Dvorci i parkovi na reci Hafel

U Potsdamu sam prvi put boravila kao gost. U to vreme, prvenstveno me je zanimao Berlin i sećam se da mi je cela nedelja provedena u nekakvom predgrađu Berlina u početku izgledala kao čist gubitak vremena. O samom gradu nisam znala ništa, izuzev maglovite informacije sa časova istorije o čuvenoj konferenciji koja je krajem Drugog svetskog rata održana baš u Potsdamu. Utisci koje sam ponela, naterali su me da se ovom mestu vratim još dva puta.



Potsdam je smešten na reci Hafel, jugozapadno od Berlina. Korito reke se na nekoliko mesta neobično širi, pa ne treba da iznenadi ako od meštana čujete da grad leži na jezerima. Kao nekadašnja prestonica Pruske, pre svega je poznat po svom istorijskom bogatstvu. Pruski kraljevi, a posebno Fridrih Veliki i njegovi naslednici, transformisali su ovaj grad u jednu od najraskošnijih prestonica Evrope.


Ako treba da opišem Potsdam u jednoj rečenici, rekla bih da je to grad parkova i dvoraca. U gradu i okolini smešteno je čak dvanaest raskošnih rezidencija, svakodnevno otvorenih za turiste. Među njima, najgrandiozniji je dvorsko - parkovski kompleks San Susi ( Sanssouci prev. sa francuskog bez briga). Posetila sam ga u sred zime, po najvećoj snežnoj vejavici. Bila sam sigurna da će biti zatvoren. Zamislite moje iznenađenje, kada sam na ulazu shvatila da moram da stanem u red za kartu :D.

 








Za studioznu šetnju celim parkom i razgledanje svih objekata u okviru kompleksa, potrebno je nekoliko dana. Unutrašnjost dvorca može da se obiđe u toku jednog popodneva. Vodič je prisutan tokom razgledanja svih soba, a ukoliko ne razumete nemački dobićete slušalice sa snimljenom detaljnom pričom na engleskom, koja se dotiče svake statue, svakog ogledala i svake interesantne stolice. Dakle saznaćete praktično sve što se može saznati o izgradnji i istoriji ovog prelepog baroknog zdanja.







Potsdam je univerzitetski grad sa tradicijom i istraživačkim centrima poput Fraunhofer instituta i čuvenog Instituta za fiziku "Maks Plank".


Valjda je nemoguće ne spomenuti da se ovde nalazi najpoznatiji i najstariji veliki filmski studio na svetu, Babelsberg. Ima neverovatnu istoriju dugu sto godina, raspolaže najvećim kompleksom studija u Evropi i ugostio je mnoga poznata imena poput Hičkoka, Polanskog, Tarantina.

 


Centar grada je šarmantan i prepoznatljiv po potsdamskoj verziji Branderburške kapije (identična samo manja kopija Berlinske), odakle i počinje pešačka zona i Branderburger strasse. Niske kućice i stare zgrade, gostoljubivi kafići i restorani, topla atmosfera, biciklisti, zanimljive antikvarnice, knjižare, kaldrma.



Blizu je i Holandska četvrt (Holländisches Viertel), blok zgrada koje se izdvajaju crvenim ciglama i arhitektonskim stilom. Još sredinom 18. veka, na poziv kralja, iz Holandije su stigle zanatlije i graditelji, za koje su tom prilikom izgrađene kuće za stanovanje. Iza Holandske četvrti vidi se gradska kapija, takođe is 18. veka, Nauener Tor

 

Potsdam je u C tarifnoj zoni i S bahn/om iz Berlina, stiže se za nepunih pola sata.  Ako ste u Berlinu, pa još u proleće, obavezno posetite ovaj gradić. Nadam se da sam vas ovom kratkom pričom i fotografijama bar malo zaintrigirala :). A evo kako je sve izgledalo u decembru 2013. godine.



 

 



11 komentara

  1. Divno je. Sad bih otisla. Posebno sam slaba na univerzitetske centre.
    Ljilja

    OdgovoriIzbriši
  2. *Ne znam Jelena.Oduševljena sam svime što si napisala i to mi nije prvi put.Uvek si nekako iskrena,jednostavna i puna duše.A mene nije lako o-duševiti.Oduvek je Berlin bio moje književno merilo od Miloša Crnjanskog,Ive Andrića do Laze Lazarevića.Imagološki topos cele srpske književnosti i jedno novo viđenje drugog.Moram ti reći da sam u celoj zbrci svog davnog putešestvija zaboravila da razlikujem Potsdamer Platz od Potsdama,jer tamo nisam bila.Ali sam stalno opominjana da"do tamo"ima samo pola sata.
    Teško mi je da ne primetim da je Barokni dvorac prelep iznutra,mada u njemu nikada nisam bila.Moj prijatelj Kinez predsedavajući omladine UN-a u Nemačkoj,tako ga je nezgodno slikao za fejsbuk,da sam u svom neznanju pomislila da je to neki zapušteni plac Hofburga.Volela bih da se Potsdamu vratim ponovo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daleko je od zapuštenog placa :D Potsdam je divan i drago mi je ako sam to uspela bar malo da dočaram. Hvala na tako motivišućem komentaru :)

      Izbriši
  3. Kakva lepota, posebno sam slaba na one barokne kicaste sofe, treba mi jedna :) Fotke su sjajne, iako nikad nisam bila posebno privucena tim delom Evrope, ove tvoje reportaze me svaki put bace na pravljenje novog to go spiska :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eh, ni ja nisam puno marila za centralnu Evropu :D Opsesija mi je bila Afrika.

      Izbriši
  4. ako stavimo na stranu što sam u naletu napetosti i umora koji me stigao, naslov pročitala kao ''dvorcovi'' i onda sva srećna razvukla osmeh, moram reći da zaista volim putopise i da je ovo jedno jako lepo predstavljanje grada koji si posetila :))
    volim dvorcove i rado bih se našla na ovom mestu ali u nekom toplijem periodu godine :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve princeze vole dvorcove, to je tako prirodno.
      Naravno, proleće/leto je pravo vreme za šetkanje po Potsdamu i okolini, kad sva ta raskoš još i ozeleni.
      Hvala :)

      Izbriši
  5. Otkrila sam te potpuno slučajno (uglavnom ne pratim beauty blogove nego kad mi treba nešto konkretno, onda tražim to nešto), ali vraćaću se namerno. Švrćkam po raznim postovima i zanimljivo mi je da čitam, a fotke su divne! Tako bih i otišla bez pozdrava, ali moram ipak da se javim na ovom postu. Ja živim u Potsdamu trenutno i sad me je malo blam što nisam nikad bila unutra u Sansusiju i mislim da bi valjalo to da obavim pre nego što se preselim za koji mesec :) Baš mi je drago da ti se dopada, meni je bio potpuno sladak i bajkovit na početku, ali ipak mi je brzo dosadilo to što je potpuno miran i bez ikakve akcije. No, zato je tu Berlin. Nekako su mi potpuno kao jedan za mladost da se iživiš, a onda dobiješ decu i pređeš u Potsdam :D

    Veliki pozdrav,

    Tihana // Wandering Polka Dot

    OdgovoriIzbriši