Očne kreme, zašto su važne i koje koristim

Davnih dana, bila sam pristalica teze da su kreme za negu kože oko očiju iste kao i kreme za lice. Smatrala sam da dnevna krema zadovoljava potrebe celog lica, te da mazalice za očnu zonu nisu neophodne. Uredno sam ih ignorisala i tretirala kao proizvod forsiran od strane beauty industrije. Razliku sam videla tek pošto sam pre par godina, počela da koristim svoju prvu kremu za negu kože oko očiju.


Istina je da kvalitetna hidratantna krema za lice neće naškoditi očnoj regiji, ukoliko je koža mlada i normalnog tipa. U svakom drugom slučaju, treba uložiti u odgovarajuću kremu za oči. Evo zašto.

Krema za oči vs. krema za lice

U odnosu na ostatak lica, koža oko očiju je tanja i ima manje lojnih žlezda pa se i brže isušuje. Ukoliko je koža lica masna, adekvatna dnevna krema dodatno će isušiti očnu regiju. Prokrvljenost kože u zoni oka je slabija, a usled umora mikrocirkulacija krvi i limfe se još više usporava pa dolazi do otečenosti, tamnih kolutova i gubitka sjaja. Masnija krema, namenjena suvoj koži lica, može biti preteška za zonu oka i izazvati dodatnu nadutost kapaka.

Koža lica podnosi nešto jaču koncentraciju aktivnih sastojaka, pa su bogate anti-age kreme namenjene licu obično neadekvatne kao okoloočne kreme i mogu dovesti do iritacija. Iz istog razloga, na mnogim kremama i maskama za lice, proizvođač naglašava da treba izbegavati područje oko očiju.

Tajming

Mada je starenje kože individualno i zavisi od mnogo faktora, smatra se da biološki proces starenja počinje negde oko 25. godine. Tada koža počinje sporije da se obnavlja, postaje suvlja, menja se struktura kolagena i pojavljuju se prve sitne borice oko očiju. Mnogi smatraju da je to vreme kada treba početi sa posebnom negom kože u području oka.

Prvi hidratantni gel za kožu zone oka nabavila sam u 30. godini, a da se ponovo pitam počela bih sa korišćenjem sličnih preparata mnogo ranije i naročito redovno leti :).

Kreme koje koristim

U poslednjih godinu dana, koristila sam nekoliko očnih krema i u nastavku ću reći nešto više o svakoj.

Avon Anew Clinical Eye Lift Pro, 20ml. Dvojni tretman za predeo oko očiju. Kutijica je podeljena u dve komorice. U jednoj je narandžasti gel sa arganinom, za predeo iznad očiju i oko obrva. Formulisan je da podstakne proizvodnju elastina i učini kožu zategnutijom. U drugoj, beličasta krema za predeo ispod očiju koja umanjuje vidljivost bora.



Ovo je jedina krema iz Avona koju koristim duže vreme i naručujem već...ne znam koji put po redu. Volim da je koristim namenski, recimo kada se probudim sa naduvenim kapcima ili podočnjacima. Primetila sam i da mi prija da je koristim odvojeno: gel tokom noći, a kremu tokom dana. Gel je lagane teksture i vrlo efikasno umanjuje otoke, dok je krema nešto masnija ali odlično hidrira kožu ispod očiju. Ne izaziva iritacije (što mi se dešavalo sa nekim proizvodima iz Anew linije). Jedino što mi se ne dopada je miris. Cena 1330 rsd, u aktulenom katalogu. Međutim, na akcijama se može naći i za duplo manje para.

Estar Eye Gel krema za negu zone oko očiju, 50ml. Estar handmade cosmetics sam otkrila ove zime. U pitanju je domaća kompanija iz Novog Sada, sa interesantnom filozofijom i još interesantnijom ponudom. Kako kažu oni "ne prodaju ambalažu, već njen sadržaj" pa krema stiže u plastičnoj, vrlo skromno dizajniranoj ali funkcionalnoj ambalaži sa unutrašnjim i spoljašnjim zaštitnim poklopcem.




Krema je namenjena osetljivoj koži očne zone sklonoj dehidrataciji i brzom nastanku bora. Ima hidrirajući i anti-age efekat, vidljivo smanjuje dubljinu bora i neravnine. Takođe, poboljšava opšti izgled, mekoću i elastičnost.

Malo je reći da me je ova krema osvojila. Sastav je baziran na ekstraktu francuske ruže i frangipangija, zelenog čaja, hijaluronske kiseline, vitamina E, kofeina i još nekih biljnih ulja i sintetičkih sastojaka. Mada na prvi pogled pre izgleda kao krema, teksturom i brzinom kojom se apsorbuje više podseća na gel. Po nanošenju ostavlja osvežavajući miris i prijatan osećaj na koži. Volim da je koristim kao noćnu kremu i mislim da je odlična kao preventiva kod prvih bora za osobe od recimo 30. godine. Lepo hidrira i neguje, a nakon dva meseca redovnog korišćenja mogu da kažem da sam zadovoljna izgledom i tonusom kože. Ima diskretan voćno cvetni miris. Cena: 660 rsd, pri tom je količina od 50ml sasvim dovoljna za period od neka četiri meseca (možda i više, ako je ne koristite svaki dan).

Marigold Prirodna antirid krema, 15ml. O Marigold proizvodima sam već pisala i to nekoliko puta. Generalno sam zadovoljna njihovim kremama za lice i mislim da imaju kvalitetne preparate. Činjenica da se radi o prirodnoj domaćoj kozmetici samo je razlog više za naklon :).

Antirid krema je namenjena nezi kože oko očiju već nakon 24. godine. Može se koristiti za negu kože tokom dana, kao i za noćnu negu. Bazira se na ulju argana, poznatom po izuzetnim regenerativnim i antioksidantnim svojstvima i ulju koštica grožđa bogatom polifenolima. 



U pitanju je odličan antirid, gušće konzistencije i masnije formule. Meni nije odgovarao u smislu da je za moju kožu bio previše mastan. Međutim, mama ga koristi i kaže da je jedna od jačih i boljih antirid krema koje je imala. Zato mislim da bi bio idealan za suvu i stariju kožu. Dolazi u plastičnoj ambalaži sa pumpicom i podižućim dnom. Cena: 840 rsd.

Darphin Anti-Fatigue Smoothing Eye Gel, 5ml. Osvežavajući gel za okoloočnu regiju. Umanjuje znake umora, ublažava vidljive linije i vraća blistavost. Sastav je baziran na ekstraktu oraha i kofeina.


Ovo je travel size pakovanje koje sam kupila u okviru putnog seta. Regularna tuba dolazi u zapremini od 15ml. Međutim, tekstura je ultra lagana i veoma razmaziva tako da je ovih 5ml iznenađujuće dugo potrajalo.


Savršena hidratacija uz blagi cooling efekat. Tako bih u jednoj rečenici opisala ovaj gel. Hladi i osvežava. Prelepo miriše i opušta. Divno ga je naneti pre spavanja kao neki spa tretman očne zone. Ujutru je koža nežna i glatka. Idealan za negu mlađe kože, kojoj još uvek ne treba konkretan anti-age preparat već pre svega hidratacija. Posebno će umeti da ga cene osobe koje veći deo dana "prže" oči na ekranu, poput mene. Skoro sam se raspitivala za cenu regularne tube i mislim da je ~ 4000 rsd, ako se dobro sećam.

Bioten Genovate Antiageing & Regenerating Eye Serum, 15ml. Regenerativni serum za oči iz nove linije za negu lica. Recenziju seruma sam najavila još u novembru prošle godine. Cela Genovate linija se bori protiv različitih agresivnih faktora (UV zračenje, zagađenje, stres, neuravnotežena ishrana) koji mogu da uzrokuju prevremeno starenje kože. Serum se bazira na aktivnim supstancama koje se ekstraktuju iz biljnih matičnih ćelija, a sposobne su da aktiviraju odbrambene i regenerativne procese u koži.

O potencijalu biljnih matičnih ćelija u kozmetici se uveliko diskutuje, pa koga više zanima ta tema preporučujem neke članke.


Serum je namenjen osobama od 35. do 45. godine (u grubom) i trebao bi da pruži negu i regeneraciju kože, da ublaži znakove umora a redovnom upotrebom i bore.

Formula je dosta lagana, razmaziva i brzo upijajuća. Nemam neke posebno uočljive okoloočne bore, pa ne mogu da potvrdim umanjenje linija. Ono što mogu da kažem je da serum sjajno hidrira kožu. Takođe se dobro pokazao kao podloga za šminku. Nemastan je i mislim da bi bez problema mogle da ga koriste i mlađe osobe. Čini mi se da je cena po drogerijama oko 300 rsd.

Da li koristite očne kreme i koje preporučujete?

39 komentara

  1. Estar gel sam i ja probala i jedino mi je miris malo intenzivan. Ali mi se svidja jedna od njihovih parola ,,Nije bitno šta piše na pakovanju'', jer ovaj gel može da se koristi i kao krema za lice. :) Koristim Dahlia okoloočnu kremu, ali to već svi znaju. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da pročitala sam da može da bude i krema za lice, ali sam ga ja ipak koristila samo kao očnu :).

      Izbriši
  2. Ovo je post kao stvoren za mene.Okoloočne kreme su prvi anti-age proizvod koji sam počela da koristim. Za neke marke nisam čula, a deluju primamljivo. Anew ne mogu da se setim da li sam koristila ili sam želela da koristim (bilo je i u plavom pakovanju na istu foru Anew, ako se ne varam? Odlične su u svakom slučaju). Uglavnom, držim se proverene teške artiljerije Eucerin i Vichy :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je ta u plavom pakovanju baš izazvala reakciju, tako da...oprezno :D
      Eucerin i Vichy....ti si zauvek u svetu dermokozmetike :).

      Izbriši
  3. Vrlo zanimljiv i posve koristan post. Još uvek trošim Niveinu cellular okoloočnu koja je super, ali mi ova Estar deluje zanimljivo po sastavu. Da li se može pronaći u Beogradu ili samo u NS?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Novom Sadu imaju showroom, ali se bez problema može poručiti sa njihovog sajta (estarcosmetic.com) - koliko znam važi za teritoriju Srbije.

      Izbriši
    2. pardon > www.shopestar.com

      Izbriši
    3. Ja tek sad videh ovaj odgovor, zanemari onda moje pitanje dole :-)

      Izbriši
    4. I meni se dešava da previdim komentare :)

      Izbriši
  4. Preodličan post! Mnoge žene zanemaruju ove kreme i misle kako im ne trebaju. Vjerojatno znaš, one su moj veliki fetiš i isprobala sam ih na tisuće. Ova Avonova krema je jedna od boljih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne samo da ih žene zanemaruju, već se na dosta mesta može i pročitati kako su očne kreme zapravo marketinski trik. Znam da su serumi i kreme za oči tvoja ekspertiza :).

      Izbriši
  5. Prvi put čujem za Estar, zvuči zanimljivo (gde ima da se kupi?), a probala bih i Marigold.
    Ja već neko vreme koristim Afrodita Hydra Thermal, a dobra mi je i Dar kozmetika (za suvu kožu).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam na Estar naletela potpuno slučajno, guglajući nešto deseto. Koristim još neke proizvode iz njihove ponude, pa ću pisati više i o njima. A za Dar kozmetiku sad prvi put čujem :)

      Izbriši
  6. Hvala na preporuci, mislim da cu da probam ovu shopestar kremu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovu Avonovu sam par puta bas gledala i zelela da narucim ali nemam pojma zasto sam odustala!! Imam onu Dahlinu nije antirid,ali bas lepo hidrira,pa dok joj ne istekne rok,necu je menjati,a do tada cu naci neku drugu zanimljivu!! :) Odlican post!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja jako volim da tragam za okoloocnm kremama, ali generalno ne kupujem te anti age vec vise trazim lagane hidratantne i one koje osvezavaju i smanjuju nadutost i podocnjake. Malo me nervira sto je izbor tih krema u odnosu na anti age okoloocne dosta manji. Uocila sam tu Bioten kremicu pa iako nije bas ono sto trazim razmisljala sam da je nekad uskoro i probam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Lagana hidratacija za početak je jako važna. Isto, mislim da u sve do neke 35. ili 40. godine, očnu kremu nije potrebno nanositi svaki dan, već svaki drugi ili i ređe. Bitno je samo da se održava nega kože :)

      Izbriši
  9. Divan post popraćen prekrasnim fotkama ;).

    OdgovoriIzbriši
  10. Koristim Afroditinu od kamilice kao nocnu jer je masnija a za dan antirid sa kolagenom koji pravi apoteka Fabeg tj. Viva B+,ta je lagana i odlicna kao podloga za sminku.Dugo sam koristila od Sebameda Q10,sasvim dobar antirid je bio.Estar kozmetika mi deluje zanimljivo;bas cu da pitam u lokalnoj apoteci.Pozdrav od Jasne :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jasna, hvala za preporuke. Nisam koristila apotekarske kremice još ali znam da ih mama i još neke prijateljice veoma cene :).

      Izbriši
  11. Predivan post! Iako mi jos uvek nisu potrebne antiage kreme, volim o svemu da se informisem na vreme. Kome nije potreban antiage, preporucujem Oriflame - Optimals skin energy eye cream. Pozdrav :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koristila sam tu kremicu. Kao lagana hidratacija je više nego dovoljna :).

      Izbriši
  12. Odličan post. Moram da probam ovu Avon kremu, čini se da je kao stvorena za mene.

    OdgovoriIzbriši
  13. Preporuka za Afroditinu kremicu sa kamilicom- odlična je. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad sam se setila da sam svojevremeno stavljala kesice ohlađenog čaja od kamilice na oči i super su radile posao :D. Hvala na preporuci!

      Izbriši
  14. *Često sam izbegavala da koristim okoloočne kreme,jer su se razlikovale po svojoj strukturi od dnevne kreme.To mi je predstavljalo dodatnu obavezu.Uglavnom od 23 godine pa do sada koristim antirid kreme,kreme na bazi meda i termalnih voda.To su bile:Hemmel antirid,Vichy,Avene Hydrance Optimal Legere,Yves Rocher Antiage Global i sada Oriflame Tender Care Coconut balm.
    Isprobavam sve i svašta,ali mi je najvažnije da ta regija nikada nije suva jer tako izgleda starije.Najviše efekta oduvek su davale kreme sa termalnom vodom,ali na našem tržištu postoje samo Avene i Vichy.Volim da tu negu upotpunim pčelinjim voskom i uljima badema i kokosa jer imam 32 godine i želim da mi se bore što manje vide,a biljna ulja tome itekako pomažu.Od tvojih predloga Jelena, probala bih Darphin i Estar.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja imam 25 godina i naročito me privlače ESTAR i Bioten Genovate (čisto preventivno, jer mi to baš i nije problematična regija još uvek)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da ni jedna ni druga ne mogu da ti naškode :).

      Izbriši
    2. I ja se nadam, jer mi je lice prilično osetljivo i reaguje nepredvidivo :)

      Izbriši
  16. super mi djeluju sve kreme ali najviše me zanima ona sa arganovim ulje.

    OdgovoriIzbriši
  17. izvrstan tekst :)
    ja trenutno koristim LRP Redermic R Yeux, Dr. Brandt glow i Clinique AAE Rich. A super mi je inače i Afroditina kamilica, moj favorit uz Clinique :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Post je super, ali mene zanima da li postoji neka okoloočna krema koja se može koristiti u 21-oj godini? I, uopšte, da li je neophodna? Do sada nisam koristila, ali imam mali problem sa podočnjacima, pa bih volela da mi preporučiš nešto :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima dosta laganih kremica za očnu regiju koje možeš da koristiš. Ne mislim da mogu da ti naškode u ranim dvadesetim. Recimo alverde ima nekoliko očnih krema koje nisu preteške i pružaju solidnu hidrataciju. Ne znam kakve tačno podočnjake imaš (kesaste, plave, naduvene...), ali najviše obrati pažnju na ishranu, da li unosiš dovoljno vode u toku dana, da li dovoljno spavaš (sad već zvučim kao neka mama) i da li si dovoljno nežna pri nanošenju krema, pudera, korektora i ostalog na lice, u toj regiji :).

      Izbriši