Micelarni rastvor ili mleko za čišćenje i gde je u celoj priči tonik?

Među sredstvima za skidanje šminke i čišćenje lica, od skora su na tržištu veoma aktuelni micelarni rastvori. Reklamiraju se kao univerzalni i izuzetno efikasni preparati koji u jednom potezu uklanjaju šminku i nečistoće sa lica, pri tom umiruju kožu i nije ih potrebno ispirati. Zvuči kao da staro dobro mleko za čišćenje lica, sredstvo za skidanje šminke sa očiju i tonik postaju prošlost. Ali da li je baš tako?


Pravilno čišćenje lica podrazumeva uklanjanje prirodnih masnih izlučevina kože, odumrlih ćelija, šminke i nečistoća iz spoljašnje sredine koje se u toku dana nakupe na površini. Koje sredstvo za čišćenje lica će najbolje odraditi posao zavisi pre svega od tipa kože. Dobar preparat treba da efikasno očisti kožu, a istovremeno očuva njenu prirodnu lipidnu barijeru.

Mleko i kremasta sredstva za čišćenje lica

Uglavnom su namenjena suvom, normalnom ka mešovitom, i osetljivom tipu kože (pri čemu treba naglasiti da osetljiva koža generalno zahteva blage formule bez konzervanasa, veštačkih boja i mirisa).

Ulja prisutna u masnoj komponenti rastvaraju masnoće sa površine kože, koje se zahvaljujući emulgatorima uklanjaju s lica poluvlažnim tuferom ili mlakom vodom. Kvalitetni preparati u svom sastavu imaju biljna ulja (bogata vitaminom E), kozmetički aktivne supstance poput enzima i koenzima Q10 i biljne ekstrakte sa različitim blagotvornim dejstvima na kožu.

Mleka za čišćenje lica imaju prednost nad sapunastim umivalicama, jer nisu agresivna i ne isušuju. Osim što kvalitetno čiste, istovremeno i hrane kožu.

Preporučila bih Weleda mleko za čišćenje od badema u kategoriji skupljih i recimo Bioten hidratantno mleko za čišćenje normalne/kombinovane kože u kategoriji jeftinijih proizvoda. Trenutno isprobavam Marigold prirodno mleko za čišćenje lica, pa ćete o njemu imati prilike da čitate u nekoj od budućih recenzija.

Uloga tonika

Nanosi se pošto se lice očisti i mleko ukloni sa površine. Tonik skida preostale nečistoće, ostatke samog sredstva za čišćenje i hloride iz vode koji ostaju na koži posle umivanja (link). Nakon toga, koža je pripremljena za hidrantnu kremu i bolje je absorbuje.

Micelarna voda i kako "radi"

Micelarna voda je stabilna emulzija u kojoj glavnu ulogu imaju tenzidi (ili surfaktanti od eng. surface acting agents). Tenzidi su ono što zapravo čisti i nalaze se u većini sredstava za čišćenje (npr. natrijum-lauril-sulfat je poznat anjonski tenzid). U osnovi, princip delovanja micelarnih rastvora se ne razlikuje bitno od onog po kom funkcionišu sapuni i većina ostalih penušavih čistača (link) i u tom smislu sama micelarna tehnologija nije ništa novo.

Po čemu su onda micelarni rastvori drugačiji? Osnovna razlika je u tome što nisu svi tenzidi isti. Oni koji ulaze u sastav micelarne vode su dovoljno blagi da ne iritiraju, a dovoljno efikasni da mogu temeljno da uklone šminku i druge nečistoće. Kompatibilni su sa kožom, ne remete njen pH i ne prodiru u dublje slojeve. U tom smislu ne zahtevaju ispiranje - sve nečistoće ostaju na tuferu (bitno je koristiti pamučne tufere ili vatu sa visokim procentom hidrofilnog pamuka).

Pošto blagotvorno deluju i ostavljaju kožu mekom i nežnom, idealni su kao sredstva za čišćenje osetljive kože. Koriste se samostalno i tonik nije potreban.

Od onih koje sam do sada isprobala, mogu da preporučim Darphin Azahar Cleansing Micellar Water i Bioderma Sensibio H2O. Možda je Bioderma za nijansu efikasnija, ali Darphin kožu ostavlja neuporedivo baršunastijom.

Da li je micelarni rastvor dobar za sve tipove kože?

Mada se micelarna voda zbog umirujućeg karaktera može preporučiti svim tipovima kože, ne treba očekivati da podjednako efikasno čisti suvu i recimo masnu kožu. U slučaju masne kože sloj nečistoća i masnoća je deblji, pa može da se desi da treba nekoliko puta ponoviti tapkanje tuferom kako bi se lice temeljno očistilo. Isto važi i za više slojeva vodootporne šminke i generalno šminku na očima, jer je koža na kapcima obično masnija od ostatka lica. Dakle, u tim situacijama micelarna voda najverovatnije neće dati "magične" rezultate, kakve reklama obećava :).

Koje sredstvo za skidanje šminke i čišćenje lica preferirate? Kakva su vaša iskustva sa micelarnim rastvorima?


Hvala Nataši, Sanji i Ani na komentarima i postavljenim pitanjima, koja su me inspirisala na pisanje ovog članka. 


32 komentara

  1. Predivan post! Ja volim micelarne ali volim i da se umijem pa lepo posle micelarne ipak ide umivanje. Prosto ne mogud da se ne umijem. Navika :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I meni je nemoguće da se ne umijem posle bilo čega čime čistim lice (izuzev posle tonika). Psiha :).

      Izbriši
  2. *Radovala sam se ovom postu.Koristila sam ranije Garnier Essensials i Lorea'l Pure tonik za čišćenje.Kao i Jelena samo da se ne bih umivala.Taj ritual za sada sebi ne mogu da priuštim, pa koristim maske i kvalitetne kreme.Ne želim da žalim nad sobom,ali sam zapazila da ovaj oblik "najfinije osetljive kozmetike"kupujem kada imam najdeblji novčanik.Mada ću gledati da u skorije vreme sebe počastim jednom micelarnom vodom.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Micelarna voda može da bude konkretna ušteda, ako je delotvorna :).

      Izbriši
  3. Super post! Ja sam privrzena prirodnim uljima + sapunu + losionu sa alkoholom. Meni se pokazala kao najdetaljnija rutina ciscenja :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je čišćenje lica sapunom SF. Probala sam i imala sam konkretnu reakciju kojom mi je koža jasno poručila "Ne!", tako da sada sapune izbegavam u velikom luku. Koji sapun koristiš? :)

      Izbriši
  4. Koristim vec neko vreme ovu Lorealovu penu sa slike,zelena bocica SUBLIME FRESH i odlicna je.Mesovit tip koze mi je , i meni zaista prija,niti masti niti isusuje kozu.Moja preporuka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jelena, hvala na komentaru :)
      Da li Sublime Fresh penom uspevaš da skineš i šminku?

      Izbriši
  5. Ja se i dalje držim kremastih sredstava za čišćenje. Za tonik mislim da i nije neophodan, ja ga samo ponekad tokom leta nanesem da malo osvežim lice jer se tada više masti. A micelarni rastvor još nijedan nisam probala, kasnim s trendovima xD

    OdgovoriIzbriši
  6. Drzim se mleka za ciscenje i tonika, nisam jos probala micelarne. :) Verovatno cu probati kada potrosim ovo. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja lično više volim mleko kada je u pitanju čišćenje šminke, a micelarnu u drugom "krugu" čišćenja, da skinem preostalo :).

      Izbriši
  7. Mojoj suhoj koži više odgovaraju kombinacija mlijeka i tonika nego ijedna micelarna koju sam do sada probala, manje me dodatno isušuju...ali pošto i ja volim oprat lice nekim tekućim gelom i vodom, ubacim barem dva, tri puta tjedno i taj način čišćenja. Uglavnom, kombiniram, ali micelarne me ne privlače više :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš sam iznenađena koliko ljudi ipak nije toliko oduševljeno micelarnim rastvorima.
      Hvala na komentaru :).

      Izbriši
  8. Ni mene nekako ne privlače micelarne...najviše volim gelove za umivanje! :) Tereza

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja isto gelove smatram nekako regularnim čistačima i uvek imam bar jedan u opticaju :).

      Izbriši
  9. Ja koristim micelarnu vodu, konkretno-Loreal. Imam osetljivu, mešovitu kožu lica i micelarna mi baš odgovara. Koža mi ne bude iritirana nakon čišćenja, što mi je jako bitno, ne ostaje sloj koji stvara neprijatan osećaj i sasvim dobro čisti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ako ijedan tip kože treba da je 100% zadovoljan micelarnim rastvorima, onda je to osetljiva koža. Bar prema onome što kaže teorija :D.

      Izbriši
  10. Za oči koristim Garnier dvofazni koji bi mogao biti i efikasniji, pa tražim dalje :D Za lice njeno veličanstvo Mixa micelarnu :D Nadam se da će uskoro doći i Garnier da probam :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oriflame je svojevremeno (možda i dalje) imao dvofazni uljani skidač šminke za oči. Bočica je bila transparentna, tirkizno plava onako baš uočljiva :). Taj rimuver je bio nešto najefikasnije što sam koristila, kada su u pitanju sredstva za skidanje vodootporne šminke (maskara, tuševi i sl.).

      Izbriši
  11. Primetila sam da mnoge devojke koriste micelarnu kao tonik, što nije. Takodje, ne ispiraju micelarnu. Iako je na mnogima naznačeno da se ne moraju ispirati, ipak je to poželjno. U suprotnom mogu imati i kontra-efekat ukoliko neko ima osetljiviju kožu. Ja za skidanje šminke sa očiju sam do skoro koristila Garnir essentials koji se sada više ne proizvodi, a za lice Avene ekstremno nežni losion ili Mixa micelarnu, ali posle micelarne obavezno i Avene losion. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja micelarnu doživljavam kao odličan proizvod za osetljivu kožu i proizvod koji ima super primenu kod profi šminkanja. Ne mislim da je pravi izbor za sve tipove kože i u svakodnevnoj rutini.

      Za Avene losion sam već čula reči hvale :).

      Izbriši
    2. Meni su prvu micelarnu u apoteci prodali kao tonik. To je bilo pre tri-četiri godine kada je samo Bioderma imala takav proizvod

      Izbriši
  12. Fenomenalan post! I ja sam jedna od onih koje moraju da se umiju nema druge, kako ti kažeš psiha. Mada, ne umivam se nakon miselarne i tonika i mojoj koži taj sistem prija. Mleka sam koristila ranije, ali su mi dodatno mastila kožu i stvarala bubuljice, plus kad mi uđu u oči to bi bio haos. Mleka jednostavno nisu dobar izbor za mene :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Kad sam bila tinejdžerka, a bilo je to poodavno :-) sjecam se da sam koristila Krka Vitaskin mlijeko i tonik za ciscenje od krastavca koje je moja koza obozavala. Prosla sam kroz te godine bez ikakvih akni i problema sa kozom mozda dijelom i jer sam imala rutinu koja mi je bila dobra. I ne znam sta mi bi da batalim mlijeko sada kada sam starija i kad bi realno gledano bilo bolje da koristim njih nego gelove za umivanje. Mozda jer su me barem od 4-5 vrsta koje sam probala pekle oci, pa se drzim gela za umivanje i tonika. Ovim postom si me bacila u razmisljanje i zelju da opet potrazim neko dobro mlijeko od kojeg me nece peci oci i koza oko njih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da se danas stvarno može naći veći izbor odličnih mleka za čišćenje, koja ne sadrže iritante i ne peku oči :).

      Izbriši
  14. Isprobala sam zaista sve i svašta, no uljne emulzije su mi se pokazale kao najbolje i najefikasnije, a ujedno i najekonomičnije rješenje za uklanjanje šminke. Tonik nikako ne preskačem, a jedina micelarna koja me oduševila jest od Green girl :)

    OdgovoriIzbriši
  15. volim micelarne i probala sam sada već solidan broj različitih. Volim princip po kome rade, prijaju mi sve, manje-više. Smatram ih veoma lakim za upotrebu, i u principu ih volim.
    Za skidanje šminke sada koristim ulje, i to mi je nešto najbolje ikada. Prosto je postalo uživanje skidati šminku uljem :)))

    OdgovoriIzbriši
  16. Koristila sam Mixa micelarnu vodu, inače imam normalnu do mešovitu kožu lica i mislim da je lice počelo mnogo više da mi se masti i sija od micelarne vode. Ne znam šta više da koristim za skidanje šminke... Da li možda imaš neki savet?
    Veliki pozdrav! :-)

    OdgovoriIzbriši
  17. isprobajte BIODERMA micellaire i MIXA cleansing micellar weater!savrseni su!
    super post!sve pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  18. Krasno si ovo napisala! Trenutno sam pobornik skidanja make upa uljem za umivanje, sapunom ili baby maramicama. Nisam preveliki ljubitelj mlijeka, tonika, a ni micelarnih...

    OdgovoriIzbriši
  19. Jako mi se dopada post, sve si tako lepo napisala :) Ceo život koristim mleko+tonik, zavisno od proizvođača a trenutno koristim i testiram Weledu, i polako se navikavam na prirodnu kozmetiku. Micelarne do sada nisam koristila (neverovatno, zar ne?) ali se čine kao super izbor koji bi zamenio više proizvoda odjednom. Bioderma je sledeća na spisku :) Lidija

    OdgovoriIzbriši