Zimska super (isplativa) nega kože

Kad nas Januar velikodušno zaspe snegom i počasti ledenim vetrom, kao što je prošle nedelje, sve one fine hidratantne kreme i lagane teksture kojima se negujemo tokom ostatka godine, ustupaju mesto "teškoj artiljeriji" bogatih mazalica. Zimska nega ne mora da bude komplikovana ni skupa. Dovoljno je da vam je pri ruci neko biljno ulje kojim ćete pojačati dnevnu kremu ili jači prirodni balzam da kad zatreba, zaštitite lice, usne i ruke.


Većina proizvoda koje ću danas spomenuti spada u stalnu postavu onoga što se zimi najčešće nalazi u mom kupatilu. Mnoge od njih delim sa familijom, pa se tako mama redovno čašćava puterom, a brat pozajmljuje Weleda kreme, što po meni dovoljno govori o tome koliko ovi proizvodi zaista vrede.

Bademovo ulje

Čak i ako niste od onih koji vole da se neguju biljnim uljima, jedno bi trebalo da uvek imate u kući, a to je bademovo. Ja ga koristim tokom cele godine. Idealno je za uklanjanje šminke i masažu lica jer se teže upija. Blagotovorno je za sve tipove kože, a posebno se preporučuje suvoj, dehidriranoj pa i zrelijoj, kao prevencija protiv bora. Poznato je i kao klasično ulje za negu beba, jer umiruje upale i pomaže kod suvoće, svraba, peckanja i bola.

Marigold ima veliki izbor čistih, hladno ceđenih ulja, a pakuje ih u tamne bočice sa finim dozerom. Par kapi bademovog ulja kao dodatak dnevnoj kremi, pružiće odličnu zaštitu od vetra. Ukoliko se ne pretera sa količinom, potrebno je pet do deset minuta da se ono u potpunosti upije u kožu.

Cena bočice od 50ml je 310rsd.

Kreme sa bademovim uljem

Od krema za lice u zimskom periodu najradije koristim upravo one sa bademovim uljem. O jednoj takvoj, odličnoj za hladnije vreme, koja kombinuje bademovo, jojobino i ulje avokada, a ne košta puno već sam pisala ovde.

Weleda ima celu liniju sa uljem organskog badema i šljive, idealnu za negu osetljive kože, posebno u hladnijem periodu. U pitanju su prirodni proizvodi visokog kvaliteta, cenovno takođe isplativi, od kojih sam isprobala i mogu da preporučim mleko za čišćenje i dnevno-noćni fluid prilagođen mešovitoj koži (postoji i verzija krema za izrazito suvu kožu). 


Ipak, moje najnovije otkriće je krema na bazi organskog badema namenjena nezi osetljive kože ruku. Igrom slučaja koristila sam je kao dnevnu kremu za lice i pokazala se izvrsnom. Ima prijatan oporast miris i veoma nežnu teksturu, laganiju nego sve gore pomenute. Pošto se razmaže, biva vrlo brzo upijena a na koži ostaje tanušan, udoban i savršeno gladak zaštitni film. Neka mi Weleda oprosti, nastavljam da je mažem na lice.

Cena tube od 50ml je 788rsd.

Čist puter

Ši puter je idealan za negu kože tokom cele godine, ali ga se ja, a bogami i moji ukućani, najčešće setimo zimi. Kad usne i ruke popucaju na oštrom vazduhu, ova prirodna mazalica rešava stvar preko noći. Najbogatiji vitaminima i masnim kiselinama je onaj čist, hladno presovan i nerafinisan, kakav npr. opet može da se nađe u Marigold ponudi. Ima žućkasto - belu boju i neobičan pomalo orašast miris. Na sobnoj temperaturi je prilično gust, pa je neophodno neko pomagalo, recimo kašika da se izvadi iz teglice. Ipak treba biti obazriv sa količinom, jer se u kontaktu sa kožom lako topi i postaje fino razmaziv.

Na površini stvara hranljivi film kojim sprečava isušivanje, pa ga je najbolje nanositi nakon tuširanja ili umivanja kako bi se zadržala vlažnost, mada je sasvim ok i ako se nanosi direktno na suvu kožu. Višak masnoće se uvek može pokupiti maramicom. Uz ši puter, suva, ogrubela i iziritirana koža postaje nežna i meka, a redovnom upotrebom ona poprima sjaj, ujednačeniji izgled i postaje otpornija na perutanje i pucanje.

Cena Mrigold nerafinisanog ši putera u pakovanju od 120ml je 935rsd.


Ši puter se često meša sa različitim biljnim uljima, a jedan takav potpuno prirodan miks za telo na bazi putera, kokosovog i ulja slatkog badema pravi Sabi Handmade. Za razliku od Marigold nerafinisanog putera, ovaj je snežno bele boje i meke penaste tekture, pa je komforniji za korišćenje. Dodali su i aromu te miriše opojno slatko na kokos i mleko. Upakovan u metalnu kutijicu sa poklopcem na zavrtanje, zgodan je i za torbicu, a predstavlja kvalitetnu i univerzalnu mazalicu. Verovatno zbog toga, njime najviše negujem ruke i usne.

Cena Sabi putera za telo u pakovanju od 40ml je 550rsd (postoji i u pakovanju od 125ml).

Univerzalni balzami

I za kraj, evo par odličnih mini balzama, namenjenih prvenstveno nezi usana mada ih ja neretko mažem i na ruke što zbog divnog mirisa, što kad se zadesim napolju bez adekvatne kreme za ruke. Oba su kvalitetna, neodoljivo nežna i količinski dovoljna da uz njih prezimite sezonu.

Skizz
je simpatičan vegan proizvod, sjedinjuje ulje ricinusa, ekstrakt nevena, ši puter i pčelinji vosak (ceo sastav se može videti na zvaničnom sajtu). Žute je boje, veoma razmaziv i ima miris slatke pomorandže. Proizvodi ga Crystal Derma, a pakuje u metalne kutijice od 10g. Cena je 210rsd.

Sabi Choco - Mint
usne neguje bademovim i suncokretovim uljem, ši i kakao puterom, a sadrži i pčelinji vosak. Za nijansu se lepše upija i čini mi se voskastijim, pa usne budu super glatke i nežne. Miriše vrlo blago na kakao. Takođe u metalnom pakovanju od 15ml, sa kliznim poklopcem.Cena je 350rsd.

Weleda Skin Food kremu sam ostavila za kraj kako bih je na neki način izdvojila. Ovu kremu koristim već drugu sezonu. Uvek napravim grešku i izaberem ono manje pakovanje, od 30ml, jer mi se čini da je neću potrošiti, a ispostavi se da je na kraju svi koristimo pa nestane i pre vremena. Sadrži ulje badema i suncokreta, pčelinji vosak, biljne ekstrakte i eterična ulja (ljubičica, ruzmarin, neven, kamilica) zbog kojih ima vrlo specifičan, meni prijatan miris (asocira na začine ili neko lekovito bilje). Krema dubinski hidrira, regeneriše i hrani suvu kožu, a može se koristiti na celom telu uključujući i lice. Mada deluje masnjikavo, pa čak i pomalo lepljivo, u svega par poteza koža je potpuno upija i ostaje divno suva i nežna. Najviše volim da je mažem na ruke, a nekoliko puta sam je stavljala i na lice, kao zaštitnu kremu. Weleda je u debljem sloju preporučuje i kao noćnu masku za oporavak izuzetno suve i grube kože. 

Cena tube od 30ml je 850ml.

Kako izgleda vaša nega zimi? Bez kojih proizvoda ne možete?

10 komentara

  1. Za Marigold ulja sam skeptična. Naime, samo na jednom piše da je nerafinisano, a to je ružino ulje, što me navodi da verujem da su ostala rafinisana. Bila sam ih kontaktirala po tom pitanju, ali mi nisu odgovorili. Da li nešto kriju, ili im jednostavno ne radi kontakt forma na sajtu, ne znam... Pokušaću još jedan put. Uostalom, ne navode ni poreklo ulja što bi po kao nekim propisima trebalo da bude deklarisano. Od njihovih ulja sam probala samo ricinusovo koje koristim za trepavice, obrve i kosu i za to mi se ok pokazalo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na njihovim ambalažama se zaista ne navodi mesto porekla. Na bočici koju ja imam stoji 100% čisto nerafinisano. E sad, razne mutljavine sa uljima nisu retka pojava pa ja ovom prilikom pozivam Marigold da se odazove i pruži nam objašnjenje.

      Izbriši
  2. Odlični proizvodi ali na žalost, za mene masnokožca nisu baš dobro došli. Bademovo ulje koristim samo za skidanje šminke i taj posao radi odlično

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Moja koža je mešovita, pa menja ćud tokom godine, mada znam i masnokošce koji koriste ulja, zimi posebno :).

      Izbriši
  3. Morati ću si i ja nabaviti bademovo ulje sa skidanje šminke jer s tim uvijek muku mučim :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isprobaj :). Kažu da je i kokosovo sjajno u te svrhe.

      Izbriši
  4. Gde mogu da nabavim ovaj balzam za usne Sabi choco? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Anđela,
      Sabi ima sajt preko koga se može poručiti online www.sabihandmade.com. Verovatno imaju i neka prodajna mesta po gradu, ali u to već nisam upućena :).

      Izbriši