Moj izbor: Game of Thrones

Djole već neko vreme gostuje kod mene na blogu sa sjajnim preporukama za serije i filmove, ali ću se ovog puta sama okušati u pisanju jedne slične za seriju "Game of Thrones". Ja sam jedna od onih ljudi koji mrze spojlere tako da u samom startu želim da znate da sam se maksimalno trudila da u ovom tekstu nema nikakvih spojlera, kako za one koji već gledaju seriju, tako i za one koji se razmišljaju da počnu (ako takvih još uvek ima :D).


Moj prvi susret sa "Igrom prestola" bio je slučajan i potpuno romantičan. Bila je zima, sredina decembra. Putovala sam noćnim vozom iz Budimpešte za Berlin. Desilo se da je neko u mom kupeu zaboravio prvu knjigu iz serijala "Pesma leda i vatre". Naslov je zvučao savršeno za noćno putovanje i dok je centralna Evropa ušuškano spavala pod debelim snežnim prekrivačem, a voz klackao ka severu, udobno zavaljena gutala sam stranicu za stranicom. Kako se jutro pomanjalo, a mi približavali Berlinu, postajala sam sve veći fan Džordža R. R. Martina. Knjiga me je progutala, što nije nikakvo čudo budući da još od srednjoškolskih dana moja strast za epskom i naučnom fantastikom ne jenjava.

Te zime u Berlinu, pročitala sam sve što je objavljeno iz serijala, a onda pala u depresiju zbog činjenice da ću za nastavak morati da pričekam neodređeno dugo. Opasnost sa serijalima, bilo književnim ili televizijskim je upravo to što je nužno strpljenje u iščekivanju kraja i nada da će istog zaista i biti, kao i da vas neće razočarati.

Serija vs. knjiga

U početku nisam imala želju da pratim seriju, mada je četvrta sezona uveliko bila u toku i svi su sa oduševljenjem pričali o istoj. Možda zbog činjenice što su mi se knjige toliko dopale, pa sam bila u strahu da će me serija razočarati (nije da je to retkost kada su u pitanju ekranizacije kompleksnih književnih dela).

Verujem da je za ljubitelje knjiga uvek prisutna dilema upravo to koliko će se verno film pridržavati originalnog dela. Knjiga retko kad ima nameru da zadovolji najrazličitiju čitalačku publiku, za razliku od serija i filmova koji bi trebalo već u samom startu da budu finansijski isplativi i samim tim dopadljivi mnogo široj publici. U ovom slučaju, čitava stvar je majstorski odrađena. Količina detalja preneta iz knjige na ekran je zaista zapanjujuća.

Moram reći da me je GOT zarazila od prve odgledane epizode. Savršena podela uloga, odlični glumci, priča koja prati roman, kompleksnost scenografije, produkcija koja ostavlja bez daha. Sve je bilo daleko iznad mojih očekivanja, posebno imajući u vidu da se po TVu vrti gomila glupih i ispraznih sadržaja.

Likovi

Broj likova koji se smenjuje je prilično veliki što radnju čini slojevitom i ne tako jednostavnom za praćenje. Ukoliko ste jedna od onih osoba koja se lako vezuje za likove obavezno spremite paket maramica, budući da se pojedini akteri pojavljuju kao važni nosioci priče, a zatim neočekivano nestaju. Ume da bude jako frustrirajuće na momente, ali posle trećeg otplakanog lika oguglate na surovost scenarija. U svakom slučaju, količina preokreta je tolika da je gotovo nemoguće povezati jedan period, u kom se ne dešava ništa dramatično.

Iz sadašnje perspektive, mislim da je bila srećna okolnost što sam GOT počela da gledam kasno (u toku emitovanja pete sezone). To mi je na neki način omogućilo da iz epizode u epizodu naslutim obrise veće priče koja se odvija u pozadini, a koja razvija interesantne ženske likove. A oni su u početku prikazani začuđujuće sirovo i plastično (eksplicitnost i brutalnost određenih scena su takođe iznenađujuće).

Epska fantastika vs Žene

I to je donekle uvek bio problem sa epskom fantastikom, ekskluzivno rezervisanom za muškarce. Ma koliko žene bile jake i nezavisne, njihova priča se uglavnom odvija kroz prizmu dominantnih muških likova i po pravilu je puna stereotipa i klišea. Tako je i prva sezona GOT čekirala sva moguća polja kada je u pitanju tipično predstavjanje žena u pop kulturi. Verujem da je mnoge žene, u samom startu, baš to odvratilo od praćenja ovog sjajnog serijala.

Međutim, iako smeštena u izmišljeni svet koji nalikuje srednjem veku, ova serija ipak ide u korak sa vremenom što se najbolje vidi u odličnoj transformaciji ženskih likova. Iz sezone u sezonu, glavne akterke izlaze iz senke muških likova i postaje sve jasnije da svet koji je kreirao Džordž R. R. Martin nije utopija u kome su muškarci i ženi ravnopravni partneri i saborci, već realni prikaz odnosa polova u kome je pored borbe za vlast i moć, mnogo značajnija borba za prava i jednakost. Feminizam je došao da naplati sve dugove epskoj fantastici i to je odradio zaista majstorski. Na kraju, nije sve crno-belo, a GOT definitivno nije serija o "sisama i zmajevima" kako su je mnogi opisivali u početku.

Zaključak

Ukoliko volite epsku fantastiku, priču koja je dramatična i puna preokreta, kompleksne likove koji se menjaju i razvijaju, ovu seriju ne smete da propustite. Game of Thrones nije romantizovana fantastična vizija srednjeg veka, već brutalni i krvavi prikaz borbe za moć i vlast i zbog toga se neće dopasti svima, ali hoće onima koji vole jake ženske likove koje prati slojevita mračna priča. Možda na početku deluje da takvih likova nema, ali budite strpljive, prava iznenanđenja počinju tek od treće sezone.

Od ponedeljka je na kanalu HBO Adrija i njihovom striming servisu HBO GO počela sa emitovanjem sedma sezona - što sigurno znate ukoliko ste već fan i gledate seriju. Ukoliko se razmišljate da počnete da gledate, na HBO GO vas čeka šest već završenih sezona i sedma koja je tek počela (dakle za sad ukupno 63 epizode), pa ako ste planirali nešto ovog leta - slobodno otkažite, nećete se pokajati! :D

Za fanove: uživate li u novim epizodama?

7 komentara

  1. Bravo za tekst! Igra prestola je jedna od najboljih serija koje sam gledala, a odgledala sam ih mnooogo. Prvih par serijala sam odgledala u nekoliko dana :D.

    OdgovoriIzbriši
  2. https://hisandherway.blogspot.ba/2017/07/teen-struggles-step-further-date.html?m=1 novi post bilo bi mi i više nego drago da pročitaš ❤

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni je serija skroz bezveze,dala sam joj shansu 5 epizida i odustala sam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja sam imala isti osecaj, ipak nisam odustala i na kraju se isplatilo :)

      Izbriši
  4. Draga Jelena, vas blog volim i pratim vec dugo i bas sam se obradovala sto ste ubacili i ovakve tekstove. Ogroman sam fan fantastike a i serije. Stvarno je odlicna i verujem da delimo isto misljenje svi mi koji volimo ovu tematiku. Knige su po meni mnogo bolje i ima puno detalja koje serija nije uspela da prikaze. Mislim da su mogli bolje da objasne neke stvari, to mi je malo krivo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga Jelena,

    Zaista sjajan tekst!
    Iako sam pročitala sve delove serijala knjiga "Igre Prestola", nikako da se nakanim i na gledanje serije, jer me je pratio strah da će mi serija pokvariti dojam o knjizi. Ipak, nakon ovog posta, smatram da ću početi da gledam seriju :)

    Još jedno, jako lepo napisano, drago mi je da si ovo podelila sa nama!


    Marsyly

    OdgovoriIzbriši