Kako oporaviti suvu kosu - jesenja nega


U poslednje vreme dobijam dosta pitanja o tome kako i čime negujem kosu. Zbog toga, a i zato što je oktobar pravo vreme da malo više pažnje posvetite kosi, osvežite je i pripremite za zimu, ovo će biti post o jesenjoj nezi kose i generalno nezi suve i oštećene kose.


Nakon leta i višemesečnog izlaganja suncu, moja kosa je obično isušena, neelastična, ispucalih krajeva, bez sjaja i isprana (jer ne praktikujem redovno farbanje kose tokom leta, naročito ne na moru). Ukratko zahteva ekstra negu kako bi se oporavila i to u više koraka :).

Skraćivanje oštećenih krajeva

Odlazak kod frizera i skraćivanje kose za par santimetara je jedna od prvih stvari koje uradim kada se vratim sa mora. Ne postoji tretman koji može da izleči i regeneriše već oštećenu dlaku. Da bi kosa povratila svežinu, rascvetali krajevi nažalost moraju da nestanu.

Dubinsko pranje

Maske i pakovanja će delovati bolje i pokazati vidljivije rezultate, nakon dubinskog čišćenje kose tj. uklanjanja naslaga proizvoda i ostalih nečistoća koje se vremenom natalože na dlaci. Tretman dubinskog pranja kose može da se zakaže u salonu, ali ja volim da ga uradim sama kod kuće pošto ne zahteva neku dublju filozofiju. Inače podrazumeva pranje kose sa nekoliko šampona redom (šamponom za masnu kosu, protiv peruti i protiv opadanja kose). Ja dubinski čistim kosu tako što je operem dva puta, bilo kojim šamponom koji u svom sastavu nema silikone i druge komponente za negu i hidrataciju. 


Ove sezone sam koristila Weleda hranljivi šampon od ovsa za suvu i oštećenu kosu. Postoje i specijalni deep cleansing šamponi kao npr. Redken Cleansing cream. Od onih super dostupnih, recimo Still ima odlične silicone - free šampone u porodičnim pakovanjima od 1litar, koji savršeno odgovaraju ovoj nameni.

Hidratacija & regeneracija

Nakon dubinskog čišćenja, isušenu kosu je najbitnije nahraniti kako bi se regenerisala i povratila mekoću i sjaj. Izbor maski i pakovanja je orgoman, a ja ću navesti neke koje sam isprobala i koje preporučujem.


Gliss Ultimate Repair Anti-Damage tretman sa tri puta koncentrovanijim kompleksom tečnog keratina, za veoma suvu i oštećenu kosu. Linija je dostupna u vidu nekoliko proizvoda od kojih sam koristila intenzivnu masku u teglici i tretman protiv iskrzanih krajeva kose u tubici. 


Gliss Ultimate Repair maska je pakovanje za intenzivni oporavak i regeneraciju. Nanosi se na vlažnu kosu i prema uputstvu treba je držati 1 minut, ja je ostavljam bar 20 minuta. Za razliku od većine sličnih proizvoda, vrlo se lepo ispira. 


Od izrazito suve i "slamaste" kose koja se mrsi i teško je raščešljati bez lomljenja, kosa postaje nežna i svilenkasto meka. Može se koristiti dva do tri puta nedeljno, mada je meni ovo zvučalo preterano pa sam je koristila jednom nedeljno u periodu od tri nedelje. Pakovanje od 200ml je taman toliko i trajalo.

Tretman protiv iskrzanih krajeva u tubici od 50ml koji se ne ispira. Nežno se umasira u krajeve kose. Formula ispunjava pukotine na vlasima i na taj način zaustavlja krzanje. Bele kremaste teksture, lepo se upija i vrlo je efikasan. Redovno ga koristim, naročito posle feniranja.  


Helen Seward Argan Elisir Beauty Mask je veoma moćno i delotvorno pakovanje sa arganovim uljem, namenjeno suvoj i oštećenoj kosi. Žute boje, gušće kremaste teksture. Ima dominantan ali divan miris koji se, neko vreme zadržava i na kosi. 



Maska intenzivno hidrira i treba voditi računa da se ne pretera sa nanetom količinom. Ne treba je dugo ostaviti da deluje (od par do desetak minuta), zatim je dobro isprati mlakom vodom. Već posle prvog nanošenja, kosa je savršeno nežna, meka i sjajna. Dostupna u pakovanju od 250ml (što je za dužu kosu dovoljno za bar 4 - 5 korišćenja) po ceni od 1000 i kusur dinara. Po mom mišljenju, sjajan proizvod u koji vredi uložiti. 


Domaće maske. Mada nisam baš "uradi sam" tip, čitajući razne recepte za maske i pakovanja za kosu iz domaće kuhinje, u jednom trenutku sam odlučila da se nateram, izdvojim vreme i isprobam dva recepta koja su mi delovala najjednostavnije za nabaviti i napraviti, i najprikladnije za potrebe moje kose.

 i
Maska za kosu od avokada.

Trebalo mi je više vremena nego što sam očekivala i strpljenja, naročito tokom nanošenja. Međutim, rezultati su me zaprepastili :). Obe maske su kvalitetne i veoma efikasne. Ako se odlučite da ih isprobate, jedino što savetujem je da obratite pažnju pri pranju kose da je dobro operete.

Dodatna nega

Popularna ulja za kosu mogu da, uz maske i hranljiva pakovanja, upotpune kompletnu negu. U principu sva biljna ulja su blagotvorna, mada se kokosovo svrstava među najbolje zbog sposobnosti da prodre u centralni deo dlake i na taj način regeneriše i neguje kosu "iznutra". Ulja se mogu dodati u maske i pakovanja, koristiti pre ili posle pranja, na mokru ili suvu kosu, ili ostaviti preko noći kao intenzivni tretman. U zavisnosti od potreba i želje, možete nabaviti čista biljna ulja ili ona "brendirana".

Pre izvesnog vremena, uz kupovinu nekih proizvoda, dobila sam na poklon Alfaparf Milano Precious Oil Tradition ulje za kosu u test bočici od 10ml. Postoje dve verzije ovog ulja: Absolute Oil za sve tipove kose i Light Absolute Oil za svetlo bojenu kosu. Ovo koje imam je absolute oil. Po sastavu, bazira se na 100% organskom ulju indijske smokve poznatom po antioksidantnim i zaštitnim svojstvima. Formula je bez parabena, parafina, veštačkih boja, mirisa i alergenata.


Prema uputstvu proizvođača, treba ga naneti na vlažnu kosu celom dužinom. Nisam očekivala bog zna šta ali me je već pri prvom otvaranju bočice oduševio miris, pa sam rešila da ga koristim neko vreme i isprobam. Ovo nije čisto ulje već je obogaćeno silikonima i hranljivim sastojcima, pa je više neka vrsta tretmana koji treba koristiti pre feniranja. 


Ni najmanje ne masti kosu i vrlo lako i brzo se upija. Pomaže pri raščešljavanju kose. Takođe, ima anti-frizz dejstvo pa olakšava feniranje. Daje kosi sjaj, mekoću i svilenkast nežan izgled. Kao što rekoh, stvarno zanosno miriše pa ja volim da nanesem par kapi na krajeve i nakon feniranja. Nisam sigurna koja je cena regularnog pakovanja od 100ml, ali ukoliko je "pristojna" rado ću ga kupiti kada istrošim ovo što imam.

I to bi bila neka moja  intenzivnija nega kose pred zimu. Još mogu da dodam da se trudim da ne koristim preparate za stilizovanje (poput pene za kosu, gela, laka, voska i sl.), a pošto se relativno redovno feniram, figaro i peglu sam potpuno izbacila iz upotrebe.


*Posebno hvala Tijani Marković za inspiraciju.



16 komentara

  1. Super post!
    Baš me je zainteresovalo pakovanje sa arganovim uljem,gde ima da se kupi?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pakovanje sam kupila u Mauricijus prodavnici u Brankovoj ulici. Verovatno i ostale njihove radnje imaju Helen Seward preparate za negu kose :).

      Izbriši
  2. Gde moze da se kupi ova maska sa arganom? :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post. I ja sam momentalno u fazi obnavljanja kose. Ova maska mi zvuči primamljivo:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Gde ima da se kupi ova maska sa arganovim uljem? Prvi put vidim, a zvuci mi super, probala bih

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Mauricijus prodavnicama :)

      Izbriši
    2. Hvala :) kako je nezgodno sto se ne vide komentari dok se ne odobre jer ispade da smo sve pitale gde ima maska da se kupi :))

      Izbriši
  5. Odlican post! I moj prethodni post je na temu proizvoda za kosu koje koristim. Moracu da isprobam ovo pakovanje, zainteresovalo me je sad :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow! Sve izgleda jako dobro. Masku sam koristila i dobra je, volela bih probati tretman.

    OdgovoriIzbriši
  7. Bravo Jelena, puno informacija.
    Ljiljana Grujic

    OdgovoriIzbriši
  8. Super savjeti!Ja koristim Redkenov šampon, čak sam i recenziju pisalai stvarno je odličan!Jedan od najdražih. Helen Seward maska me baš jako zanima, ali toga nema kod nas u HR ;(

    OdgovoriIzbriši
  9. Alfaparfovo ulje je od divlje kruske,ne smokve. Ima cela linija na bazi tog ulja sampon,regenerator,maska i ulje anti frizz. Sjajno je, godinama koristim. :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Afaparf masku imam i ja (nazalost, nemam ulje), odlicna je (ali od njih nista manje nisam ocekivala)... Ali ono sto me prijatno iznenadilo je GLISS. Ja koristim GLISS Hialuron+ Hair Filler masku i prezadovoljna sam njom. Kad ga potrosim, isprobacu ovu tvoju.

    OdgovoriIzbriši