Πάργα

Svojevremeno sam proputovala dobar deo kontinentalne Grčke. Otkrivajući bogatu prošlost Atike i Peloponeza, u potpunosti sam zanemarila turistički orjentisane luke i komercijalni sjaj grčkih ostrva. Ovog maja već treću nedelju provodim u Pargi, živopisnom gradiću na istočnoj obali Jonskog mora. Haotična arhitektura, romantični tirkizni zaliv i živost mesta, pružaju iluziju da ste na nekom dalekom ostrvu, mada se zapravo niste pomerili s kopna.


Posebnost Parge krije se u izvanrednom geografskom položaju. Nalazi se u epirskom delu Grčke, blizu Janjine, a odmah preko puta Krfa. Ukoliko putujete avionom, sletećete na aerodrom u Prevezi na nepunih sat vremena vožnje do Parge. Autobusom iz Beograda, stiže se za petnaest sati, uključujući pauze za odmor i zaustavljanja na granicama.


Kamene vile u primorskom stilu načičkane po brdovitom terenu uz more, lavirint uskih strmih ulica i malih grčkih trgova izgubljenih među brojnim tavernama, prodavnicama, barovima, buticima, turističkim kancelarijama pa čak i spa salonima. Sve to začinjeno opuštenim mediteranskim duhom  čine Pargu jednom rečju neodoljivom.



Centrom dominira luka i lepo uređeno šetalište sa brojnim restoranima. U ponudi su raznovrsni specijaliteti domaće, ali i drugih evropskih kuhinja.


Od gradske Krioneri plaže, kej vodi do uzvišenja sa ostacima Venecijanske tvrđave iz 11. veka. U davna vremena tvrđava je štitila grad sa mora i kopna. Nekoliko puta je rušena i obnavljana. Danas je lokalna atrakcija i daje jedinstven pečat celom mestu. Otvorena je za razgledanje i veoma je popularna među turistima.


Sa njenih bedema pruža se panoramski pogled na luku sa leve i neverovatan prizor plaže Valtos, najveće i najlepše peščane plaže u Pargi, sa desne strane.







Utvrđenje obiluje skrivenim prolazima, poluočuvanim tunelima, lučnim prozorima, tajnim odajama i starim kamenim stazama koje podsećaju na one iz doba Rimljana. Ako se zagledate u visoke zidine, možda ćete uočiti okamenjenog Mletačkog lava, pogleda uprtog u daleko plavetnilo horizonta.



Uživati u ostacima ovog visokog zdanja je lako. Još ako vam je pri ruci tost i kesica maslina, kupljenih za 2 evra u lokalnom supermarketu, možete se sakriti u jednoj od gornjih, teže dostupnih osmatračnica i provesti par nezaboravnih sati u dubokom hladu kamenja, dok vam okolni vidik pripoveda viševekovnu priču.


Simboli Parge su i mnogobrojne crkve na potpuno neočekivanim mestima, polja maslina i četinara, toplo vreme bez jakog vetra i mačke. Mačke su podjednako voljene, kako od lokalnog stanovništva tako i od turista, među kojima najviše ima Britanaca i Skandinavaca.

Ovde ću završiti post ali ne i priču :). Ovo je tek prvi u nizu postova o Pargi. Slede reportaže sa krstarenja Jonskim ostrvima i još nekim mestima u ovom delu Mediterana koja tek planiram da posetim do kraja meseca, a koja će me bez sumnje ostaviti punom utisaka.

28 komentara

  1. Nije lako odabrati mesto za letovanje u Grčkoj, toliko je divnih... imala sam sreću da odem samo u Neos Marmaras, za sada, ali čim bude mogućnosti i prilike volela bih da sledeća na redu bude Parga. Divne fotografije, radujem se narednim reportažama. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se. Grčka je zaista krcata prelepim letovalištima i obično imaju jedinstven spoj prirode i arhitekture, pa i nije posebno teško pronaći inspiraciju i napraviti divne fotografije :). Hvala na komentaru.

      Izbriši
  2. Prelepo! Volim tvoje putopise i radujem se nastavku.
    Uživaj malo i za nas :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Kaća :).
      I ja uživam u ovoj vrsti postova. A bogami uživam i u zbilji :D.

      Izbriši
  3. A sa kim putujes?Vidim da ti kao i ja volis da putujes ali ja nemam sa kim jer mojim drugaricama su zanimljiva samo najpopularnija turisticka mesta dok ja volim da lutam i sama otkrijem lepote mesta a po tvom blogu rekla bih da si i ti takva.:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U poslednje vreme putujem sa dragim, kao i u varijanti sa prijateljima.
      Ranije sam često putovala sa bliskim prijateljima, a bogami i sama.
      Moj ti je savet, ako trenutno nemaš društvo za putovanja, da putuješ sama. Jer kada putuješ sam, zapravo nikada nisi sam :). Bar je to neko moje iskustvo.

      Izbriši
  4. Divna divna Grčka. Najlepši period za obilazak mesta, niti hladno nit prevruće! :) JEdva čekam još i da vidimo šta si sve kupila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako sam i ja čula. Kažu da u Pargi sezona počinje već u aprilu, a da je tokom maja i početkom juna najlepše. A šta sam sve kupila...videće se :D.

      Izbriši
  5. Volim ovakva mesta. Divno je.
    Fotke!

    OdgovoriIzbriši
  6. Parga je prelepa i već mi je dugo na wish listi. Volim tvoje putopise a možda će baš ovaj post presudniti ove godine :))) Jedva čekam nastavak, uživaj i za nas <3 Lidija

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ako presudi, biće mi baš drago :).
      Hvala Lidija & Tanja
      <3

      Izbriši
  7. A ja resila da ove godine ne idem na more. Kako me sad muce ove fenomenalne slike. Tamo nisam nikad bila. Bas lepo izgleda.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja bez mora ne mogu, barem jednom godišnje :).

      Izbriši
  8. Jelena, ne mogu da docekam sledece postove o Pargi. Putujem sa deckom krajem avgusta (tek, nazalost) i sve informacije ce mi biti od koristi. Ti to tako lepo prikazujes i fotografijama i recima, sad sam jos nestrpljivija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da je to super tajming. Preporučujem da isprobaš sve plaže i ne izlaziš iz vode :).
      Drago mi je da ti je priča od koristi, a potrudiću se da napišem još konkretnih informacija.

      Izbriši
    2. Itekako od koristi. Idem sada da citam sledeci post i da zapisem korisno, da nesto ne bih propustila :) :) :)

      Izbriši
  9. Prekrasano mjesto, jednostavno blago ti se sad bih tamo otputovala. Volim Grčku i bila sam na nekoliko otoka Santorini i Mikonos. Trebala bih i ja obići malo taj kontinentalni dio ali nemam kad. Jedva čekam sljedeći post da uživam malo mastajuci kad ne mogu zapravo biti tamo. Super si sve opisala i slike su ti vrhunske.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažu da su ostrva najlepša :). Ja se i slažem i ne slažem. U svakom slučaju, na ostrvima su najlepše plaže. Drago mi je da ti se post sviđa i nadam se da ćeš uživati i u sledećem.

      Izbriši
  10. Divna je Parga :) Nego vidim da si u jakni, znači ništa od kupanja? Idem uskoro u te krajeve, a baš se nadam da ću se malo i skvasiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ove fotke su uslikane u prva tri dana, kada je bilo oblačno i hladnije. Voda je i tada bila topla, ali nije bilo baš za skidanje u bikini i ležanje na plaži. Nakon toga, temperatura je naglo skočila, oblaci su nestali i postalo je toplo tako da je sada milina ući u vodu i osvežiti se :).

      Izbriši
  11. Bila i delim tvoje oduševljenje. Parga je definitivno mesto na koje želim ponovo da se vratim. Ima neki šarm i autentičnost koji osvajaju. A hrana je odlična - obavezno probaj domaće specijalitete!

    OdgovoriIzbriši
  12. Fotografije su ti divne, a i mnogo korisnih i dobrih informacija. Meni jedino kod Parge smeta duzina putovanja, inace sve ostalo je lepo :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Zaista sam uzivala ...eto i mene za mesec dana u Pargi ! Jedva cekam !

    OdgovoriIzbriši