O uljima za negu tela i koja preporučujem

Upotreba ulja u nezi kože nije novina, ali su u poslednje vreme postala naročito popularna, pa je i izbor po drogerijama i apotekama veliki. O biljnim uljima u kozmetici se dosta pisalo i po blogovima (tekstovi koje bih izdvojila su Biljna ulja u nezi kože , Ulja na licu:kap uživanja i Ulja u službi nege lica). U ovom postu predstaviću vam ulja za negu tela koja koristim ili sam koristila, a ograničiću se na lično iskustvo kao i proverene informacije i savete.


Dugo sam imala prilično rezervisan stav prema uljanim preparatima. U startu me je odbijala ideja da se namažem uljem, a onda caklim i čekam da se upije. Moja koža nikada nije bila zaista suva, pa sam (pogrešno) razmišljala kako mi ulja za telo zapravo i nisu potrebna. U međuvremenu sam naučila kako deluju na kožu i organizam i kako da ih pravilno koristim.

Biljna ulja vs. kreme i losioni

Istina je da su prirodna biljna ulja, zbog visoke koncentracije nezasićenih masnih kiselina kao i čitavog niza drugih bioaktivnih supstanci (vitamina, minerala, antioksidanasa), osnova za kvalitetnu negu, ishranu i zaštitu kože. Po sastavu su zapravo slična sebumu koji proizvode lojne žlezde, pa u zavisnosti od namene kao i tipa i stanja kože, mogu da joj povrate vlažnost, gipkost i ravnotežu. Koriste se zasebno ili u kombinaciji sa eteričnim uljima, čime se povećava njihovo kozmetičko dejstvo.

U odnosu na kreme i losione za negu tela, ulja su isplativija jer se sa manjom količinom mogu postići bolji i dugoročni rezultati. Osim toga uglavnom su multifunkcionalna, pa se mogu koristiti ne samo za negu kože tela već i negu kose, ruku, lica, uklanjanje šminke, razne maske i kućne tretmane.

Kvalitet ulja ili zašto se toliko "detaljiše" o poreklu sirovina

Kada se priča o kvalitetnim uljima za negu kože, pre svega se misli na prirodna, čista biljna ulja bez aditiva, hladno cedjena i nerafinisana, jer jedino takva sadrže očuvane aktivne sastojke. Pri kupovini prirodnih kozmetičkih preparata, najčešće se vodim sastavom i sertifikatom.

Svojevremeno mi je prijateljica priznala da joj je cela priča o sertifikovanim prirodnim brendovima pomalo preterana. Dotakle smo se Weleda anticelulit ulja od breze i u jednom trenutku, revoltirano je konstatovala:"Previše se u svemu tome detaljiše. Zašto je uopšte bitno da li se lišće breze bere ručno?!" Toga sam se setila nedavno, tokom boravka u Grčkoj, kada su mi ispričali da je kvalitet maslinovog ulja opao jer se masline više ne beru ručno. Grci su se izgleda malo olenjili, pa danas postave mreže ispod stabala i čekaju da zrele masline same opadnu. Tokom pražnjenja mreža, "podkrade" se i dosta trulih i nekvalitetnih maslinki što naravno direktno utiče na kvalitet kasnije izrađenog ulja.

Kvalitet prirodnih preparata direktno zavisi od kvaliteta polaznih sirovina, vremena branja biljke (jer za svaku biljku postoji period u godini kada sadrži najvišu koncentraciju aktivnih materija), procesa konzervacije (očuvanja tih materija) i samog procesa proizvodnje. Pa tako recimo Weleda garantuje da je ekstrakt breze u njihovom anticelulit ulju dobijen od lišća breza iz Južne Poljske, koje se ručno bere i to baš tokom maja i juna, a procesom kuvanja listova u vodi.

Evo i jednog odličnog teksta o tome kako se može prepoznati kvalitet ulja, doduše ne iz kozmetičkog ugla (ali su ulja ulja i poenta je ista) Kako da kupim kvalitetno ulje. Za % odnos polinezasićene/mononezasićene masne kiseline postoji i proširena tabela :). Ulja sa većim procentom mononezasićenih kiselina treba držati u tamnim staklenim bocama, jer izložena svetlosti brzo oksidiraju i kvare se.

Kako koristiti ulje za negu tela?

Ulje se najbrže absorbuje ako se umasira na vlažnu kožu, nakon tuširanja. Tako se istovremeno izbegava mastan osećaj i postiže intenzivnija hidratacija. Može se dodati u kupku, posebno ako se dodaje i morska so koja lagano isušuje kožu.

Među uljima koja sam koristila prvenstveno za negu tela, kvalitetom se izdvajaju Sofi, Weleda i Alverde.


Sofi ima u ponudi nekoliko odličnih mešavina 100% prirodnih ulja. Koristila sam i obožavala Sofi Grejp masažno ulje za negu i opuštanje, a kada sam ga potrošila nabavila sam Sofi Bršljan masažno ulje protiv celulita. Ta flašica je na pijedastalu meni omiljenih preparata za negu tela. Bazu čine maslinovo ulje, bademovo ulje, ulje bršljana, pšeničnih klica i lešnika kojima su dodata eterična ulja grejpfruta, cimeta, mente i ruzmarina kao i ekstrakt ruzmarina. Ima neverovatan i pomalo omamljujući miris koji se zadržava neko vreme na koži, dovoljno da se potpuno opustite i uživate. Odlično je za blagu masažu pre spavanja. Mama je skoro prisvojila jednu bočicu i čini mi se da  je cena negde oko 500 rsd za količinu od 110 ml.


Weleda Osvežavajuće ulje za telo od citrusa je mešavina bademovog ulja i eteričnog ulja limuna, poznatog po tome što osvežava i bistri koncentraciju. Sporije se absorbuje i zato volim da ga nanosim isključivo na vlažnu kožu. Po povratku sa mora, počela sam intenzivnije da ga koristim jer imam utisak da odlično oporavlja i hrani kožu. Odličan je izbor za negu tela tokom letnjih dana, jer osim što neguje zaista osveži i razbudi organizam. Stiže u tamnoj, staklenoj boci od 100 ml i regularna cena je oko 1500 rsd. Weleda često ima akcije i popuste po apotekama i drugim prodajnim mestima, pa se zarad niže cene vredi raspitati.


Alverde Aroma ulje za negu kokos je mešavina prirodnih ulja i ekstrakta za negu i zaštitu tela. Aroma linija ima još nekoliko mirisnih nota, a kokos je miris kokosa sa toplim notama vanile. Pravi morski, slatkto-egzotični miris i volela bih samo kada bi nešto duže trajao na koži. U sastavu ovog ulja su maslinovo, suncokretovo ulje, bademovo i kokosovo ulje, zatim ulje koštica grožđa i ekstrakt kokosa i voća tropske kokos palme. Fino neguje i nije posebno teško, pa može da se nanosi i na suvu kožu. Upakovano je u staklenu bočicu sa dozerom od 100ml. Cena je negde do 500 rsd.

Da li koristite ulja za negu kože? Kakva su vaša iskustva?

19 komentara

  1. Super post! Ja imam ovo Sofi bršljan i Weleda ulje od lavande. Sofi volim zbog predivnog mirisa koji podseća na neke slatkaste mentol žvake i jako brzo ga koža upije, a Weledu zato što neverovatno dobro neguje, samo što je koži potrebno malo više vremena da ga apsorbuje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I mene Sofi Bršljan podseća na nešto slatko, možda pre na neke kolače :D U svakom slučaju, miris je divan i nekako "ušuškan". Drago mi je da imamo slična iskustva.

      Izbriši
  2. Svidja mi se tekst. Bas volim ulja u svakom smislu. Za telo koristim bademovo ulje makedonskog proizvodjaca Galafarm. Jako je jeftino, ali uopste nije lose. Zaista ne znam kakav je stvarni kvalitet tih ulja. I ovo ulje nema miris (posto je cisto ulje slatkog badema bez esencijalnih ulja).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da sam za Galafarm negde čula ili pročitala, onako usput, mada nisam do sada naletela na njihove proizvode u prodaji :).

      Izbriši
  3. Još uvek sam u nekom čudnom odnosu sa uljima, kada je nega tela u pitanju. Za negu lica sam koristila i pokazala su se kao odlična, posebno Weleda bademovo ulje. No, nešto me sprečava da se mackam uljima po telu..koliko sam smotana okliznuću se sa planete Zemlje. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vežbaj, Tijana, vežbaj :D I pirueta se vežba lol
      Šalu na stranu, nanošenje na vlažnu umesto suvu kožu pravi ključnu razliku (bar meni) :).

      Izbriši
  4. Bas cekam da mi stigne to Weledino od citrusa, a trenutno koristim njihovo od breze protiv celulita koje takodje lijepo citrusno mirise. Alverde mi se ne dopada miris, bolji bi bio da je pravi kokos, bez tih vanilastih nota, ali volim njihovo od crne ribizle ako se ne varam, kao i anticelulitno ulje citrusnog mirisa. Od ostalih ulja dopadaju mi se i nova Afroditina SPA ulja i Mei Lab ulje brsljana.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja recimo volim kombinaciju kokosa i vanile (ako nije onako previše slatka), mada mi se čini da kod ovog ulja više osećam vanilu a manje kokos. Mei Lab? That's something new for me :D.

      Izbriši
  5. Obožavam tvoje postove, cevčim kaficu i čitam lagano 😁
    Nego da se vratim temi - Bamby mi je preporučila Hei Poa, evo imam ga skoro 2 nedelje i još se suzdržavam da ga ne otvorim (čuvam za more) jer ako ga otvorim odeeee 😂

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Šmiz, ovo je rana zora ženo (8:56!). Uh to je odlično ulje, nažalost nedostupno kod nas :D i sto posto ne grešim ako kažem da si ga nabavila u Parizu ;).

      Izbriši
    2. Jeste, nedostupno je kod nas, zato se i suzdržavam :D

      Izbriši
  6. Ja sam luda za uljima i trackanjem. Ja uglavnom kupujem hladno cijedena ulja i etericna ulja u ljekarni pa ih sama mućkam, tako sam najzadovoljnija a ne sumnjam niti u tvoju preporuku pa cu nesto od navedenog i probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kažu da je to najbolji način, jedino što sa eteričnim uljima treba znati :)

      Izbriši
  7. *Ne koristim ulja za telo jer su mi uglavnom skupa i nepraktičnija za korišćenje od losiona.
    Najbolje ulje koje sam do sada koristila je makedonsko Galafarmovo ulje koje sam nanosila na kosu.
    Kao alternativu volim Planet Spa ulja za kupanje.
    Sada mi se jako dopada Bali Botanika ulje koje postoji u spreju i nadam se da ću ga uskoro probati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Planet Spa losioni, što se tiče cena, umeju da budu u istom rangu kao i pojedina čista biljnih ulja. Naravno, neko se mnogo bolje oseća sa losionom na koži nego sa uljem, ali vredi razmisliti o beneficijama jednog i drugog u dugoročnom smislu :).

      Izbriši
  8. Mmmmm.... Ja volim da koristim ulja. Radim piling tako sto pomijesam maslinovo ulje i krupnu morsku so. Ta kombinacija bas odgovara mojoj kozi, a svakodnevno koristim etericna ulja sa svijecama. Volim kad mi stan mirise na origano, kamilicu, eukaliptus i slicno, a mislim i da je zdravo tako ih koristiti. Sto se kupovine tice, nekako najvise vjerujem biljnoj apoteci, mada mozda i grijesim. Maslinovo ulje u kombinaciji sa limunom koristim za nokte i od tog mi zanoktice brzo nestanu, a poslednje 3 godine koristim ricinusovo ulje za bore oko ociju i nije lose (genetika mi je veliki neprijatelj pa tako vrsim poredjenje: godine, izgled, period koriscenja :)) Nije bas uvijek prakticno mazati se uljima, ali ona mi nekako nikad nisu izazvala alergijsku reakciju, za razliku od kozmetickih preparata, mada i njih bas volim. Lakse mi je nekad da stojim i cekam da ulje odradjuje svoje nego da pronalazim sredstvo koje ne iritira odredjeni dio koze :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, zaboravila sam da navedem da, od ulja koja koristim, uglavnom kupujem ona koja ne mogu sama napraviti. Sva koja se dobijaju potapanjem biljaka u ulje pravim sama (kantarionovo, ruzmarinovo, nevenovo...), a ona koja se odbijaju od sjemenki (jedna gospodja mi je rekla) uvijek pitam na koji nacin su dobijena. Ona koja su proizvedena na nizoj temperaturi su kvalitetnija, ali i skuplja. Jedno vrijeme sam koristila ulje psenicnih klica, posto imam suvu kozu, ali onda vise nisam mogla da ga nadjem ili ako ima negdje da se kupi, ne pise apsolutno nista na pakovanju.

      Izbriši
    2. Slažem se, ulja stvarno mogu da zamene dobar deo kozmetike. Moja mama već godinu dana maže arganovo ulje na kožu oko očiju, baš zbog puno sitnih bora i linija. Jako je zadovoljna, kaže da vidi razliku i odriče se svih okoloočnih krema. Ja opet "ne preterujem" sa uljima onoliko koliko bih možda mogla. Ne volim mastan trag na koži i u početku sam bila skoro pa očajna. U međuvremenu sam otkrila kako na pravi način da ih koristim i sada mogu da kažem da konačno uživam dok masiram lice uljem. Ipak, što se teksture tiče i dalje su mi draži razni balzami i kreme, na bazi biljnih esencija i ulja. Možda biste mogli da mi otkrijete proceduru kako pravite ulja kod kuće - to mi zvuči jako interesantno :).

      Izbriši
  9. Moja omiljena nega! Taman da malo oživim post - preporučujem hladno ceđeno ulje lešnika za negu masne ili mešovite kožu, a pogotovu za skidanje pudera sa lica :D

    OdgovoriIzbriši