Bios Line Nature's: 5 proizvoda koje smo zavoleli

Većina ljudi koje poznajem ne eksperimentiše sa kozmetikom. Uglavnom zbog manjka interesovanja (jer ruku na srce, ima toliko zanimljivijih stvari u životu na koje se može potrošiti vreme), a jednim delom i iz straha (reakcija osetljive kože na pogrešan proizvod može poprilično da zagorča život). I onda priča o nezi ne ide dalje od već proverenih brendova koji se generacijski provlače kroz naša kupatila i TV reklame i daju nam sigurnost, jer ih prosto "svi koriste". I to je donekle OK.

Ja sam opet mišljenja da kozmetiku treba isprobavati, menjati i otkrivati iz više razloga, a ovde ću navesti samo dva. Prvo, danas je ponuda toliko bogata da za sličnu sumu novca gotovo uvek možete birati između kvalitetnijeg i nečega što je manje kvalitetno, a drugo zato što se koža nakon nekog vremena jednostavno zasiti istog tretmana.

U današnjem postu, Đole vam prenosi svoja iskustva o jednom od najdivnijih brendova prirodne kozmetike koji smo zajedno otkrili i zavoleli. Kako je njegova koža posebno osetljiva i ćudljiva, pomislila sam da će utisci koje on ima da podeli, u određenom smislu biti dragoceniji od mojih :). Ovaj brend je svojevremeno mogao da se nađe po bolje snabdevenim apotekama u Srbiji (doduše samo po nešto), ali nisam sigurna da li je to još uvek tako. U svakom slučaju, vredan je potrage pa ga imajte u vidu ukoliko volite da pazarite kozmetiku na putovanjima.



Letos sam prvi put napravio izlet u blogerske vode i mogu da kažem da mi je bilo jako zabavno. Toliko zabavno u stvari da sam rešio da malo češće pišem. Prvi tekst kod Jelene na blogu, bila je recenzija Nivea kolekcije za osetljivu kožu. Te proizvode sam koristio dugo i bio sam veoma zadovoljan. Nažalost, iz nekog razloga, od prošlog leta pomenutu kolekciju je jako teško pronaći (naročito Nivea Sensitive Gel za umivanje lica), pa sam u jednom momentu, rešio da odem do drogerije i kupim nešto novo.

Nesretno iskustvo sa La Roche-Posay penastim gelom

Sigurnosti radi odlučio sam se za dermokozmetiku. Izbor je pao na Effaclar Purifying Foaming Gel brenda La Roche-Posay, koji mi se učinio idealnim budući da je na tubici jasno stajalo da je namenjen masnoj i osetljivoj koži i da je dermatološki testiran na koži sklonoj nepravilnostima. Ipak, ovaj gel se ispostavio previše jak. Lice mi je bukvalno eksplodiralo posle nepunih nedelju dana. Moguće da sam ga koristio previše često, a verovatno je sve dodatno pogoršala činjenica da nakon umivanja nisam koristio ništa za toniranje kože. Ja realno nikad nisam ni koristio tonik zato što sam mislio da je to sredstvo za skidanje šminke. Kako bilo, šteta je načinjena, te sam tragao za nečim što bi stvari hitno stavilo pod kontrolu.

Nature's - a jel to muška kozmetika?

Negde u to vreme, Jelena se vraćala iz Grčke i tako su nam se putevi ukrstili u Skoplju. Istražujući lokalnu ponudu kozmetike, u parfimeriji Cosmo otkrili smo solidan izbor preparative, između ostalog italijanski brend Nature's. Za njih do tada nisam čuo, budući da sam kozmetiku za negu kože kupovao isključivo u delu za muškarce gde je sve teget, crno ili sivo i sa obaveznim naglaskom na reč MEN. Valjda od straha da nama muškarcima ne opadne nivo testosterona, ako slučajno u korpu ubacimo nešto u ambalaži sa pastelnim bojama :).

Ako ćemo iskreno, negde do pred kraj tridesetih i ne postoji neka velika razlika u kozmetici za muškarce i žene. Koža možda ima drugačiju strukturu, ali mislim da se može ispravno pretpostaviti da zahteva vrlo sličnu negu. Ako odemo i korak dalje, pa uporedimo listu sastojaka na proizvodima slične namene "standradne" kozmetike i one namenjene specijalno muškarcima, čini se da su oni van muške sekcije u lokalnom dm-u, za nijansu kvalitetniji i nešto bezopasniji (manje zabrinjavajućih sastojaka).

Nature's je poznat kao kozmetika koja sadrži ekstrakte biljaka iz organskog uzgoja.  Proizvođač navodi da se voćke uzgajaju u drevnim citrusnim voćnjacima između mora i planina Kalabrije. Njihovim ceđenjem, dobija se patentirana unicelularna voda, bogata vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, koja čini osnovu sastava većine onoga što se nalazi na njihovim policama. 

Proizvodi su rasterećeni svih potencijalno štetnih hemijskih jedinjenja (ne sadrže parabene, parafine, mineralna ulja, formaldehide, nikl i sl), ne sadrže nepotrebne filere i nude vrlo kvalitetnu negu koja se prvenstveno bazira na prirodnom sastavu.

Ja sam odabrao preparate iz tri različite linije, gel za umivanje lica i tonik iz linije za čišće koja sadrži hidrolat bergamota, hidratantni krem-gel i serum protiv nesavršenosti sa ekstraktom zelene mandarine - namenjeni masnoj koži i kremu protiv crvenila sa ekstraktom mandarine iz linije namenjene osetljivoj koži.

Posle pet meseci redovnog i disciplinovanog korišćenja, u kombinaciji sa Foreo Luna Pro uređajem, moja koža izgleda preporođeno i bolje nego ikada pre. I to me je potpuno oduševilo!

Nature's Purifying Cleansing Gel


Ovaj gel za umivanje i toniranje bazira se na hidrolatu bergamota, nara i javora koji pomažu koži da reguliše proizvodnju sebuma. Specijalni citrusni komples vrše nežan piling i zatezanje pora. Ja gel korisim već pet meseci i ono što mogu da kažem je da vredi svake pare. Dolazi u tubi od 150ml, sa plastičnim poklopcem koji treba da odvrtite (što je pomalo nepraktično), a jedna tuba meni traje u proseku nešto više od dva meseca. 


Gel je proziran i ima jako prijatan citrusno zeleni miris. Pri dodiru sa vodom pravi vrlo blagu penu koja definitivno ne isušuje kožu. Na početku sam ga koristio dva puta dnevno i nije bilo nikakvog neprijatnog zatezanja ni peckanja (što mi se dešavalo sa La Roche gelom). Posle umivanja koža je jednostavno normalna, nežna i osvežena.

Sve u svemu savršen gel za ljude koji imaju masnu ili kombinovanu kožu koja je sklona iritacijama. Cena od skoro 10 za 150ml nekome može da deluje previše, ali se meni ova formula čini bolja od nekih mnogo skupljih i poznatijih brendova.

Nature's Acqua Unicellulare Tonificante


Čitav život sam ih ignorisao zbog loše informisanosti i prilično sam propatio zbog toga. Ovaj tonik moju kožu pre svega umiruje i posle umivanja, vraća u neko normalno stanje.


Bočica je plastična i prozirna sa 200ml proizvoda. Na trećem i četvrtom mestu na listi sastojaka, nalaze se hidrolat bergamota i ekstrakt narandžinog cveta koji su tu da kožu umire, hidriraju i nahrane. Miris bergamota je ovde malo izraženiji pa možda za nekog bude prejak ili malo opor. Srećom brzo isparava i ne zadržava se na koži. Nakon čišćenja lica tupferom, koža je fino tonirana i spremna za nanošenje kreme. Pore deluju manje, što je u mom slučaju veliki plus.

Cena slična kao i kod gela za umivanje, po meni i u ovom slučaju opravdana. Ja tonik koristim ujutru i uveče i jedna bočica mi je trajala nepuna dva meseca, a pri tom nisam štedeo.

Nature's Rebalancing Face Gel Cream

Krema je namenjena kombinovanoj i masnoj koži. Sadrži hidrolat zelene mandarine, ekstrakt alge laminarie (vrsta morske trave poreklom iz Japana) i još neke aktivne sastojke koji ublažavaju nesavršenosti na koži  i pomažu u regulaciji viška sebuma. Rezultat toga je potpuno smirena i semi matirana koža veći deo dana.

Simpatična mala teglica sadrži 50ml smese koja više podseća na grčki voćni jogurt nego na kremu. Tekstura je gelasta i superupijajuća. Potrebno je nešto manje od jedne sekunde da koža potpuno "pojede" kremu. Ako je čuvate na tamnom i hladnom mestu, kao što preporučuje proizvođač, ujutru će delovati kao savršeno osveženje. Ne ostavlja nikakav film i potpuno je prijatna za nanošenje. Miriše na mandarine, ali ne sladunjavo. Miris je diskretan i ostaje na koži neko vreme. Uz svakodnevno mackanje, ume da potraje nešto više od mesec dana, možda čak i mesec i po ako nanosite štedljivo.

Tokom korišćenja ove kreme, naučio sam nekoliko stvari!

Prvo, postoji razlog zašto muška kozmetika nikada nije spakovana u staklene teglice i bočice. Jednostavno zato što muškarci ne doživljavaju negu kao rutinu i nešto što se radi polako. To je obično užurbano sređivanje, koje uglavnom podrazumeva više stvari istovremeno. Ta žurba me je koštala dve ovakve teglice, pa zato sada kremu otvaram polako, na sredini kreveta pošto nema poente da bankrotiram zbog lepote.

Drugo, naučio sam da prirodna kozmetika može i te kako da bude efikasna. Dugo sam verovao da ako je nešto prirodno, verovatno deluje sporo i ne daje brze rezultate, međutim...

 
Nature's Reddened Skin Face Cream


Krema iz kolekcije namenjene osetljivoj koži, bazira se na hidrolatu mandarine, ekstraktu slatkog korena, a ima i SPF20. Idealna za sve nas koji lako crvenimo, ali ne od stida već od sunca, rozacee ili bilo čega drugog što ne prija preosetljivosti kože. Kao i kod svih proizvoda i ovde su ključni sastojci pozicionirani visoko u listi sastojaka, što je više nego jasan pokazatelj da nije pravljen nikakav kompromis oko kvaliteta.

Krema je za razliku od prethodne masnija i koži je potrebno vreme da je upije (i dalje su u pitanju sekunde ali definitivno ide sporije). Ne ostavlja nikakav mastan trag i pogoduje osetljivoj koži kao što je moja. Ima vrlo slab, gotovo neprimetan miris. Takođe u staklenoj teglici od 50ml.

Dodatni plus odličnoj hidrataciji je svakako SPF20, zbog čega je ova krema idealan izbor za svakodnevnu zaštitu. Definitivno ublažava crvenilo na licu, ali se ne dešava čudo odmah posle prvog korišćenja. Budući da je masnija od prethodno opisane kreme, manje je nanosim tako da pretpostavljam da će ova teglica potrajati duže od mesec dana.

Nature's Anti-Impurities Serum


Zbog mnogih problema kroz koje prolazim sa kožom, dosta sam čitao na temu seruma, a oni odavno nisu samo "eliksiri mladosti" već se spektar njihovog delovanja proširio na sve probleme koji zahvataju kožu. Od poboljšanja tena do poboljšanja teksture kože, čini se da nema problema koji neki serum ne može da reši ili barem ublaži.


Kada sam otvorio kartonsku kutiju bio sam pomalo zatečen pronalaskom male plastične tubice sa polu prozirnim gelom. Valjda sam očekivao neku staklenu bočicu sa retro pipetom. (mada je kutija u samom startu bila sumnjivo laka). Međutim, još jednom se pokazalo da najbolje stvari nekad dolaze u malom pakovanju.

Ako bih želeo da potpuno izrazim svoje oduševljenje ovom tubom, rekao bih da ona sadrži real life verziju Photoshop alatke Spot Remove Tool :D. Na početku sam pomislio da sam kupio jedan od onih glorifikovanih gelova sa salicilnom kiselinom, koji pomaže da umirite bubuljice i da ubrzate proces njihovog nestajanja. Ova stvarčica ih briše preko noći (pričam o onim normalnim bubuljicama, ne o havajskim vulkanima pred erupciju) i bolja je od svega što sam do sada isprobao na tu temu. Sadrži hidrolat zelene mandarine i bademovu kiselinu iz badema, čime podstiče obnavljanje ćelija, popravljanje nedostataka i uklanjanje nečistoća, a tu su još i ekstrakt norveške jelke i inulin.

Dobra stvar je što možete u tankom sloju da ga nanesete na problematične zone i tako sprečite pojavu novih akni. Iako 15ml proizvoda košta 10 troši se zaista zaista sporo, a njegovo uspešno preventivno dejstvo definitivno opravdava cenu.

Zaključak


Od puberteta pa naovamo vodim bitku sa svojom kožom. Šta god radio nikada nisam uspevao da je održim mat duže od par sati, a bubuljice i akne su uvek bile prisutne, samo nekad više a nekad manje pod kontrolom.

Par dana pre pisanja ovog teksta gledam tako sebe u ogledalu i imam utisak kao da mi nešto fali, nešto mi je čudno. I onda shvatim da ja već mesec dana nemam bubuljice i da mi je koža manje crvena. Prvo sam se naravno zabrinuo da nešto sa mnom nije u redu, a tek onda pomislio da je moguće da preparati koje trenutno koristim zapravo prijaju mojoj koži. Valjda sam navikao da stalno nešto nije u redu, pa mi je ovaj osećaj da ne moram da brinem da li mi raste neki rog na licu potpuno nov i zbunjujući. Izgledam kao da sam prošao kroz neki moćan filter and I kinda like it ;).

Da li ste vi probali nešto od ovog brenda? Kakvi su vaši utisci? Šta preporučujete od proizvoda za super osetljivu kožu?

2 komentara

  1. Odlicna kozmetika koje je svojevremeno bilo u Jasminovim parfumerijama cak, pa i u odredjenim apotekama, ali kako si ti spomenula a i ja sam cula da se nazalost vise nece kod nas uvoziti. Odlicnog kvaliteta, i jedan od izbora za moju osetljivu dehidriranu kozu sklonu crvenilu.. probala sam maskice za lice sa mandarinom cini mi se, kao i kremice za okoloocno podrucje i svime sam bila prezadovoljna. Preferiram kada proizvodi imaju prirodan ne napadan miris sto je kod ove kozmetike slucaj, ali se mom momku nije dopadalo kada se namackam pred spavanje pa "mirisem cudno, na baku". Svakako stavka za potraziti na putovanju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, meni je promakla u "Jasmin"-u.
      Upravo tako, odličan kvalitet, divne teksture, fini mirisi i na kraju prihvatljive cene. Inače i ja dobijam slične komentare o "babskim" pomadama, ali ne hajem mnogo :D.

      Izbriši