Zašto je tonik važan i koji preporučujem?

Prošle nedelje je bilo dosta pitanja na temu upotrebe i odabira pravog tonika za lice, pa sam odlučila da ovoj temi posvetim ceo jedan post :). Primetila sam da mnogi ili uopšte ne upotrebljavaju ovaj proizvod, jer ga smatraju nevažnim korakom tokom čišćenja lica ili ga koriste na pogrešan način - što je verovatno gore nego da ga uopšte ne koriste.


Čemu služi tonik i zašto je važan?

Tonik prvenstveno služi da navlaži kožu i spreči isušivanje. Pri umivanju i pranju lica gelom, sapunom (ili bilo kojim drugim cleanser-om kojim čistite lice) ono o čemu verovatno niko od nas ne razmišlja je kvalitet vode, odnosno njena tvrdoća tj. mekoća. Ako je voda mekša, neće dobro ukloniti sapun (sredstvo koje koristite) pa će na koži ostati sloj istog. Ako je tvrda, ostaviće sloj vodenog kamenca, što dodatno isušuje lice. U obe varijante, tonik uklanja ove slojeve, osvežava i vraća prirodnu kiselost. Ovako hidrirana koža absorbuje mnogo bolje. Zato je jako bitno naneti tonik pre kreme, seruma ili nekog drugog proizvoda za hidrataciju.

Pravilno odabran tonik može da deluje adstrigentno (da suzi pore) i da ima antibakterijsko i protivupalno dejstvo na kožu koja je osetljiva i sklona iritacijama.

Tonik ne služi da biste njime uklonili šminku ili očistili lice - u bukvalnom smislu te reči!

Tačno je da neki micelarni rastvori (sa multi dejstvom) mogu da zamene istovremeno sredstvo za skidanje šminke i tonik, ali da li će vam odgovarati već zavisi od tipa i zahteva vaše kože i toga kako će reagovati na sastojke. 

Alkoholni tonici

Tonik može sadržati alkohol. Uloga alkohola je da deluje protivupalno i zato se obično nalaze u sastavu proizvoda za masnu kožu, sklonu aknama. Međutim, nezgodno je što redovnom upotrebom alkoholnog tonika (alcohol denat u sastavu), zapravo isušujete kožu pa može doći do pojave crvenila, iritacija i generalno veće osetljivosti na infekcije. Ovo je i moje lično iskustvo :).

Koji tonik preporučujem?


Tonici na bazi biljnih ulja ili hidrolata bez konzervanasa, alkohola i mirisa, su verovatno savršen izbor za svaki tip kože. Ne uzrokuju dehidrataciju, sadrže prirodne aktivne supstance a alergijske reakcije su svedene na minimum.

Ja trenutno koristim Weleda Refining Toner, na bazi ruže, hamamelisa i soka od limuna i veoma sam zadovoljna. Međutim, cena Weleda bočice od 100ml je 1400 din i skoro me je neko pitao da li mogu da preporučim tonik koji je po kvalitetu sličan ali u nižem cenovnom rangu.


Od onih koje možete naći po drogerijama, moj izbor bi bio Multiactiv extra gentle toning lotion, domaćeg proizvođača. Zapravo sam se i sama iznenadila, kada sam otkrila ovu flašicu :). U pitanju je veoma nežan vodeni tonik sa blagim antiseptičkim dejstvom i prirodno aktivnim supstancama. 


Nije potpuno prirodan kao Weleda, ali su glicerin i ekstrakt hamamelisa na prva tri mesta po zastupljenosti, a sadrži i provitamin B5 (pantenol). Deluje umirujuće na kožu, smanjuje iritacije i stabilizuje zaštitni omotač. Miris me podseća na kremu za ruke. Flašica od 150ml košta oko 350 din (ako se dobro sećam, a u svakom slučaju ispod 500din). Pri tom je kvalitet ovog tonika, po mom mišljenju, odličan.

Da li koristite tonik i koji? Kakva su vaša iskustva sa ovim proizvodom?

19 komentara

  1. Hvala za ovaj post,meni bas znaci. Trenutno imam neki avonov,pa sam htela da pitam da li je obavezno nanosenje kreme posle tonika,jer ja nekada samo ocistim lice tonikom,a posle ne nanesem kremu. Ono sto sam primetila kod sebe,jer imam mesovitu kozu,kao da mi tonici zatezu lice,a ne prija mi,pa izbegavam da ih cesto koristim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koji Avonov koristiš? Ja sam recimo koristila Solutions Complete Balance mattifying toner (onaj zeleni za kombinovanu/masnu kožu) i lice mi je jako loše reagovalo. Dosta isušuje, a meni je za nedelju dana izazvao prave potkožne upale. Ako ti tonik koji koristiš ne prija, probaj neki drugi :)

      Nanošenje kreme nakon tonika kompletira negu. Svaka koža, bez obzira kojem tipu pripada zahteva hidrataciju a hidrantna krema je prosto "happy end" cele priče. Dakle, moj odgovor bi bio da. Kada očistiš lice tonikom obavezno nanesi kremu.

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru,jesam bas bila neupucena. Koristim trenutno isto Solutions youth minerals (to je ljubicasti),ali tek sam ga nacela,htela sam da kazem da od svakog osecam zatezanje,ili sam vec postala subjektivna. Ranije sam uglavnom kupovala niveino i garnier. Moracu da pocnem pravilno sve da koristim,nemam osetljivu kozu,ali kada posle tonika stavim kremu imam utisak kao da "gorim" kozu,a nije mi nista...Da li pre tonika treba da se umijem wash gelom?

      Izbriši
    3. Da, pre tonika treba očistiti lice nekim wash gelom, penom ili već šta ko preferira :). Potom tuferom naneti tonik i na kraju kremu.

      Izbriši
  2. Super post. Što se tice ovog tonika, nisam probala, ali hidrolat od hamamelisa je fenomenalan skoro za sve vrste koze :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlican post. Nisam nikada obracala paznju na tonik, i ne koristim ga ali mozda bih trebala da pocnem. =^.^=
    tanyaminxy.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja sam tako trazila prirodne sastojke i na kraju sam shvatila da meni najvise odgovara da lepo stavim krastavac u sokovnik i od njega napravim tonik kojim predjem vatom odmah posle ciscenja lica Babylove kupkom. Moja dobitna kombinacija za sad :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bravo :). Ima dosta recepata za prirodne tonike, ali ja sam - priznajem - nekako lenja da ih pravim a i uvek sam u nekoj trci sa vremenom. Ako jednog dana probam, javljam! :D

      Izbriši
  5. Ja priznajem bas slabo koristim tonike. Ponekad ih imama ali retko. Ovaj nisam probala a bas sam ga ovi dana primetila na policama. Videcu da uvrstim i neki tonik u rutinu ovih dana.

    OdgovoriIzbriši
  6. Sjajno napisano, slazem se u potpunosti, krema na dehidrirano lice bacene pare jer hidratacija privlaci hidrataciju :) vec duze ne kupujem gotiv tonik vec pravim sama od prociscene vode,glicerina i ruzine vode i to u sprej bocicu jer sam lenja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Gde nabavljate sastojke? :)

      Izbriši
    2. Glicerin u apoteci, a ruzina vodica u radnjama zdrave hrane ili na biospajz sajtu. Ukupno je manje od 200 dinara :)

      Izbriši
  7. odlican i vrlo koristan post :) dok nisam dobila loreal tonik nikad ga nisam koristila :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala na ovom postu. Ja imam na polici tonik, ali ga rijetko koristim! Već mi je i kozmetičarka rekla da ga treba koristiti, ali sam ja negdje pročitala kako ustvari tonik i ne treba, tako da sam totalno zapostavila taj korak u njezi kože! :-/

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni je kozmeticarka-dermatolog rekla da koji god tonik da koristis, ne sme da sadrzi alkohol. Bez obzira koji tip koze imas. Ja koristim tonik sa algama, kosta 248 dinara-to je neka beogradska LIPO kozmetika. Jako sam zadovoljna i tonikom i kremama koje mi je preporucila. Tonik hidrira, ni malo ne isusuje kozu, a posle njega treba naneti kremu. Cene su sasvim pristupacne. Ako je neko koristio njihove proizvode, volela bih da cujem misljenje :) Jelena

    OdgovoriIzbriši
  10. La Roche Posay linija je odlična u svakom polju i pogledu. Preporučujem Fiziološki tonik, mada je i svaki drugi jednako kvalitetan

    OdgovoriIzbriši
  11. Kupila ja vodootpornu maskaru i otišla u apoteku da kupim i nešto za skidanje šminke jer kontam da neću moći samo vodom da je skinem, a inače nemam ni malo iskustva sa sredstima za skidanje šminke, i tražim ja tamo da mi daju nešto za skidanje šminke, neko mleko il šta već, i žena u apoteci mi uvali tonik. Dođem ja kući i probah da skinem maskaru i šipak, ništa bolje nego samo vodom da sam probala, kako sam se iznervirala. I tek sad videh ovde čemu tonik zapravo služi i da nije za skidanje šminke. Kako su me prešli -.-

    OdgovoriIzbriši
  12. Najprirodnije, najkorisnije, najjeftinije: CAJ od kamilice, nane, lipe itd. (izbor je ogroman). Posle pranja - pre kreme.
    I, tonik je tonik, dakle tonizira! Ne skida sminku, ne pere kozu, ne masti je i ne znam sta jos.

    OdgovoriIzbriši
  13. I, djevojke, molim vas, 21. je vijek, ne mozete ne znati. Imate internet ne samo za fejs i igrice. Sve, od higijene tijela do kompletne kozmetike, u tancine, samo ako vas zanima...
    Blam je ne znati.

    OdgovoriIzbriši