Nega kose: O farbama i tretmanima za oporavak kose

Retko pišem o nezi kose, ali kad god dobijem kompliment na njen izgled, čini mi se da porastem za koji milimetar više. Za mene je ona važan detalj i uz oči, definitivno prvo što primetim na drugim ljudima. Verovatno iz tog razloga volim neobične frizure i lepu, negovanu kosu, a kako je najčešće pitanje koje dobijam vezano za njenu boju i način na koji je održavam, u današnjem tekstu pišem o iskustvu sa farbama, kao i tretmanima za obnovu i jačanje kose koje smatram podjednako važnim, budući da farbanu kosu nije nimalo lako održati zdravom i sjajnom.


Kao dugogodišnja crvenokosa, neću pogrešiti ako kažem da sam koristila većinu farbi dostupnih na našem tržištu, od onih drogerijskih do salonskih. I mada sam se dugo farbala sama i to prilično uspešno, istina je da sam rezultatom bila potpuno zadovoljna tek pošto sam postupak prepustila umeću frizera. Za bojenje u crveno jedno vreme sam koristila L'Oreal i Garnier farbe, koje su kod nas nekako i najpopularnije. L'Orealovim sam bila posebno zadovoljna, ali sam se tek sa kombinacijom Revlon profesionalnih boja približila nijansi koju sam dugo želela.

Verovatno nijedna boja nije tako interesantna kao crvena, ali se nažalost baš crvena najlakše i najbrže ispira. Istina neke farbe se ispiraju više, a neke manje što negde i jeste u vezi sa količinom para koju izdvojite za proizvod. Profesionalne linije su po kvalitetu svakako nekoliko lestvica iznad, ali bih rekla da na kraju najveću razliku pravi prateća nega.

Moja želja su oduvek bile jarke zlatno-bakarne nijanse. Nezgodno kod ovakvih nijansi je što je teško očuvati intenzitet boje, pa su česta farbanja neminovna a to baš i ne ide u prilog zdravlju kose. Plus, kao boje su veoma zahtevne. Na kosi koja je nešto suvlja i nedovoljno negovana, umeju da izgledaju isprano, neuredno i posebno loše što naročito dolazi do izražaja leti.


Od skora kosu bojim Aloxxi farbama (fotka gore). Veoma sam zadovoljna paletom, njihovim prime/lock sistemom kolorizacije i programom nege kojim se održava intenzitet boje i za sada ne planiram da se udaljavam od ovog brenda. Boja se pranjem svakako ispira u određenoj meri, ali sporije i ravnomernije, a ono što mi je posebno impresivno jeste da kosa i kroz nekoliko pranja zadržava sjaj. 

U poslednjih godinu dana, dosta su me zainteresovali tretmani za obnovu i jačanje kose. Zdrava kosa je sjajna, gipka i lako pokretna, ali kako je održati takvom uz redovno farbanje i stilizovanje? U nastavku predstavljam tri salonska tretmana koja sam isprobala ili planiram da isprobam, od kojih prvi zapravo i nije tretman već postupak osvežavanja dlake, bez makaza.


Split Ender PRO

Split Ender je profesionalni trimert kojim se mogu ukloniti ispucali i oštećeni vrhovi kose bez skraćivanja njene osnovne dužine. U pitanju je američki izum koji se kod nas pojavio relativno skoro. Frizeri kažu da na ovaj način oštećeni krajevi nestaju lakše, brže i sigurnije nego makazama (uklanja i do 150 000 vrhova kose za manje od 30 minuta).

Pre upotrebe trimera, kosa mora biti čista i raščešljana. Sam aparat izgledom podseća na nešto glomazniju presu. Tokom postupka frizer tretira pramen po pramen celom dužinom, dva do tri puta u zavisnosti od stepena oštećenja. Važno je zahvatiti manje pramenove, pa postupak može da traje kraće ili duže, zavisi od toga koliko je kosa duga i gusta.

Moja kosa je duga i prilično gusta, a pošto mi je usluga rađena na celoj dužini, uz pranje kose i naknadno feniranje, u salonu sam se zadržala nešto više od sat vremena. Postupak bih ocenila kao vrlo uspešan, kosa je zadržala oblik i dužinu sa kojom sam ušetala u salon, ali su krajevi nakon tretmana zaista osveženi, što sam mogla da vidim i osetim pod prstima pre feniranja. Ispucali vrhovi su nestali, a kosa je bila mekša i glađa.

Ukoliko ne želite da skraćujete dužinu kose, ovo je verovatno idealan i najprirodniji način da je osvežite. Napomenula bih da je Split Ender predviđen za uklanjanje vrhova dužine od 3mm do 6mm i nije rešenje za kosu koja pati od velikih oštećenja.


ColorpHlex

je tretman za zaštitu kose. Kada se koristi prilikom bojenja i blanširanja, smanjuje oštećenja i produžava trajanje boje, a kao samostalan tretman opet popravlja oštećenu dlaku "iznutra", jača vlas i utiče na njen kvalitet. Po principu delovanja i načinu primene sličan je već proslavljenom Olaplex/u. Mada dejstvo baziraju na potpuno različitim aktivnim komponentama, oba tretmana na sličan način ojačavaju strukturu proteina kako bi kosa zadržala snagu i čvrstinu i na osnovu mnogih utisaka koji su do mene stigli, rekla bih da su oba podjednako efikasna.

Međutim razlike ipak postoje, a ona koja se meni čini bitnom je činjenica da Colorphlex prilikom farbanja ne smanjuje jačinu razvijača, pa se ne mora koristiti veća koncentracija hidrogena i nema potrebe za dužim vremenom delovanja farbe.

Ukoliko imate iskustva sa ovim tretmanom, raspišite se u komentaru. Planiram da ga odradim i značilo bi mi da pročitam još nečije mišljenje ili iskustvo :).


Aloxxi intenzivan tretman

Još jedan postupak za negu i lečenje hemijski tretirane i dehidrirane kose, koji ne treba podceniti. Zasniva se na profesionalnim Aloxxi proizvodima bogatim organskim keratinom i proteinima, a podrazumeva pet jednostavnih koraka: šamponiranje tretmanskim šamponom bez sulfata, nanošenje želatinskog proteina za rekonstrukciju dlake, ponovno šamponiranje i nanošenje koncentrovane keratinske maske za dubinsko delovanje. Pošto se kosa ispere i osuši, u završnom koraku tretira se serumom za potpun oporavak na bazi esencijalnih biljnih ulja.

Ovo je nešto što će brzo oživeti suvu i beživotnu kosu kojoj fali sjaj i gipkost i povećati otpornost dlake. U  zavisnosti od stepena oštećenja tretman se može ponavljati na mesečnom nivou ili češće. Mislim da je cenom pristupačniji od mnogih sličnih profesionalnih tretmana, a očekivani finalni efekat ne izostaje.


I na kraju da napomenem da je sve gore opisane tretmane moguće zakazati u Aloxxi salonu na Terazijama. Na mesečnom nivou praktikuju različite popuste i isplative akcije što je razlog više da ih preporučim, a decembar je i mesec Aloxxi kupovine, što znači 30% popusta na sve proizvode za negu i stajling.

A pošto je vreme poklanjanja...

Aloxxi salon jednoj čitateljki poklanja uslugu Split Ender osvežavanja kose. Da biste učestvovali u izvlačenju, potrebno je:

- da ste iz Beograda i
- da u komentaru na ovaj tekst ostavite svoje ime, prezime i kontakt email.

Ime dobitnika znaćemo u nedelju, 04. decembra, a ja ću ga objaviti u update/u ovog posta.


********************************************
Najviše sreće u random izvlačenju imala je Jelena Šćekić. Molim Jelenu da mi se u narednih 24h javi mailom, pošto je izgleda ostavila pogresnu email adresu.

Svima koji su se prijavili, najlepše hvala na učestvovanju :).

Kakva su vaša iskustva sa farbama i profesionalnim tretmanima? Ima li neki koji biste voleli da odradite i zašto?

48 komentara

  1. Mirjana Seslija
    stipaljka1@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja vec dugo razmisljam o split enderu,prikupljam iskustva drugih djevojaka,ali su skroz podijeljena i ne znam sta bi jer mi je kosa tanka pa se bojim da je ne istanji jos.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da postoje dve veličine trimera (manji i veći) koje mogu da se menjaju i u principu da bi frizura održala oblik, važno je prolaziti isti broj puta kroz sve pramenove i birati približno sličnu veličinu pramena. Prilično sam sigurna da se sa tanjom kosom pažljivije radi, ali hajde da se ne pravim pametna, pa mislim da je najbolje da se posavetuješ sa frizerom :).

      Izbriši
    2. Dunja Vuksanovic
      vuksanovicdunja8@gmail.com 💇💆☺

      Izbriši
  3. Marija Jeremic ,marijamladenovic30@gmail.com :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Leonora Savić lea483@gmail.com :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Danijela Tomić
    danijelatomic7@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  6. Jaoo bas bih volela ovo da probam :D Pozdrav
    Emilija Popovic,emilymiller93@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  7. Andjelija Kolasinac, andjelijakolasinac1997@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  8. Ivana Milić
    ivanammilic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Milica Milošević-Meseldžija
    mmmmilica@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelena, zaboravih da napomenem da sam prosto opčinjena tvojom kosom! I sama sam pre jedno desetak godina bila crvenokosa i obožavala ovu boju na svojoj glavi.
      Ipak, rešila sam da se vratim u prirodnu, da ispoštujem svoju kosu dok nema sedih vlasi, ali čim se pojavi prva, eto opet dobre stare mene crvenokose! :)
      Danas, dve godine nakon porođaja, silnog opadanja kose koju ovo stanje nosi, nekako se i obnovila. Skraćivala sam je pre jedno dva meseca, ali baš pre neki dan uočih procvetale krajeve na nekim pramenovima. Obožavam svoju koselinu, ali ne bih tako brzo opet da je kratim, tako da bi joj, ukoliko me sreća posluži, tretiranje Split Ender trimerom tako pasalo, pa se prijavljujem sa zadovoljstvom! :)

      Izbriši
    2. Milice, hvala puno :).
      Lepo je kad možeš da uživaš u svojoj prirodnoj boji kose. Moja je najdosadnija na svetu, pepeljasto smeđa i nekako sam uvek želela da je pretvorim u neku življu i zabavniju :D. Puno sreće u izvlačenju!

      Izbriši
  10. Sara Stanković; sara_stankovic@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Dijana Denic
    dijana.denic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  12. Mirjana
    mikakika76@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  13. Jasmina Kovarbašić
    betty.boop.b007@mail.com

    OdgovoriIzbriši
  14. Kosa ti je divna!!!
    obradovicmilica81@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  15. Jovana Milosevic
    jovana.mil.19@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  16. Jelena, prvo da pohvalim tvoju kosu pocev od boje, preko duzine pa do samog stanja kose. Vidi se da ulazes dosta nege oko nje sto se itekako vidi.Imam neku svoju kucnu metodu uklanjanja ispucalih vrhova ali bih volela da probam profesionalni tretman i tako uspesnije dodjem do sopstvenog challenge-a a to je da pustim kosu do nivoa pupka, nadam se do proleca. Jelena Šćekić, jelena.scekic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Najlepše hvala :). Sme li da se zna kakva kućna metoda je u pitanju?

      Izbriši
    2. Nije nikakva tajna, to je ono klasično uvrtanje pramenova u "vrpcu" i ono što viri izvan se trimuje. Ima nekoliko tutorijana na youtube o tome, ali svakako je to daleko od profesionalnog tretmana :)

      Izbriši
  17. Jelena Vasović,jelenaoo26@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Svetlana Tanasijevic
    svetlana.tanasijevic@yahoo.com
    Pozdrav! :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Miroslava Bogdanović
    malecko86@gmail.com
    Odlični farbam se dosta dugo iako imam 30 godina imam dosta sedih, ali sam od prošle godine prestala da se farbam, tako da sada puštam da mi izraste skroz moja prirodna boja i da odlučim dal ću pamenove da radim ili ponovo farbam, jer mi inače ne smetaju sede, to je nasleđe. A jedino što bih volela da probam je "velaterapia" jer imam dosta ispucalih krajeva koji su posledica farbanja a ne bih da skraćujem dužinu kose :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čitala sam o tom metodu, kažu da je bio popularan još od 60ih godina. Stvarno zvuči zanimljivo, ali nisam sigurna da bih smela da sednem u stolicu i prepustim se frizeru sa plamenom u rukama :D.

      Izbriši
  20. Katarina Antonic, katarina.antonic.87.12@ict.edu.rs

    OdgovoriIzbriši
  21. Jovana Jovanovic.
    jovana94jovanovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  22. Zdravo Jelena
    Da li možda znaš koju boju koristi devojka koja je na slici sa tobom? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je Ana tada kada je uslikana ta fotka, koristila Garnier Color naturals 7.40, ali možda je bolje da proveriš direktno sa njom > beautystuffbyana.com

      Izbriši
  23. Nisam iz Beograda, ali i dalje sam verna čitateljka i uvek voljna da platim poštarinu ukoliko baš mene izaberete :)

    Sandra Kostić
    volare1989@yahoo.com

    Oduvek su me oduševljavale nestandardne boje kose kao što su pastelna ljubičasta, tirkizna, ali nikad nisam imala hrabrosti istim bojama da ofarbam kosu jer je uvek bio neki drugi razlog prisutan. Sad kako se bližim tridesetoj, šanse da ofarbam kosu u neku od tih nijansi su sve manje :/ Nikad nisam farbala kosu generalno, ni samostalno, ni profesionalno zbog straha od oštećenja a i zato što su mi frizerke govorile kako mi ne bi stajala lepo ni svetlija niti tamnija boja kose, tako da, bas su me ohrabrile :D Pojavljuje mi se sve više sedih i zbog toga bih volela da isprobam tzv preliv, jer koliko sam upoznata ne oštećuje mnogo kosu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo Sandra :),

      uslov za boravak u Beogradu je stavljen samo iz razloga što se salon koji će čitateljku počastiti ovom uslugom nalazi u Beogradu.

      Pronašla sam se u komentaru, jer su mi poznate slične priče o tome šta mi sve neće stajati. Mislim da dobar frizer može da izvede skoro sve na svakoj kosi (naravno pitanje je samo po cenu čega i koliko će kasnije samo održavanje biti komplikovano, pa u tom smislu valja čuti preporuku i savet). Meni su svojevremeno pričali kako mi neće stajati stepenasta kosa, jer je previše gusta za ovu i onu frizuru i kako nikada neću moći da imam tu i tu crvenu boju zbog ovakvog i onakvog pigmenta. Bitno je da pronađeš frizera koji zna šta radi, ne plaši se da eksperimentiše sa tvojom kosom i sa kojim se slažeš na nekom mentalnom nivou :) Znam da zvuči pomalo suludo :D, ali je zaista tako. I još nešto, ne znam zašto bi te tridesete sprečavale da prošetaš ljubičastu, tirkiznu ili bilo koju drugu boju. Evo ja sa svojih 35. te apsolutno ohrabrujem da kreneš u isprobavanje:).

      Izbriši
    2. Skroz sam previdela ovaj deo za uslugu, procitala sam da se split ender deli pa reko ne kosta me nista da probam xD Izvini,evo diskvalifikujem samu sebe :D

      Moje obrve i ja ti se zahvaljujemo na ohrabrenju, jer su one razlog zasto sam se naslusala tih komentara kako mi nista zivo ne bi stajalo! :DD

      Izbriši
  24. Katarina Jovic
    jovickatarina94@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  25. Danka Kovač
    danka_kovach@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  26. Danijela Mekic,mekic.danijela.private@gmail.com :-)

    OdgovoriIzbriši
  27. Vau,imam jako dugacku kosu i ovaj tretman bi dobro dosao.
    ljiljaa@hotmail.rs

    OdgovoriIzbriši
  28. Jovana Aleksić
    cerveza616@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  29. Ja sam se poprilično namučila sa čestim farbanjem jer sam iz plave prešla u smeđu koja se baš mnogo ispirala. Spasila sam kosu kada sam počela da koristim šampon Revlon 45 days uz povremeno nanošenje Nutri Color Creme maske koja ima funkciju osvežavanja boje. Sve proizvodi postoje i za riđokose pa imaš moju toplu preporuku iz isprobavanje.

    Pozdrav,

    Jelena
    milojkovicjelena@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  30. Jelena Didanovic,
    ddidanovic@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  31. Jao sad si me sa ovim postom zainteresovala da probam njihove farbe. U poslednje vreme kosa mi je nekako bas suva i krajevi su mi uzasni, a pustam kosu, pa je sve skracujem po malo sto nije dovoljno. Zapravo zainteresovala si me i za Split Ender, pa cu da se prijavim. Ako ne ubodes bas mene da izvuces, mozda odem i sama na to.
    Aleksandra Ćiprijanović
    aleksciprijanovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši