Vodič za preživljavanje praznika (St. Valentine's edition)

Još jedan praznik i još jedan vodič za preživljavanje istog, koji za vas priprema i piše, Đole. Uživajte u čitanju, današnjem danu, narednim neradnim danima :D, lepom vremenu, leptirićima u stomaku, lepim rečima, slatkišima i dragim ljudima koji su uz vas. I ne zaboravite, ljubav pobeđuje sve!

Danas je dan zaljubljenih, svetski praznik konzumerizma. Dan kada svi koji su u nekakvoj vezi, bilo uspešnoj ili neuspešnoj, pomahnitalo jure po prodavnicama tražeći savršen poklon, a na kraju završe sa kičastim plišanim igračkama i jeftinom čokoladom. Oni srećniji će veče provesti u nekom od restorana uživajući u specijalitetima za dvoje, koji su uglavnom nastali tako što je šef kuhinje video da u zalihama ima višak nečega čega se hitno treba rešiti. Ukoliko ste u dobroj kondiciji i niste dobili gorušicu od polusvežih sastojaka, možete se nadati nekoj večernjoj akciji. I naravno, ukoliko u međuvremenu niste popili previše vina, jer onda se veče završava sa polu skinutom odećom i gasnim eksplozijama koje ubijaju sve male kupidone u radijusu od 500 metara.


Ako ste singl, pa još i jedna od onih osoba koje preziru Svetog Valentina, te čvrsto veruju da je sve to velika zapadnjačka urota, 14. februar verovatno slavite u društvu ostalih singl prijatelja ili mačaka, koje se pitaju šta su zgrešile u životu te robuju sa vama u četiri zida umesto da imaju divlji animalistički sex iza nekog od kontejnera pred zgradom. Na meniju vam je nešto domaće i masno plus jedno od onih sortnih vina koja dolaze u tragično dizajniranim kutijama. Kako bilo, klimaks večeri se kao i kod nesrećnika iz prvog pasosa svodi na ništa bolje od lošeg sna.

Ali bez brige! Ja sam pripremio još jedan vodič za preživljavanje još jednog nepotrebnog praznika. Naročito posle PET nedelja dugog januara koji nas je ojadio kao MMF Grčku. Postoji varijanta kako da provedete dan zaljubljenih, a da pri tom ne provedete čitavo veče razmišljajući o tome gde ste pogrešili u životu i kako da lažirate sopstvenu smrt. Naprotiv, verovatno će vam biti zabavno, nasmejaćete se i probuditi bez mamurluka, bubuljica i bez ekstra kilograma. Dame i gospodo, pred vama je februarski vodič za filmove i serije koje vas neće smoriti romantičnim klišeima!


Film mladog režisera Damiena Chazella, koji sa 32 godine već ima 3 nominacije za Oskara i gomilu drugih nagrada. Poznat po tome što u svakom filmu slavi jazz muziku. Film La La Land je omaž mjuziklima iz takozvanog zlatnog holivudskog perioda naravno prilagođen savremenoj publici i lišen većine klišea koje možete očekivati od tog žanra. Sam seting filma je čist eskapizam od trenutne američke i svetske realnosti, svet u koji svi želimo da emigriramo, po mogućstvu odmah. Priča prati dvoje mladih koji se sasvim slučajno sreću, jureći svako svoj san i pokušava da nam odgovori da li je moguće da dvoje ljudi koji imaju različite snove mogu da imaju i zajednički život. Jedno do iznenađenja koje film krije u rukavu jeste činjenica da su se Emma Stone i Ryan Gosling fenomenalno snašli u muzičkim numerama, koje zvuče potpuno realno kao i sam film. Njihovo pevanje nije peglano u post produkciji i zvuči savršeno prirodno i lepo.

Ovo je i jedan od onih filmova koji prosto morate da odgledate u bioskopu. Fenomenalna fotografija iza koje stoji Linus Sandgren nije namenjena za mali format kao što je TV, ekran laptopa ili ekran mobilnog. Iako nije klasičan blokbaster, film oduzima dah na velikom platnu i podseća nas zašto volimo bioskop.

Definitivno nešto što ne bi trebalo da propustite ove dosadne bioskopske sezone i jedan od onih filmova o čijem kraju ćete razmišljati nedeljama kasnije. Najbolje od svega je to što vas film uvuče u priču od samog početka, pa zaboravite i na kokice i na vodu i na sve, što u prevodu znači manje nepotrebnih kalorija ;).


Serija Love (sa posebnim naglaskom na serija, budući da postoji i užasno glup film u režiji Gaspara Noea) pokušava da odgonetne da li ljubav može tek tako da se desi, potpuno spontano i iznenada ili je potrebno uložiti dodatni napor. Radnja je smeštena u brdima oko L.A./a koji je i dalje šarmantan i pomalo podseća na isti onaj grad iz filma La La Land. Ipak serija definitivno nije nikakav eskapizam već simpatično suočavanje sa stvarnošću i pričom starom koliko je stara i Biblija.

Boy meets girl. Boy je nerd, a girl je zavisnica koja preko alkohola i droge pokušava da se izbori sa ličnim demonima i nesigurnostima. Naizgled nespojiv par polako, iz epizode u epizodu, uspostavlja komunikaciju. Daleko od toga da je ovo moderna verzija legendarnog filma "Kad je Hari sreo Seli" ali definitivno ima taj neki, u ovoj slučaju vrlo modernizovan, šarm koji imaju sve te romantične komedije koje su bežale od stereotipa žanra. Takođe, ono što mi se dopada je promena uloga, pa u ovom slučaju navijamo da se dobar momak zaljubi u lošu devojku. 

Trenutno je na Netflixu dostupna prva sezona koja ima 10 epizoda, a u martu će biti dostupna i druga. Dobra naznaka za sudbinu glavnih likova je činjenica da je već najavljena i treća sezona.


Sara Džesika Parker je serijom Divorce pokušala da izađe iz senke Keri Bredšo i meni se čini da je taj pokušaj skoro pa uspešan. Iako kod glavne junakinje postoje stvari koje na momente potsećaju na čuvenu Keri iz serije "Seks i grad" ipak Frensis (ime glavne junakinje u seriji) ima savim dovoljno prostora da se izgradi kao lik i da pridobije simpatije publike.

Sam naslov serije kao i i čitava njena radnja nimalo ne zvuče kao idealna zabava za Dan zaljubljenih. Razvod, barem za one romantične tanane duše, simbolizuje smrt ljubavi, kraj srećnog "forever after" iz bajki i Diznijevih crtanih filmova. Međutim "Divorce" nije samo crno-humoristična serija o kraju jednog braka, već i ljubavna priča u kojoj glavni junaci pokušavaju da pronađu novi smisao života. Naravno, kao i u stvarnom životu tako i u seriji, jedna od strana u celoj toj priči oko razvoda uvek bude emotivno povređena, i tu obično nastaje zaplet. A zaplet je zaista komičan i dobro napisan tako da je svaka epizoda bolja od prethodne i definitivno nećete moći da odolite i da ne odgledate sve od jednom. Sva sreća pa je ovo tek prva sezona i kako se čini, razvod će dugo trajati (ali nadajmo se ne predugo pošto bi bila prava šteta da ova serija doživi sudbinu "Seksa i grada").

Na HBO-ovom striming servisu možete odgledati prvu sezonu koja ima 10 epizoda. 


Kako izgleda tražiti ljubav na Menhetnu i biti deo generacije koja uživa najveći stepen sloboda u istoriji, kada je dejting u pitanju. U vremenu kada su tridesete nove dvadesete i kada ne postoji pritisak da morate da se udate ili oženite i imate decu, viđati se sa nekim nije nikad bilo manje obavezujuće. Fenomenalni komičar Aziz Ansari koristi kombinaciju priča iz svog života (u seriji se pojavljuju i njegovi roditelji u ulozi njegovih roditelja) i komediju da gledaocima dočara kako izgleda snalaziti se kroz dejting lavirint u Njujorku.

Najbolji dejt koji sam video ikada je u sedmoj epizodi pod nazivom "Nashville" a ujedno i najslađi par ikada u nekoj romantičnoj komediji. Prosto ne možete a da ne navijate za njih i happy end. Trenutno možete da uživate u prvoj sezoni koja ima deset epizoda i dostupna je na Netflixu.


Za sve fanove Bridžit Džons evo jedne fenomenalne serije koja je odlična kombinacija britanskog šarma i humora. I definitivno jedna od zabavnijih britanskih serija koje sam gledao u skorije vreme. Zaplet počinje već u prvoj epizodi kada učiteljica Šeron, u lokalnom pabu, slučajno upoznaje Amerikanca koji je u poseti Irskoj. Puno alkohola, još više seksa i na kraju ludi neobavezni vikend završava se potpuno neplaniranom trudnoćom. Rob rešava da se vrati u Irsku sa namerom da pokuša da ostvari dublju i značajniju vezu sa Šeron, pre nego što se beba rodi. I to je ukratko zaplet tek prve epizode, a slede dve sezone sa po šest epizoda.

U seriji je sporednu ulogu imala i nedavno preminula glumica Keri Fišer a sama serija je dobila pregršt nominacija i nagrada što je signal da se ne radi o prosečnoj britanskoj TV seriji. Dobra vest, za sve vas koje rešite da je odgledate, jeste da će vas krajem 2017. i 2018. obradovati treća i četvrta sezona.

To je sve golupčići. Javite, šta je na vašoj Valentine's listi za gledanje i po mogućstvu uživanje!

2 komentara

  1. Ha ha ha odlican post, slatko sam se nasmejala :) Hvala na predlozima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdravo Marina, hvala na javljanju!
      To je negde i bila ideja, da se slatko nasmejemo :D.

      Izbriši