Moj izbor: Na klik do savršenog poklona + Nagrađivanje

Preostalo je još svega par dana do onog magičnog trenutka na kraju svake godine, kada se suočavamo sa početkom neke nove čarolije :). Ako bih prethodnih dvanaest meseci morala da rekapituliram, rekla bih da sam malo pisala, ali sam puno čitala. Više sam slušala, nego što sam pričala, manje planirala a više radila, dosta sam putovala i puno, puno sam naučila. I sve sam radila haotično i u minut do dvanaest, pa tako i naredni tekstovi stižu u poslednjem trenutku, ali ipak stižu i nadam se da ćete u njima uživati. U današnjem, koji je za vas pripremio Đole - jer ne znam osobu koja voli praznike, poklone, aplikacije i čudesa digitalnog sveta više od njega - pričamo o knjigama u digitalnom formatu, sjajnim servisima i pretplatama koje mogu biti odličan način da se nekome zahvalite na prijateljstvu ili zajedno uživate tokom predstojećih praznika.


Pred kraj svake godine krećem sa pravljenjem različitih spiskova: spisak poklona, majstora koje treba pozvati pred praznike, teretana koje valja uzeti u razmatranje za narednu godinu i spisak svih onih stvari koje treba da uradim, kako bi konačno postao produktivan. Sve u svemu, liste se dele na dve grupe: šoping i promene. Prva obično završi sa plusevima ispred svake stavke, druga pak završi sa gomilom minusa i upitnika. Kada su pokloni u pitanju, koliko god bio pažljiv neko uvek bude zaboravljen (što znači trčanje po prodavnicama u poslednjem trenutku i stajanje u beskonačno dugim redovima).

Ove godine spisak poklona je mnogo drugačiji nego prethodnih. Većina prijatelja je dobila decu tako da je fokus pretežno pao na paketiće sa igračkama, a ostali su dobro zakoračili u svet digitalne sadašnjice pa njima "Deda Mraz" isporučuje poklone preko mejlova, u svega par klikova. Digitalni pokloni su sjajna stvar, a najbolji deo u celoj priče je činjenica da ste oslobođeni od stresnnog šopinga i straha da ste nekome kupili nešto što već ima.

Magija pisane reči u digitalnom formatu

Ja sam jedan od onih prijatelja koji za poklon najčešće biraju knjigu. Čini mi se da su knjige nešto najsavršenije što možete nekome dati, jer putem knjige poklanjate ceo jedan svet, jedno novo iskustvo i utočište od stvarnosti koje nam je s vremena na vreme svima potrebno. Ono što iz ličnog iskustva sasvim sigurno znam je da ukoliko nekome poklonite pravu knjigu, možete mu otvoriti čitav jedan novi horizont.

Nekada sam umeo sate i sate da provodim po knjižarama i bibliotekama, tražeći neotkriveno blago, listajući nova i stara izdanja, čitajući pasuse. Uvek mi je bilo lako da odaberem knjgu koju treba da poklonim i uvek sam na slatkim mukama kada treba da odaberem knjigu za sebe. Zato je danas moja biblioteka tolika da knjige "izviru" sa svih strana:).


I mada i dalje volim tradicionalni, štampani format, shvatio sam da njegovo vreme polako prolazi. Ovu "modernizaciju" sam naročito prihvatio zbog činjenice da je tradicionalno izdavaštvo glavni pokretač industrije proizvodnje papira. Iste industrije koja je počela nemilosrdno da uništava prašume širom planete, kako bi zadovoljila potražnju novog hiperizdavačkog trenda. Tako da, mada volim miris knjiga i osećaj papira pod prstima, još više volim miris šume, dodir zelenog lišća i kore drveta.

Da ne govorim o činjenici da je mnogo lakše doći do knjige u digitalnom formatu i da vam je ista odmah dostupna na čitanje. Nema potrebe da naslov tražite po knjižarama, kopajući ispod brda pisanih dela estradnih "umetnica" ili da čekate da vam ista bude isporučena na kućnu adresu. Jednostavno kliknete, i knjiga vam "doleti" na tablet ili e-reader. Još jedna divna stvar sa elektronskim knjigama je ta što sa sobom možete poneti čitavu biblioteku i nikada ne biti ograničeni brojem knjiga, a ukoliko volite da prelistate i neki časopis, onda je digitalni format pravo rešenje za vas.

Kindle

Servis kompanije Amazon, namenjen prodaji elektronskih knjiga, trenutno je jedina opcija legalno dostupna kod nas. Izbor knjiga je neverovatan i obuhvata skoro sve što bi moglo da vam padne na pamet, od beletristike do stručne literature. Knjige su uglavnom na engleskom jeziku, ukoliko kupujete preko američkog sajta (amazon.com) ili britanskog (amazon.co.uk). Kad se jednom registrujete i obavite prvu kupovinu, od svake naredne deli vas bukvalno jedan klik mišem. Dovoljno je da odaberete naslov i uređaj na koji želita da vam se knjiga pošalje. Meni se jako dopada činjenica da za skoro sve naslove možete dobiti "uzorak" odnosno prvih desetak strana, pa ako se "navučete" lako možete da nastavite sa čitanjem.

Jedna od novina koja je dostupna korisnicima Amazonovih Kindle i Audible aplikacija je naizmenično čitanje i slušanje. Obeležite dokle ste stali sa čitanjem u Kindle aplikaciji i zatim možete da produžite da slušate naraciju preko Audible aplikacije (na primer dok vozite, pešačite ili trčite), pauzirate slušanje i aplikacija vas automatski vodi do mesta odakle možete da nastavite sa čitanjem. Morate priznati da je ovo jako zgodna opcija :).

Kindle aplikacija je dostupna na skoro svim platformama i uređajima i vrlo je jednostavna za korišćenje, a još je jednostavnija za poklanjanje. Dovoljno je da na Amzonovom sajtu odaberete dizajn (ukoliko već nemate neki koji ste sami spremili), iznos koji planirate da poklonite (minimum 25$), napišete kratku poruku i odaberete datum i vreme kada želite da poklon stigne na e-mejl željene osobe.

Audible

Ukoliko niste u mogućnosti da čitate, skinite Audible za vaš pametan uređaj (iOS, Android, Windows ili Fire) i slušajte! Ovo je ubedljivo najveća i najbolje snabdevena kolekcija audio knjiga na jednom mestu. Meni se naročito sviđa izbor memoara i autobiografija, a većinu savremenih čitaju njihovi autori što im daje poseban šarm. Neka književna dela su dodatno dramatizovana pa podsećaju pomalo na radio drame, što se meni iskreno i ne dopada previše. Srećom pa je to jasno naglašeno u samom opisu. Za sve vas koji ste aktivni na socijalnim mrežama i volite da podelite dobar citat ili pasus, Audible omogućava kreiranje audio klipova koje vrlo lako možete da podelite sa svetom.

Posebna poslastica, naročito za fanove Harry Potter/a, je kolekcija od sedam knjiga koje čita Stiven Fraj, uz koju dosadno zimsko sivilo postaje magično, a vožnja gradskim autobusom ili kolima od i do posla predivna avantura.

Audible možete da koristite u formatu mesečne pretplate koja iznoi 15$ i uz koju dobijate 1 knjigu mesečno po slobodnom izboru, gomilu fenomenalnih podkasta specijalno napravljenih za korisnike aplikacije, od kojih moje tople preporuke imaju Masterss of Fiction (Short Stories. Big names.) i Bedtime Stories for Cynics.

Nekoliko mojih prijatelja, koji vode izuzetno aktivne živote i nemaju puno vremena za čitanje, ove Nove godine očekuju mesečne poklon članarine. Audible inače daje mogućnost da kupite ili poklonite posebna izdanja, bez obavezivanja na mesečnu članarinu.

Zinio

Moja ljubav prema servisu Zinio traje od momenta kada sam kupio iPad i još uvek ima isti intenzitet kao i na samom početku. Za one koji ne znaju, Zinio je jedan od najvećih digitalnih kioska koji nudi kupovinu i pratplate na skoro sve strane časopise kojih možete da se setite. Ono što Zinio odvaja od drugih sličnih servisa su česte akcije i pratplate od 5$, pa tako neretko možete da obezbedite višegodišnju pretplatu na omiljena izdanja po ceni godišnje.

Ja non stop nešto čitam. Kad nemam šta pametno da radim, ja čitam. Uglavnom čitam knjige ali imam i podužu listu časopisa koje bistrim svake nedelje ili meseca. U svakom slučaju vreme provedeno na plaži, u avionu, autobusu ili kod kuće postaje značajno kraće uz Zinio. A ukoliko pratite desetak publikacija poput mene, onda se definitivno slažete da je mnogo lakše nositi sa sobom jedan tablet nego deset časopisa i knjiga :).

Zinio ima poklon vaučere od 15$, 25$ i 50$ u kombinaciji sa čestim akcijama i rasprodajama. Uz ovaj servis definitivno možete učiniti nekog srećnim, ne samo naredne već nekoliko narednih godina.

Novinarnica

Ovo je domaći pandan Kindle-u i Zinio-u i definitivno jedna od meni omiljenih domaćih aplikacija i servisa. Nažalost poklon vaučeri im još uvek nisu u funkciji tako da ove praznične sezone nećete moći da počastite nikog drugog osim sebe, što i nije tako loše :). Skoro svi domaći i regionalni časopisi na jednom mestu, u praktičnom formatu i lako dostupni.

Moram da priznam da sam Novinarnicu zavoleo pre svega zbog Politikinog Zabavnika, koji u digitalnom formatu izgleda potpuno fenomenalo. Da ne spominjem činjenicu da je polugodišnja pretplata jako povoljna (svega 2000 dinara) i da vam novi broj stiže na tablet ma gde bili u tom trenutku, u zemlji ili svetu (naravno potrebno je da imate bilo kakvu internet konekciju).

I još nešto, preko novinarnice možete da kupite i elektronske knjige domaćih izdavača. Ja ovu uslugu još uvek nisam isprobao, ali definitivno planiram.


U nastavku priče o digitalnim paketićima, slede preporuke striming servisa i kako da na najbolji način uživate u njima, sa prijateljima i porodicom.

Od početka 2016. godine, Netflix potpuno normalno radi i kod nas, a početkom decembra obradovao nas je i Amazon svojim Amazone Prime Video servisom. Sada su nam dostupna dva od tri globalna striming giganta i svaki ima da ponudi nešto zanimljivo. Iskreno, ja nisam mogao da se odlučim samo za jedan tako da trenutno plaćam pretplate za oba. Iako je ponuda serija i filmova, zbog izuzetno komplikovanog sistema autorskih prava i distribucije, malo siromašnija u odnosu na onu u Americi, oba servisa nude više nego dovoljnu količinu sadržaja da ostanete prikovani danima ispred ekrana.

Netflix

nudi ogromnu kolekciju filmova i serija namenjenu svim uzrastima i interesima. Kod nas je još uvek dostupan samo sa engleskim titlovima što mnoge korisnike na žalost odbija u startu. Dok Netflix ne počne sa titlovanjem programa na jezike koji se govore i razumeju u regionu, bojim se da će ovo biti zabava samo za one koji solidno vladaju engleskim. Ukoliko imate prijatelje koji uživaju u gledanju filmova i serija, a ne užasavaju se činjenice da nema titlova ili im ne smeta gledanje filmova sa titlovima na engleskom, onda ste verovatno pronašli idealan poklon za njih.

Poklon vaučeri za Netflix su dostupni preko Amazona u vrednosti od 25$ do 75$ (postoji opcija da unesete veću sumu), što će nekome ko još uvek nije otkrio čari Netflixa omogućiti da baci pogled i navuče se do te mere da će zaboraviti kako izgleda televizijski program (guilty! :D).

Iako kod nas zbog gore pomenutih geografskih ograničenja nema gomile serija i filmova (i mada se taj problem lako rešava uz pomoć kvalitetnog VPNa), Netflix ima finu bazu iz sopstvene produkcije koji spadaju u red vrhunskih, tako da nećete osetiti veliki nedostatak po tom pitanju. Od Narcos i The House of Cards, preko Sense8 do Gilmore Girls, u ponudi su sati i sati kvalitetnog sadržaja koji možete da gledate onim tempom kojim želite budući da je Netflix počeo prvi sa objavljivanjem svih epizoda odjednom.

Amazon Prime Video

Za razliku od Netflixa koji koristi sofisticirane algoritme za analize ponašanja korisnika i sadržaja koji gledaju, a na osnovu kojih kasnije pravi program, Amazon ipak ima malo klasičniji "studijski" pristup čitavoj priči oko proizvodnje originalnih sadržaja i odabiranja sadržaja koje planira da distribuira. Zato većina njihovih serija i filmova ne ostaje kritički nezapažena o čemu svedoče i brojne nagrade, od Emija do Zlatnih Globusa.

Dostupni u preko 190 zemalja uključujući i našu, Amazon Prime Video definitivno nudi veći i kvalitetniji izbor koji je nažalost zbog autorskih i distribucionih prava uglavnom još uvek nedostupan kod nas (mada se taj problem, kao što rekoh, rešava dobrim VPN servisom). Amazon, kao i Netflix, ne nudi domaćim korsinicima lokalizovane titlove tako da se u samom startu sužava broj potencijalnih korisnika.

Prime Video dolazi kao deo velikog Amazon Prime paketa usluga čiji najveći deo još uvek nije dostupan kod nas ali se stvari polako menjaju. Za sada je moguće uživati u servisu za video striming, Kindle Prime, koji vam omogućava da određene naslove besplatno čitate preko Kindle aplikacije ili uređaja kao i Audible Channels (koje sam pomenuo u prethodnom tekstu). Audio Prime Music ostaje trenutno nedostupan (mada postoje naznake da će profunkcionisati u narednoj godini).

Ukoliko poznajete nekog ko obožava filmove i serije, voli da povremeno pročita neku knjigu i uživa u podkastima, onda toj osobi možete pokloniti Amazon Prime za 33$ za 3 meseca ili 99$ za celu godinu. 

I još nešto


Svake godine pravimo različite liste novogodišnjih odluka na kojima dodajemo stvari koje želimo da promenimo, kako bi naš život postao bolji. Od pre par godina, ja sam na tu listu počeo da dodajem po jednu stavku koja će pomoći da svet postane bolje mesto za život. Tako sam za par godina drastično smanjio broj kupljenih štampanih knjiga i časopisa, skoro u potpunosti prestao da kupujem CD, DVD i BluRay diskove i počeo da selektujem papir i plastiku kako bi se lakše reciklirali.

Prelazak na potpuno digitalna izdanja i striming servise je moj način da makar malo smanjim štetu koju lično, svojim navikama, nanosim planeti. Nadam se da ću ovim digitalnim poklonima inspirisati barem deo svojih prijatelja da u narednoj godini, učine to isto :).

Nagrađivanje


Priča o poklonima ne može da prođe bez darivanja, posebno kada smo u Decembru. Jednog čitaoca ću nagraditi specijalnim paketom, punim divnih kozmetičkih iznenađenja deset različitih brendova (među kojima su: Sephora, Too Faced, Eucerin, Inglot, Max Factor, Bioderma, L'Oreal Paris, Weleda, Sleek, Bourjois) i još nekih važnih stvarčica koje smatram neophodnim za dobar početak, više mudrosti i bolju organizaciju u Novoj godini.  


Da biste učestvovali u ovom nagrađivanju, potrebno je da:

- u komentaru napišete svoje ime, kontakt email, kao i odgovor na pitanje: koliko vremena i pažnje izdvajate na kupovinu i ukrašavanje poklona i kada vas je neki poklon baš oborio s nogu? :)

Nagrađivanje traje do 14. januara, a 15. januara ću ime dobitnika objaviti na fb stranici "Moj neseser" i instagram profilu @jelengram :). 


Dobitnica beauty paketa je Dragana Milojević :). Molim Draganu da mi pošalje svoje kontakt podatke putem email/a, fb ili instagram inbox poruke. Kako joj je volja!

39 komentara

  1. Mnogo vremena izdvajam na kupovinu poklona, ali moram priznati da mi je veoma važno da to bude sve lepo upakovano, pa tome posvećujem posebnu pažnju.
    A upravo nedavno me je muž iznenadio sa malom kremicom za ruke iz DM-a sa mirisom maline, koja čarobno miriše i brzo se upija, a pakovanje je savršeno i za manje ženske torbice.

    Bojana Ćitić
    bojana.gazdic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  2. Obozavam da poklanjam i posebno volim da dam licni pecat tom poklonu, bilo da je to nesto sto sama napravim ili dodam, ili to bude handmade cestitka koje prave neke devojke kod nas po porudzbini, ali svakako vodim racuna da je poklon lepo i uredno upakovan a za to imam jednu kutiju uvek spremnu i nekoliko rolni ukrasnih papira za svaki slucaj. Poklon koji je mene odusevio je bio paket koji nije bio namenjen meni licno vec mom psu, gomila igracaka iste velicine u raznim zivotinjskim oblicima su odusevile kako kucu tako i mene pogotovo sto su sa ljubavlju doneseni preko pola sveta sa drugog kontinenta 💕
    Tanya Babjak
    tanyababjak@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  3. Na žalost sve manje pažnje pridajem odabiru i pakovanju poklona..prosto nemam vremena za to:(Radujem se kupovini poklona za sina i još neku meni dragu dečicu..uživam u biranju igračaka i slatkiša..Najiskrenije ću reći da se ne sećam kada sam ja dobila poklon za Novu godinu,uglavnom više volim da poklanjam..zato sam sebe samu častila ovaj put novom peglom:)i mojoj sreći nije bilo kraja... Ninoslava Manić,nmanic7779@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Svake godine planiram da kupim ukrasnu kesu sa slicicama irvasa, Sneska Belica i slicno i da lepo upakujem poklone sa sve masnicama, ali mi nikako ne ide od ruke, pogledam tutorijale za neko lepse ukrasavanje, ali me ruke ne slusaju, to sve lici samo ne na ono sto sam zamislila (bukvalno izgleda kao da je dete pokusavalo da upakuje na casu kod uciteljice xD), stoga se sve to zavrsi na kupovini lepe ukrasne kese. Vise vremena ulazem u ukrasavanje jelke, to me ispunjava (a i ide mi bolje za razliku od ukrasavanja poklona), a i na samu kupovinu koju obavljam temeljno i koja obicno traje par dana. Poklon koji me je oduseviio 2014. godine je od mog verenika (zapravo, nema veze sa kozmetikom) jeste to sto je napravio casopis o nama, od price kako smo se upoznali, moje biografije, nasih prvih fotografija sve do praznih stranica koju je prosle godine popunio pricom o tome kako me je zaprosio. Ocekujem i ove godine popunjenu stranicu :)
    Jelena Stevic, jelenas1812@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  5. Dragsna marinelasavic1@gmau.com
    Sto se tice izbora poklona i pakovanja trosim mnogo vremena jer zelim da dragu osobu obradujem od srca a ja ne pamtim kad me je neko obradovao bilo je to davno lad sam bila devojcica mojom omiljenom barbikom bila sam jako srecna

    OdgovoriIzbriši
  6. Sonja Janković soxy92@yahoo.com
    Ceo decembar provodim u smišljanju i pripremi poklona za najdraže kao i poklona za mamin rođendan koji je krajem decembra. Ovih dana me je oborio sa nogu neočekivani paketić od mog dragog a još više mašnica kojom je bio ukrašen jer je iste boje kao ukrasi na našoj jelci. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Volim da poklanjam,ali jos vise volim da dobijam poklone, ne mora da uvek bude neki skup poklon, naprotiv mene sitnice raduju... sto se pakovanja tice dosta vodim racuna o samom pakovanju, volim da sve bude kreativno ali ne preskupo odradjeno... volim kreativnost i sama sebe smatram kreativnom osobom, bavim dekupaz tehnikom
    skoro sam se obradovala lepom poklonu od svoje najbolje drugarice poklonila mi je losion za telo i kremu za ruke brenda Ziaja Srbija
    Maja Dencic
    majaduskovic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  8. Puno vremena volim da posvetim izboru poklona (sama kupovina ili izrada ne traje dugo, ali razmišljanje i planiranje ume da potraje). Volim da darujem, ali i da primam poklone. Osmišljavam sam poklon gotovo jednako dugo kao i pakovanje. Stoga nisam uvek spremna da pakovanje prepustim prodavcu (uz izuzetke, naravno). Bije me čak dobar glas da umem da kupim lepe i praktične poklone, baš ono što je neko želeo, a papire za pakovanje, trake, drangulije koje se mogu naći na poklonu sakupljam godinama. Gotovo uvek imam na raspolaganju, čak i kad nisam dovoljno inspirisana. Prava stationary hoarderka :) Najviše me obraduju pokloni u koje je neko uložio vreme i trud da ih napravi - kolači ili neka napravljena sitnica, idealno sa nekom ličnom pričom ili mali znak pažnje, verujem da nisam zahtevna.
    Evo, baš oko Nove godine najviše mojih najdražih proslavlja i rođendane, intenzivno ovih dana mozgam i planiram...
    Baš ovo je odličan tekst za neodlučne, ali one koje bi želeli da ostanu verni novim tehnoogijama i ne daruju previše "retro" poklone.
    Ana Novaković
    novakovicana@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  9. Đurđica
    djmaslak@vip.hr
    Na izbor poklona izdvajam dosta vremena i uvijek to radim od srca. Posvetim se svakom poklonu za svaku osobu. Znam što se toj osobi sviđa ili što si želi i vodim se po tome. Nikad ne čekam zadnji trenutak za kupnju, nego već dosta ranije planiram i smišljam i zaista se od srca trudim kod odabira. Jednako tako volim poklone i zamotati, onako posebno i lijepo.
    Mene često pokloni obore s nogu. Nisu potrebne velike stvari, dapače, sitnice me češće obore s nogu jer vidim da je ta osoba koja me je darovala, odabrala s pažnjom. Zna što me oduševljava i usrećuje.

    OdgovoriIzbriši
  10. Marija Mihajlovic
    marijar.marija@gmail.com
    Na odabir poklona ne izdvajam previse vremena jer znam sta moji najblizi zele tako da im to i obezbedim�� Volim poklone, i uvek me obori s' nogu nesto sto ja dugo dugo zelim,makar i neka sitnica koju ja eto nisam kupila ali mi je neko od mojih (citaj MUZ) pokloni. Veoma mi je bitno da slysam ljude i njihove zelje, kao i oni mene jer tu nikada nema greske.

    OdgovoriIzbriši
  11. jecaveca@yahoo.com
    Jelena Mitrovic
    Na odabir i pakovanje poklona trosim dosta vremena jer zelim da to bude pravi izbor za odredjenu osobu. Nekad sam u stanju da provedem dane obilazeci izloge, osluskujuci svoj instinkt, a nekad bude dovoljno i manje vremena.
    Prosle godine bila sam odusevljena Givenchy paketom koji je sadrzao toal.vodu Live Irrestible, cetvorobojnu senku, ruz i ogledalce. ��

    OdgovoriIzbriši
  12. Svaki poklon koji kupim nekom znaci da je kupljen ili jednostavno napravljen od srca..bez obzira da li je njegova vrednost mala ili velika,da je rec o nekoj sitnici ili krupnoj stvari...mislim da je od svega najvaznije da smo na takav nacin pokazali da nam je stalo do te osobe, da joj ukazujemo paznju i da je postujemo, jednostavno da smo je se setili i da je nismo zaboravili.. volim lepo upakovane pokloncice..sjajni papir...ukrasni papir..ili da sama pravim omot od ranih papira za uvijanje i ukrasavanje..uglavnom se nadje neka zvezdica u raznim bojama jer ih obozavam,ili ukrasna masna koju sama napravim sa puno ljubavi..jos uvek imam u svojoj kutiji koju cuvam omote od raznih poklona koji su posebni i zasluzuju da ih cuvam...Poklon koji me je oborio sa nogu je divna haljina koju sam dobila skoro, asimetricnog kroja, u dve boje, koja je na jednom ramenu ispupcena od cvrstog materijala,apsolutno nesvakidasnja i neobicna..koju nisam ocekivala i bila je veliko iznenadjenje..bukvalno me je ostavila bez daha.. FB- Slavica Milovanovic inst-slavicamilovanovic90 email-slavica.milovanovic1968@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  13. Maja Ugrenovic
    ugrenovic.maja88@gmail.com

    Ako mi vreme dozvoljava, uzivam u tome da duuugo razgledam i smisljam sta bi bio najzanimljiviji poklon za moje voljene ljude i koji bi ih najvise obradovao. Vise volim kada su pokloni originalni i od srca, i stvarno verujem da se ljudi vise i raduju kada vide da si ulozio trud i ljubav dok si trazio poklon bas za njih, sto znaci da vecina poklona uopste ne mora da bude ni skupa. Npr. svojoj najboljoj drugarici sam ove godine za rodjendan kupila deset Oreo cokolada (jer su joj omiljene), cvece i personalizovanu pop up box cestitku koje pravi jedna divna devojka i prodaje ih na internetu. Ne moram da kazem da je cestitka bila najjeftinija u celoj prici, ali je izazvala najvise odusevljenja :-) Volimo svi da uzivamo u ponekoj skupoj stvari,da se razumemo, ali iste nisu nuzne da se ljubav i pokaze, bitna je paznja ;-)

    Poslednji poklon koji me je oborio s nogu je knjiga, tj. novi dramski tekst o Hari Poteru, kupio mi je muz (sama cinjenica da on ne cita uopste, a zapamtio je kroz pricu da sam cekala da se knjiga pojavi u prodaji i da je istu kupio samoinicijativno , me je oborila s nogu :-D )
    Sta cu kad sam nerd :-D
    Pozdrav i srecni praznici! :-)

    OdgovoriIzbriši
  14. Iskrena da budem kupovini poklona i ukrašavanju istih prilikom pakovanja posvećujem zaista MNOGO PAŽNJE...VOLJE...ŽELJE i najviše LJUBAVI!

    Jer sve ono u šta uložite ne samo svoje VREME već i LJUBAV i svaki atom sebe...to će Vam tokom praznika a i posle grejati srce i dušu...u zimskim mesecima...još dugo...dugo...

    A ja sam se još kao sasvim mala curica više radovala OMOTU POKLONA nego samom poklonu u njemu...taj trenutak kada je ČAROLIJA nekako neizvesna...kao da lebdi u vazduhu...dok odmotavam ukrasnu trakicu a onda pažljivo...najpažjivije moguće skidam celofan ili drugi ukrasni papir...uh...VOLELA bih da sam makar na trenutak opet DETE...
    pa da se setim tog ČAROBNOG OSEĆAJA...
    Zato i sada kada sam već matora :) svu svoju pažnju i LJUBAV ulažem na odabir "PRAVIH" poklona i poklončića...za PRAVE LJUDE...a onda i u njihovo pakovanje i dekorisanje.
    Na neki samo "moj" poseban način! :)

    SREĆNI VAM PRAZNICI! :)

    Fb: Katarina Kaća Borić

    E-mail: katarinaboric51@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  15. Dosta vremen i pažnje posvecujem biranju kupovini i pakovanju poklona za drage osobe.Spisak osoba stavim u jednu svesku, e onda polako biram sta cu kome kupiti ..Poklon koji me je skoro oborio s nogu je poklon od muza za nasu 23 godisnjicu braka.

    OdgovoriIzbriši
  16. Ime: Aleksandra Čalamać
    mail: ana.calamac89@gmail.com
    Pozdrav svima...Svako ko me iole poznaje,zna koliko volim da uveseljavam ljude u svojoj blizini. Zaista puno, puno vremena i pažnje poklanjam odabiru poklona, jer obožavam osećaj topline koji me obuzme kada vidim sreću i osmeh na licima dragih ljudi sa kojima sam prešla hiljade kilometara i sa kojima delim nadu i želju za boljim sutra... SRECNI VAM PRAZNICI, LJUDI!!! :-* :-* :-* (triput, po srpski) P.S. A poklon koji me je baš, baš oborio s nogu..hmmm...verovatno svaka sitnica ( sad sam pitala dečka šta mu se čini da me je najviše oduševilo..on kaže PA TI SE SVEMU ODUŠEVLJAVAŠ)..POZDRAV

    OdgovoriIzbriši
  17. Ideje za poklone skladistim u glavi cim cujem cime se, draga mi osoba, odusevljava, i sta je cini srecnom. Oduvek je mene cinilo srecnom da nekome poklonim nesto sto znam da potajno prizeljkuje ili cemu se pak ni ne nada da ce jednog dana dobiti na poklon. Zato pri celom procesu odabira, pakovanja i darivanja poklona najvise volim momenat otvaranja i prvu reakciju. To je, bar meni, nesto neprocenjivo. Posto nemam puno problema sa tim sta pokloniti neretko puno paznje poklanjam samom pakovanju te su neka od mojih najinteresantnijih ideja bila u obliku velike bombone, zvezde, srca, ili kutije unutar druge, unutar trece -jer neizvesnost je takodje veliki deo cari :)
    Poklon koji je mene oborio s nogu, mogu reci, nije bio materijalne prirode. Kada mi se momak vratio ranije sa duzeg putovanja, potajno je zamolio mog brata da me bez mog znanja dovede na jednu lokaciju u gradu i da ode. Odveo me je na mesto gde smo momak i ja prvi put sedeli(tada jos kao prijatelji) i tu me je cekala prva ruza kao i malo ceduljce sa zagonetkom za sledecu lokaciju, koje je bila tamo je prvi put iskazao svoja osecanja prema meni gde me je takodje cekala jedna ruza i ceduljce. Da skratim pricu, poslednje mesto gde sam trebala da odem je tamo gde smo se prvi put poljubili i tamo me je cekao on, sa najsirim osmehom,najlepsim zelenim ocima i rukama rasirenim za zagrljaj. :)

    Ljubav je najlepsi poklon koji mozete dobiti. <3 ^_^

    Sandra Kostić
    ssystem89@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  18. Milana Kovacev
    milana.savic.kovacev@gmail.com
    Srecu cine male stvari,a najvise mi prijaju pokloni moje dece,nekako su mi oni najiskreniji....mislim da ce mi za ovu godinu biti priredjen najlepsi poklon,ne mogu ni da naslutim sta je...znam samo da sam dobila naredjenje od dece,to sam morala i da napisem na papiru,da cu cvrsto spavati u novogodisnjoj noci,kako bi oni mogli da ostave svoj poklon .

    OdgovoriIzbriši
  19. Poklon mora biti upakovan makar i u novinu i malo kanapa prosto da bi prica imala lep zavrsetak.To je onaj fini finis kao tacka na kraju recenice ili ram na slici.

    OdgovoriIzbriši
  20. Dragana Milojevic
    dragana11111991@gmail.com
    Instagram green_eyes111
    Dosta vremena mi je potrebno da odaberem poklon, volim sve prodavnice da obidjem (posto ih u mestu u kom zivim i nema mnogo) :D i onda odlucim sta je najbolji izbor a posebnu paznju posvetim ukrasavanju samog poklona, jer i sama volim kada je poklon lepo upakovan i kada lepo mirise :D Poklon koji me je oborio s nogu je jedna narukvica koju mi je poklonio decko, a posebna je ne zbog njene materijalne vrednosti nego zbog znacenja koje je obrazlozio sa "srce (privezak) kao znak moje ljubavi, detelina da te sreca prati i krilo andjela da te uvek cuva..." ^^ Srecni praznici draga Jelena! Hvala ti na zanimljivim predlozima :)

    OdgovoriIzbriši
  21. volim da obradujem moje drage i voljene osobe,nisam bila u mogucnosti da kupim veliki ili skup poklon.Poklanjala sam sitnice,neobican cvet ili aranzman,neobicna cestitka sa prigodnim stihovima sto dusu dotaknu.I ,pa ja jedina od drugarica imam tooo..ta je maskara najbolja na svetu,taj ruz je fantastican,pa taj miris svi traze,a nigde ga nema pa gde si pronasla te papuce,to je nevidjeno.A svi su svaki dan prolazili pored prodavnica,gde sam pazarila,ne kaze se uzalud sreca je mala,tu pored nas,samo je treba prepoznati,Meni licno je vazan samo znak paznje.Secam se samo 1993. godine,kad sam od srca pozelela bodic.za moju cerkicu,a nisam ga smela kupiti i bas taj bodic je moja sestra po klonila za Novu Godinu,a nikom nisam rekla da mi se svidja

    OdgovoriIzbriši
  22. Pridajem važnost samim poklonima, ali i pakovanju istih. Kada su u pitanju meni najbliži ljudi, najčešće ću sama nešto napraviti, ili bar dati lični pečat. Tako sam pravila snežnu kuglu od tegle sa slikom unutra, slagalicu od fotografije, privezak od zupčanika sata, neke figurice iz crtanih filmova, razne čestitke, a sve je uvek bilo pažljivo upakovano i naravno, sa posebnom posvetom. :) Poklon koji je mene najviše oduševio jeste jedan iz mojih detinjih dana. Kao sasvim mala devojčica ispod jelke sam našla muzičku kutiju u obliku šešira, prekrivenu crnim somotom spolja, a crveno-zlatnim motivima iznutra. Tu kutiju i dalje čuvam, a često je oko praznika i otvorim da se podsetim čarobne melodije. :)
    Andrea Tiri, andrea.tiri@hotmail.com

    OdgovoriIzbriši
  23. Dusica Veselinovic
    dushicaveselinovic.dv@gmail.com
    U idealnom slucaju, vec znam sta bih mogla nekoj bliskoj osobi pokloniti, tako da se ceo proces odvija u par minuta. Zato preferiram spontano poklanjanje, kada na slucajno naletim na idealan poklon. Poklanjanje za specijalne prilike mi je pomalo stresno, mada se trudim da budem brza u odabiru. :)

    Poklon koji je mene oborio sa nogu jeste knjiga Hobit u paketu sa dve karte za bioskopsku projekciju istoimenog filma, pre par godina. :)

    OdgovoriIzbriši
  24. Углавном доста времена потрошим да осмислим одговарајући поклон, али украшавањем се не бавим, јер једноставно немам склоности ка томе.
    Ове године ме је толико поклона оборило с ногу, да не бих могла издвојити само један као такав :)
    Јована, yoya.cr@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  25. Obicno brzo kupim poklon za prijatelje jer ih dobro poznajem pa ciljano odem i kupim ono sto znam da im se dopada. Volim da bude prakticno i korisno . Ako sam odmorna onda imam ideja i za pakovanje,masnice i duhovite cestitke i bas uzivam u tome. Evo i sad sam komsijskim klincima upakovala zanimljive pakete ,to je ono sto deca vole,a ja volim da vidim njihovo odusevljenje. Nazalost ljude u poslednje vreme sve vise mrzi da razmisljaju pa pribegavaju nekim vaucerima i poklon karticama sto uglavnom gubi draz ...ali dobro, necu sigurno da kazem e ne treba mi hvala kad ga dobijem ,zahvalicu se od srca naravno . fb i instgram profil Marina Suncica . Srdacan pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
  26. Sa radoscu i uzbudjenjem iscekujem ovaj period u godini. Jedan od osnovnih povoda za to je smisljanje i odabir pokloncica za drage ljude. Danima mozgam i planiram poklone, obracajuci paznju na svaki detaljcic. Papir, masna, kesa, cestitka, momenat darivanja... Cista radost u najavi! Mene cesto odusevljavaju prijatelji sitnim pokloncicima, jer znaju da se radujem kao malo dete raznim tricama. Poslednji poklon koji me je jako razveselio i raznezio je torba, koju sam tog dana gledala i Deda mraz (tacnije moj divni decko), se vratio i iznenadio me istom. Poenta poklona nije bila sama torba, vec cinjenica da je obratio paznju, zapamtio radnju i model torbe i tajnovitost prilikom kupovine. Tamara Pejovic; tamarahollywoodgirl@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  27. Najviše vremena odvojim za planiranje kupovine.Dok osmislim šta bi nekome odgovaralo i gde to mogu pronaći. Sama kupovina je kratka i jednostavna, dok pakovanje opet oduzima malo više vremena, jer volim da sama napravim ukrase, mašnice, čestitke...
    Poklon kojeg ću se uvek rado sećati je prva čestitka moje ćerke koju je sama nacrtala. Naravno, još uvek je čuvam.
    Olivera Babić
    olivera499@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  28. Brzo završim kupovinu poklona, jer prethodno pitam šta im treba jer nekako mi sigurnije da kupim nešto što im treba nego da im kupim nešto i da to nikad ne iskoriste da im skuplja prašinu, a oko pakovanja se najviše potrudim uvek kupim neku lepu kutiju koju kasnije mogu da iskoriste za odlaganje nakita ili nečeg drugog. A mene uvek obori neki cvet mimo rođendana ili praznika.

    Gordana Bogdanovic
    gordanabogdanovic51@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  29. Vanja Lazić, vanjaslazic@gmail.com
    Prethodnih godina sam imala vise vremena da se posvetim svakoj sitnici koja je u vezi sa pakovanjem moje paznje i ljubavi kroz neki materijalizovani predmet. Ljudi koji me okruzuju su posebni svako na svoj nacin, i u skladu sa tim im biram poklone, dok sa druge strane najvise volim da poklanjam ono stk bih i sama volela da dobijem ili u sta sam se uverila da je lepo, ali i korisno. Najvise volim sitnice koje ukazuju na to da neko poznaje srz tvoje duse, obozavam rucne radove, koji ne moraju biti skupi a imaju veliku sentimentalnu vrednost. Posebno se obradujem lepim cestitkama, ukrasnim papirima i kutijicama koje i sama volim da koristim za pakovanje drangulija za drage mi ljude. Malo paznje i truda, puno ljubavi i emocija i voljena osoba ce shvatiti pravu kolicinu ljubavi, koju bilo kakav predmet moze da nosi sa sobom. Poklon koji me je oborio s nogu bila je korpa sa personalizovanim sitnicama koje sam dobila od drugarica za devojacko vece: divno pismo, magnet koji je bas po mojoj meri i na kom je porukica koja opisuje moje unutrasnje bice, korpa koja je rucno farbana i ukrasena trakicama u omiljenim mi bojama itd. ♡

    OdgovoriIzbriši
  30. Obozavam pokone, i da delim i da dobijam. Skoro sam dobila cvece Bozicna zvezda, a sobzirom da obozavam cvece, ovaj poklon me zaista odusevio. A Bozicna zvezda je tako divna, da cak i oni koji ne vole cvece, odusevili bi se kada bi dobili na poklon. A sto se tice poklanjanja, uvek gledam da osobu iznenadim necim sto znam da prizeljkuje da ima, jer sam onda sigurna da ce poklon biti pun pogodak. I uvek se trudim da to bude sto originalnije i zanimljivije i nesto sto je dugotrajno, da se ta osoba duze seca :)
    FB Zorica Djurdjevic
    instagram @zokamiki.djurdjevic
    zokamiki.djurdjevic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  31. Mnogo paznje posvecujem odabiru poklona ali vise vremena mi ide na sitnice i na pakovanje istih, volim da bude posebno i da primalac poklona isti otvara sa osmehom 😊

    OdgovoriIzbriši
  32. Dragana Bošković Simić gaga0811984@hotmail.com
    Ja baš dosta vremena poklanjam pri izboru poklona za svoje najdraže i uvek se trudim da ih iznenadim,da ispunim želje i da ih oborim s nogu 😉 Uživam i u pakovanju, pa čak i kad je obična ukrasna kesa u pitanju trudim se da se slaže uz poklon.Poslednji put me najstarija ćerkica oduševila poklonom za Detinjce. Ona ima 7 godina,i pitala me mesec dana pre Detinjca šta najviše volim da mi neko pokloni,i ja odgovorila cipele. Onda je ona otišla kod tetke,muževe sestre,i zamolila je da joj da ako ima neke štikle koje joj više ne trebaju da bi se igrala. Tetka joj je dala,a ona ih je brzo upakovala u kutiju,koju je sama tako lepo ukrasila njenim crtežima,i ćutala 20 dana i to krila,da bi svojoj mami poklonila ono što mama najviše voli! 💖 Ostala sam bez teksta al mi je drago što me podseća na mene kad su pokloni u pitanju. 😉 Srećni praznici! 🎄😊💕🎉

    OdgovoriIzbriši
  33. Mnogo vremena provodim u istrazivanju sta bi se nekom dopalo kao poklon. Kada jednom odlucim, lako kupim poklon. Takodje, veoma mi je vazno da poklon bude lepo upakovan. Poslednje iznenadjenje je bio poklon od brata, kardigan bez boje koji sam jako dugo trazila.

    Marina
    mdjelic011@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  34. Ana Petrovic
    petraana6@gmail.com

    Uglavnom znam sta moji najblizi prijatelji vole i nemem mnogo dileme oko izbora i ukrasa. Ako je izabran sa ljubavlju i dat uz najdublje postovanje, ukrasi igraju tu najmanju ulogu.
    A najlepsi poklon sam dobila 24. januara 1996, kada sam rodila sina.

    OdgovoriIzbriši
  35. Jos kao klinka sam volela prakticne poklone, a takve sada ja volim da poklanjam. Mnogo vremena provodim u osmisljavanju toga kome sta da poklonim. Najteze je kupovati za decu i muskarce. Garderobu u poklon nosim jedino bebama i jako maloj deci. Carape ne racunam. Poklone retko kad pakujem. Obicno ih stavim u ukrasnu kesu. Ne secam se bas poklona koji su me oborili s nogu, a sigurno ih je bilo u proslost. Ipak, poklon koji smo muz i ja dobili za katolicki Bozic nas je mogu reci, zaista oborio s nogu. U pitanju je album sa slikama naseg sina koji je bas tada napunio 8 meseci. Sve njegove slike imamo na telefonu i racunaru i u planu nam je bilo da ih izradimo kada ustedimo nesto novca.

    Ana Maria Demsedi
    dusicadusic@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  36. Generalno ne volim da ostavljam kupovinu poklona u zadnji čas, već to radim planski neki duži vremenski period - lakše podnesem finansijski čini mi se, a i nekako mi predstavlja zadovoljstvo dok skupljam sitnice za neku dragu osobu. Trudim se uvek da osluškujem šta osoba kojoj želim nešto da poklonim priželjkuje, šta voli, itd..jer prosto ne volim da poklonim nekome nešto čisto reda radi, već da bude smisleno i korisno toj osobi. Za kraj pakovanje kao cherry on top - odluka u koju papir, kakvu mašnu, smisliti neku prigodnu poruku uz sve to, ... Slatke muke. :)
    Najomiljeniji poklon ikad mi je od drugarice koja se odselila odavde pre mog rodjendana, pa mi je ostavila kutijicu sa poklončićima na kojima je bio naznačen datum otvaranja i u kojima je bila po neka sitnica i poruka - dakle nešto kao advent kalendar. Apsolutno nešto predivno, i zaista me oborilo sa nogu. Divan gest divne osobe.

    Jelena G / jekonja91@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši
  37. Ja sam od onih što više vole da poklanjaju nego da primaju poklone. Nikako ne volim da ih kupujem reda radi već svakom posvetim vreme i potrudim se da to bude nešto bez čega neće moći da žive :) To radim toliko opsesivno da više niko neće društvo da mi pravi. A mene obraduje i sitnica ako steknem utisak da je neko birao baš za mene. Mada, od kada imam bebu, svi pokloni su za nju

    Pozdrav,

    Jelena Milojković
    milojkovicjelena@yahoo.com

    OdgovoriIzbriši