Kada ima smisla koristiti očnu kremu ?

Očna krema je jedan od onih proizvoda koji ne morate da koristite redovno. Ili uopšte. Postoji puno polemika oko toga da li je vredi mazati ili je u pitanju još jedan nepotreban trošak na koji nas podstiče marketing zle beauty industrije. Probate li da potražite savet stručnjaka, tu tek nastaje šou. Postoji mnogo dermatologa koji će vam reći da je greška ne koristiti je redovno i bar još toliko njih koji ovaj proizvod smatraju apsolutnom glupošću. Dakle, mišljenja su podeljena i čini se da i na jednoj i na drugoj strani, ima dobrih argumenata.


Istina je da istim proizvodima kojima negujete lice možete negovati i kožu u okoloočnoj zoni. Ona jeste nežnija, posnija i tanja od kože na ostatku lica, ali da, većina krema i seruma namenjenih nezi lica odradiće dobar posao, tako da vam uz sve što koristite očni antirid možda i nije neophodan.

Međutim, postoje situacije kada ima više smisla koristiti posebnu kremu za oči. Navešću neke iz ličnog iskustva. 

1. Kada vam određena tekstura u zoni oka prija više nego krema koju nanosite na ostatak lica.

Npr. ja volim da koristim gelaste kreme gotovo svako veče, jer tokom rada dosta naprežem vid, puno vremena provodim ispred lap topa i zbog svega toga, uveče imam osećaj da mi oči gore. Gel krema iz frižidera opušta, hladi, pruža boost hidratacije i veoma prija. Jedna takva - dakle ništa više od opuštajućeg tretmana za ublažavanje simptoma umora - je Christian Breton Anti-Fatigue Eye Gel

S druge strane, krema koju nanosim na lice je masnija i definitivno nije nešto što bih mazala na kožu blizu oka. 

2. Kada pred šminkanje imate utisak da je koža suvlja i da ćete šminkom naglasiti linijice oko oka.

Većina prajmera se u ovoj varijanti neće pokazati dovoljno hidrantnim i tada očna krema može puno da pomogne i učini da koža bude mekša, bolje prihvati šminku i da to sve na kraju izgleda lepše (posebno ako koristite korektore i pudere jače prekrivne moći).

Fina kremica u ovom fazonu je Balea Q10. Nije masna, nije teška, ne sadrži parfem što je čini pogodnom i za nas sa osetljivim očima i sasvim lepo zagladi kožu. 

3. Kada koristite kremu za oči sa efikasnijim aktivnim sastojcima (retinolom, hidrokinonom, kojičnom kiselinom, vitaminom C i drugim).

Ovakve očne kreme su kreirane sa idejom da budu nežnije i u koncentracijama koje su podnošljivije za delikatnu zonu oka, u odnosu na one sa istim sastojcima namenjene tretiranju kože celog lica.

Od krema sa retinolom koristila sam nekoliko i ako počinjete da uočavate prve borice i fine linijice, moj predlog je da se fokusirate na ove: La Roche-Posay Redermic R Retinol Eye Cream, Kiehl’s Youth Dose Eye Treatment, L’Oréal Paris RevitaLift Anti-Wrinkle + Firming Eye Cream.


I za kraj, mala ispovest

Ove godine punim 39. godina, a očne kreme koristim od svoje 21. Zapravo moje prvo "veliko" ulaganje u preparativu bila je baš krema za oči. Uvek sam želela samo najbolje za svoje podočnjake :D i tako sam od prve ozbiljne plate kupila Guerlain Abeille Royale Eye Cream. Koštala je kao Sv. Petra kajgana i nije uradila baš ništa od cele "transformacije" koju sam ja zamislila u glavi, ali sam svejedno obožavala tu teglicu. Bila je nešto najdivnije što možete da nanesete na kožu pred spavanje i uživala sam da je mackam.

Vremenom sam očne kremice prilagođavala realnijim očekivanjima, tako da danas uspevam da izvučem ono najbolje iz ove vrste proizvoda.

Kakav je vaš stav - krema za negu zone oka - DA ili NE?

6 komentara

  1. Ja sam oduševljena Q10 Baleinom linijom. Konkretno ovu za zonu oko očiju sam pokupila greškom u Berlinu. :D Ali toliko prija mojoj suvoj koži da sam je uvrstila u redovnu rutinu, koja inače nikada nije prelazila okvire jednostavnog čišćenja i kreme u skladu sa vremenskim prilikama. Drugarica mi je preporučila ovo La Roche-Posay čudo dugog naziva, ali iskreno oklevam jer sam odavno prešla period prvih bora i nisam sigurna kako će koža da reaguje. -.-

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Balea Q10 - finoća i jeftinoća <3

      Jao počni sa retinolom hitno! Posle će ti biti žao :D Ako do sada nisi koristila ništa na tu temu, uzmi slobodno LRP ili nešto slično. Svakako moraš proći fazu prilagođavanja, a to znači start sa malim dozama.

      Izbriši
    2. Jelena, može li retinol u ovo doba? Posebno mislim na prvi retinol za one koji ga nisu pre koristili. (Mada i ne izlazimo baš, a i svakako zbog kiselina koristim SPF, ali nešto mi je ostalo u glavi da ne treba da ga koristim sada, pa sam pomislila ok na jesen ću, čime, iskreno, i nisam oduševljena jer mi je pre nekog vremena stigla bočica iz The Ordinaryja.)

      Izbriši
    3. Ja planiram sledeceg meseca da pocnem sa retinolom i poznajem zene koje ga koriste tokom cele godine, ali smo svi rigorozni kada je u pitanju SPF :) Moj plan je da ga koristim nocu i pocecu sa drogerijskom nocnom kremom sa retinolom, pa cu vremenom preci na nesto jace.

      E sad, ne znam sta koristis od kiselina i sa cime kombinujes. Moj "sendvic" ce biti retinol krema i niacinamid serum jer su odlican dvojac. Pisacu jos o tome detaljnije :)

      Izbriši
    4. Sjajan tekst, ti si jedna od retkih beauty blogerki kojima verujem (i koje umeju lepo da pišu). Meni se dosad najboljom pokazala Dar kozmetika tj.njihova krema za oko očiju, imam suvu kožu. Jedina mana je što sad imaju samo pakovanje od 50ml koje ne stignem da potrošim pre isteka (jer imaju vrlo kratak rok trajanja). Pošto je sad vanredno stanje, uzela sam šta mi je bilo dostupno, a to je Nivea Q10, čini mi se da se tako zove, nije loša tj. prosek je.

      Izbriši
    5. Dar kozmetika je beše prirodni brend? Da, to sa rokovima je jako nezgodno. I ja više volim kada kupujem prirodnu kozmetiku da bude u količinski manjim ambalažama.

      Hvala ti <3

      Izbriši