Crtice iz Berlina



Ove godine prednovogodišnje i novogodišnje praznovanje provodim u proputovanju kroz Mađarsku, Nemačku, Austriju i Slovačku sa kraćim i dužim zadržavanjima u Budimpešti, Berlinu, Potsdamu, Beču i Bratislavi. Mada zbog posla gotovo uvek nosim lap top sa sobom, u poslednjih nedelju dana jedva imam vremena da proverim poštu. Trenutno sam u Potsdamu i danas sam konačno uspela da ugrabim nešto slobodnog vremena za kuckanje i čitanje propuštenih postova :).


Pošto sam dobila nekoliko mailova sa dosta pitanja na temu odlaska i boravka u Berlinu, cenama, smeštaju itd, rešila sam da u ovom postu podelim neke impresije i korisne informacije. 

Ako planirate samostalnu posetu nekoj od evropskih metropola, preporučujem putovanje vozom. Mada su vozne karte po Evropi neobjašnjivo skupe (nekad čak i skuplje od avionskih), iz Srbije su cene znatno niže i ima više mogućnosti da se prođe jeftinije. Iz Beograda "sve pruge vode" do Budimpešte i ako nikada niste posetili ovaj grad, to je odlična prilika da se zadržite nekoliko sati i prošetate ulicama.


Ja sam putovala gotovo praznim jutarnjim vozom za Mađarsku, provela celo popodne u Budimpešti i najzad prespavala udobnu noćnu vožnju do Berlina. Vozovi su vrlo moderni, čisti i u poređenju sa busom neverovatno komotni. Karta za relaciju Beograd - Budimpešta je 15€ i ne mora da se rezerviše, a za noćnu vožnju Budimpešta - Berlin sa spavaćim kolima, 39€ i kupuje se najkasnije dve do tri nedelje pre putovanja.


Kako išetate iz centralne stanice Berlin Hauptbahnhof, praktično ste preko puta zgrade Bundestaga, prođete park iza i eto vas na čuvenoj Straße des 17. Juni, nastavku Unter den Linden. Dakle u samom centru grada.



Berlin je ogroman ali je gradski prevoz fantastično organizovan. Bilo da koristite tramvaj, bus ili metro sve stiže tačno u minut, a različiti delovi grada su odlično povezani. Informacije koje možete naći na zvaničnim sajtovima se redovno update-uju i potpuno su verodostojne. Metro ima tri zone: A (centar grada), B (oko centra) i C (periferija). Karte su vremenski ograničene. Karta za sve tri zone, u trajanju od dva sata je nešto više od 3€ i to je ujedno i najskuplja varijanta. Bez obzira koliko stereotipno zvuči, savetujem da uvek imate mapu grada pri ruci.


Bicikle su jako popularne i svi ih voze. Tokom cele godine. Po ma kakvom nevremenu. 


U Berlinu i generalno Nemačkoj, cene su u najgorem slučaju duplo skuplje u poređenju sa cenama u Beogradu. Što se smeštaja tiče, nikada ne bih preporučila hotel jer je grad prepun odličnih hostela u kojima ćete sobu platiti mnogo jeftinije. Pogledati ovde.


Nemci su pre svega opušteni. Nisu opterećeni izgledom i obično šetaju gradom u krajnje casual varijantama. Devojke su najčešće bez šminke (ili bar bez vidljive šminke). U proseku ne vladaju sjajno engleskim, ali će se apsolutno potruditi da vam pomognu ako mogu. Imala sam prilike da boravim u nekoliko različitih nemačkih porodica i mogu da kažem da su veoma gostoprimivi.


Budući da ovo nije moja prva poseta Berlinu, u nekom od sledećih postova mogu da pišem više o posebnim mestima za videti i nekim manje poznatim a zanimljivim lokacijama - ako vas to interesuje.


Ono o čemu ću definitivno pisati su sve divote i krasote koje proslava katoličkog Božića u Nemačkoj podrazumeva, zatim šta sam pazarila na aktuelnim rasprodajama i naravno o džakovima kozmetike koje sam usput nakupovala :).

7 komentara

  1. Sjajan post, hocemooooo jos o Berlinu!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Drago mi je da si u Berlinu. To je najdivniji grad na svetu. Zivela sam tamo skoro godinu dana i nisam uspela ni pola toga da vidim. Sigurna sam da se odlicno provodis. I moram da pohvalim tvoju ljubav prema putovanjima.

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličan post, hvala ti.:D Nadam se da ce biti jos postove vezanih za tvoje putovanje, ako ne o Berlinu onda o nekom od drugih gradova koje si posetila. :))

    OdgovoriIzbriši
  4. Divno <3 Željno čekam naredni putopis :*

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post, korisne informacije!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hihi, kako fino opisujes, kao da sam bila tamo. :)

    OdgovoriIzbriši