Maske za lice: 6 preporuka za leto

Bez čega ne idem na more? Bez SPFa i konkretnih zaliha maski za lice. I to uglavnom onih u kesicama, ali se ovog leta u neseseru našla i po koja tuba i teglica. Maske su odličan beauty saveznik, ne zauzimaju previše mesta u torbi, a u današnjem tekstu predstavljam nekoliko primeraka savršenih za leto. 


Zašto su maske kul?

Ovde ne mislim samo na kupovne maske, već generalno na naviku nanošenja hranljivih formulacija na kožu u debljem sloju, bez obzira da li su u pitanju sveže pripremljene homemade miksure, drogerijske kesice za jednokratnu upotrebu ili one visokookoncentrovane profesionalne maske, sa kojima treba biti pažljiv ukoliko se apliciraju kod kuće.

Kojoj god varijanti se priklonite, ako ritual praktikujete redovno primetićete poboljšanje stanja i izgleda kože. Maske su onaj dodatni bonus nege koji pravi razliku. U zavisnosti od sastava, one dubinski čiste, jačaju tonus i elastičnost i vraćaju vlažnost tkivu. Kratkoročno mogu umanjiti vidljivost pora, ublažiti crvenilo i pružiti blistavost i sjaj koži. Na duže staze mogu recimo ujednačiti ten i posvetliti lice. Biraju se prema tipu i potrebama kože, i ne moraju da budu skupe.


Gel maska iz frižidera


Iz mog iskustva, užarenom licu ništa ne prija tako kao pozamašan sloj hidratantne gelaste teksture, prethodno ohlađene u frižideru. Jedna takva gel maska, savršena za oporavak kože tokom vrelih dana provedenih na plaži, jeste "Madagaskarska aloja" Organic shop/a. Bazira se na organskom soku aloja vere obogaćenom glicerinom, pantenolom, ekstraktom bambusa i uljem ylang - ylanga. Nešto kao hladan tuš, samo mnogo bolje :). Prava letnja maska, izuzetno hidratantna, odlična za brzu regeneraciju i povratak kože u "komfornu zonu".

U plastičnoj tubi od 75ml, kupila sam je po ceni od nekih 400rsd na websajtu Organic Shop/a, koji iz nekog razloga više ne radi. U pitanju je ruska organska kozmetika, a moguće da imaju radnje po Beogradu pa se raspitajte. 

 
Sedmodnevna anti-stres kura


Evo nečeg interesantnog iz ponude dm drogerije. U pitanju je Balea sedmodnevna kura za regeneraciju i opuštanje. Reč je o koncentrovanom tretmanu u ampulama, koji se nanosi na očišćeno lice pre uobičajenih proizvoda za negu i tako sedam dana tokom "Wellness nedelje".

U kartonskoj ambalaži, čeka vas tri vrste ampula: 1. i 2. dan se koriste one za umirenje sa ekstraktom maline i pantenolom, 3., 4. i 5. dan je rezervisan za ampule sa ekstraktom kleke i specijalnim kompleksom za hidrataciju, i konačno 6. i 7. dan su posvećeni anti-age nezi ampulama sa ekstraktom korena ruže i kompleksom polipeptida koji štite kožu od slobodnih radikala.

Tekstura je vodenkasto uljana što omogućava prijatnu višeminutnu masažu lica, vrata i dekoltea, koliko koži treba da potpuno upije proizvod.

Ako se ne varam, cena je negde oko 500rsd. 


Hidrirajuća tretmanska maska

Ako postoje maske o kojima se naveliko priča kao o svemogućim i izvanrednim kada su u pitanju instant rezultati, onda su to one američkog brenda Glam Glow. Širom interneta, pronaći ćete ih u top listama najboljih proizvoda za lice i zaista, hvali ih veliki broj korisnika. Moji utisci su podeljeni, a od nekoliko koje sam imala prilike da isprobam i koristim (uključujući i onu za zonu oka), najviše mi je prijala Thirstymud.

Ovo je hidrirajući tretman koji se bazira na vodi, a u sastavu ima i glicerin, masne kiseline, hijaluronsku kiselinu i kombinaciju brojnih biljnih ekstrakata, ulja i voćnih kiselina bogatih antioksidantima, među kojima su kokos, narandža, jabuka, đumbir, zeleni čaj, maslina i med. Tako nekako i miriše, na finu kombinaciju kokosa i meda, prijatno i neopterećujuće i predviđam da će većina voleti ovaj miris.

Može se koristiti kao klasična maska (namažete na lice, sačekate 20 - 30 min, skinete vlažnim tupferom) ili intenzivnija noćna nega, dva do tri puta nedeljno. Takođe, možete je nanositi po potrebi kada kožu želite da zaštitite od dehidratacije (tokom dužeg avionskog leta, u kancelariji sa klima uređajem itd). Gelasto - kremasta tekstura je čini vrlo laganom i razmazivom, a dok deluje na koži pruža i blagi efekat hlađenja. Veoma je važno naneti je u tanjem sloju. U protivnom, može izazvati intenzivno peckanje i vrlo neprijatan i naporan osećaj leda na licu.

Što se tiče efikasnosti, zaista dobro hidrira, daje trenutni sjaj i kožu čini glatkom, osveženom, a na duže staze i otpornijom.U tom smislu, odlična je kao dodatna nega ali i kao "spas u pravi čas" u situacijama kada želite brz i konkretan rezultat. Čini mi se da bi na suvoj koži pokazala posebno impresivne rezultate.

Neki opšti utisak koji imam o Glam Glow preparatima je da mogu biti izuzetno efikasni, sa vidljivim rezultatima, ali i da su često prejaki u smislu da sadrže sastojke u koncentracijama koje mogu izazvati peckanje, neprijatno zatezanje, crvenilo i slične neprijatnosti i stoga zahtevaju oprez.

Cena teglice od 50g je negde oko 6000rsd.

Maske iz kesica

Ne zaboravimo stare dobre maske u kesicama, koje najčešće nisu bog zna šta, ali ima izuzetaka. Moj trenutni favorit su Alverde maske za lice, posebno ona sa ružom. Pune su biljnih ulja i putera i često ih u laganijem sloju umasiram u kožu i ostavim umesto kreme. U kesici ima dovoljno za celo lice, vrat i dekolte, a ukoliko nanosite u tanjem sloju, možete ih istovremeno koristiti i kao hranljivu negu za ruke - odlično rade posao. Nažalost, ni okvirno se ne sećam cene.


Sheet maske

Počela sam da ih isprobavam tek nedavno i mogu reći da sam oduševljena. Sheet maske su verovatno najjednostavnije rešenje za one koji ne žele da se previše bakću sa ritualima i procedurom nanošenja i skidanja slojeva sa lica. Pri tom su idealne za osveženje i relaksaciju, jer vam je koža doslovno natopljena aktivnim sastojcima. Obično su vrlo vodenkaste, pa se po uklanjanju "obloge" mogu lako utrljati u kožu.

Sephora je ove sezone u ponudu ubacila svoje verzije ovih maskica, od kojih posebno izdvojam onu sa ekstraktom avokada (postoji verzija za celo lice, kao i samo za oči). Cena kesice je oko 500rsd.

Starskin
ima odličnu Calming Bio - Cellulose sheet masku sa impozantnom koncentracijom niacinamida (vitamin B3) i drugih sastojaka antiupalnih svojstava, što je čini odličnom za osobe sa osetljivom kožom, rozaceom i aknama. U kesici od 40g.

U Evropi mogu da se nađu i originalne korejske sheet maske. Po apotekama u Atini popularne su Beauty Friends maske, za manje od 2 evra po komadu. Trenutno isprobavam varijantu sa aloje verom, ekstraktom bisera i ekstraktom puževe sluzi. Kesice sadrže po 23g, a posavetovali su me da se maske mogu koristiti 2 - 3 puta, samo ih treba pažljivo vratiti u kesicu, a kesicu naravno držati u frižideru.

I na kraju

Ne potcenjujte moć određenih namernica i svežih pakovanja iz kuhinje. Imam prijateljicu koja već godinama unazad svakog dana umiva lice jogurtom. Čak i kad se uzmu u obzir genetske predispozicije, i dalje je neverovatno šta tih deset minuta jogurta radi njenoj koži. O jogurtu i pilingu na bazi jogurta sam već pisala ovde, a ovog leta vam preporučujem i bananu. Iseckanu na kolutove ili u obliku paste, nanesite na lice i sačekajte. Neki kažu da se u to može dodati i med i limunov sok, ali ja nisam išla tako daleko :D. Banana je puna vitamina i minerala, a podnosi je svaki tip kože.

Uz sve rečeno, ne zaboravite da uživate! A ako imate još neki savet ili preporuku, kada su maske ili letnja nega kože u pitanju, obavezno se raspišite u komentaru :)

7 komentara

  1. cita m sa plaze i pokusavam tri puta da posaljem komentar. sad sam se zainatila :) odlican tekst jelena, korejske maske zvuce super letujem u grckoj pa cu ih potraziti. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Majo, pre svega hvala što me čitate i na plaži, to mi baš imponuje :D A posebno hvala na komentaru. Mislim da ćete ove maske naći u većini njihovih apoteka (a u kojem god mestu da letujete, sigurno ima bar jedna apoteka :D). Lep provod!

      Izbriši
  2. Pre 15-tak dana sam prvi put probala sheet masku Victoria Active Gold, odusevila sam . Naravno-pre toga je bila u frizideru :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To je ona što izgledom asocira na Agamemnonovu zlatnu masku? :D Sheet maske su potpuni hit, mislim da vrede a ja sam im se ove sezone baš posvetila.

      Izbriši
  3. Ova Balea kombinacija je vrlo interesantna i povoljna.
    Ja obicno kupim jednu masku i trosim je cele godine, a povremeno kupim neku kesicu cisto da promenim. Pristalica sam minimalizma kad su zalihe bilo cega u pitanju i ne volim da nagomilavam kad ne mogu da potrosim. I da, lenja sam da spremam ove kucne varijante, priznajem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kada su maske u pitanju, cenim raznovrsnost a ceni je i moja koža :). Uvek rotiram dve do tri, od kojih je redosled obično ovakav: piling maska, hidratantna, hranljiva.

      Slažem se da nema poente nagomilavati kozmetiku.

      A što se lenjosti tiče, delimo je :). I ja sam često inertna za razne DIY varijante, ponekad zaista nemam ni vremena, ali onda mi često bude i žao. A pošto ne volim preterano da žalim u životu, odlučila sam da malo poradim na disciplini i ko zna, možda jednog dana i pobedim svoju lenjost :D.

      Izbriši
  4. S vremena na vreme svratim na tvoj blog, i presrećna sam kada vidim da mi se nakupilo nekoliko novih postova koje sam propustila, i bacim se na čitanje=uživanje.

    Želim da ti preporučim Balea maske za lice, u kesicama, a naročito onu sa mineralima mrtvog mora. Oduševljena sam zaista. Jedina, iz te grupe proizvoda koja mi se nije dopala je roze, koja peel off. Ostalim maskicama sam oduševljena.

    OdgovoriIzbriši