16 žena Hauschka kataloga

Dr. Hauschka je verovatno jedan od najinteresantnijih brendova sertifikovane prirodne kozmetike, prisutnih na našem tržištu. Izdvaja se najstrožim kriterijumom kvaliteta, holističkom filozofijom i specifičnim ritualima nege. Krajem prošle godine, pokrenuta je akcija za izbor modela koji će izneti srpski prolećni Hauschka katalog, sa ciljem da se izaberu lica među ženama koje nisu ni modeli ni manekenke, već dugogodišnji i verni korisnici ove kozmetike. 


Katalog je zvanično predstavljen juče, uz prisustvo šesnaest izabranih modela. Šesnaest "običnih" žena, različitih godišta i profesija, pokazale su da je prirodno - lepo. Moram priznati da sam bila impresionirana. Pre svega duhom i energijom koja je neuhvatljivo kružila stolom tog jutra, a što je sjajnom fotografijom u potpunosti uspeo da prenese Igor Prusac, uz asistenciju Milene Maše Perić.









Imala sam i posebno zadovoljstvo da se upoznam, a kasnije i podrobnije popričam sa jednom od Hauschka modela, Amirom Petrović. Razgovor vam prenosim u vidu kratkog intervjua u kome Amira, između ostalog, otkriva zašto je već deset godina verna ovoj kozmetici.


Kada govori o sebi, Amira prvo ističe da je majka krasnog devetnaestogodišnjeg mladića i slatkog desetogodišnjeg dečaka. Zaposlena je u jednoj srednjoj školi na Lionu, gde radi kao profesorka srpskog jezika i književnosti. Dugi niz godina se bavi jogom, pisanjem, duhovnim istaživanjem i razvojem. Veruje da unutrašnji razvoj doprinosi kvalitetu  života i uvek se trudi da bude svesno prisutna u svim životnim segmentima.

Priča o kozmetici svakako počinje pričom o koži.  Kakve su potrebe vaše kože lica?


Koža mog lica je normalna, s tim što je ona zahtevna zbog mojih godina, pa ima potrebu da se hrani, energizuje i vitalizuje.

Koju kozmetiku ste koristili pre nego što ste otkrili Hauschka proizvode? Sećate li se kako je izgledao ritual vaše dnevne nege?

Dr. Hauschka kozmetiku koristim već 10 godina (i u periodu kada se u Srbiji nije mogla nabaviti). Pre sam koristila različite proizvode: od Vichy kozmetike, preko Welede, Neutrogene, preko standardnih proizvoda Nivee, Loreala, Afrodite. Trudila sam se naći prirodnu kozmetiku. Pažnju sam naročito poklanjala čišćenju lica, te sam oduvek koristila sredstva za umivanje koja ne iritiraju kožu, tj. ne isušuju je. Takođe, noćna nega lica je bio deo obaveznog  rituala i pre Hauschke.

Kada ste se prvi put susreli sa Dr. Hauschka kozmetikom i kako?

Za Hauschku sam saznala tako što sam  primetila neobične kozmetičke teglice, tubice, flašice u kupaonici jedne starije prijateljice, čiji izgled je za sve bio zapanjujuće mladalački. Kada sam se raspitala i saznala više o tome kako je nastala Dr.Hauschka, ta me kozmetika „kupila” za sva vremena.

Šta vas je pre svega privuklo ovom brendu?

Brendu me privukla priča o lekaru koji je imao holistički odnos prema lepoti, zdravlju i prirodi, i u skladu sa tim principima je osnovao svoju laboratoriju. To što je smatrao da se mora razviti kozmetika koja će delovati uz unutrašnju sinergiju sa ćelijama kože, poticati ih da se obnavljaju i podmlađuju.

Šta konkretno koristite iz Hauschka ponude?

Koristim veoma mnogo proizvoda: kremu za umivanje, regenerativnu kremu za lice i predeo oko očiju, serum za negu lica (noću), zatim ulja za kožu tela (zimi), te mleko od ruže (leti). Takodje, regenerator za kosu od neema je sjajan. Balzam za usne, koji se koristi i za predeo oko usana, protiv borica.

U kratkom razgovoru, koji smo vodile na današnjem događaju, spomenuli ste da su Hauschka proizvodi "drugačiji". Sećam se da ste to izgovorili na jedan poseban, pomalo misteriozan način. Možete li pojasniti šta ste tačno pod tim mislili? 

Zaista doživljavam ovu kozmetiku drugačijom. To misle i mnoge žene koje poznajem, a koriste je duže vreme. Zašto drugačija kozmetika? Ukoliko verujete, kao ja, da svi u sebi posedujemo sposobnosti da se obnavljamo, „komuniciramo“ sa sopstvenim ćelijama, onda znate da vam je potrebno sredstvo koje je poteklo direktno iz prirode, organskog porekla, jer će takvu supstancu vaša koža prepoznati i u potpunosti iskoristiti. To je kao da kremom (ili nekim drugim sredstvom) unosite u kožu informaciju. Kada ta “informacija” dospe u vašu ćeliju, ona deluje. Možda u svemu ovom ima malo i misterije, ali lepota je oduvek i bila pomalo misteriozna, a sačuvati mladalačku svežinu kože je po sebi već misterija, zar ne?

Kao dugogodišnji korisnik, kakve efekte/promene zapažate na koži?

Moja je koža veoma čista, elastična, blistava, sa sasvim malo bora, iako imam 50 godina. Naravno, kretanje, način života, ishrana takodje utiču na stanje moje kože, ali je efekat kozmetike veoma znatan.

Imate li iskustva sa Hauschka dekorativom?

Odlučila sam se preći potpuno na dekorativnu Hauschka kozmetiku, iz istih razloga iz kojih koristim i onu za negu. Dakle, mnogi smatraju da je ova kozmetika suviše blaga, što je tek uslovno tačno. Možete da je učinite blagom ili izražajnom i jakom, u odnosu na stepen nanošenja. Ona je zaista postojana, čini se kao prirodni film na licu. Ruževi su sjajni, koristim roze za dan, a intenzivno crveni za noć. Imaju potpunu paletu kozmetike. Sve je za preporuku.

Šta, po vašem mišljenju, čini lepotu jedne žene?

Kažu da je lepota u oku promatrača. Ipak, lepota jeste spoj i onog kako se osećamo i kako izgledamo. Negovana koža je luksuz, a čista koža je uslov za taj luksuz koji možemo da ostvarimo. Mislim da svaka žena može biti lepa, ukoliko ulaže napor da redovno i bez izuzetka održava kožu lica (tela) čistom i nahranjenom. Dekorativna kozmetika neće ulepšati nečistu, izmučenu i umornu kožu.

Ako biste morali da izdvojite samo jedan proizvod iz Dr. Hauschka ponude, šta bi to bilo?

Hmm, izdvojiti samo jedan proizvod iz Hauschka kozmetike je teško. Ukoliko to moram, možda bi to, ipak,  bio serum za lice, koji se koristi noću, kao kompletna noćna nega, jer nemasna nega tera vašu kožu da sama „radi“.

Kada je kozmetika za negu lica i tela u pitanju, da li je Hauschka vaš jedini izbor?

U ovom trenutku koristim i preporučujem Dr.Hauschka kozmetiku. Naravno, postoji veliki broj drugih sjajnih brendova.

Kakav je vaš stav o sertifikovanoj prirodnoj kozmetici?

To je stvar ličnog izbora, a u vezi je sa svešću konzumenta. Uvek ću odabrati prirodnu kozmetiku sa sertifikatom, jer je to garant čistoće proizvoda. Ona nije agresivna, niti otrovna za moje telo.

Mnogi kupci smatraju da je prirodna kozmetika previše skupa. Kako biste to prokomentarisali?

Slažem se sa konstatacijom da je prirodna kozmetika, ona koja je kvalitetna i ima odgovarajući, validni sertifikat, skupa. Ne znam zašto je to tako. Možda zbog uslova uzgajanja čistih biljaka, osetljivosti njihovog skladištenja. Ima i jeftinih prirodnih proizvoda, za koje nisam uvek sigurna da imaju taj učinak koji očekujem.

Šta biste preporučili potencijalnim kupcima? Kako treba otkrivati Hauschka kozmetiku?

Potencijalnim kupcima preporučujem da probaju redovno umivanje kremom za čišćenje, jer je to uvodni ritual u Hauschka negu. Takodje, savetujem da pročitaju u katalogu o pojedinim proizvodima. I da veruju našim iskustvima, jer su ovo reči korisnica, a ne onih koji su plaćeni da reklamiraju proizvod.

I za kraj, čula sam da nije nimalo lako biti model :). Kakvi su vaši utisci sa snimanja za novi katalog?

(Smeh) Bilo nam je i zabavno i naporno na snimanju. Nijedna žena nije profesionalni model, niti je ikada pozirala za nešto slično. Sve smo iz različitih oblasti i profesija. Mislila sam da će snimanje trajati kraće i „brže“, ali sam se pri slikanju suočila i sa sopstvenim sposobnostima da “uđem” u sebe. Da, bilo je to zabavno iskustvo, a katalog  koji smo snimile lepa uspomena.

Ukoliko vam se post dopao ili vam je bio koristan, podelite ga sa prijateljima preko društvenih mreža. Hvala :).

6 komentara

  1. Koliko predivnih žena na jednom mestu :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. izvrsna kampanja sa stvarnim korisnicama, svaka čast za Dr. Hauschka!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zadovoljstvo je bilo učestvovati u Dr.Hauschka projektu :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Gde ima ovih proizvoda u Beogradu?

    OdgovoriIzbriši
  5. Fotografije su nestvarno dobre! Super post

    OdgovoriIzbriši