Kozmetika iz muškog ugla: Nivea Men Sensitive

Mnogi misle da je nega kože i kupovina kozmetike i dalje prvenstveno ženska privilegija, međutim ja se sa tim ne bih složila. Poznajem nekoliko muškaraca koji se u preparativu podjednako dobro razumeju, prate trendove, posećuju salone, vode računa o nezi i spadaju u prilično zahtevne kupce. Sa jednim od njih često diskutujem na temu ovog i onog proizvoda, a kako se dugo znamo, zamolila sam ga da kao gost bloga predstavi svoje omiljene proizvode za negu. Djordje je pristao i danas imate priliku da pročitate recenzije iz njegovog ugla. Meni je bilo neizmerno zanimljivo da ih pročitam, a nadam se da će biti i vama :).

Za razliku od mojih političkih stavova, koji su vremenom iz konzervativnih prešli u kranje levo - liberalne, moj izbor kozmetike je s godinama postao dosta konzervativan. Do ovog zaključka došao sam nakon skorašnjeg razgovora sa drugaricom oko toga šta muškarci najčešće koriste za negu i ličnu higijenu. Analizirajući svoje navike, kad je kupovina kozmetike u pitanju, shvatio sam da u poslednje vreme u mom kupatilu dominira pretežno jedan brend.


A pre samo par godina, redovno sam isprobavao novotarije inspirisan obećanjima iz reklama i  mogu slobodno da kažem da sam u svom okruženju, bio jedan od retkih koji su uopšte trošili vreme na informisanje o kozmetici i potragu za istom. Dok je većina drugova koristila sapun za sve namene (umivanje, tuširanje i pranje kose) ja sam rešio da prihvatim civilizacijske tokove i krenem sa redovnim korišćenjem više od dva preparata u toku dana. Vremenom je ta potreba prerasla u opsesiju, dnevna rutina se zakomplikovala a lista proizvoda odužila. Sve do trenutka kada sam rešio da kupujem samo ono što se pokazalo vrednim i prestao da se „zamaram“ istraživanjem rafova po prodavnicama i drogerijama.

Moja koža je masna, osetljiva i sklona upalama a ja sklon alergijama, pa predstavljam oličenje savršenog zamorčeta za klinička ispitivanja delotvornosti određenih proizvoda. Ako nešto deluje, a moje lice i dalje nalikuje muškoj jedinki ljudske vrste, onda to obično znači da će odgovarati većini korisnika, bez rizika da se probude ličeći na buckastu inkarnaciju Bude (što mi se dogodilo čak 5 puta) ili nadutih usana koje podsećaju na mutaciju turbofolk pevaljke i kljuna Patka Dače ( 3 puta, u proteklih godinu dana). Sve ove burne reakcije ili izostanak obećanih rezultata, naučili su me da izboru preparata za negu pristupam krajnje obazrivo i studiozno, bez obzira na brend i obećanja proizvođača.

Od Niveinih proizvoda, vremenom sam zavoleo ova tri. Oni se redovno nalaze u mom neseseru i nerado ih menjam.

Nivea Men Sensitive Shaving Gel


Izbor između kreme, pene ili gela za brijanje nije lak i na kraju se svodi na to šta nečijem licu najviše odgovara, ali je takođe i stvar navike. Moj izbor je definitivno gel, budući da za razliku od pene ne isušuje kožu i sporije se suši, pa nema potrebe za žurbom u toku brijanja. To na kraju znači manje propuštenih mesta i definitivno mnogo manje posekotina. Nivea Men Sensitive Shaving Gel koristim već dugi niz godina i to iz više razloga.

Pravi fenomenalno gustu i glatku penu na licu koja ne pecka, ne svrbucka, ne suši se tako lako i omogućava duge pokrete žiletom što znatno skraćuje proces brijanja. Takođe, ne sadrži tonu parfema što u suštini daje mogućnost korisniku da kasnije odabere miris koji mu odgovara i nema neprijatnog preklapanja mirisnih nota. Formula ne sadrži alkohol, pa ako imate kožu sklonu iritacijama, isušivanju i posle svakog brijanja izgledate crveno kao da vas je neko polio kiselinom, konačno možete da se opustite i uživate u brijanju. Jednostavno završite sa brijanjem, umijete lice i nema neprijatnog crvenila, zatezanja i peckanja.

Gel dolazi u pakovanju od 200ml i potrebna je mala količina kako bi dobili bogatu penu, tako da jedna boca može da traje i više od dva meseca (naravno u zavisnosti od toga koliko se često brijete).

Nivea Men Sensitive Waschgel


Ovo je prvi proizvod iz Nivea Men Sensitive linije koji sam probao i malo je reći da je to bila ljubav na prvi stisak. Gel za čišćenje lica bez parfema, sapuna i alkohola je nešto najdivnije što su ljudi iz Nivea laboratorije mogli da smisle za sve nas koji patimo zbog previše komplikovane kože, koja ima svoju narav i često odbija saradnju. Gel sadrži ekstrakt kamilice i vitamin E koji umiruju i potpomažu prirodne mehanizme zaštite. Posle umivanja ovim gelom, prosto osećam da koža diše i da je svaka pora na licu slobodna, a kako nema nikakvih neprijatnih efekata, rekao bih da je tvrdnja da ne sadrži sastojke koji mogu potencijalno da dovedu do iritacija, u velikoj meri tačna.

Gel se kupuje u pakovanju od 100ml i tu bih imao jedinu zamerku. Definitivno mislim da je 100ml premala količina za proizvod koji se koristi često. Voleo bih da u budućnosti vidim pakovanje od bar 250ml.

Nivea Men Sensitive Gesichtspflege Creme


I na kraju, ne mogu da sakrijem oduševljenje ovom kremom za lice. Dobio sam je od Jelene na poklon pre par meseci i evo polako je cedim, kap po kap, živeći u strahu da ću ostati bez nje u nekom ključnom trenutku (znam da može svuda da se kupi, ali nikako da sebe nateram da kupujem proizvode pre nego što ih u potpunosti potrošim).

Budući da je pakovanje na nemačkom jeziku, a moje poznavanje istog se svodi na mešanje reči ausgang i achtung (što je dovelo do prave pometnje u jednom berlinskom klubu), ne mogu da napišem nešto više o predviđenom dejstvu ove kreme. Jedino što mogu da kažem je da ne sadrži alkohol, niti parfem i da izrazito masnu kožu i te kako ume da drži pod kontrolom. Znate li kako izgleda pun mesec iznad Amalfijske obale usred avgusta? E na taj prizor često podseća moja T zona. Jako se brzo i intenzivno masti. Problem sam pokušao da rešim sa nekoliko preparata, koji su davali zaista dobre rezultate pa mi je lice satima izgledalo savršeno mat. Nažalost, na kraju se sve završavalo nekim eruptivnim procesom.

Kada sam tek počeo da koristim Niveinu kremu, bio sam vrlo skeptičan. Međutim, ispostavilo se da ova hidratantna krema uspešno drži sjaj pod kontrolom, a pri tom prijatno hidrira i osvežava kožu. Čak i moja izrazito masna koža je brzo upija, a krema iza sebe ne ostavlja nikakav film već samo osećaj lakoće i svežine. Koristim je već par meseci i ne primećujem nikakve neželjene efekte, što je više nego dobar znak i preporuka za kupovinu.

Zašto baš Nivea?

Razmišljao sam, u toku pripremanja ovog posta, kako je došlo do toga da jedan brend postane toliko zastupljen u mojoj rutini, naročito imajući u vidu da sam godinama isprobavao različite proizvode najrazličitijeg cenovnog ranga. Pretpostavljam da je odnos cene i kvalitata imao veliku ulogu, ali verujem da je u pitanju i činjenica da je Nivea prisutna u mom životu od najranijeg detinjstva i da me sam brend često podseća na neke srećne i bezbrižne momente. Sećam se letnjih odmora i mame koja je bratu i meni crtala nasmejana sunca Nivea kremom. Sećam se mirisa Nivea dezodoransa koji su moje tetke koristile pred izlazak u grad, dok sam ja ljubomorno čuvao vrata da mi ne pobegnu kako bi mogli da se igramo čitavo veče. Sećam se mirisa Nivea afteršejva koji je koristio moj otac i shvatam zašto ovaj brend ima posebno mesto kod mene. Nivea je za mene više od brenda, zato je i ovaj post na kraju pomalo pristrasan :).

6 komentara

  1. Moji su razvedeni, nemam brata, i nemam pojma o muskoj kozmetici :D Ovo mi je prvi post da procitam nesto na ovu temu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to je čitav jedan kozmetički "kontinent" za otkriti :D

      Izbriši
  2. Super ideja...napokon da cujemo i njihovu stranu :)

    http://www.fashionpumpkin.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, mislim da je generalno zanimljivo čuti različite utiske o kozmetici, a posebno muške :D.

      Izbriši
  3. Prvi put komentarišem, lep post. Nadam se da će u budućnosti biti više o muškoj kozmetici - iz muške ruke. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Veoma simpatican post. Upravo pokusavam da sina nateram da na treninzima nosi nesto sa zastitnim faktorom, jer sam primetila da je blago osuncan, sada na martovskom suncu. Ide mi prilicno tesko zasada, iako sam neke druge navike oko ciscenja lica uspela da mu usadim. Lepo je cuti i njihovu stranu

    OdgovoriIzbriši