojavu bubuljica, jer mi je koža tokom perioda korišćenja bila iznenađujuće čista. Ovom kremom sam zaista zadovoljna i rekla bih da je najidealnija za mešovitu kožu, koja nije hiperosetljiva.

Cena: 5375 rsd/60ml

3. Vichy Liftactiv Supreme krema

Vichy ima interesantan i moderan pristup nezi koji se bazira na kliničkim merenjima starenja kože, a u skladu sa činiocima kakve uslovljava životni stil savremene žene. I pored toga, nisam imala prilike da koristim puno proizvoda iz njihove ponude, a onih nekoliko koliko jesam, ostavilo me je potpuno ravnodušnom. Sve do Liftactiv Supreme kreme.


Liftactiv Supreme je predstavljena kao krema - borac protiv svakodnevnih opterećenja, sa ciljem efikasnijeg ublažavanja znakova starenja kože. Moram da priznam da me je više od ove priče, privukla lista aktivnih sastojaka među kojima je biljni šećer ramnoza, neohesperidin - jak antioksidant, adenozin - poznat po svojstvu da zagladi kožu i kofein - kao stimulans. Pored toga, formula je obogaćena kombinacijom prekrivajućih čestica, matirajućeg pudera i belih mikro-kuglica za efekat trenutnog optičkog ublažavanja nepravilnosti.

Za jednu anti-age kremu, može da se pohvali finom, nemasnom teksturom. Prvi put sam je koristila u periodu kada mi je koža prolazila kroz vrlo nezahvalnu fazu, a zatim i tokom hladnijih meseci, kada se mastila manje nego inače. Oba puta mi je zaista prijala. Ne može se reći da bukvalno matira, ali sjajno balansira između suvljih i masnijih delova, na način da lice izgleda negovano i lepo. U tom smislu, mislim da odlično ispunjava zahteve nešto zrelije kombinovane kože, kojoj je i namenjena.

Cena: 2951 rsd/50ml

4. Lierac Magnificence dnevno-noćni krem gel

O kremi za lice se može razmišljati kao o dodatnoj hidrataciji, kojom se nadoknađuje prirodna vlažnost kože i jača njena zaštitna funkcija, ili kao o naprednom preparatu, sofisticiranih formula i sastojaka, koji će odgovoriti na sve probleme, promene i nepravilnosti kroz koje koža prolazi tokom starenja.  Ukoliko od kozmetike u datom trenutku zahtevate maksimum, a pri tom ste na pragu prvih bora, Lierac Magnificence će vas najverovatnije oduševiti.


Cela linija se bazira na visoko koncentrisanom kompleksu peptida, lipozoma, hijalurona, ekstrakta nara i svile, koji blokira glikolizaciju i oksidaciju - procese odgovorne za gubitak gipkosti i mladalačkog izgleda kože - i dugotrajno snabdeva kožu hranljivim sastojcima.

Magnificence dnevno-noćna nega u vidu krem-gela namenjena je normalnoj i mešovitoj koži. Postoji i kremastija verzija za suvlju kožu. Pored svega pomenutog, u sastavu ima i matirajućeg pirinčanog praha, kao i silikona. Za razliku od većine krema sa silikonskom teksturom, za ovu moram reći da je izuzetno udobna u smislu da se brzo suši i ne ostavlja uobičajen "gumenast" film na koži, pa se zaista čini kao da se krema u svega par sekundi "otopi" i potpuno upije.

Ponaša se kao idealan prajmer: lepo zagladi neravnine, vizuelno umanji pore, bluruje linije i drži T-zonu pod kontrolom. Čak i puderi kojima nisam baš oduševljena, sa ovom kremom pokazuju bolje performanse. Pri tom odlično hidrira i  tokom poslednjih par meseci koliko je koristim, nisam primetila da mi je potrebna dodatna jača nega. Mada se može koristiti i tokom noći, ja bih rekla da je idealna kao dnevna anti-age krema za kožu koja menja ćud, od mešovite ka masnijoj.

Cena: 9910 rsd/50ml

5. Nuxe Nirvanesque Light emulzija

Pun naziv ove tube je Emulzija za ispravljanje prvih bora, a ja bih je klasifikovala u savršen anti-stress noćni tretman. Nirvanesque linija je namenjena koži koja ulazi u tridesete, a bazira se na neuro-kozmetičkom dejstvu cveća, prvenstveno divlje ruže, božura i sleza.


Mada je hranljiva, brzo upijajuća i osvežavajuća, ova krema se izdvaja pre svega mirisom. A miris je intenzivan ali nežan, medno sladak i opuštajući. Zapravo i mirisom i bojom, ova emulzija zaista podseća na med ili neki opojan biljni sirup, čija aroma opušta i uspavljuje.

Koristim je isključivo kao noćnu kremu, mada je proizvođač preporučuje i za dan, jer kako kažu dobro izlazi na kraj sa viškom sebuma i masnjikavom kožom. S tim u vezi, mogu samo da kažem da mi emulzija u svakom slučaju više prija nego klasične noćne kreme. Ujutru se probudim sa čistom, nežnom i baršunastom kožom.

Cena: 2235 rsd/50ml

Koji proizvod za negu lica je po vašem mišljenju, van svake konkurencije?

18 komentara

  1. Uh, Aespova mandarina me već neko vreme jako mami, a verujem da ću je na kraju i uzeti. Trenutno koristim ovu Lierac i oduševljena sam. Nisam očekivala da će toliko prijati mom licu, ali volim kad me nešto tako lepo iznenadi. :) Van svake konkurencije za mene su Hauškine kreme, sve zavisi od doba godine, leti ulje, zimi krema. Osim njih i Lierac kremice nije se desilo da me nešto toliko oduševi, da ne poželim da ga promenim posle nekog vremena.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I mene je Lierac baš prijatno iznenadio, posebno što sam nekako imala i velika očekivanja :). Hauška i čisti prirodni brendovi su potpuno druga priča. Milina je ako ti takva kozmetika odgovara, onda stvarno nemaš ni razlog a ni opravdanje da ih menjaš nekim drugim preparatima ili isprobavaš nešto van tog opusa :D.

      Izbriši
  2. Svaka od krema koju si navela sadrzi u prvih 5 (a mislim da je skoro kod svake u prvih 3) sledece sastojke - voda (aqua), glicerin (glycerine), silikon (dimethicone).
    Silikon je taj koji tebi daje utisak da ti je koza divna i paperjasta, a ono sto isti stvarno radi je kao da ti stavlja foliju preko lica-on poboljsava spoljasnji izgled tvoje koze dok je prisutan, ali ne poboljsava tvoju kozu, cak naprotiv...
    Stoga, nijednu od tih krema ne bih preporucila, a pogotovo ne Aesopovu, buduci da se u istoj nalazi ceteareth-20 koji je jako stetan.
    Tako da, koliko god da su kreme iz apoteke, ne znaci da su zdrave, sigurne i pouzdane.

    Toliko od mene ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo Tinea,

      zapravo nijedna od gore navedenih krema nema u prva tri sastojka vodu, glicerin i silikon - izuzev Vichy. Takođe, nisam ih birala prema tome da li su apotekarske ili ne. Recenziju volim da baziram isključivo na subjektivnim utiscima.

      Što se tiče silikona, imam iskustva sa silikonskim teksturama, a ponešto znam i o molekulima. A u priču o ceteareth-20 i drugim "prozvanim" sastojcima ne bih ulazila na taj način. Ipak, hvala na dobronamernom pojašnjenju :).

      Izbriši
    2. Koliko ja znam, sve imaju buduci da sam proverila sastojke pre nego sto sam ti pisala (do not underestimate farmaceutsko znanje). ;)

      Izbriši
    3. I ja sam proverila, pre nego što sam odgovorila. Sumnjam da su Inci liste na ambalažama napisane netačno.

      Nikada ne bih podcenila ničije znanje :).

      Izbriši
  3. Mislim da ću si uzeti ovu Nuxe emulziju, super mi zvuči kao dodatak noćnoj njezi lica, a općenito obožavam njihove proizvode :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imaš li neke velike Nuxe favorite za preporučiti? :)

      Izbriši
  4. Imam jedan predlog - da pišeš i cene proizvoda koje recenzišeš kako bi mi čitateljke znale da li je u našoj kupovnoj moći. :) Lierac zvuči kao savršenstvo za mene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Adri,

      Dosta prođe od trenutka kada nešto kupim ili dobijem na testiranje, pa do dana kada pišem recenziju i tako mi cene obično izvetre iz sećanja. Ali u pravu si i evo potrudiću se da ubuduće obavezno naznačim cene :).

      Kreme o kojima sam pisala u ovom tekstu su gornjeg cenovnog ranga, ali istražiću tačno koliko je koja u ovom trenutku, pa ću update/ovati post.

      Izbriši
  5. Nisam imala mnogo prilika da koristim luksuzniju kozmetiku. Najbolji za sada mi je Weledin fluid iz linije Iris i Weledina okoloočna krema od divlje ruže. Za zaštitu od uv zračenja prijaju mi Biodermini fluidi za masnu kožu, a posebno učinkovitog saveznika u borbi protiv nepravilnosti na koži.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ...nisam našla (videh naknadno da je prethodni komentar osakaćen).

      Izbriši
    2. Draga Jovana,

      Meni se sviđa vaš odabir :). Weledu volim, prvenstveno koristim tuširalice i kremice za telo. Od Bioderme mogu da nahvalim liniju namenjenu osetljivoj koži podložnoj crvenilu, posebno Sensibio AR kremu za lice.

      Izbriši
  6. Definitivno si me zainteresirala za Aesop kremicu, volim takve osvježavajuće kreme :D Samo mi reci gdje ju nabavljaš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je ako jesam :).
      Aesop u Beogradu može da se kupi u parfimeriji "Metropoliten".

      Izbriši
  7. Sve je to super, ali ove kreme su preskupe. Bezobrazno preskupe.

    OdgovoriIzbriši