O senčenju i osvetljavanju lica

Umetnost oblikovanja lica nije nešto što je u svetu šminke poznato od "juče", ali je tokom poslednjih nekoliko godina od profesionalne tehnike rezervisane za potrebe filma, modnih revija i editorijala, preraslo u uobičajen ritual i obavezan korak svakodnevnog ulepšavanja žena širom sveta. O tome koliko je ovo umeće zaista neophodno i da li se u praktikovanju istog preteruje, može naveliko da se polemiše. Činjenica je da su mnoge dame rade da eksperimentišu pred ogledalom, pa su highlight & contour palete, bronzeri, iluminatori i sl. proizvodi odavno zauzeli mesto u makeup neseserima. 


Senčenje lica se bazira na slikarskim principima senke i svetlosti odnosno tamnog i svetlog i ukoliko se primenjuje na pravi način, postiže se idealna definicija strukture kostiju kojom se vizuelno prikrivaju nedostaci, a ističe ono najlepše (čelo i vilica se mogu smanjiti, jagodice naglasiti, oči učiniti vizuelno većim, a nos manjim, tanjim i tako redom). 

U današnjem tekstu, prenosim neke opšte smernice i savete o tehnikama "vajanja" lica, koje sam pokupila što istraživajući sama, što razgovarajući sa iskusnim šminkerima i posmatrajući njihov rad u različitim situacijama (od brzinskog šminkanja za modnu reviju do šminkanja za venčanja i druge događaje). Za potrebe ovog teksta, posebne konsultacije mi je omogućila Maria Tothova ispred Inglot Srbija tima, a veoma poučan bio je i dan proveden u njihovom backstage/u na poslednjem SFW, zajedno sa Jovanom Petković, Bojanom Vukadinovom i šminkerima iz Novog Sada kojima se ovom prilikom zahvaljujem :). 

Oblik lica

Način senčenja nije uvek isti i varira u zavisnosti od anatomskog oblika lica. Zato kad u pretraživač ukucate "konturisanje lica", dobijate gomilu sličica koje prikazuju različice contour mape. Ali se ni ovoga ne treba striktno pridržavati.

Koristeći tamne i svetle nijanse, ideja je da se što više približimo ovalnom obliku, koji je negde opšte prihvaćen kao najprijatniji ljudskom oku. Takođe je važno imati svest o potezima ruke, jer horizontalne linije šire, a vertikalne sužavaju. Zato pre nego što se i sami upustite u avanturu konturisanja, prethodno proanalizirajte i upoznate svoj oblik lica i razmislite koje delove i zašto želite da ublažite/naglasite.


Odabir proizvoda

U osnovi se može raditi tečnim, kremastim ili suvim formulacijama, što je stvar ličnog izbora i prvenstveno zavisi od toga koji proizvodi su vama lakši za rad. Dodatno treba voditi računa i o prilici za koju se šminkate, kao i o tipu kože. Kremasti proizvodi su pogodniji za suvlju kožu, jer masna ima tendenciju da prosija pa ceo makeup može posle nekog vremena da izgleda neuredno.

Ukoliko ipak insistirate na vlažnom konturisanju, a gušće kremaste teksture vam se čine preteškim ili neodgovarajućim za vaš tip kože, pokušajte sa tamnijom i svetlijom nijansom tečnog pudera. Najjednostavniji su za rad, najprirodnije izgledaju i najlepše će se stopiti na licu pošto je u pitanju ista tekstura.

Alat

Svi znamo da je za odgovarajući efekat u šminkanju, veoma važno koristiti adekvatan alat. Ponekad su to prsti, a najčešće su četkice. Osim nameni, treba ih prilagoditi veličini i obliku lica. Oblik i veličina četkice, kao i gustina i gipkost dlake, umnogome određuju mekoću i debljinu kontura. One pufnaste će lakim i kružnim pokretima, umekšati linije.

Mada to ne mora da bude očigledno, najbolje rezultate ćete postići ukoliko četkom ne pritiskate lice već nežno nanosite i blendate proizvod. Za umekšavanje linija i stapanje kremastih proizvoda na koži, vrlo uspešno se može koristiti i sunđerasti aplikator, poznatiji kao beauty blender.


Intenzitet

Izražajnije konturisanje se prvenstveno preporučuje za veče ili neku posebnu priliku i potrebe slikanja, kada ste izloženi veštačkom svetlu. Za svakodnevnu šminku i dnevno svetlo dovoljno je blago naglasiti konture tamnijim mat puderom u kamenu hladnijeg podtona, a ceo look zagrejati prirodnom nijansom rumenila, jer će sve jače od toga izgledati neprirodno i najverovatnije neprikladno.


Nijanse i efekti

Boje proizvoda treba da odstupaju od boje kože za dve do tri nijanse, u suprotnom rizikujete da konture budu previše vidljive. Što su nijanse tamnije, treba biti veštiji u blendanju. Senčenjem se imitiraju prirodne senke na licu, pa su dobri contour puderi oni prirodnih nijansi. Ne valja da budu previše toplih tonova, a sedefasti bronzeri, kao i oni sa narandžasto - crvenkastim podtonom, nisu za senčenje. Oni se koriste da dodaju toplinu i preplanulost licu. Na ovo treba posebno da obrate pažnju osobe izrazito svetle puti, na kojima i najmanja omaška u šminkanju može da izgleda previše očigledno.

Bez obzira koju tehniku senčenja primenjujete, uvek treba imati na umu da svi proizvodi moraju biti besprekorno uklopljeni, izblendani i izbalansirani, bez oštrih linija i primetnih prelaza.

Hajlajter

Hajlajter treba da reflektuje svetlost, istakne određene delove lica i pruži izgled blistave i zdrave kože. Najčešće se nanosi na jagodičnu kost, na sredinu nosa i jamicu iznad gornje usne. I ovde je važno ne preterivati u nanošenju, kao i odabrati proizvode koji će na licu izgledati što prirodnije, odnosno koji će se što bolje utopiti u boju kože. Hajlajter može da bude boje kože ili svetliji, ali ne bi trebalo da bude previše hladan ili srebrn.

Ulogu hajlajtera može imati i svetliji korektor ili senka za oči u svetlo bež ili vanilastoj nijansi. Pojedini korektori sadrže i reflektujuće čestice i pogodni su za posvetljivanje dela lica ispod oka i naglašavanje jagodica.

Kod osoba koje imaju prirodno naglašene crte, hajlajter može biti sasvim dovoljan i moćan "prijatelj" za isticanje lepote lica.

Strobing

Strobing tehnikom hajlajtovanja, linije lica se više nego inače naglašavaju hajlajterom, bez jakog senčenja. Nešto većom četkicom, naglašavaju se sva mesta na licu na koja pada svetlost (jagodice, vrh i sredina nosa, čelo, vrh brade, luk obrva), a u cilju postizanja super blistavog i vlažnog izgleda kože.

Ovaj trend zahteva prirodno besprekornu kožu, pa ukoliko želite da ga uspešno iznesete, pre svega posvetite pažnju njenom redovnom čišćenju i nezi. Osobe sa suvljom kožom, dobar efekat mogu postići ukoliko pre tečnog pudera nanesu iluminator. Osobe sa bubuljicama i problematičnom kožom ipak ne bi trebalo da insistiraju na previše hajlatera, jer svetlucave teksture u globalu naglašavaju nedostatke i problematične delove lica. 

Sve fotke u ovom postu, potpisuje Igor Prusac.

Šta od svega ovoga vi primenjujete? I da li išta? Ukoliko imate neki dodatni i isprobani savet, radujem se da ga pročitam :).

9 komentara

  1. Jelena divan vam je redizajn bloga a ovaj novi tekst je kao i uvek, fenomenalan :) Veliki pozdrav iz Soluna!

    OdgovoriIzbriši
  2. Eksperimentisanje je jedno, ali se i puno preteruje. U vecini tutorijala koje pronalazim i sminkeri i blogeri lice zatrpavaju proizvodima. Ja na primer imam masnu kozu i nikada ne bih prevalila podne ni sa polovinom onoga sto se podrazumeva kao obavezno. Eto toliko, a novi izgled bloga je za svaku pohvalu:)).

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram da pohvalim novi izgled bloga, preglednije je ovako, baš mi se sviđa :)
    Što se tiče opisanih tehnika, primenjujem praktično sve, samo ne odjednom, naravno :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, znači mi svaka primedba na "preuređenje" bloga :).

      Izbriši
  4. Konturisanje je nesto sto su i devojke moje generacije radile. Tada nije bilo ni prajmera, ni paleta za konturisanje,a ni interneta. Sve informacije smo nalazile u zenskim casopisima, a konturisanje smo radile . po principu "parola snadji se" sa dve nijanse pudera. Mislim da cu, ako se potrudim i naci neke fotografije iz tog vremena.Dopada mi se izgled bloga posle "blog make-overa", iako mi se dopadao i prethodni. Veoma lep i informativan post o konturisanju i hajlajtovanju, sa puno detalja, kao u ostalom i uvek

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To bi bilo interesantno videti :).
      Hvala na divnom komentaru.

      Izbriši